DJI Osmo Pocket

Test: Et lite lommevidunder

Du kan ha det mye moro med DJI Osmo Pocket.

DJI OSMO POCKET: Dette kameraet er et lite råskinn i lite format. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
DJI OSMO POCKET: Dette kameraet er et lite råskinn i lite format. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
Publisert

Kinesiske DJI ypper seg ordentlig mot actionkamera-kongen GoPro med lanseringen av det lille kameraet Osmo Pocket. Ikke bare kan det filme i 4K med 60 bilder i sekundet, det har også en svært nyttig 3-aksers gimball (slingrebøyle) som ifølge selskapet er det minste i sitt slag og som skal sørge for et stabilt opptak når du er på farten.

I tillegg har det støtte for smarttelefontilkobling slik at du enkelt kan koble en kompatibel iPhone- eller Android-enhet (krever USB-C) til kameraet og bruke det som søker mens du gjør opptak.

Så derfor var det ikke rart at vi var svært begeistret da Osmo Pocket landet på testbenken vår.

Vi var ikke alene om å være begeistret. På turen til elektronikkmessen CES i Las Vegas i januar, hadde vi selvsagt med Osmo Pocket i bagasjen. Det var en mengde personer - både fra presse, besøkende og utstillere - som stanset oss og spurte om hva vi syns om lommekameraet.

Osmo Pocket

Selve enheten er ikke mer enn 12 centimeter høy og veier 116 gram, og har ikke mer enn to knapper: én opptaksknapp for å starte/stoppe video og lukker for stillbilder, samt en kombiknapp som gjør det mest andre. For eksempel bytte mellom modier og slå av og på kameraet.

Selve hoveddelen er utformet i plast og ligger godt i hånden når du skal filme. Byggekvaliteten og holdbarheten er vi faktisk litt usikre på, plasten gir ingen premiumfølelse og kameraet føles ikke så solid som andre actionkameraer vi har prøvd.

Et praktisk etui følger med i esken. Den anbefaler vi at du bruker.
Et praktisk etui følger med i esken. Den anbefaler vi at du bruker. Vis mer

Delen med slingrebøyle og kamera er i metall og føles heldigvis mer solid enn plastdelen.

På undersiden av enheten sitter det en USB-C-port for lading, mens under et skjult lokk nedenfor knappene, sitter en port der du kobler enheten til en iPhone eller Android-enhet via Lightning eller USB-C. Disse adapterne følger med i esken.

Den siste kontakten er for minnekort av typen microSD. For maksimal videooppløsning trenger du et raskt minnekort.

I esken medfølger også et kjekt etui til Osmo Pocket som du kan feste en stropp til som du kan snurre rundt håndleddet for ekstra sikkerhet.

Osmo Pocket Spesifikasjoner
Sensor1/2.3" CMOS
Videooppløsning4K 24/25/30/48/50/60bps
Videooppløsning1080p 24/25/30/48/50/60/120bps
VideoformatMP4/MOV (MPEG-4 AVC/H.264)
Maksimal bitrate100 Mbps
Maksimal bildestørrelse4000x3000 piksler
FotoformaterJPEG/JPEG+DNG
Fotomodienkeltfoto, panorama, timelaps, motionlape
VideomodiAuto, sakte film
ISO-område foto100-3200
ISO-område video100-3200
Lyd ut48 KHZAAC
Batteri875 mAh
Batteritid140 min ved 1080p/30bps
Ladetid73 min med 10-watts lader
Pris3490 kroner

Du er ikke nødt til å koble mobilen din til Osmo Pocket for å lage video eller fotografere. På den lille, berøringsfølsomme skjermen kan du enkelt bytte mellom modier, foto, video, timelapse, sakte film, og endre innstillinger.

På den vesle skjermen får du informasjon som batteriprosent, opptaksmodus og eventuell oppløsning samt hvor langt opptak du kan gjøre / hvor mange bilder du kan ta med valgt modus.

Du kan også bruke kombiknappen under skjermen til raskt å bytte mellom ting.

  • Ett trykk: veksle mellom foto og video.
  • To trykk: resentrerer kameraet.
  • Tre trykk: flipper kameraet 180 grader slik at du kan filme deg selv eller omgivelsene.

Ønsker du mer funksjonalitet, og kanskje mer oversikt - skjermen er tross alt litt beskjeden - kobler du mobilen din til Osmo Pocket. Etter første oppstart og oppsett, startet appen opp automatisk hver gang du kobler til kameraet.

Med mobilen tilkoblet kan du blant annet styre kameraet med en liten joystick nederst til høyre i skjermbildet. I mobilappen kan du også enkelt endre kamerainnstillingene og veksle mellom modier.

Til vårt bruk har det vært naturlig å bruke autovideo der vi har veklset mellom:

  • FPV (Førstepersonssynsvinkel): her er ikke gimballen låst, men fri slik at videoen oppleves som den følger ansiktet til personen som filmer.
  • Follow: Kameraet settes i følgemodus og kan følge objekter og mennesker. Her kan du velge mellom rask eller treg følgemodus. Kjekt hvis du filmer deg selv.
  • Tilt locked: Her er gimballen låst, og kameraet filmer i samme vinkel nesten uansett hvordan du vender på det.

Det er i sistnevnte modus du merker hvor godt gimballen faktisk fungerer og hvor stabile opptak du får med Osmo Pocket.

Test: Et lite lommevidunder
Test: Et lite lommevidunder

For et kamera

Selv om Osmo Pocket ikke ser ut som et råskinn, leverer det så det holder til tiltenkt bruk. Videokvaliteten er faktisk overraskende bra, og vi har hatt stor nytte av det som mobile journalister på ulike pressetreff. Når man reiser alene er det kjekt å ha noe lite som er letthåndterlig, og her gjør ikke Osmo Pocket seg bort.

Kameraet er selvsagt beregnet på mer krevende forhold enn det vi som forbrukerjournalister opplever, noe som viser hvor allsidig det faktisk er. Du får kjøpt tilbehør som gjør at du enkelt kan feste Osmo Pocket til sekk eller kroppen slik at du kan filme enten du fyker ned en slalåmbakke enten med ski på beina eller på to hjul.

Vi fikk sitte på i nye BMW X7 på en liten terrengkjørings demo. CES 2019 Las Vegas. Husk å følge oss på Instagram: dinsidemotor_autofil Vis mer

Videokvaliteten er for øvrig helt enestående. I maksimal oppløsning, som er 4K ved 60 bilder i sekundet, blir opptakene skarpe og flotte, og det selv i mer dunkle omgivelser. Av det vi kan se sliter ikke Osmo Pocket med hjørneuskarphet som man ofte opplever på kameraer med mindre sensorer.

Hvis det er noe å utsette på videokvaliteten, må det være at autofokusen ikke er like kvikk på nært hold, men holder du kameraet litt på avstand når du filmer deg selv, fungerer autofokus og ansiktssporing eksemplarisk.

Vi må også nevne de integrerte mikrofonen - det er to av dem, begge er støykansellerende - som er overraskende god og fanger opp stemmer meget godt når det er stille rundt deg. Merk det, så fort det er litt omgivelsesstøy, kommer de integrerte mikrofonene til kort.

Ønsker du skikkelig god lydopptak, anbefaler vi deg å gå for en USB-C- til mikrofon-adapter.

Slik gikk det da vi herjet med en Rolls-Royce Cullinan og en BMW M850i xDrive på Golsfjellet. Vis mer

Superlett i bruk

Osmo Pocket er en mobil enhet, i den forstand at det pares med mobilen din og ikke PC-en. All overføring av klipp og bilder gjør du direkte fra kameraet til smarttelefonen du har koblet til. Overføringshastigheten ligger på rundt 10 megabyte per sekund, så det går forholdsvis kort tid å overføre klipp.

Ettersom overføringen er såpass lett tilgjengelig og ikke minst rask, vil vi ikke påstå at vi savner muligheten til å overføre innhold trådløst via WiFi. Det hadde trolig gått tregere og så slipper man å styre med det trådløse oppsettet.

Klippene og bildene kan du for øvrig se direkte på skjermen i opptak eller på mobilen når den er tilkoblet. Her kan du også slette innhold som du av en eller annen grunn ikke ønsker å beholde.

I appen har du også et eget valg kalt Story. Her kan du stifte sammen korte klipp og legge til tekst, overganger og zoome-effekter og liknende. Story-modusen er enkel i bruk og det er gøy å lage en kjapp video fra en ferietur eller en annen begivenhet, men vi syns at lengden på klippene blir noe korte.

Med i esken følger med adapter for USB-C og Lightning, som du kan se her. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Med i esken følger med adapter for USB-C og Lightning, som du kan se her. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Holder som lovet

Hva batteri gjelder, er det noe som er vanskelig å gi noe svar på. DJI selv opererer med 140 minutter ved 1080p ved 30 bilder i sekundet, noe som stemmer godt overens med våre erfaringer.

Dog er dette anslaget med gimballen låst. Kameraet vil selvsagt trekke mer strøm når gimballen er aktiv og også når du øker videokvaliteten til 4K. Uansett er vi egentlig godt fornøyde med batteriet på dette lille vidunderet, men er du på en lengre utflukt i marka kan det være lurt å ta med en nødlader.

En ting vi har merket oss, er forresten at Osmo-en blir noe varm under bruk, men det er aldri plagsomt. Bare greit å være obs på.

Batteritiden til Osmo Pocket er like god som DJI lover. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Batteritiden til Osmo Pocket er like god som DJI lover. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Konklusjon

Med lanseringen av Osmo Pocket ypper DJI seg ordentlig mot GoPro og det nye Hero7. Her får du en nesten dønn stabil slingrebøyle, strålende videokvalitet, enkel betjening og en integrasjon med mobiltelefonen som er helt toppers.

Ønsker du å gjøre mer enn å bare holde Pocket-en i hånden, kan du kjøpe tilbehør for å feste lommekameraet til så å si det du måtte ønske.

Dog er det verdt å merke seg at mikrofonen ikke er helt i toppsjiktet. Så hvis det er mye omgivelsesstøy, er det fare for at stemmer drukner i dette.

Alt i alt er vi strålende fornøyd med DJI Osmo Pocket og gir kameraet en velfortjent femmer og anbefaltstempel.

Testresultat

DJI Osmo Pocket

Stabil slingrebøyle, god videokvalitet i liten forpakning, lite og hendig, enkel sammenkobling med mobilen, etui medfølger.

Plastuformingen gjør at kameraet ikke føles ordentlig solid, mikrofonen er ikke mer enn OK.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer