Remarkable 2

TEST: Eksepsjonelt bra til sitt bruk

Det norske brettet imponerer oss stort.

REMARKABLE 2: Det er nesten som å skrive på papir. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
REMARKABLE 2: Det er nesten som å skrive på papir. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
Publisert

Norske Remarkable opplever stor suksess med skrivebrettet med samme navn, som først ble lansert i 2017. Etter noen måneder forsinkelse, ble oppfølgeren lansert på sensommeren i år, og den som venter på noe godt ... venter på Remarkable 2.

Likhetene mellom de to brettene er mange, men den mest fremtredende forskjellen er at Remarkable 2 kun er 4,7 millimeter tynn – det er det få andre nett- og skrivebrett som kan matche.

Ellers er det verdt å merke seg følgende forskjeller:

  • Pennen har en 4096 nivåer med trykkfølsomhet. En dobling fra den forrige utgaven. Forsinkelsen er på 21 millisekunder.
  • Arbeidsminnet er også doblet til 1 GB.
  • Ny skjerm- og panelteknologi som gir enda mer følelse av å skrive på papir.
  • Chassiset er i aluminium, Remarkable 1 er i plast. Det gjør nykommeren litt tyngre.
  • Prosessoren er på 1,2 GHz (dobbeltkjerne) mot 1 GHz (enkeltkjerne).
  • Batteriet på 3000 mAh er tilsvarende på begge, men batteritiden til Remarkable 2 er mye bedre.
  • Remarkable 2 har USB-C, forgjengeren har microUSB.

Elegant

Remarkable 2 er slank og elegant utformet uten de fysiske knappene du finner på den første utgaven. Det er ingen tvil om at chassiset i aluminium føles bedre enn Remarkable 1 i plast, og toeren føles mye mer eksklusiv ut.

Selve brettet er hvitbeige med en tynn, metallramme i sølvgrå som pakker inn enheten.

Til venstre er metallramma litt tykkere og her finner du blant annet strømknappen helt øverst og USB-C-kontakten nederst.

REMARKABLE 2: Det norske skrivebrettet imponerer stort. Hvem som står bak denne flotte skissen, er for øvrig uvisst. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
REMARKABLE 2: Det norske skrivebrettet imponerer stort. Hvem som står bak denne flotte skissen, er for øvrig uvisst. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Bakpå er Remarkable 2 like stilren med en enkel logo i svart og fire gummiføtter, som sørger for at brettet holder seg i ro.

I esken medfølger Marker-pennen*, ni ekstra pennetupper og USB-A- til USB-C-ladekabel.

Separat kan du kjøpe et stoffetui, det koster 690 kroner, mens også omslag i lær til 1490 kroner.

*I Remarkables nettbutikk kan Remarkable 2 kjøpes uten penn. Da starter prisen på 3990 kroner.

TYNN: Remarkable 2 er stilrent og slankt. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
TYNN: Remarkable 2 er stilrent og slankt. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Pennen

Det norske selskapet introduserer også to nye penner, Marker og Marker Plus, og på sine nettsider opplyses det om at pennene for Remarkable 1 ikke er kompatible med Remarkable 2.

I esken får du med en Marker-penn, og hovedforskjellen mellom den og Marker Plus, er at sistnevnte har innebygget viskelær. Du snur den på hodet for å viske bort tekst og streker.

Prisen er også dobbelt så dyr. Kjøpt separat koster Marker 490 kroner, mens Marker Plus koster 990 kroner.

MARKER PLUS: Både Marker og Marker Plus kan festes magnetisk til Remarkable 2. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
MARKER PLUS: Både Marker og Marker Plus kan festes magnetisk til Remarkable 2. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Brukergrensesnittet

Går du fra Remarkable 1 til 2 vil du oppleve at det er mye som er likt. Brukergrensesnittet er så å si tilsvarende mellom begge ettersom det er programvareoppdatering 2.0 som ligger i bunn.

Hovedmenyen er viser en oversikt over notater og nylige filer. Du kan også opprette mapper og notatbøker under disse.

For eksempel har jeg opprettet en jobbmappe og i den har jeg opprettet ulike notatbøker for møter, testnotater og liknende.

På hovedmenyen har du også rask tilgang til å opprette ny mappe, notatbok eller hurtignotat.

Videre i venstremargen kan du bla deg frem til ebøker, PDF-er og favoritter, samt velge om menyene skal ha liste- eller rutenettvisning.

Dernest har du innstillinger hvor du kan justere for eksempel WiFi- og -batteriinnstillinger, velge språk – visningsspråket er dessverre ikke på norsk, men det virtuelle tastaturet og håndskrift til tekst kan settes til norsk – tilgjengelig og så videre.

Og apropos håndskrift til tekst. Denne funksjonen fungerer mildt sagt imponerende godt, og selv min håndskrift, som har mer fokus på å skrive raskt fremfor tydelig, klarer den stort sett.

Men det er jo slik at du jo penere du skriver, jo bedre blir resultatet, så en kan kanskje ikke skylde på dårlig teknologi hvis håndskrift ikke er av det lettleselige slaget.

Vi har også lagt merke til at den kan rette skrivefeil. Blant annet «Twittr», «Messengr» og «Huavei» ble korrigert under transformeringen.

DIGITALT PAPIR: Mye er bra med Remarkable 2, men vi skal ikke legge skjul på at vi savner bakgrunnslys. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
DIGITALT PAPIR: Mye er bra med Remarkable 2, men vi skal ikke legge skjul på at vi savner bakgrunnslys. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Skjermen

I bunn bruker Remarkable 2 samme skjermteknologi som på eboklesere, som Kindle og Pocketbook, bygget på et Canvas-panel.

Skjermen er på 10,3 tommer og har en pikseltetthet på 226 piksler per tomme, som er tilsvarende med forgjengeren, men Remarkable 2 har en overflate i glass mot pleksiglass i den første utgaven.

En av tingene Remarkable har jobbet med, er å reduserte avstanden mellom e-ink-panelet i bunn og glasset. Dette for å gi brukeren følelsen av faktisk å skrive på papir.

Selve skrivefølelsen for øvrig vanvittig imponerende. Faktisk det nærmeste vi har vært papirfølelse på en digital overflate og kan ikke sammenliknes med å skrive på de glatte skjermene til iPad Pro og Surface. Apple Pencil har til gjengjeld mindre forsinkelse, men er noe du neppe vil legge merke til under bruk.

Remarkable 2 har en teksturert overflate som gir friksjon når du skriver med pennen, som nærmest simulerer følelsen av å skrive på papir – også når det gjelder lyd. Hører du etter, vil du høre den gjenkjennelige skrapelyden ved å skrive på papir.

Dessverre mangler Remarkable 2 innebygget lys, slik som forgjengeren, og fungerer da dårlig i mørkere omgivelser.

Funksjonene

Selv om Remarkable 2 gjør seg best som det eksepsjonelle skrivebrettet det er, har det også noen andre funksjoner. Deriblant som ebok- og PDF-leser.

Disse kan du enkelt overføre fra PC-en din ved å dra og slippe filer inn i Remarkable-appen, og du kan også sende dokumenter og skisser ander veien. Disse kan eksporteres som blant annet PNG- og SVG-filer.

Som ebokleser gjør Remarkable 2 seg egentlig svært godt og er nesten som en større Kindle. Du kan endre på ting som fontstørrelse, font, marger og linjeavstand, slik at du kan tilpasse lesingen til dine preferanser.

Men også her er bakgrunnslys et savn.

Ikke overraskende er brettet også kjekk til PDF-er og, som i ebøkene, kan du notere med pennen.

Sist kan vi også nevne nettlesertillegg til Remarkable, som blant annet fungerer i Google Chrome og Microsoft Edge, og gjør at du kan sende nettsider til skrivebrettet for å lese når det passer deg.

Med nettlesertillegget kan du enkelt overføre artikler til Remarkable 2.
Med nettlesertillegget kan du enkelt overføre artikler til Remarkable 2. Vis mer

Konklusjon

Vi kan ikke si noe annet enn at vi er svært imponerte over Remarkable 2. Først og fremst over hvor solid skrivefølelsen er – et godt stykke foran Surface og iPad Pro.

Selve brettet oser det også kvalitet av og den medfølgende pennen like så, som samtidig er svært komfortabel i bruk.

Batteriet er også innenfor det vi forventer og ønsker, med rundt to ukers brukstid mellom hver lading.

Remarkable 2 er et skrivebrett og det er her det gjør seg aller best, men det har også noen ekstra nyttige funksjoner som ebok- og PDF-leser og at du enkelt kan overføre nettartikler.

Men det er ikke å komme utenom om at bruksområdene er noe begrenset. På samme side er det litt befriende å bruke en dings som ikke varsler deg om alskens sosiale begivenheter og trekker oppmerksomheten din vekk fra det du driver med.

Det største savnet er utvilsomt innebygget bakgrunnslys, men alt i alt er Remarkable 2 et knakende godt skrivebrett.

Testresultat

Remarkable 2

– Fabelaktig å skrive på
– God batteritid
– Flott skjerm
– Slank

– Ikke bakgrunnsbelysning
– Begrenset bruksområde

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer