Huawei FreeBuds Pro

TEST: Få som kan matche

Huawei gjør det best når de ikke kopierer konkurrentene.

FREEBUDS PRO: De nye trådløse proppene til Huawei imponerer stort. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
FREEBUDS PRO: De nye trådløse proppene til Huawei imponerer stort. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
Publisert

Huawei er inne i en tung periode i det vestlige markedet, med sterk motstand fra myndighetene i en rekke land. Analyseselskapenes ferske tall viser en markant nedgang i mobilsalget til Huawei, som mistet førsteplassen til Samsung.

Motstand til tross, selskapet legger ikke akkurat en demper på satsingen, og i høst er de aktuelle med blant annet nye PC-er, smartklokker og ørepropper.

MateBook X Pro gav vi terningkast 6, men vi var ikke videre imponert over FreeBuds 3i, som ikke helt lyktes med å begeistre vår anmelder.

De seneste ukene har vi testet nye FreeBuds Pro og kan slå fast at Huawei lykkes bedre denne gangen. Mye bedre.

Huawei FreeBuds Pro er blant årets beste trådløse ørepropper. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Huawei FreeBuds Pro er blant årets beste trådløse ørepropper. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

FreeBuds Pro

Noe sier meg at Huawei gjør det bedre når de ikke kopierer Apple. Eksempler på det er Freebuds 3 og Freebuds 3i, som er kliss like henholdsvis AirPods og AirPods Pro, og som ikke imponerte stort.

Med FreeBuds Pro går Huawei en annen vei. De markante pinnene, eller stilkene om du vil, der antenner og mikrofoner er plassert, er fortsatt med, men de er nå kortere og tykkere.

Pinnene gjør at FreeBuds Pro fortsatt minner litt om AirPods, men de er langt ifra en AirPods-kopi. På samme måte som det blir feil å omtale alle rektangulære smartklokker som Apple Watch-kopier.

Men tilbake til de proppene. Selve silikonproppen er oval som tidligere, men mer avrundet enn det som er tilfellet for FreeBuds 3i – som betyr at de ikke kan brukes om hverandre – og i esken medfølger tre par av ulik størrelse.

FreeBuds Pro tilbys også i tre ulike farger, hvite, svarte og sølvgrå/krom, der vi har testet de sistnevnte.

Proppene er såpass blanke at du ser speilbilde av fotografen. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Proppene er såpass blanke at du ser speilbilde av fotografen. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Ladeetui

Mens selve proppene er blanke, er ladeetuiet i en matt farge som kan minne om børstet metall. Etuiet er ovalt og er hverken spesielt lite eller spesielt stort.

Det har to LED-indikatorer for batterinivå, der det ene sitter på undersiden ved siden av USB-C-kontakten og det andre mellom proppene på innsiden.

Med ladeetuiet har FreeBuds Pro over 30 timer brukstid. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Med ladeetuiet har FreeBuds Pro over 30 timer brukstid. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

I tillegg til å lade etuiet via USB-C, kan du også lade det via en kompatibel Qi-lader eller mobiltelefon med reversert lading.

Ellers er det verdt å merke seg at den blanke overflaten gjør proppene litt glatte, så de første gangene er det ikke helt enkelt å få dem ut av etuiet, men jeg har funnet en teknikk jeg føler fungerer godt:

Løft proppen litt opp ved å skyve tommelen under fra fremsiden og press med pekefingeren på motsatt side for å løfte den opp.

Hva batteritid gjelder, sier Huawei at FreeBuds Pro har 8 timer lyttetid og totalt 36 timer med strøm fra ladeetuiet, som vi føler stemmer godt, og som er blant de aller beste.

Riktignok synker batteritiden til 5 timer om du slår på aktiv støydemping.

LADING: Etuiet til FreeBuds Pro kan lades trådløst. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
LADING: Etuiet til FreeBuds Pro kan lades trådløst. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

App

Huawei er i gang med å samle alle sine smarte dingser under én og samme app, nemlig AI Life. Går du til Googles Play Store og AI Life i håp om å bruke den til å konfigurere FreeBuds Pro, har vi dårlig nytt.

I skrivende stund støtter ikke den appen de nye proppene.

Løsningen fant vi på esken, eller det var i hvert fall det vi trodde. På baksiden er det en QR-kode man kan skanne med telefonen for å laste ned riktig versjon av AI Life fra Play Store. Frustrerende nok videresender denne QR-koden oss til Weibo-appen i Play Store.

Så da gikk vi for alternativ tre, som er å laste ned Huaweis appbutikk AppGallery og laste ned AI Life derfra. Suksess!

I appen kan du konfigurere berøringssnarveier, oppdatere proppene, velge modus for støydemping og kjøre en tilpasningstest for proppene.

I testen undersøker appene om proppene sitter godt nok i ørene for å gi riktig lydkvalitet og støydemping. Jeg forsøkte med samtlige tre par og fikk samme resultat: juster plassering eller prøv et annet par, og selv om jeg føler det minste paret er midt i blinken.

AI LIFE: Appen til FreeBuds Pro er forholdsvis innholdsrik, men vi savner equalizer.
AI LIFE: Appen til FreeBuds Pro er forholdsvis innholdsrik, men vi savner equalizer. Vis mer

Når det gjelder berøringssnarveier på proppene, fungerer FreeBuds Pro på en litt annen måte enn andre modeller. I stedet for å trykke eller berøre, presser man på begge sider av proppene eller sveiper med to fingre for å styre dem.

For eksempel presser man én gang for å spille av/sette musikken på pause eller besvare et anrop, to ganger for spille av neste sang eller tre ganger for å spille av forrige sang.

Du kan også presse og holde for å veksle mellom modiene for støydemping eller sveipe opp og ned for å justere volumet.

Dette er ikke den mest intuitive måten vi har vært borti, men øvelse gjør mester. Eller, i hvert fall bedre.

FREEBUDS PRO: Er det feil å si at proppen likner litt på blomsten i «Plants vs. Zombies»? Foto: Martin Kynningsrud Størbu
FREEBUDS PRO: Er det feil å si at proppen likner litt på blomsten i «Plants vs. Zombies»? Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

De låter veldig godt

Og lyden? Den er faktisk skikkelig god. Ut av esken leverer FreeBuds Pro et rikt og engasjerende lydbilde med nok fylde og bass til å tilfredsstille de fleste – uansett hvilken musikksjanger man foretrekker, også podkaster og film.

Én ting vi savner er en equalizer i appen for finjustering av lydbildet, men Huawei har gjort en god jobb med å balansere lyden til de fleste formål. Er du avhengig av equalizer, kan vi anbefale appen Wavelet.

Lydbildet blir noe påvirket av aktiv støydemping, så vi pleier å skru av den funksjonen når vi for eksempel er hjemme og andre steder vi har lite støy rundt oss.

HUAWEI: Vi likte hverken FreeBuds 3 eller FreeBuds 3i, men FreeBuds Pro digger vi. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
HUAWEI: Vi likte hverken FreeBuds 3 eller FreeBuds 3i, men FreeBuds Pro digger vi. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Støydempingen er forresten blant de bedre vi har opplevd blant trådløse ørepropper og den luker ut det meste av støy på tog, buss og i bil, men beveger du deg langs trafikkerte områder, vil du oppleve litt støy.

Du kan for øvrig velge mellom tre modier: støydemping aktiv, av eller tilstedeværelse, der sistnevnte slipper inn mer lyd fra omgivelsene, noe som har blitt ganske vanlig i disse dager.

Mikrofonene oppleves også gode og tilbakemeldingene er stort sett positive fra personen på den andre siden av telefonanropet. FreeBuds Pro klarer å luke bort en del av bakgrunnsstøyen, men i områder mye støy eller vind blir det ofte litt støy på linja.

Konklusjon

Etter to skuffende FreeBuds-propper fra Huawei, klinker de til med et skikkelig solid par som utfordrer våre favoritter i Jabra Elite 75t, Apple AirPods Pro, Panasonic RZ-S500W og Sennheiser Momentum True Wireless 2.

Utformingen, med den korte og butte stilken, liker jeg svært godt og syns det ser mye bedre ut enn det «elektrisk tannbørste-hodet» til AirPods. Men hver sin smak.

FreeBuds Pro scorer også høyt på både lyd- og mikrofonkvalitet, selv om vi savner equalizer i appen, og støydempingen er på høyde med de beste i klassen.

Betjeningen er ikke den beste vi har prøvd, men alt i alt er Huawei FreeBuds Pro noen veldig bra trådløse ørepropper.

Testresultat

Huawei FreeBuds Pro

– Spiller godt
– Gode mikrofoner
– Effektiv støydemping
– Trådløs lading
– God batteritid

– Knot å få tak i riktig app
– Berøringskontrollen er langt fra optimal

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer