Dette skjer når du bruker opp datakvota

Telenor tar 5 kroner for hver megabyte

Det kan bli dyrt å gå over datakvota. - Utspekulert måte å «lure» kundene på, mener Ice.net.

PASS PÅ: Surfer du mye på mobilen, er det fort gjort å gå over datakvota. Hva som skjer da, varierer kraftig fra operatør til operatør. I verste fall kan det koste deg dyrt. Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix
PASS PÅ: Surfer du mye på mobilen, er det fort gjort å gå over datakvota. Hva som skjer da, varierer kraftig fra operatør til operatør. I verste fall kan det koste deg dyrt. Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dinside kårer jevnlig Norges billigste mobilabonnementer. Da handler det først og fremst om mest mulig inkludert mobildata i måneden, til lavest mulig pris.

Men hva skjer om du bruker mer enn den inkluderte datakvota? Det kommer helt an på operatøren din, og forskjellene er store.

Overforbruk kan koste alt fra fem kroner for hver megabyte du går over, til i praksis ingen verdens ting.

Dinside har sjekket hvordan Norges største og billigste mobiloperatører gjør det.

Store forskjeller hos operatørene

Vi har undersøkt både de største operatørene, som Telenor og Telia, og de som kom best ut i vår siste pristest, som Komplett Mobil og Telipol.

I tabellen under ser du:

  • Prisen per megabyte (MB), når du har gått over datakvota di.
  • Hva slags makspris de opererer med. Når maksprisen nås kan du surfe videre, uten å betale noe mer. Men operatørene har gjerne øvre grenser for datamengden, også; for eksempel 10 GB i måneden hos Telenor. Etter denne grensen strupes hastigheten til det ubrukelige.
  • Hvor mye data du får brukt før maksprisen slå inn. For eksempel når du maksprisen etter bare 80 MB hos Telenor, mens du hos OneCall kan surfe over 400 MB før den samme maksprisen er nådd.
  • Om det tilbys sperretjenester for å unngå overforbruk, ofte kalt «datakontroll». Slike struper hastigheten til ubrukelige nivåer med én gang kvota er oppbrukt.
kr/MB makspris MB før makspris datakontroll?
Telenor5,00 kr399,-80 MBgratis
Telipol1,99 kr399,-201 MBikke funnet
OneCall0,99 kr399,-403 MBikke funnet
Talkmore0,99 kr39,- / døgn39 MB / døgnikke funnet
Komplett Mobil0,99 kr399403 MBgratis
Telia---auto
Chess---auto
Ice.net---auto

Fra 5,- til 0,-

Som du ser varierer prisene kraftig. Telenor tar hele 5 kroner for hver megabyte over kvota, mens andre tar 1,99 og 0,99 kroner.

Du kan surfe videre etter maksprisen er nådd. Men hos Telenor betyr prisene at du får hele 399 kroner ekstra på telefonregningen din om du bare surfer 80 MB, altså 0,08 GB, over kvota di.

Telia, Chess og Ice.net har en helt annen løsning; de struper automatisk hastigheten til det nærmest ubrukelige 64 kb/s når datakvota er nådd. Dermed skal ikke kundene bli fakturert for overforbruk, før kundene eventuelt kjøper ekstra datapakker for å kunne surfe videre.

Hos Telenor og Komplett Mobil kan du få det samme tilbudet, om du selv skrur på datakontroll-funksjonen. Sjekk derfor med din operatør hvordan de håndterer overforbruk, og skru på sperren om prisene er stive.

Telenor: Vil ikke sperre

- Hvorfor tar dere hele 5 kroner per megabyte når kundene deres har gått over datakvota, Telenor?

- Vi ønsker i utgangspunktet ikke å begrense eller stanse bruk av data for kundene våre, derfor har vi en pris for videre bruk i stedet for struping av hastighet når kundene har brukt opp mengden, svarer kommunikasjonssjef Anders Krokan i Telenor.

Dette er et argument for å ikke ha datakontroll slått på som standard.

Men selv om han innrømmer at det heller lønner seg å kjøpe en ekstra datakvote enn å bruke fem kroner per megabyte, har han ikke noe svar på hvorfor Telenor tar fem ganger mer enn konkurrentene.

Talkmore: Vil ikke gi sjokk

I tabellen ser du at en makspris på 399 kroner måneden er en bransjestandard. Men Talkmore har en annen løsning: En makspris på 39 kroner døgnet.

Dette kan bli langt mer enn 399 kroner måneden om du går tom tidlig i måneden.

Men Talkmore understreker at de fleste kundene går tom helt i slutten av måneden. Da kan de surfe opptil 9,5 GB hvert døgn uten å betale mer enn 39 kroner døgnet – i stedet for 399 kroner etter bare 80 MB, som hos Telenor.

- Kundene når maksprisen veldig raskt dersom man for eksempel ser et videoklipp eller laster ned en lydbok, forteller produktsjef Susann Ribe i Talkmore til Dinside, som peker på at maksprisen til blant annet Telenor raskt nås første dagen man har brukt opp datakvota.

- Det kan gi «regningssjokk» når fakturaen kommer, og en dårlig kundeopplevelse.

Ice.net: Mener kunder lures

Hello var lenge en testvinner på pris, men fikk kritikk for stive priser når kundene gikk over datakvota.

Nå som Hello-kundene blir overført til Ice.net, får de en ny hverdag: Ice.net er av dem som struper surfingen automatisk, så kundene ikke skal bli taksert for overforbruk.

- Mange kunder har fått seg en kalddusj som følge av lite transparente og til dels utspekulerte måter å «lure» kundene på, sier Ice.net-sjef Eivind Helgaker til Dinside.

- Taper dere penger på å ikke taksere for overforbruk, eller lønner det seg heller for dere at folk kjøper ekstra datapakker?

- Vi er trygge på at denne modellen og denne måten å behandle kundene på er mer lønnsom på sikt enn den «tradisjonelle» måten de norske kundene har måttet leve med i tiår.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer