Sennheiser Momentum True Wireless 3

TEST: Enda litt bedre

Men én funksjon burde ha vært på plass nå.

NUMMER TRE: Sennheiser har hele veien servert oss knallgod lyd på sine True Wireless-propper. Nummer tre er intet unntak. Foto: Pål Joakim Pollen
NUMMER TRE: Sennheiser har hele veien servert oss knallgod lyd på sine True Wireless-propper. Nummer tre er intet unntak. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert

Alle gode ting er tre, sies det, og denne våren lanserer Sennheiser den tredje iterasjonen av sine True Wireless-ørepropper.

De to forgjengerne har vi likt veldig godt (1, 2), særlig på lydfronten, der Sennheiser lenge har vært blant de aller beste. Treeren skuffer på ingen måte der de heller og byr på flere andre forbedringer, og de har fått en lavere utsalgspris enn forgjengerne.

Men konkurransen har dratt seg til - også fra rimeligere ørepropper. Holder Sennheiser fortsatt stand til denne prisen?

Med fire par gummitupper og tre par «vinger» bør de fleste klare å finne en god passform. Foto: Pål Joakim Pollen
Med fire par gummitupper og tre par «vinger» bør de fleste klare å finne en god passform. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Dette er nytt

Sammenligner vi Sennheiser Momentum True Wireless 3 (heretter TW3) med forgjengeren TW2, er det flere ting som er nytt:

  • Etuiet er noe mer kompakt og støtter trådløs lading, men proppene har fortsatt samme gode batteritid.
  • Selve proppene er noe mer kompakte enn før og har et annet design som minner om den rimeligere CX-serien.
  • Du får med både små vinger (nytt) og flere par gummitupper i esken. Vingene gjør at proppene kan sitte bedre festet i øret.
  • Sennheiser har forbedret den aktive støydempingen og gjort den adaptiv. Den støtter også geografisk tilpasning.
  • TW3 støtter AptX Adaptive-codecen med variabel bitrate.
  • 400 kroner lavere lanseringspris enn TW2 (2790,- vs 3190,-)
MINDRE: TW3-etuiet (øverst) har krympet merkbart i bredden, men er bittelitt dypere og høyere. Foto: Pål Joakim Pollen
MINDRE: TW3-etuiet (øverst) har krympet merkbart i bredden, men er bittelitt dypere og høyere. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Utsøkt etui

Som hos sine forgjengere skiller etuiet på TW3 seg en del fra resten. Det er trukket i tekstil og fremstår derfor litt mer elegant enn de fleste andre, som er laget av plast.

USB-C-ladeporten er denne gangen flyttet foran, og ved siden av den er en liten diode hvis farge avslører gjenstående batteritid i etuiet.

Lokket er festet magnetisk og har god nok motstand til at du nok sjelden vil oppleve å åpne det ved et uhell, og selve proppene smekker på plass i etuiet via innebygde magneter.

Som nevnt i punktlisten over, er en nyhet denne gangen at etuiet kan lades trådløst på en vanlig Qi-plate. Det er også litt mer kompakt enn sine forgjengere – en liten centimeter mindre bredt, og omtrent en millimeter høyere og dypere, tatt på øyemål. Imidlertid er det fremdeles større enn mange andre, og passerer neppe umerket hen om du har det i bukselomma.

Vår testmodell er den sorte versjonen, men proppene finnes også i hvit utførelse, samt grafitt:

Sennheiser Momentum True Wireless 3 fås i tre fargevarianter - hvit, grafitt og sort. Foto: Sennheiser
Sennheiser Momentum True Wireless 3 fås i tre fargevarianter - hvit, grafitt og sort. Foto: Sennheiser Vis mer

Batteritiden er den samme som på TW2-modellen, altså 7 timer musikk i øret og med tre ekstra fulladinger fra etuiet – totalt 28 timer. Under kan du se hvordan det står seg mot utvalgte konkurrenter:

Har du en ladeplate på kontorpulten kan du med andre ord ha et etui som alltid er toppet med strøm.

Med i pakken

Foruten etuiet, proppene og en kort USB-C-ladekabel får du med fire par gummitupper i etuiet (XS, S, M og L), samt tre par med vinger. Eller egentlig to par, siden det ene paret bare er to helt flate «vinger».

Og i undertegnedes ører er det faktisk sistnevnte jeg bruker - jeg fikk ikke noe god passform i øret med noen av vingeparene, men der kan det selvsagt være at dine ører passer bedre. Selv har jeg ganske store øreganger og trer alltid på det største paret med gummitupper i pakka før jeg tar ørepropper i bruk.

VINGER: Nytt for tredje utgave fra Sennheiser er at det følger med tre par «vinger» som gjør at du kan tilpasse dem ytterligere i øret. Foto: Pål Joakim Pollen
VINGER: Nytt for tredje utgave fra Sennheiser er at det følger med tre par «vinger» som gjør at du kan tilpasse dem ytterligere i øret. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

De to foregående Momentum TW-proppeparene har alltid glidd rett inn i øret og servert superlyd fra første sekund, men i mine ører krever det nye designet på TW3-modellen litt mer finjustering for å få godlyden – utformingen gjør at de har en slags «sweet spot» hva gjelder plassering, og hvis jeg avviker for mye fra den, blir lydbildet fort tamt med tanke på bassen.

Men da jeg for moro skyld testet med gummituppene fra forgjengeren, slapp jeg å finjustere - og de ser så og si identiske ut i størrelse. Det sier sitt om hvor viktig den siste tidels millimeteren er.

Derfor savner jeg en passformtest i appen som flere av konkurrentene nå har fått på plass, der man kan trykke på en knapp, få spilt av noen signaler, og til slutt en tilbakemelding på om man har optimal passform eller ei. Og så justere og repetere til det sitter.

Full kontroll

En ting vi tidligere har berømmet Sennheiser for, er at du selv kan skreddersy hvordan betjeningen på ørene skal være. Hver propp har et berøringsfølsomt felt, og via appen kan du – per øre – velge hva som skal skje når du trykker én, to og tre ganger, samt om du holder fingeren på hver ørepropp.

TRYKK: Begge øreproppene har et berøringsfølsomt felt, hvis funksjonalitet du kan skreddersy i den tilhørende appen. Foto: Pål Joakim Pollen
TRYKK: Begge øreproppene har et berøringsfølsomt felt, hvis funksjonalitet du kan skreddersy i den tilhørende appen. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Dermed tilbyr Sennheiser alt vi trenger av kontrollmuligheter uten at vi trenger å fiske frem mobilen når vi er på farten. Volumet justerer vi opp (høyre) og ned (venstre) ved å holde fingeren inne på øreproppen, og vi kan pause, hoppe mellom sanger, aktivere stemmeassistent og slå på støyreduksjon eller transparens-modus direkte fra proppene.

Ekstra kjekt er det altså å kunne tilpasse dette selv, for eksempel dersom du kommer fra et annet par der disse funksjonene er forhåndsbestemt, slik at du slipper å venne deg til noe nytt der.

Musikken pauses automatisk dersom du tar én propp ut av øret, og nytt denne gangen er at ingen av proppene er «master» – du kan fint putte enten høyre eller venstre propp i etuiet og fortsette lyttingen på den andre.

Men! Et savn er at TW3 ikke støtter multipoint Bluetooth. Du kan altså ikke være koblet til to enheter (for eksempel PC og mobiltelefon) samtidig, men må da koble fra den aktive enheten om du vil koble til en annen. Dette synes vi er en mangel på et par som tross alt er blant de dyrere i markedet.

IKKE SÅ DISKRET: Putter du TW3-etuiet i bukselomma glir det neppe ubemerket hen. Foto: Pål Joakim Pollen
IKKE SÅ DISKRET: Putter du TW3-etuiet i bukselomma glir det neppe ubemerket hen. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Strålende lyd

Men som før er det lite å si på lyden - rett ut av esken får du et velbalansert og detaljert lydbilde, med litt mer vekt på de lavere frekvensene enn de høye. TW3 fortsetter definitivt Sennheisers tradisjon med å tilby noe av det ypperste du får på lydfronten i trådløse ørepropper, og det låter svært godt uansett hva vi spiller av.

Her er det mye luft med god plass til hele spekteret av instrumenter, og selv komplekse rockelåter som The Wrecks' Out of style, som fort kan bli litt «grøtete» på enkelte modeller, låter alldeles strålende selv på høyt volum.

Proppene støtter for øvrig både AAC, AptX og AptX Adaptive og låter derfor meget godt, med lav forsinkelse, både på iPhone og Android. AptX Adaptive fra Qualcomm sørger for at bitraten justeres ut fra hvor god oppkobling du har mot kilden – fra 279 til 420 Kbps – og sikrer lav forsinkelse når du ser på film og lignende, slik at du slipper å se at leppene beveger seg et par tideler før lyden.

Selv om vi synes de låter knallgodt ut av esken, kunne det ha vært kjekt med litt mer omfattende equalizer-innstillinger for å justere på lydbildet. Sennheisers equalizer har bare tre bånd (bass, mid, treble) og lar seg derfor ikke skreddersy i like stor grad som enkelte av konkurrentene.

Om du vil, kan du ta en enkel lyttetest, der du spiller av en sang du liker, for så å trykke deg igjennom tre lydbilder og plukker det beste av dem hver gang. I praksis er den ganske enkel og dreier seg om bass, mellomtone og diskant skal justeres opp, ned eller beholdes på normalnivået.

7+21: Sennheiser TW3 byr på 7 timers batteri direkte fra proppene, pluss tre ekstra fulladinger i etuiet. Foto: Pål Joakim Pollen
7+21: Sennheiser TW3 byr på 7 timers batteri direkte fra proppene, pluss tre ekstra fulladinger i etuiet. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Ganske god støydemping

Ellers er vi godt fornøyde med både støydemping og evnen til å slippe inn lyden fra omgivelsene. Dempinga er merkbart forbedret fra TW2 der spesielt dypere frekvenser filtreres bedre. Fortsatt er det dog et stykke opp til Bose' QuietComfort-modeller som vi anser som bransjeledende der, og vi hører fortsatt robotstøvsugeren godt der den durer rundt på gulvet noen meter bortenfor.

Imponerende er dog vindmodusen – dette er ofte en utfordring med støydemping, at vind mot mikrofonene oppleves sjenerende, men med ved å aktivere vindmodusen kan du, mot litt svakere støydemping, eliminere det problemet helt. Selv med vindkast på godt over 10 m/s som vi testet denne funksjonen i.

Lyden fra utsiden høres nokså naturlig ut om du aktiverer transparens-modusen - selv om vi også her vet om bedre propper, i form av Airpods Pro. Faktisk er dette en funksjon vi bare har satt mer og mer pris på den siste tiden – det å kunne ha på litt musikk på øret, men samtidig få det med seg om ungene roper eller at det banker på døra er veldig kjekt. Eller høre fint hva den i kassa på butikken sier uten å måtte ta av seg proppene.

En kjekk funksjon i appen er dessuten at du der kan velge om musikken skal pauses om du aktiverer transparens-modusen, eller om den skal fortsette.

Hva gjelder handsfree fungerer det finfint så lenge det er rolig rundt deg, men på en vindfull dag, eller med mye støy i bakgrunnen, blir vi avslørt av motparten på at vi bruker handsfree og ikke snakker direkte i telefonen.

Appen har blitt bedre

Apropos appen synes vi Smart Control, som den heter, har kommet seg med årene. Nevnt er at du selv kan skreddersy funksjonaliteten når du trykker på hver ørepropp, og du kan nå også lage soner med forhåndsdefinerte innstillinger.

TEST: Enda litt bedre

For eksempel om du på kontoret liker å slippe inn omgivelseslyd for å være mer tilgjengelig for kolleger, om du på det lokale kjøpesenteret synes det er greit å ha på støydempinga eller om du vil bruke en equalizer-innstilling som fremhever bassen når du er på treningssenteret.

Vi savner dog informasjon om hvor mye batteri som er igjen på etuiet i appen, og som sagt skulle vi gjerne ha sett en passformtest der også. Oppdatering av proppene tar også svært lang tid - i det dette skrives venter vi på en oppdatering som ifølge appen skal ta 21 minutter (og som vi selvsagt har brukt litt før vi publiserte testen).

Konklusjon

Sennheisers True Wireless-serie har de siste årene vært blant favorittene våre i DinSide, spesielt på grunn av den svært gode lydkvaliteten vi får servert i øregangene. Den tradisjonen fortsetter med TW3, og årets utgave har også forbedret støydemping og et noe mer kompakt etui som også kan lades trådløst som noen av nyhetene.

Passformen i øret er også endret, og du får nå med vinger i esken som kan gjøre at de sitter bedre enn før, selv om det ikke hjalp oss stort, og vi hadde likt å kunne utføre en passformtest i appen siden de virker litt kresne på hvordan de sitter i øret denne gangen.

Det overrasker oss også at Sennheiser ikke har adressert det vi nå har savnet i to generasjoner - støtte for å være koblet til to enheter samtidig. For det er litt kjas å bytte mellom PC og mobiltelefon når det ikke skjer automatisk. Derfor ryker også anbefalt-stempelet fra DinSide.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer