Telenor oppgraderer mobilnettet

Smartmobilenes inntog har forandret mobilhverdagen.

OPPGRADERER: Telenor pusser opp mobilnettet sitt, og lover blant annet bedre kvalitet på både samtale- og datatrafikk.
OPPGRADERER: Telenor pusser opp mobilnettet sitt, og lover blant annet bedre kvalitet på både samtale- og datatrafikk. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For et drøyt halvår siden meldte Netcom at de i løpet av de neste to årene skal bruke én milliard kroner på å oppgradere mobilnettet, blant annet i form av å bytte ut eldre såkalte basestasjoner. Det skal også installeres flere basestasjoner, alt for å øke kapasiteten og kvaliteten på både samtale- og datatrafikk.

Telenor annonserer i dag tilsvarende planer, der de kan fortelle om både fornying av mobilnettet og omlegging av sine mobile bredbåndsabonnement.

- Ferdig om fem måneder


Der Netcom altså skal bruke to år på fornyelsesprosessen, lover Telenor at prosessen med å oppgradere utstyr og nett vil være ferdig allerede 1. november i år.

At Telenor bygger ut nettkapasiteten er naturligvis ikke tilfeldig. Salget av smartmobiler har eksplodert, og fordi slike mobiler er langt mer nettvennlige enn tidligere, eldre modeller, har datatrafikken i mobilnettet økt tilsvarende. Det er også blitt mer og mer vanlig å bruke bærbare datamaskiner og nettbrett i mobilnettet, noe Telenor bekrefter i sin pressemelding.

- Vi regner med at brukerne vil stå for 16 ganger mer mobil datatrafikk i 2015 enn i dag. Vi må derfor bygge ut nettet for at kundene også i fremtiden skal få den dekning og kapasitet som kreves for å kunne nyttiggjøre seg alle nye tjenester som kommer, skriver Svein Henning Kirkeng, leder for privatmarked i Telenor.

Det er en stor jobb Telenor har foran seg. De skal blant annet bytte ut 9500 basestasjoner fordelt på 6500 steder i Norge, men de er allerede godt i gang. Så langt har den norske mobiloperatøren oppgradert over 60 prosent av mobilnettet, og ifølge pressemeldingen vil alle byer i Sør-Norge være klar med nytt nett i løpet av sommeren.

Nye abonnement

Parallelt med utskiftingen av basestasjonene lanserer Telenor den 15. juni også en ny abonnementsmodell for mobilt bredbånd, det vil si abonnement som bare dekker datatrafikk. Slike abonnement brukes gjerne med bærbare PCer, og er gjerne populære blant pendlere, hyttefolk og turister.

Abonnementene er delt i to kategorier. De heftigste brukerne vil Telenor forsøke å lokke til seg ved hjelp av "mobilt superbredbånd". Der finnes det to abonnementstyper - M og L. Førstnevnte koster 299 kroner per måned, og gir hastighet på inntil 6 megabit i sekundet. L koster 100 kroner mer, men skal til gjengjeld kunne prestere hastigheter på rundt 20 Mb/s under optimale omstendigheter.

OPPDATERT MED BETINGELSER: De mindre kravstore brukerne kan velge mellom fire mobile bredbåndsabonnement. De koster mellom 39 og 199 kroner måneden, og har fått navn etter prisnivået. Bruksbetingelsene ser i grove trekk slike ut:

39 (kr. per mnd.): Ingen data inkludert, 2 kroner per MB, hastighet opptil 2 Mb/s
99 (kr. per mnd.): 1 GB data inkludert, hastighet opptil 2 Mb/s
149 (kr. per mnd.): 3 GB data inkludert, hastighet opptil 2 Mb/s, kun til bruk mellom 17-07 hverdager og hele døgnet i helger
199 (kr. per mnd.): 4 GB data inkludert, hastighet opptil 2 Mb/s.

Merk at "39"-abonnementet har en makspris per dag på 39 kroner. Avstanden opp til for eksempel "99"-abonnementet blir med andre ord fort liten.

Det er også verdt å merke seg at betingelsene for nye "149" blir dårligere enn abonnementet som i dag koster 149 kroner per måned ("Kveld&Helg"). Der du i dag får 6GB data per måned, vil du altså få halvert tilgjengelig "surfekvote" med "149". Det ligger så vidt kan se heller ikke noen hastighetsbegrensning innbakt i dagens "Kveld&Helg", den inntreffer først når du overstiger 6 gigabyte på én måned.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer