iPad Air 5

TEST: Få som kan matche

iPad Air 5 er et underholdningsbeist.

IPAD AIR 5: Apples nyeste nettbrett imponerer på de fleste punkter. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
IPAD AIR 5: Apples nyeste nettbrett imponerer på de fleste punkter. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
Publisert

For den gjengse forbruker var nok ikke Apples Peek Performance-arrangementet den mest interessante lanseringa. iPhone SE – med en åtte år gammel design, Mac Studio – som ikke er laget for hvermansen – samt Studio Display, som ser ut til å koste mer enn den smaker, fikk vel mange til heller å se frem til neste avduking fra Apple.

Faktisk var det den nye iPaden, iPad Air 5th Generation som den offisielt heter, som var det mest spennende forbrukerproduktet under Peek Performance.

Og vi må være ærlige: det er sjelden vi blir fenget av en nettbrettlansering, noe som kanskje sier mer om iPhone SE enn om iPad Air 5.

Vår testmodell er blåfarget. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Vår testmodell er blåfarget. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Priser og konfigurasjoner

Apple har valgt å tilby et begrenset utvalg av konfigurasjoner for iPad Air 5, og de to spørsmålene du må svare på er: ønsker du kun WiFi eller WiFi+4G/5G, og 64 eller 256 GB lagringsplass?

WiFi-utgaven starter på 6990 kroner, men du må ut må minst 8790 kroner hvis du ønsker utgaven som også har støtte for SIM-kort. iPad Air 5 med 256 GB koster hele 10 590 kroner, og da er hverken Pencil eller tastatur inkludert.

Ønsker du full pakke med 256 GB lagringsplass, Pencil og Magic Keyboard må du ut med over 15 000 kroner. Da er det nesten slik at vi vil anbefale iPad Pro 11 med 128 GB lagringsplass i stedet. Den har 120 Hz-skjerm, Face ID og er attpåtil rimeligere, og trenger du egentlig 256 GB lagringsplass?

Det er sikkert kjekt hvis du skal lade opp med filmer og serier før en ferietur, men du får jo plass til mange, mange episoder på 128 GB-modellen.

iPad Air 5: konfigurasjoner

Lagring/versjon WiFi WiFi+Cellular
64 GB6990 kr8790 kr
256 GB8790 kr10 590 kr

Prisene er hentet fra Apple.no

iPad Air 5: tilbehør

Penn og tastatur Pris
Apple Pencil1499 kr
Smart Keyboard Folio1990 kr
Magic Keyboard3590 kr

Prisene er hentet fra Apple.no

iPad Air 5

Sitter du med en iPad Air 4 i dag og lurer på om det er verdt å oppgradere, er nok svaret nei. Hovedforskjellen mellom disse er at nykommeren har et kraftigere brikkesett i M1. Merker du det i praksis? Trolig ikke. Bruker du iPaden til å surfe, lese/svar på e-post, strømme musikk og video eller spille spill, må du nok anstrenge deg for å merke noen forskjell i hastighet, men du vil nok spare noen sekunder i mer krevende oppgaver som bilde- og videoredigering.

En annen forskjell er at iPad Air 5 har et bedre frontkamera, som også har støtte for Apples Center Stage-teknologi der det panorerer og zoomer ut og inn på brukeren under videosamtaler. Dette fungerer svært godt.

Designmessig er Air 4 og 5 mer eller identiske, og det er nok vanskelig å skille dem fra hverandre hvis du har begge foran deg, med en design som minner en del om iPad Pro-modellene. Én ting vi savner fra iPad Pro, er Face ID, for vi opplever ikke Touch ID som en like sømløs løsning.

Ellers er mye det samme, som skjerm – som stadig er på 60 Hz og som ikke gir det glatte bildet som iPad Pro når du navigerer i iPadOS eller blar opp og ned på nettsider – og batteritid, som stadig ligger på solide 10 timer med videostrømming.

Mer er det egentlig ikke å si om iPadens batteritid, som vi føler har ligget på samme nivå siden den første ble lansert i 2010. Med i esken følger det med en USB-C-lader på 20 watt som lader iPaden fra 0 til 100 prosent på rundt halvannen time.

Magic Keyboard selges separat til 3500 kroner. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Magic Keyboard selges separat til 3500 kroner. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

iPadOS 15.4

iPad Air 5 lanseres med ferske iPadOS 15.4, hvis største nyhet for iPad er Universal Control. Dette er en fiffig funksjon som gjør at du kan styre en Mac og iPad med samme mus/styreflate og tastatur, og enkelt flytte filer mellom enhetene.

Universal Control er mildt sagt en imponerende bragd fra Apple, og det er nesten fascinerende å se hvor sømløst fungerer når du flytter pekeren fra Mac-vinduet til iPaden og drar og slipper en fil i retur.

Samtidig heller jeg litt mot at dette er en nisjefunksjon, for selv om Universal Control imponerer på alle mulige måter, sliter jeg med å se egne bruksområder for det. Men, er du en som ofte jobber med Mac og iPad side om side, vil du nok ha veldig mye nytte av det.

iPadOS er stort sett et ypperlig nettbrett-OS som nesten så gjennomført som det får blitt, med overlegen støtte for optimaliserte apper og løsninger som bare fungerer. Samtidig plages vi mer og mer om å sette opp ulike tjenester hver gang vi konfigurerer en ny iPad-enhet.

Du kan ikke takke nei til å sette opp Apple Pay, men i stedet er alternativet til ja, «konfigurer senere i innstillinger» slik at varselet igjen popper opp der. Plugger du inn et SIM-kort, vil du også få spørsmål om å sette opp iMessage og Facetime.

Til høsten blir Universal Control en av nyhetene i MacOS Monterey, som lar deg styre en iPad om du setter den ved siden av datamaskinen. Vis mer

Pencil og Magic Keyboard

Selv om hverken Apple Pencil eller Magic Keyboard følger med i esken – de selges separat med en samlet pris på 5000 kroner – inkluderes dette tilbehøret i Apples testpakke. Dette for å vise hva iPad Air 5 er i stand til med det relevante og offisielle tilbehøret.

Og det gir for så vidt mening, for både Pencil og Magic Keyboard er to solide iPad-tilbehør som øker opplevelsen et par hakk, men også utgiftene.

Tastaturet er, tross størrelsen, en fryd å skrive på. Det minner faktisk litt om Microsofts Type Cover til Surface Pro, noe som er en god ting, med lav vandring. Samtidig er Magic Keyboard mer stillegående, men vi savner bakgrunnsbelysning og den øverste tasteraden med snarveier til volum, lysstyrke, medieknapper og liknende.

Noe som irriterer oss litt med tastaturet, er at det plutselig kan slå over til engelsk, slik at det dukker opp tegn når man egentlig vil skrive æ, ø og å.

Pencil har vi skrevet mye om tidligere og det er ingenting nytt med denne versjonen, som er blant de beste digitale pennene på markedet. Om ikke den beste. Dog er ikke skriveopplevelsen på høyde med dedikerte skrivebrett som Remarkable 2, som gir deg en skikkelig følelse av å skrive på papir. Det finnes imidlertid tredjeparts-skjermbeskyttere som i tillegg er mer ru og dermed gir større følelse av penn mot papir.

iPad Air 5 er best i kombinasjon med tastatur og/eller penn. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
iPad Air 5 er best i kombinasjon med tastatur og/eller penn. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Konklusjon

Apple fortsetter å imponere med sine solide nettbrett, for nye iPad Air 5 er totalt sett en fryd å bruke. På ren ytelse er det få andre i bransjen som kan måle seg, og det er ingen andre som kan skilte med et like solid app-bibliotek.

iPad gjør seg fortsatt best til underholdning, og her er iPad Air overlegen det meste annet, for nettbrettet er kanskje den beste turdingsen du kan pakke i reisekofferten.

Samtidig gjør kombinasjonen av kameraet, høyttalerne og mikrofonen til at iPad Air også kan være ypperlig verktøy til jobbreisen.

Likevel er ikke iPad Air 5 uten ankepunkter. Ikke overraskende må vi nevne høye priser på et Apple-produkt, det gjelder både for bedre konfigurasjoner og tilbehør, og så blir det litt vel masete om å sette opp Apple Pay og andre Apple-tjenester, som vi gjerne kunne vært foruten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer