Det skjer mye spennende på skjermfronten om dagen. For hvert år får TV-ene flottere OLED-paneler, mobil- og nettbrettskjermene blir bare bedre og bedre og de nyeste spillmonitorene gir en opplevelse vi ikke har sett maken til.
For lesebrett har det ikke vært den samme fremgangen de senere årene. Joda, oppfriskingshastigheten blir stadig bedre og produsentene har utstyrt dem med både lys og nattmodus, men det er stort sett bare monokrome lesebrett å finne.

Nytt, norsk skrivebrett
Men i år skjer det faktisk ting på den fronten. Pocketbook er det første selskapet som tar i bruk E Inks nyeste panelteknologi som gir farger til de ellers så fargeløse lesebrettene.
E Ink er selskapet bak teknologien som brukes i lesebrett. På norsk kaller vi det ofte elektronisk blekk, eller e-blekk, og er en type panel som ser ut som og gir følelsen av å lese i en vanlig bok.
Det nye panelet er i stand til å vise hele 4096 farger. Ja, det høres kanskje lite ut – det begynner å bli en stund siden vi snakket om hvor mange farger en mobiltelefon kunne vise – men på lesebrett er det nesten å regne som en revolusjon.

Pocketbook Color
Kaleido er navnet på panelet som kan vise farge for hver piksel. Det være seg rød, grønn og blå – RGB-fargene – samt svart og hvitt, som kombinert kan vise 4096 ulike farger.
Det er kanskje verdt å merke seg at dette ikke er levende farger som popper ut av skjermen som på AMOLED-mobilen din eller 4K TV-en din med nyeste OLED-teknologi.
Nei, her er det snakk om matte og relativt blasse farger, som sikkert høres kjedelig ut, men det ligger imponerende teknologi bak.
Beskrivende nok, er Color navnet Pocketbook har gitt lesebrettet, som mer eller mindre er en Touch HD 3 med fargeskjerm. Vi har allerede testa Touch HD 3, så vi anbefaler deg å lese den testen for mer inngående informasjon om lesebrettet.
I denne testen ligger fokuset i hovedsak på de 4096 fargene til Pocketbook Color.

Design
Foruten fargen på baksiden, Touch HD 3 i bronse – Color i sølv, er utformingen mer eller mindre lik:
- en skjerm på 6 tommer
- fire betjeningsknapper nedenfor skjermen
- en bakside som er avrundet på baksiden for god komfort når du holder i brettet
- microUSB-kontakt og strømknapp på undersiden
Color har dog én ting Touch HD 3 ikke har, nemlig microSD-spor for litt ekstra lagring. Ikke at du nødvendigvis har behov for det – den interne lagringskapasiteten er på 16 GB.

I bruk
Har det noe for seg med farger på et lesebrett? Leser du stort sett bøker med tekst, er nok svaret nei. Det har seg nemlig slik at panelene ikke er helt tilsvarende og Color er litt mørkere og pikslene er mye mer synlige enn på Touch HD 3.
Men, er du glad i å lese tegneserier digitalt og blir litt sliten i hodet av å lese på et nettbrett, kan vi i hvert fall anbefale at du tar en titt på Pocketbook Color.
Selve brukergrensesnittet er i svart-hvitt, men bokomslagene er i farger, noe vi faktisk liker veldig godt. For det ser veldig jo bra ut.
Pocketbook har også satt litt farger på innebygde apper som sjakk og klondike, en variant av kabal, og i tillegg har Color en enkel fargeleggingsapp og et bildealbum – her kan du faktisk overføre bilder selv.
Nettleseren viser også nettsidene i farger, men den er så treg at du neppe kommer til å bruke den.

Det er uansett ikke derfor du eventuelt kjøper Pocketbook Color. Nei, årsaken er selvsagt magasiner og tegneserier. Color støtter en rekke filformater, deriblant .CBZ som er blant de mer brukte for tegneserier, slik at du enkelt kan overføre dine egne ved blant annet å koble brettet til PC-en.
På grunn av fargeskjermen, ser tegneserier og magasiner naturligvis bedre ut enn på noe annet lesebrett, men problemet er dessverre at skjermen på 6 tommer er for liten.
Altfor ofte blir teksten for liten og vanskelig å tyde.
Jo, du du kan justere litt på formatet og zoome inn, men her må du ofte justere fra seriehefte til seriehefte og det blir litt mye knot.
Det gir selvsagt ingen grunn til å avfeie Color og fargeskjerm på et lesebrett som en gimmik. Nei, her ser vi mye potensial og håper at det om få år vil være flere størrelser på markedet å velge mellom.
Norsk bokbutikk
Alle lesebrettene til Pocketbook har innebygd bokbutikk, slik at du kan kjøpe ebøker direkte på enheten. Her er det stort sett bøker på andre språk enn norsk og engelsk for den saks skyld, noe som er litt kjedelig for dem som foretrekker å lese bøker på norsk.
Du kan selvsagt kjøpe ebøker på nett og overføre dem til Pocketbook Color – for eksempel ved å koble lesebrett til PC, via Dropbox og Send to Pocketbook, for å nevne noen – men Pocketbook har også inngått et samarbeid med norske Norli slik at du kan kjøpe norske ebøker direkte på Color-brettet.

Denne informasjonen er dessverre ikke spesielt tydelig, men det du gjør for å legge til Norli, er å sende enhetsinformasjon til Pocketbook, som igjen sender enheten din en fastvareoppdatering som bytter ut Pocketbooks bokbutikk med Norlis.
En interessant ting her, er at den norske butikken også gir deg tilgang til Bokskya-bøkene dine. Under «Last ned mine e-bøker» kan du se og laste ned samtlige av dine ebøker som er tilgjengelig via Bokskya. Det liker vi!
Det går for sent
Et av irritasjonsmomentene vi opplevde med Touch HD 3, var at menyene var litt trege og det kunne ta flere sekunder å åpne en bok. Og nei, vi er ikke kresne selv om det «bare» er snakk om sekunder – konkurrenten Kindle har ikke det problemet i det hele tatt.
Dessverre går det enda litt tregere på Pocketbook Color og spesielt for innhold som tegneserier av en viss størrelse kan det ta tid. Alt fra å åpne boka eller bla til neste side tar noen sekunder mer enn hva vi forventer, og det er litt kjedelig.

Amazon lanserer vanntett Kindle
Konklusjon
Selv om 4096 farger ikke høres så ellevilt ut, er den nye Kaleido e-inkskjermen et langt et steg i riktig retning. Fargene popper ikke akkurat som på en OLED-skjerm, men det er heller ikke noe vi forventer av denne typen paneler.
For en som stort sett leser ebøker med bare tekst, gir ikke Color noe ekstra til leseopplevelsen. Joda, det ser fint ut med omslagene i sine originalfarger og enkelte bøker inneholder både kart og enkelte illustrasjoner, som ser bedre enn ut på vanlige e-ink-skjermer, men Pocketbook Color er først og fremst for deg som leser tegneserier.
Derfor er det litt synd at skjermen ikke er større enn 6 tommer, omtrent samme størrelse som Donald Pocket, for tegneseriehefter er som regel større og i rundt A4-format.
To ting vi ønsker fra Pocketbook i en «Color 2»: et raskere brukergrensesnitt og større skjerm.
Testresultat
Pocketbook Color
- Tilgang til norsk butikk
- Bakbelysning
- God å holde i
- God batteritid
- Endelig en fargeskjerm som funker godt
- Skjermen er litt liten med tanke på bruk til tegneserier og den slags
- I overkant treg