Utilsiktede skjermbilder på iPhone

Tar iPhone skjermbilder av seg selv?

En ny funksjon i iOS 14 kan være problemet.

OOPS: Irriterer du deg over at din iPhone tar skjermbilder i hytt og gevær? Foto: Kirsti Østvang
OOPS: Irriterer du deg over at din iPhone tar skjermbilder i hytt og gevær? Foto: Kirsti Østvang Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Da iPhone X ble introdusert i 2017 forsvant den berømte hjemknappen på Apples smartmobiler. Med det fulgte også en ny måte å ta skjermbilder på, ved å trykke på volum opp og sideknappen samtidig.

Kommer du borti disse knappene samtidig, tar du – ikke overraskende – et skjermbilde.

Det fikk imidlertid mange smertelig erfare da de begynte å bruke de hjemknapp-løse iPhone-ene, og endte opp med en kamerarull full av utilsiktede skjermbilder.

I en oppdatering til iOS 12 i 2018 prøvde Apple å fikse problemet ved bare å tillatte skjermbilder når skjermen er aktiv.

iOS 14-problem

Men med iOS 14 lansert høsten 2020 har imidlertid problemet eskalert igjen.

På Apples supportforum melder flere brukere at deres iPhoner tar skjermbilder uten at de tilsynelatende har gjort noe som bør trigge funksjonen.

– Jeg lurer på hvorfor dette skjer. iPhone 11 tar skjermbilder helt tilfeldig av og til. jeg tror det skjerm fem ganger om dagen eller åtte ganger på det verste. Det skjedde først når jeg nylig oppdaterte til iOS 14. Og det kom en iOS 14.0.1-oppdateringen jeg trodde ville fikse problemet, men det gjorde ikke det, skriver en bruker.

Ifølge nettstedet Piunikaweb klager flere over at det blir tatt skjermbilder selv når telefonen ligger urørt. Mange av eierne ser ut til å bruke iPhone 11, men det rapporteres om samme problem med andre modeller også.

Skru av denne tilgjengelighetsfunksjonen

Det har blitt spekulert i om både programvarefeil og skadevare er årsaken, men ifølge Piunikaweb skyldes det faktisk en mye omtalt nyhet i iOS 14, som gjør at du kan ta et skjermbilde bare ved å dobbelttrykke på baksiden av iPhone.

Dette er egentlig en tilgjengelighetsfunksjon, som lar deg sette opp iPhone til å utføre en rekke oppgaver med både dobbel- og trippeltryk.

For så vidt kjekt, men den har også den ulempen med at man ender opp med å ta skjermbilder når man ikke mener eller ønsker det.

Heldigvis er det en enkel fiks på problemet ved å skru av funksjonen dersom du har aktivert den. Gå til Innstillinger > Tilgjengelighet > Berøring > Trykk på baksiden > Dobbelttrykk og velg Ingen (eller en annen oppgave).

SKRU AV: Denne nye funksjonen kan være årsaken til at din iPhone tar flere skjermbilder enn ønskelig. Skjermbilde: Kirsti Østvang
SKRU AV: Denne nye funksjonen kan være årsaken til at din iPhone tar flere skjermbilder enn ønskelig. Skjermbilde: Kirsti Østvang Vis mer

Vurder å skru av denne også

I en eldre artikkel om skjermbilde-problematikken skriver How To Geek at utilsiktede skjermbilder kan forekomme selv om Apple har fikset det slik at iOS 12 og nyere ikke skal ta dette.

Det kan også skje om du aktiverer «Løft for å vekke»-funksjonen og trykker på sideknappene på telefonen din.

«Løft for å vekke» er en funksjon som aktiverer skjermen på din iPhone når du løfter den opp. Det sparer deg for noen ekstra knappetrykk, men kan gi en haug med skjermbilder av låseskjermen din.

For å skru funksjonen av, gå til Innstillinger > Skjerm og lysstyrke, bla ned og skru av innstillingen Løft for å vekke.

Pass på grepet

Så er et åpenbart tips å ikke trykke på knappene som aktiverer skjermbilde-funksjonen. Det er lettest å komme borti på iPhone uten hjemknapp, da mange typisk holder telefonen på sidene. Kanskje må du lære deg et nytt grep.

SLIK TAR DU SKJERMBILDE: Her trykker du for å ta skjermbilde på de ulike iPhone-modellene. Foto: Apple
SLIK TAR DU SKJERMBILDE: Her trykker du for å ta skjermbilde på de ulike iPhone-modellene. Foto: Apple Vis mer

Slett skjermbildene

Er du lei av at skjermbildene tar opp plass i kamerarullen din, kan du raskt slette mange i en fei ved å åpne Bilder-appen og velge Album > Skjermbilder, hvor alle skjermbildene du har tatt på telefonen din er samlet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer