Test av droner med FPV-kamera

Skal det være liten, medium eller stor drone? Vi har testet tre av dem.

TRIPP-TRAPP-TRESKO: Vi har testet tre droner i samme prisklasse, men med vidt forskjellige størrelser. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
TRIPP-TRAPP-TRESKO: Vi har testet tre droner i samme prisklasse, men med vidt forskjellige størrelser. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mens vi tidligere hadde det moro med radiostyrte biler, har droner blitt stadig mer populært. Nettbutikker vil bruke dem til å levere varer, eiendsomsmeglere bruker dem i boligannonser og mange legger ut flotte videoer filmet fra oven med en kameradrone.

Du får dem i alle størrelser og prisklasser - men vær obs på at ikke alle nødvendigvis er lovlige. De rimeligste koster bare noen få hundrelapper, mens du fint kan blåse av titusevis av kroner på de dyreste modellene.

Vi har testet tre droner til rundt 2.000 kroner. Men til tross for relativt lik pris, var det store forskjeller mellom de tre dronene.

De har vidt forskjellige egenskaper når man flyr, ulik kvalitet på videokameraet og dessuten – svært varierende ladetid vs brukstid. Den éne må du lade i over tre timer, for å fly i sju minutter ...

↓ Hopp rett til videoene

Tre modeller testet

I tråd med vår egen drone-CV, har vi valgt å gi dronene litt nybegynnerfokus. Det betyr at vi vil vektlegge hvor lett det er å komme i gang, hvor lette de er å fly og den slags, snarere enn hvor raskt de går og hvor akrobatiske de er i lufta.

LES OGSÅ: Denne dronen følger etter deg

MED SKJERM: Fjernkontrollen som følger med Hubsan-dronen har en egen 4" skjerm som viser det kameraet fra dronen ser. Via knappene ved siden av kan du enkelt starte/stoppe opptak og ta bilder. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
MED SKJERM: Fjernkontrollen som følger med Hubsan-dronen har en egen 4" skjerm som viser det kameraet fra dronen ser. Via knappene ved siden av kan du enkelt starte/stoppe opptak og ta bilder. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer

De tre har alle et kamera ombord, slik at vi selvsagt også har vurdert kvaliteten på videoen vi får. Samtlige har også mulighet for å vise kamerabildet direkte mens du flyr, enten på mobiltelefonen (Nine Eagles, Syma) eller på en skjerm på selve fjernkontrollen (Hubsan). Derfor kalles de FPV-modeller (First Person View).

Modellene vi har testet er:

De tre er definitivt av ulik størrelse. Mens Hubsan-modellen får plass i håndflaten, måler den store Syma-dronen omtrent en halv meter i hver retning. Dronen fra Nine Eagles havner et sted i mellom; cirka 25x25 centimeter.

Dette følger med

La oss først se hva vi finner i pakken på de tre ulike modellene, og hvor lett det er å komme i gang.

Hubsan X4:
Denne er definitivt den enkleste å komme i gang med. Dronen kommer ferdig montert, og er det eneste av de tre som lades med en helt vanlig micro USB-kabel, som følger med (du kan bruke en USB-port på PC-en, en mobillader eller lignende), og som du plugger inn i selve enheten (batteriet kan tas ut om du vil bytte med et annet). Også kameraet sitter fastmontert, men du må kjøpe et micro SD-kort ved siden av for å ta opp video.

MINSTEMANN: Den lille dronen fra Hubsan får plass i hånda. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
MINSTEMANN: Den lille dronen fra Hubsan får plass i hånda. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer

Du får også med fire ekstra propeller, samt et verktøy for å demontere/montere dem. Det følger dog ikke med noen propellbeskyttere, men det kan kjøpes som ekstrautstyr.

Batterier til fjernkontrollen (4xAA) følger ikke med. Merk at Hubsan-fjernkontrollen trekker mer strøm enn de andre på grunn av skjermen.

NineEagles Galaxy Visitor 6 Pro:
NineEagles-dronen kommer også relativt klar til dyst. Vi måtte sette på propellene, og det følger også med fire ekstra propeller, samt propellbeskyttere. Kameraet er her montert på undersiden med en dobbeltidig klistrepute, og kameraet har et spor for micro SD-minnekort. Med i esken får du ett på 4GB.

LITT STØRRE: Dronen fra Nine Eagles måler cirka 25x25cm. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
LITT STØRRE: Dronen fra Nine Eagles måler cirka 25x25cm. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer

Kameraet lades her løst fra resten av enheten, via en USB-lader som kan minne om en tradisjonell minnepenn. Den kan du følgelig stikke inn i en PC, eller i en mobillader eller lignende.

Du får også med en arm som kan holde en mobiltelefon, og som skrus fast over antenna på fjernkontrollen. Den er ganske lang og virker derfor noe skjør; særlig om du har en stor telefon. Du får også med solskjerm som skal gjøre det lettere å se mobilskjermen, men denne er for liten til de fleste smarttelefoner i dag og dekker ikke nødvendigvis hele skjermen. Batterier til fjernkontrollen (4xAA) følger ikke med.

Syma X8W:
Den største dronen har også den største esken. Ved siden av selve dronen og fjernkontrollen, finner du fire ekstra propeller, fire propellbeskyttere og fire landingsben. Monteringen var gjort på få minutter, der du bruker medfølgende stjernetrekker og skruer.

STOR: Syma X8W er en større drone som måler omtrent en halvmeter i hver retning. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
STOR: Syma X8W er en større drone som måler omtrent en halvmeter i hver retning. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer

Også her må batteriet tas ut og plugges i den medfølgende laderen, før det plasseres bak et lokk i skroget når du skal fly. Kameraet monteres i et spor på undersiden av Syma-dronen og kobles til med en ledning.

Merk dog at det ikke finnes noen minnekortspor i kameraet – skal du ta opp video fra Syma-dronen må det gjøres via iOS/Android-appen som hører til. Men siden den er såpass stor og sterk, kan den frakte inntil 80 gram, som gjør at man eventuelt kan feste på et lett actionkamera. Batterier til fjernkontrollen (4xAA) følger ikke med.

Ladetid vs morotid

USB-lader: Denne laderen følger med NineEagles-dronen. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
USB-lader: Denne laderen følger med NineEagles-dronen. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer
LANG TID: Dronen fra Syma må lades i tre timer når batteriet er tomt. Laderen gir også noen høyfrekvente ulyder mens vi lader. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
LANG TID: Dronen fra Syma må lades i tre timer når batteriet er tomt. Laderen gir også noen høyfrekvente ulyder mens vi lader. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer


Merk at disse dronene, og de fleste andre, har ganske begrenset flytid før batteriet må lades igjen, og for å få mer moro fra dem bør du derfor sterkt vurdere å kjøpe ekstra batterier, for batteriene tar sin stund å lade.

Her er hva produsentene selv oppgir under normale forhold, men strømforbruket vil selvsagt også avhenge av hvor aggressivt du flyr, vindforhold og så videre.

 • Hubsan X4: Flytid 7 minutter, ladetid 30 minutter (4,28 minutter lading per minutt i lufta)
 • NineEagles Visitor 6: Flytid 10 minutter, ladetid 70/45* minutter (7/4,5 minutter lading per minutt i lufta) *Gjelder om du kobler USB-laderen til en veggkontakt og ikke i USB-porten
 • Syma X8W: Flytid 7 minutter, ladetid 200 minutter (28 minutter lading per minutt i lufta)
 • Som du ser er det spesielt modellen fra Syma som har svært høy ladetid i forhold til brukstid. Batteriet her er vesentlig større enn de andre (2.000mAh mot 520mAh og 720mAh), men med en relativt svak lader (800mA har vi klart å google oss frem til), tar det lang tid å lade opp.

  Konstruksjon og fjernkontroll

  La oss fortsette med rekkefølgen og se litt nærmere på Hubsan X4 Plus. Den lille dronen er altså ikke stort større enn en normal håndflate, men virker kvalitetsmessig ganske godt. Som nevnt er både batteri og kamera integrert i resten av enheten, og derfor er det ingen løse deler å finne her.

  På undersiden sitter en liten sprekk til micro SD-kortet, og en av/på-bryter må benyttes for å slå av og på dronen.

  Hubsan-dronen har også fire landingsben som stikker lenger ned enn resten, og når alle disse fire er i kontakt med bakken, stopper rotorene automatisk.

  SEES I MØRKET: Alle dronene har lys med forskjellig farge foran og bak slik at det blir lettere å se hvilken vei den flyr. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
  SEES I MØRKET: Alle dronene har lys med forskjellig farge foran og bak slik at det blir lettere å se hvilken vei den flyr. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer

  X4 har fargede lys både foran og bak, slik at det også på avstand er lett å se hvilken retning nesa peker.

  Vi liker godt fjernkontrollen fra Hubsan. Den er altså den eneste av disse tre som har integrert skjerm, som gjør at du kan se det dronen ser mens du flyr. Dedikerte knapper på fjernkontrollen gjør det enkelt å ta stillbilder eller starte/stoppe videoopptak.

  Nine Eagles Visitor 6 har et litt mer «hobbypreg». Som nevnt er videokameraet limt fast i understellet, og klaringen fra landingsbena er ikke all verden. I tillegg legger man batteriet løst i en «lomme» når det er koblet til, og ledningen som kobler batteriet til resten av dronen kan være litt hard å få løs.

  EGEN LUKE: Batteriet plasseres i en egen luke bak på Nine Eagles-dronen og kobles til den røde pluggen. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
  EGEN LUKE: Batteriet plasseres i en egen luke bak på Nine Eagles-dronen og kobles til den røde pluggen. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer

  Også her gis det tydelige lyssignaler som viser hva som er foran og bak på dronen.

  EGNE KNAPPER: På skulderbladene på Nine Eagles-fjernkontrollen sitter egne knapper for take-off og landing. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
  EGNE KNAPPER: På skulderbladene på Nine Eagles-fjernkontrollen sitter egne knapper for take-off og landing. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer

  Telefonfestet på fjernkontrollen er noe skjørt, men en fin ting med fjernkontrollen er at den har knapper for take-off og landing. Trykker du på take-off-knappen, startes rotorene slik at dronen løfter seg et par meter over bakken. Likeledes kan du stabilisere dronen et par meter over underlaget og trykke på landeknappen for å få en komfortabel landing. Knapper lenger ned på baksiden styrer kameraet, som du eventuelt kan styre via NineEagles-appen. Den kan du faktisk også bruke for å fly dronen.

  Syma X8W er altså en drone av den større typen, med et design som kan minne noe om en av de mest kjente drone-modellene; DJI Phantom (som dog er langt dyrere).

  Her ligger batteriet godt skjult bak et lokk når du flyr, og tilkoblingen føles også enklere å ta ut og inn enn Nine Eagles-løsningen. Lysene er lett å se på avstand, der foran og bak har forskjellige farger.

  Et minus med løsningen fra Syma er som nevnt at kameraet ikke har støtte for minnekort.

  LANGE BEN: Landingsbena på Syma-dronen har god lengde slik at kameraet aldri er i nærheten av bakken. Et par harde landinger gjorde imidlertid at et par av rotorbeskytterne fikk en liten knekk. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
  LANGE BEN: Landingsbena på Syma-dronen har god lengde slik at kameraet aldri er i nærheten av bakken. Et par harde landinger gjorde imidlertid at et par av rotorbeskytterne fikk en liten knekk. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer

  MED MOBILFESTE: Klypa på toppen lar deg feste mobiltelefonen til Syma X8W. Den må også brukes om du skal ta opp video. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
  MED MOBILFESTE: Klypa på toppen lar deg feste mobiltelefonen til Syma X8W. Den må også brukes om du skal ta opp video. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer

  Heldigvis fremstår mobilfestet på fjernkontrollen meget solid. Klypa med sterk fjær holder telefonen godt på plass og kan også «gape» høyt nok til å kunne feste de største telefonene i dagens marked. Nederst på fjernkontrollen finnes også et LCD-display som viser hvilken modus du flyr i, hvor mye gass du gir og den slags.

  Litt uvant i forhold til de andre er at venstre spak (altså den som regulerer høyde og vridning) ikke hopper tilbake til midten igjen om du slipper den.

  Slik flyr de

  Intuitivt hadde vi trodd at den minste dronen ville være den vanskeligste å fly, men det viste seg å være tvert om.

  Hubsan X4 ligger stabilt og fint i lufta. Lysindikatorene er lette å se, slik at du vet hva som er foran og bak. Selv om det var et par sekundmeter med vind da vi fløy, var dette absolutt dronen vi følte oss tryggest på å styre, selv om det så vidt gikk å fly fremover i motvind. I våre øyne er den derfor mest nybegynnervennlig, og også mest egnet innendørs på grunn av stabiliteten og størrelsen. Den holder også høyden best om du ikke rører spakene.

  NineEagles Galaxy Visitor 6 var litt vanskeligere. I relativt lett motvind klarte vi ikke å kjøre forover i det hele tatt når vi brukte nybegynnermodusen (standard), så vi måtte over på ekspert for i det hele tatt å kunne fly mot vinden, men da var den også dronen som bekjempet motvind best. Fjernkontrollen er da ganske responsiv også når man svinger, og det er vanskeligere å få til myke bevegelser rett ut av esken, selv om dette kan justeres med fjernkontrollen.

  Som du ser i videoen under: Selv om bildet er mer detaljert enn for Hubsan-dronen, er det ikke i nærheten av like stabilt. I tillegg synes vi lysene som indikerer retningen er vanskeligst å se av de tre testede modellene.

  Syma X8W er heller ikke like god som Hubsan-varianten hva gjelder stabilitet og lettkjørthet. Som nevnt er det litt vanskeligere å justere høyden når høydestikka ikke returnerer til midten, og også Syma-dronen virker å bli tatt lettere av vinden. I videoklippet under ble vi tatt av et vindkast over hustaket, og det var nesten et under at vi ikke traff strømledningen da vi måtte nødlande.

  Og slik blir videoene

  La oss her begynne med å si at vi hverken har klart å få appene fra NineEagles eller Syma til å fungere på Android-telefonen, i dette tilfellet et Nexus 6P med siste utgave av Android (6.0). Det er ikke så farlig på NineEagles-dronen, siden opptaket her uansett kan startes og stoppes fra fjernkontrollen og kameraet har minnekort, men på Syma-dronen betyr det i utgangspunktet at vi ikke klarte å få tatt opp video.

  Heldigvis hadde vi også en iPhone liggende, og der fikk vi til å kommunisere med kameraet. Som nevnt er man altså nødt til å ta opp vidoen direkte på mobiltelefonen på Syma-dronen, og det betyr igjen at man er avhengig av at signalene fra kameraet i dronen når telefonen i en jevn strøm.

  Hubsan X4:
  Videoen under viser hvordan opptaket blir fra Hubsan-dronen. Ikke så veldig imponerende bildekvalitetesmessig, men allikevel ganske imponerende med tanke på stabiliteten i bildet:

  NineEagles Visitor 6:
  Som nevnt tidligere – selv om bildet er mer detaljert enn på Hubsan-dronen, ser vi tydelig hvor vanskelig det er å holde Visitor 6 stabil i lufta, spesielt når vi måtte kjøre på ekspertmodus. Her er det lite mykhet og mye hakking og hopping i bildet, som også har litt “jello”-effekt.

  Syma X8W:
  Dette er altså en videoløsning der kameraet sender signaler direkte til mobiltelefonen, og der du må bruke selve telefonen for å ta opp video. For det første gjør det at vi ikke får noen spesielt imponerende bildefrekvens, men kameraet har i tillegg bare støtte for 640x480-oppløsning og leverer video vi på ingen måte lar oss imponere av.

  Konklusjon

  Test av droner med FPV-kamera

  Det skulle ikke mer enn noen minutters flyving til før vi fikk en favoritt – Hubsan X4 er defintivt dronen vi anbefaler om du er nybegynner på dette. Den er lettkjørt, byr på mest morotid vs ladetid og har også det mest stabile videobildet når du filmer. Dessuten lades den med en vanlig micro USB-kabel direkte i enheten, uten at man trenger å ta ut batteriet. Man kan riktignok om man vil, slik at det også er mulig å bruke ekstra batterier.

  Vi lånte FPV-versjonen (med levende bilde på fjernkontrollen) til et par tusenlapper av Teknikmagasinet, men om det ikke er så farlig å se bildet på fjernkontrollen (vi må innrømme at vi sjelden tittet på skjermen), tipser vi også om at du får varianter av denne til under tusenlappen; da uten bildeoverføring.

  Dronen fra Syma imponerte oss ikke kameramessig, men er sterk nok til å kunne hekte på 80 gram, for eksempel i form av en GoPro Session, som i så fall vil gi langt bedre videokvalitet. Vi syntes imidlertid at denne var vanskeligst å fly. NineEagles-dronen var noe vanskelig å holde stødig i lufta, som dermed også gjorde det vanskeligere å få en myk og fin video. Den virket dog å ha mest krutt i motorene; forutsatt at man bruker den i ekspertmodus.

  En ting er i hvert fall sikkert – aldri har det vært så gøy å ha hjemmekontor.

  Testresultat

  Hubsan FPV X4 Plus 107D+

  Viser bilde direkte på fjernkontrollen, flyr stabilt, enkel ladeløsning, god flytid pr ladetid, stabilt bilde på video, gode lysindikatorer

  Ikke allverdens til videokvalitet, bør ha det ganske vindstille

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer