Flere giganter dropper Windows Phone

– Tenker dette er kroken på døra

NSB trekker i nødbremsen, mens DNBs Vipps-tjeneste gir seg etter sommerferien.

FORSVINNER: Vipps og NSB avvikler appene på Windows Phone-plattformen. Årsaken? For få brukere. Foto: Gaute B. Holmslet
FORSVINNER: Vipps og NSB avvikler appene på Windows Phone-plattformen. Årsaken? For få brukere. Foto: Gaute B. Holmslet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Norske Windows Phone-brukere har fått en liten sommergave, men den er ikke av den hyggelige sorten.

NSB har nemlig bestemt seg for å avvikle sin app på Windows Phone-plattformen, og det på ganske kort varsel.

– Grunnen er at den er lite brukt og dyr å vedlikeholde, sier Liv Eggebø, kommunikasjonsrådgiver i NSB.

Dette skriver de også i en kunngjøring som ligger ute på NSBs hjemmesider.

Refunderer billetter

For tallenes tale er klar: Andelen unike NSB-brukere via appen på Windows Phone i 2017, er på 0,54 prosent. Samtidig koster det vel så mye å utvikle Windows Phone-apper, som iOS og Android.

Sånt blir det ikke butikk av.

– Vi har sendt e-post til brukerne og sagt at appen vil slutte å fungere fra 21. juni. Har de billetter utover det, kan de ta kontakt med kundesenteret for refusjon eller overføring av billetten til en annen telefon, sier Eggebø.

– Opprinnelig skulle det også være mulig å overføre restsaldo til et reisekort, men så dukket det opp noen utfordringer. Men kunden skal uansett ikke bli økonomisk belastet av denne endringen, legger hun til.

Muligheten til å kjøpe billetter via appen ble borte allerede 9. juni, samme dag som kundene fikk beskjed om avviklingen.

– Ser litt mørkt ut

Marius Mathiesen, strategisk leder for teknologi i apputviklingsselskapet Shortcut, er ikke veldig overrasket over NSBs avgjørelse. Det koster penger å drifte apper, og spesielt på Windows Phone. Her blir nemlig kostnad per bruker ekstra høy, siden det er så få brukere.

– Utviklings- og vedlikeholdskostnadene på Windows Phone har vært ganske store, så med tanke på kost-nytte ser det litt mørkt ut.

Han sier det er noen år siden sist et selskap kom til dem med Windows Phone-app høyt prioritert, men enkelte kunder har lurt på om de bør være til stede også på denne plattformen.

– Da har vi svart at større tjenester som Vipps, Ruter og NSB i hvert fall leverer kritiske tjenester til disse brukerne. Men hvis de nå rømmer tenker jeg det er kroken på døra, sier Mathiesen.

Vipps, så var de borte

Og rømme gjør de. Ruter sluttet å oppdatere reiseplanleggeren RuterReise fra og med 30. september 2016, og gjorde den samtidig utilgjengelig for nye brukere.

Årsaken var den samme – det var for få brukere.

Nå har også Vipps varslet sine kunder med Windows-telefoner om at Vipps-appen avvikles i midten av august. Ikke en like brå slutt som NSB, der altså, men det er likevel en viktig tjeneste som forsvinner fra plattformen.

Og hvorfor Vipps forlater Windows Phone-skuta? Du kan jo gjette.

– Av 2,5 millioner brukere, er det bare 11.000 som bruker Vipps på Windows Phone. Med så få brukere blir det vanskelig å forsvare utviklingskostnadene videre, sier Cecilie Skjennald, kommunikasjonsrådgiver i DNB.

Tidspunktet for avslutningen har de valgt av praktiske årsaker.

– Vi kommer til å lansere nye tjenester i september, og dette vil kreve en oppgradering av appen. Denne oppgraderingen kommer ikke til Windows Phone, så etter august vil disse brukerne få opp en feilmelding når de prøver å åpne appen, forteller Skjennald.

Kommunikasjonsdirektør Vibeke Hansen i Microsoft Norge. Foto: Microsoft
Kommunikasjonsdirektør Vibeke Hansen i Microsoft Norge. Foto: Microsoft Vis mer

Fortsetter som før

Men med stadig færre av de viktigste norske appene – hva gjør dette med Windows Phones tilstedeværelse i Norge?

Vi sendte noen spørsmål til Vibeke Hansen, kommunikasjonsdirektør i Microsoft Norge. Vi spurte blant annet om noen andre selskaper har varslet at de vil legge ned Windows Phone-apper, og hvor mye vanskeligere det nå blir for operativsystemet å få fotfeste i det norske mobilmarkedet.

Svaret vi fikk er det samme Microsoft har svart en stund nå:

– Vi har ikke noe nytt å dele om dette, utover det vi har svart tidligere. Vi vil fortsatt utvikle Windows 10 for telefoner som Lumia 650, Lumia 950, Lumia 950 XL og telefoner fra samarbeidspartnere som Acer, Alcatel, HP, Trinity og VAIO, skriver Hansen i en e-post.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer