Apple iPhone 15 Pro og 15 Pro Max | TEST

TEST: Endelig, Apple

Det måtte litt tvang til, men nå har de omsider gjort det.

BEDRE Å HOLDE: Apple har gjort sine nyeste iPhone-modeller lettere og bedre å holde. Foto: Kirsti Østvang
BEDRE Å HOLDE: Apple har gjort sine nyeste iPhone-modeller lettere og bedre å holde. Foto: Kirsti Østvang Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I år, som i fjor, lanserte Apple fire nye iPhone-modeller - to «vanlige» modeller, iPhone 15 (annonselenke) og 15 Plus (annonselenke), og to mer påkostede varianter, iPhone 15 Pro (annonselenke) og 15 Pro Max (annonselenke).

Til tross for at de sistnevnte koster vesentlig mer, er de selskapets mest populære iPhoner, også her til lands. Egentlig ikke overraskende, da tall fra Elektronikkbransjen tidligere har vist at nordmenn går for det beste og dyreste.

På topp 10-lista til Telia fra starten av september, lå fjorårsmodellene iPhone 14 Pro Max og 14 Pro på henholdsvis første og andreplass - og slik har det vært stort sett siden mobilene ble sluppet for ett år siden.

Med det utgangspunktet er forventningene til de to nye oppfølgerne iPhone 15 Pro og 15 Pro Max skyhøye - og fallhøyden desto større.

Årets Pro-modeller er uten tvil Apples mest teknologisk avanserte iPhoner til nå, og flere oppgraderinger gjør dem til de mest spennende på lenge.

Lettere og mer holdbar

iPhone 15 Pro og 15 Pro Max beholder de samme skjermstørrelsene fra forgjengerne, nemlig 6,1 og 6,7 tommer.

FANTASTISKE SKJERMER: Pro-modellene har de beste skjermene i iPhone-familien, med 120 Hz-oppdateringsfrekvens, alltid på-funksjonalitet og en vanvittig lysstyrke på 2000 nits. Foto: Kirsti Østvang
FANTASTISKE SKJERMER: Pro-modellene har de beste skjermene i iPhone-familien, med 120 Hz-oppdateringsfrekvens, alltid på-funksjonalitet og en vanvittig lysstyrke på 2000 nits. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Med en gang du løfter de nye mobilene opp, føler du imidlertid at noe er annerledes siden sist. DinSide-kollega Embla utbrøt en høylytt «oi» da hun plukket de opp fra kontorpulten til undertegnede.

De siste åra har Apples flaggskip gått i feil retning hva gjelder nettopp størrelse. Særlig den forrige Max-en var tung (i vår test anbefalte derfor vi å prøveholde før du kjøpte).

NYE FARGER: Med nytt materiale følger også nye farger. Her er varianten i naturlig titan, men du får også telefonene i blå, hvit eller svart. Foto: Kirsti Østvang
NYE FARGER: Med nytt materiale følger også nye farger. Her er varianten i naturlig titan, men du får også telefonene i blå, hvit eller svart. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

På 15 Pro og 15 Pro Max «løser» Apple problemet ved å bytte ut kroppen i rustfritt stål med titan, som går for å være både lettere og sterke. I rene tall er de 19 gram - cirka 9 prosent - lettere enn forgjengerne.

Ny skjermteknologi gjør også at skjermkanten har blitt enda litt tynnere, noe vi både ser og føler. Når kantene i tillegg er blitt mer avrundede, har vi med mobiler som er langt mer komfortable å holde enn før.

MINDRE: Skjermkanten på iPhone 15 Pro Max (høyre) er litt smalere enn på forgjengeren 14 Pro Max. Foto: Kirsti Østvang
MINDRE: Skjermkanten på iPhone 15 Pro Max (høyre) er litt smalere enn på forgjengeren 14 Pro Max. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Introduserer handlingsknapp

En annen merkbar forskjell med iPhone 15 Pro og 15 Pro Max er den nye handlingsknappen, som erstatter den gamle lydløs-bryteren.

Som standard brukes den til å slå ringelyden av eller på. I innstillingene kan du imidlertid stille den til å gjøre et utvalg av handlinger, inkludert å skru på kameraet, lommelykt eller snarvei.

Med det siste kan du programmere den til å åpne apper eller gjøre omtrent hva som helst på din iPhone. «The sky's the limit», som det heter.

VELG SELV: Apple bytter ut lydløs-bryteren med en programmerbar knapp på iPhone 15 Pro-modellene. Foto: Kirsti Østvang
VELG SELV: Apple bytter ut lydløs-bryteren med en programmerbar knapp på iPhone 15 Pro-modellene. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Gamle vaner er imidlertid vonde å vende, så vi tipper noen kommer til å synes dette er uvant i starten.

For å skru av eller på ringelyden, må du nemlig trykke og holde inne handlingsknappen - det holder ikke med ett kjapt trykk. Da vil du bare få beskjed om å holde knappen inne.

Selv om du ikke lenger vil kunne se om lydløs er av eller på som før, vil du heldigvis kjenne en liten vibrasjon og få opp et varsel i den dynamiske øya når du trykker på knappen - så du bør få det med deg. Velger du en annen funksjon på handlingsknappen, kan du for øvrig skru av eller på lydløsmodus fra kontrollsenteret.

FANCY: Menyen for å velge hva handlingsknappen er usedvanlig mer grafisk enn øvrige innstillinger på iPhone. Foto: Kirsti Østvang
FANCY: Menyen for å velge hva handlingsknappen er usedvanlig mer grafisk enn øvrige innstillinger på iPhone. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Har du savnet en dedikert kameraknapp på iPhone, vil du trolig elske den nye handlingsknappen. Ekstra kjekt er det at Apple lar deg forhåndsinnstille hvilket kamera knappen skal åpne; om det er vanlig bilde, selfiekameraet, videokameraet, portrett eller portrettselfie.

Fra Lightning til USB-C

Endringen som nok vil få størst ringvirkninger med alle de nye iPhone 15-modellene er at de kommer med en helt ny ladekontakt, USB-C. Etter 11 år er altså Lightning-porten historie.

Konkurrentene har brukt dette i årevis allerede, og vi kan takke EU for at også Apple måtte følge etter.

RASKERE: En annen fordel med USB-C er raskere dataoverføring - om porten og kabelen er av rett type. Foto: Kirsti Østvang
RASKERE: En annen fordel med USB-C er raskere dataoverføring - om porten og kabelen er av rett type. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

En åpenbar fordel er at du nå vil kunne bruke samme kabel med alle dingsene dine, ettersom USB-C en universell standard, som også brukes på MacBook og iPad - og de fleste andre type elektroniske produkter, som hodetelefoner, kameraer og den slags.

Ved å velge Pro-modellene over de vanlige iPhone 15-telefonene får man en annen fordel i raskere dataoverføring via USB 3. Ladekabelen som følger med støtter bare tregere USB 2-hastigheter. Er du avhengig av dette, for eksempel om du overfører mye store bilder, må du kjøpe en USB 3-kabel.

Apple kunne kanskje spandert denne på Pro-eierne med tanke den allerede høye prisen. Deres egen Thunderbolt 4-kabel koster svimlende 949 kroner. Siden det tross alt er USB-C, bør det finnes billigere alternativer å oppdrive. Til vanlig lading har dette før øvrig ikke noe å si.

BLIR LADER: Takket være USB-C kan du bruke den nye iPhonen til å lade AirPods, Apple Watch eller annent kompatibelt tilbehør. Foto: Kirsti Østvang
BLIR LADER: Takket være USB-C kan du bruke den nye iPhonen til å lade AirPods, Apple Watch eller annent kompatibelt tilbehør. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

5x optisk zoom

Med Huawei ute av bildet, er det nå Apple, Samsung og Google som kjemper om å sitte øverst på kameratronen. Kameraene i iPhone Pro og 15 Pro Max er bedre enn fjorårets på de fleste punkter.

Mens Apple i seinere tid har skilt på kameraene i de standard-iPhonene kontra Pro, er det i år også forskjeller mellom 15 Pro og 15 Pro Max.

TEST: Endelig, Apple

Begge har fremdeles et trippelkamera-system, men i år får Max-utgaven et nytt telefoto-kamera som gir 5x optisk zoom, mot de sedvanlige 3x på den vanlige Pro-utgaven.

Det betyr at du kan komme enda nærmere inn på motiver enn før med Max-en.

På et tradisjonelt teleobjektiv festet på et vanlig kamera vil du se at objektivet blir fysisk lenger når man zoomer inn. Dette er ikke mulig å gjøre på en smartmobil, så da må produsentene komme opp med andre løsninger. Det er også årsaken til at optisk zoom har vært veldig begrenset på mobilkameraer.

På 15 Pro Max Apple benytter seg av et nytt system som bruker noe de kaller for et «tetraprismedesign», som reflekterer lys fire ganger. Det gjør det mulig for lyset å bevege seg lenger innenfor det samme området, slik at man får en brennvidde som strekker seg (opptil 120 mm i dette tilfellet).

ENDA TETTERE PÅ: 5x zoom er kjærkomment på iPhone 15 Pro Max, men vi kunne godt ønske oss enda mer. Foto: Kirsti Østvang
ENDA TETTERE PÅ: 5x zoom er kjærkomment på iPhone 15 Pro Max, men vi kunne godt ønske oss enda mer. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Apple er på ingen måter først ute med denne typen teknologi. Konkurrenten Samsung har brukt noe liknende, kalt periskoplinse, i flere år allerede, og tilbyr hele 10x optisk zoom på Galaxy S23 Ultra.

I fjor introduserte Apple 48 megapiksler til hovedkameraet på Pro-modellene, men som standard ble bildene lagret i 12 megapiksler. I år vil hovedkameraet ta bilder i 24 megapiksler som standard, som jo er dobbelt så høy oppløsning - altså vil det fange enda flere detaljer enn før.

iPhone har alltid vært et «pek og skyt»-type kamera, selv om du med 15 Pro og 15 Pro Max får enda flere muligheter enn før.

Når du skal ta et bilde, kan du velge mellom 0,5x, som er ultravidvinkel og gir deg den bredere bildevinkelen. På hovedkameraet kan du nå velge mellom det Apple sier er tre ulike brennvidder 1x, 1,2x og 1,5,x (tilsvarende 24 mm, 28 mm og 35 mm) mot tidligere bare 1x. Det finnes også en egen knapp for 2x i tillegg til 3x/5x.

Dette gjør at Apple sier det er som å ha sju kameraer i lomma - selv om du bare ser tre. Markedsførings-pjatt eller ei - resultatet er stort sett strålende. Bilder tatt i nattmodus blir dessuten enda litt bedre.

SYMBOL: Når f-symbolet dukker opp i nede til venstre i søkeren, har den automatiske portrettfunksjonen slått inn. Foto: Kirsti Østvang
SYMBOL: Når f-symbolet dukker opp i nede til venstre i søkeren, har den automatiske portrettfunksjonen slått inn. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

På programvaresiden er det også flere nyheter. Vår favoritt er automatisk portrettmodus. Du trenger ikke lenger å bytte til den dedikerte portrettmodusen for å ta bilder av personer med uskarp bakgrunn. Kameraet bruker maskinlæring for å kjenne igjen om du tar bilder av mennesker, katter eller hunder. I tillegg vil du kunne gå inn og justere fokuspunktet i etterkant.

Som mor til to gutter på 2 og 6 år som verken sitter eller står stille, kommer denne kamerafunksjonen til å revolusjonere fotohverdagen min.

Foto-entusiaster og -profesjonelle vil også kunne dra nytte av nye funksjoner som Log-koding og støtte for ACES, en fargestandard som brukes av filmbransjen. Man vil også kunne film i Apples ProRes-format i 4K opptil 60 bilder per sekund - riktignok krever dette tilkobling til ekstern lagring. Men er du interessert i slikt, kan du lese mer om dette på andre nettsider enn DinSide.

Under kan du se et knippe bilder tatt med iPhone 15 Pro Max.

A17 Pro gir superkrefter

På innsida av iPhone 15 Pro og 15 Pro Max bor en helt ny A17 Pro-prosessor. Ifølge Apple er dette bransjens første 3 nanometer-brikke.

For deg som ikke er spesifikasjonsnerd, er det viktigste å vite her at dette er blant de raskeste og mest avanserte prosessorene på markedet. Ytelse har strengt tatt aldri vært et problem på iPhone - her fortsetter Apple å lede an.

Med A17 Pro åpner selskapet blant annet opp for noe som kalles for maskinvareakselerert «ray tracing», strålesporing på norsk, som tradisjonelt har blitt brukt for å gi den fotorealistiske grafikken som lages i videospill på Xbox, PlayStation og spill-PC-er. Vi har fått prøve en demoversjon av Resident Evil Village, og det ser rett og slett veldig imponerende ut til å være i et såpass kompakt format.

Apple har ikke gjort noen store sprang hva gjelder batteritid denne gangen. De oppgir at iPhone 15 Pro skal klare 23 timer med videoavspilling (20 om du strømmer), mens iPhone 15 Pro Max klarer henholdsvis 29 og 25 timer.

Du får ikke lenger med ladekloss i esken, men Apple tilbyr en 20W lader som da tar batteriet fra 0-50 på 30 minutter.

VI VAR PÅ PLASS: DinSide har fått prøve Apples nyeste iPhone-er. Video: Kirsti Østvang Vis mer

Konklusjon

Som vi skrev innledningsvis er iPhone 15 Pro og 15 Pro Max de mest avanserte Apple-mobilene noensinne. Det er flere grunner til å oppgradere i år: nytt og raffinert design, støtte for USB-C og flere kameraforbedringer, særlig på Max-modellen, er våre topp tre grunner.

Så er flere av disse tingene noe vi har sett hos konkurrentene i årevis alt, så det er ikke som at Apple finner opp kruttet på nytt.

DROPPER LÆR: Apple selger ikke lenger lær-deksler til iPhone. I år kommer de med en ny type kalt finvev, som minner om semsket skinn: Foto: Kirsti Østvang
DROPPER LÆR: Apple selger ikke lenger lær-deksler til iPhone. I år kommer de med en ny type kalt finvev, som minner om semsket skinn: Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Du skal også ha helt spesifikke behov om du ser behovet for å oppgradere fra fjorårsmodellene - men det gjelder alle nye mobiler hvert år nå for tida.

Så er det aldri til å komme unna at dette koster. I år har Apple økt prisen enda litt mer. Den vanlige 15 Pro-utgaven har en startpris på 14 990 kroner for 128 gigabyte-modellen (1000 kroner opp fra i fjor), mens 15 Pro Max koster fra 17 990 kroner. (2500 kroner dyrere) Her får du for første gang dobbelt så mye lagringsplass innstegsvis, 256 gigabyte.

Med i beregningen må du imidlertid også ha at det generelt er mye kvalitet i Apples produkter, de er stort sett solid konstruert og har høy gjensalgsverdi og du er sikret oppdateringer i mange år fremover.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer