Test: Beoplay HX

TEST: Dyre, men totalpakka er solid

På to punkter er det få som matcher Bang & Olufsen.

BEOPLAY HX: De koster over 5000 kroner, men er det verdt det? Foto: Martin Kynningsrud Størbu
BEOPLAY HX: De koster over 5000 kroner, men er det verdt det? Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mens mange sperret opp øynene da Apple lanserte AirPods Max, et par hodetelefoner til 7000 kroner, blir man ikke lenger overrasket når danske Bang & Olufsen introduserer nye lydprodukter som koster minst noen tusenlapper mer enn alternativene på markedet.

Før sommeren testa vi Bang & Olufsens Beoplay Portal – et par Bluetooth-hodetelefoner som også kan brukes med Xbox One og Xbox Series X|S. Prislappen: 5399 kroner. Til sammenlikning koster Xbox Series X 5499 kroner.

De nyeste trådløse hodetelefonene heter Beoplay HX, og er så typisk Bang & Olufsen de får blitt: Premium byggekvalitet med solide materialer – ja, man kan faktisk lukte at dette er dyre materialer – høy komfort og deilig lyd. Ja, og en premium prislapp på 5390 kroner.

Høy pris til tross, det er nesten halvparten av hva Beoplay H95 koster, så de er langt fra Bang & Olufsens dyreste.

BEOPLAY HX: Danske Bang & Olufsen kan det å lage solide lydprodukter. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
BEOPLAY HX: Danske Bang & Olufsen kan det å lage solide lydprodukter. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Beoplay HX

I sedvanlig stil begynner vi med designen. Som nevnt over, føler vi at Beoplay HX er godt skrudd sammen og består av solide materialer.

Selve øreklokkene, som er av typen som dekker øret, har mykt skum trukket i skinn, og ligger svært så komfortabelt mot ørene. Det er faktisk skinnet som avgir den gode lukten – avhengig av hvem du spør – som sier at dette er et kvalitetsprodukt.

Skinn er det også på oversiden av hodebøylen, mens den delen som hviler mot hodebunnen, har et behagelig og mykt stoff.

En ting vi ikke liker med utformingen, er at det ikke er mulig å klappe Beoplay HX sammen slik at settet tar mindre plass i sekken. Du kan bare vinkle øreklokkene 90 grader slik at det blir «flatt». Heldigvis følger det med et hendig reiseetui med plass til hodetelefonene og en liten lomme med plass til USB-C- og lydkabler, som må sies å være langt bedre enn Apples AirPods Max-løsning.

REISEETUI: I esken medfølger dette praktiske etuiet. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
REISEETUI: I esken medfølger dette praktiske etuiet. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

På hver av klokkene finner du ulik betjening. Strøm- og Bluetooth-knappen finner du på den høyre øreklokka – her finner du også USB-C-kontakten og minijacken.

Venstre klokke har en dedikert støydemping-knapp der du kan veksle mellom på, av og omgivelsesstøy, som du kan sette opp i Beoplay-appen, i tillegg til en knapp for å aktivere stemmeassistent eller skru av og på mikrofon under samtaler.

På høyre side kan du også styre musikk og volum og svare på anrop ved å trykke og sveipe på berøringskontrollen.

  • For eksempel et raskt trykk på midten for spill av/pause, eller for å svare på et anrop.
  • Sveip fram og tilbake for å bytte mellom sanger, og opp og ned for å styre volumet.
HØYRE KLOKKE: Knapp for strøm og Bluetooth, samt USB-C og minijack. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
HØYRE KLOKKE: Knapp for strøm og Bluetooth, samt USB-C og minijack. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Sveipegestene for å styre volum og veksle mellom sanger, syns vi fungerer så som så, og det er ikke alltid hodetelefonene registrerer fingerbevegelsene våre.

VENSTRE KLOKKE: Knapper for støydemping og stemmeassistent/mikrofon av og på. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
VENSTRE KLOKKE: Knapper for støydemping og stemmeassistent/mikrofon av og på. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Her skulle vi heller sett at Bang & Olufsen gikk for samme løsning som i de dyrere Beoplay H95, og som Microsoft Surface Headphone er kjent for, nemlig hjul på hver klokke som du kan vri fram og tilbake for å styre volum og nivå med støydempingsnivå. Det fungerer såpass bra at når du først har prøvd det, vil du ikke ha noe annet.

Støydemping kunne vært bedre

I appen kan du justere støydempingen, men også lyttemodi, altså equalizer, automatisk stand by, som slår hodetelefonene av etter 15 minutter inaktivitet, og bæregjenkjenning.

Sistnevnte er en funksjon hvis aktivert setter musikk på pause hvis Beoplay HX registrerer at du tar av deg hodetelefonene, og fortsetter avspillingen når du tar de på deg igjen. Samtidig registrerer vi innimellom at lyden settes på pause når vi bøyer hodet framover eller til siden, så funksjonen er ikke helt perfekt.

Når det gjelder støydemping, er den på et akseptabelt nivå, og demper de verste lydene fra for eksempel togdur og trafikkstøy (likevel slipper den fæle lyden fra motorsykler gjennom ...), men er ikke på samme nivå som Sony, Bose NCH 700 og Apple AirPods Max.

Mikrofonene oppleves som solide og hodetelefonene har en kjekk funksjon, kalt Own Voice, der du hører deg selv snakke slik at du kan høre hvordan personen i den andre enden hører deg.

BEOPLAY HX: En enkel og stilren utforming. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
BEOPLAY HX: En enkel og stilren utforming. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

De låter så bra

Der Beoplay skåret høyest, foruten høy kvalitet på konstruksjonen, er lydbildet. Som de andre hodetelefonene og øreproppene vi har testet fra selskapet, låter Beoplay HX vanvittig godt med et riktig så detaljert lydbilde.

Vi har hatt stor glede av dem enten vi har hørt på (smooth) jazz – som er perfekt bakgrunnsmusikk når man leser bøker – soul, rap og rock, og spesielt har Liam Gallaghers distinkte stemme preget musikksommeren min, som viser hvor allsidige Beoplay HX er rett ut av esken.

Hvis du ikke liker hvordan Beoplay har tunet HX-ene, kan du finjustere lydbildet slik du foretrekker det i Beoplay-appen, og du kan i tillegg veksle mellom ulike lyttemodi.

Hodetelefoner brukes mer enn til musikkstrømming. Mange ser også på filmer og serier og spiller spill på mobil, nettbrett og PC. Et av ankepunktene med Bluetooth-teknologien er forsinkelse, og det er en av årsakene til at for eksempel Microsoft kjører en proprietær løsning på Xbox-konsollene, så du kan ikke bruke Bluetooth for spillyd og chat.

Heldigvis er Bluetooth-teknologien blitt bedre med tiden, og i nyere hodetelefoner, spesielt de i det øvre prissjiktet, er det ikke nevneverdig forsinkelse mellom bilde og lyd med Beoplay HX når man titter på en film eller spiller et spill på mobilen eller en annen enhet.

Som med Beoplay H95, tror vi det skyldes AptX Adaptive-kodeken som blant annet skal sørge for mindre forsinkelse.

I tillegg støtter HX også SBC og AAC.

KVALITET: Det rett og slett oser kvalitet av Beoplay HX. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
KVALITET: Det rett og slett oser kvalitet av Beoplay HX. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Konklusjon

Beoplay fortsetter å imponere oss med solide hodetelefoner med strålende kvalitet og eksepsjonell lyd, men prisen er også deretter.

5390 kroner er mye penger for et par hodetelefoner, spesielt når man finner flere gode alternativer som koster et par tusenlapper mindre. For eksempel støydempingskongen Sony WH-1000XM4 til 3000 kroner, men der er verken lyd eller byggekvalitet på høyde med Beoplay HX.

Foruten pris er det bare to ting vi er misfornøyde med, og det er at hodetelefonene ikke er sammenleggbare og at støydempingen er et par hakk under konkurrentene.

Ellers er vi fornøyde med meste med HX-ene. Batteritida, som ligger mellom 30 og 40 timer, er på høyde med de beste i klassen, lydkabel følger med i esken og det gjør også et praktisk reiseetui.

Testresultat

Beoplay HX

– Strålende lyd
– Solid byggekvalitet
– Reiseetui medfølger
– Batteritid på 30–40 timer
– Kan også brukes med kabel
– Støtte for AptX Adaptive-kodek

– Høy pris
– Ikke sammenleggbare
– Ikke blant de beste på støydemping

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer