Telia først med trådløst 5G-bredbånd

Vesentlig kjappere nett til omtrentlig samme pris.

FØRST: Telia er første aktør ut som tilbyr mobilt hjemmebredbånd basert på 5G-teknologi. Foto: Lise Serud / NTB
FØRST: Telia er første aktør ut som tilbyr mobilt hjemmebredbånd basert på 5G-teknologi. Foto: Lise Serud / NTB Vis mer
Publisert

De norske teleoperatørene er i full sving med å rulle ut 5G-teknologien over det ganske land, der det typisk er de største byene som står først i kø for å få det nye, vesentlig raskere, nettet.

Og når det gamle kobbernettet i disse dager fases ut, tilbyr både Telenor og Telia trådløse bredbåndsløsninger basert på 4G-nettet som ikke er mobile, altså som belager seg på en fastmontert antenne på veggen hjemme, men der du ikke står fritt til å ta med deg ruteren der du ferdes.

De månedlige datakvotene er imidlertid langt større enn det man er vant med fra tidligere mobile bredbåndsløsninger.

Først med 5G

Denne uka lanserer Telia en ny trådløs bredbåndsløsning med 5G.

– Vi er veldig stolte over å være først i Norge med trådløst bredbånd med 5G. Vi opplever stor etterspørsel etter trådløst bredbånd over hele landet, og er sikre på at 5G-produktet vil være svært attraktivt for mange, spesielt kobberkunder som nå trenger nytt internett, sier Pål Rune Kaalen, leder for privatmarkedet i Telia Norge, i en pressemelding.

Til å begynne med er det innbyggere i Trondheim som får benytte seg av den nye 5G-løsningen, men den vil tilbys flere steder i landet etter hvert som Telia åpner flere 5G-basestasjoner.

Opptil 300 Mbps

Telia tilbyr tre hastigheter for mobilt bredbånd over 5G:

100 Mbps (699,-)
200 Mbps (799,-)
300 Mbps (999,-)

Dette er for øvrig nedlastingshastigheter. Opplasting er låst til maks 50 Mbps på alle tre pakkene.

Sammenliknet er hastigheter og priser på Telias eksisterende tilbud (via 4G-nettet) 599 kroner for 25 Mbps, 699 kroner for 50 Mbps og 999 kroner for 75 Mbps. Altså er pakken til 699 kroner dobbelt så rask, mens du får fire ganger hastigheten om du går for en dyreste pakken.

Den månedlige kvoten er fremdeles den samme – 2 TB, altså 2.000 gigabyte. Abonnementet har 12 måneders bindingstid.

Krever ny antenne

Kunder som allerede har trådløs bredbånd fra Telia (som tidligere var solgt via Get) kan få den nye 5G-løsningen ved å bytte den utvendige antenna på veggen, men ruteren som fulgte med skal være klargjort for 5G-støtten.

Telia tar 3.500 kroner som en engangskostnad for installasjon av antenna.

Via Telias adressesøk kan du sjekke om du kan få 5G-bredbåndet der du bor.

Blir konkurranse

Ved siden av Telenor og Telia som åpenbare leverandører av trådløst bredbånd, er det også flere andre aktører som vil leie linjekapasitet og utfordre de to gigantene.

Blant annet melder E24 at både NextGenTel, Nortel og nyoppstartede JetNett står på trappene med tilsvarende løsninger. Det forventes også at Ice, som eier det tredje mobilnettet i Norge, vil tilby tilsvarende løsning.

I forbindelse med utfasingen av kobbernettet har Telenor allerede solgt trådløst bredbånd til 67.000 nordmenn.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer