Vi var ikke videre begeistra da vi testa Huaweis Freebuds 3-propper i fjor vinter. Huawei, som vanligvis serverer teknologimarkedet noen solide produkter, imponerte oss ikke med sine trådløse ørepropper.
Denne gangen har vi hatt Freebuds 3i inne på testbenken. Selv om produktnavnene er svært like, er det noen viktige forskjeller å spore mellom Huaweis propper.

Freebuds 3 og Freebuds 3i
Den visuelle forskjellen er at mens Freebuds 3 er i samme stil som Apple AirPods, med harde propper der «én størrelse passer alle», er Freebuds 3i utstyrt med myke silikonpropper som festes inne i øregangen.
På den tekniske biten har Freebuds 3 flere fordeler. Bluetooth 5.1-brikke mot Bluetooth 5, bedre batteritid, trådløs lading av etuiet og større høyttalerelement.
Prisen er omtrent den samme, drøyt 1000 kroner ifølge Prisjakt, så det kanskje viktigste du bør tenke på når du velger mellom Huaweis propper, er passform. Foretrekker du den harde utformingen som ligger utenpå øregangen? Da er Freebuds 3 som gjelder. Syns du det heller er bedre med silikonpropper? Gå for Freebuds 3i.
Men bør du i det hele tatt kjøpe Huaweis propper?

TEST: Mye billigere enn AirPods
Freebuds 3i
Det første som slår meg med Freebuds 3i, er hvor like de er Apple AirPods Pro. Fra den helhvite utformingen med de ikoniske hvite stilkene til de ovale silikonproppene, som vi mistenker at Apple gikk for kun for å selge egne.
I esken medfølger det faktisk fire par propper, noe Huawei fortjener en tommel opp for. Det vanlige er å levere med tre par, men det ekstra paret, som er mindre enn standard små, kommer godt med.
En annen ting Huawei fortjener en tommel opp for, er utformingen til ladeetuiet. Det er avlangt med avrundede hjørner og er av den størrelsen som ligger så å si perfekt i lomma. Det er også utstyrt med to LED-lys som viser batterinivå på både propper og etuiet.
Etuiet lades via USB-C, men har ikke støtte for trådløs lading.
Batteritiden er vi dog litt skuffet over. 3,5 timer musikkavspilling, lover Huawei, og det er det så vidt de holder. I tillegg får du 11 timer ekstra fra ladeetuidet, noe vi ikke syns er godt nok. Mange konkurrenter, i hvert fall om du legger på en femhundrelapp på prisen, kan skilte med det dobbelte.

TEST: Bedre får du ikke
Enkel app
Hver propp er utstyrt med en berøringsfølsom flate, noe som er enkelt å se ettersom det står «touch area» på hver propp. I Freebuds-appen AI Life kan du velge hva som skjer når du dobbelttrykker eller holder fingeren på hver propp.
Du kan trykke to ganger for: spill av/pause, neste/forrige sang og aktivere taleassistent. Du kan også deaktivere denne funksjonen.
For berør og hold har du kun mulighet til å veksle mellom støydemping og eller ikke støydemping.

Her føler vi Huawei ligger litt bakpå, og for eksempel berør og hold for å øke/senke volumet er et stort savn.
En annen ting vi savner, er equalizer i appen. Spesielt fordi lydbildet Freebuds 3i serverer er litt anonymt, og vi savner litt mer fylde og detaljer i lydbildet.
Løsningen kan være å bruke tredjepartsapper som Wavelet med forholdsvis avansert lydjustering.
Foruten snarveier, oppdateringer og batteristatus, er det fint lite du kan gjøre i Huaweis øreproppapp.

Her er den nye toppmodellen
OK lyd, gode mikrofoner, grei støydemping
Fordelen med den lukkede utformingen til Freebuds 3i med propper som omslutter øregangen, er at de luker ut mer støy enn de åpne Freebuds 3. I tillegg har Huawei-proppene også aktiv støydemping som i teorien sørger for å dempe enda mer støy.
Effekten av støydemping på Freebuds 3i, er vi dog ikke spesielt imponert over. Faktisk merker vi ikke noe forskjell fra for eksempel Jabra Elite Active 75t som har samme utforming, men dog med kun passiv støydemping.
Samtidig betyr det at Freebuds 3i holder mye av støyen fra tog og bil ute, men at vi ikke merker store forskjeller med aktiv støydemping aktivert.
Som nevnte Jabra 75t, har også Freebuds 3i en funksjon der du kan slippe inn omgivelseslyd.

Og apropos lyd. Vi nevnte over at den ikke var spesielt å skrive hjem om, spesielt når Freebuds 3i sammenliknes med AirPods Pro og 75t Active, som er blant de bedre på markedet. Dog må det legges til at Huaweis propper koster under halvparten av denne duoen, og sett ut ifra prisen, låter Freebudsene like godt som prisen tilsier.
Men igjen, last ned en equalizer-app og prøv deg litt frem. For låter som Kaizers’ «Ompa til du dør», Billie Ellishs «bad guy» og The Weeknds «Wasted Times» fortjener mer schwung enn det Freebuds leverer ut av boksen.

Over til mikrofon. I de foregående ørepropptestene fra undertegnede har jeg nevnt en svært kritisk samboer som gir flere håndfrisett det glatte lag, men kritikken var faktisk fraværende under testingen av Huawei-proppene.
Bortsett fra et og annet «jeg hører du er utendørs» og «det er litt bråk rundt deg», har Freebudsene klart å stilne min største kritiker. Og det er jo positivt å ta med seg.
Proppene drar nok nytte av stilkdesignen som sørger for at mikrofonene kommer nærmere munnen, men Huawei har trolig også skrudd til algoritmene slik at stemmene til brukeren stort sett er i fokus.

TEST: En positiv overraskelse
Konklusjon
Huawei lager fantastiske smarttelefoner, glimrende nettbrett og solide smartklokker, men akkurat trådløse ørepropper føler vi at den kinesiske giganten ennå ikke mestrer.
Freebuds 3i er nesten en tro kopi av AirPods Pro, men kvaliteten er langt fra den samme. Men husk at prisen også bare er en tredjedel.
Det vi liker best med øreproppene er den gode komforten – de sitter faktisk veldig godt i ørene – og de gode mikrofonene, men en mangelfull app, under gjennomsnittlig batteritid og middels lydkvalitet ut av esken, gjør at det blir vanskelig å anbefale.
Spesielt i et marked har noen ordentlige sterke alternativer i Jabra, Sony, Apple og faktisk Panasonic. Riktignok med høyere priser.
Testresultat
Huawei Freebuds 3i
- God komfort
- Fire par propper medfølger
- Gode mikrofoner
- Middels lydkvalitet
- Begrensede betjeningsmuligheter
- Noen funksjoner kun forbeholdt Huawei
-telefoner
- Svak batteritid