TEST: Fitbit Alta

Det som skulle bli et penere aktivitetsarmbånd, ble et dyrere, med færre funksjoner.

ER DET SÅ STOR FORSKJELL DA?: Fitbit selger inn nykommeren Alta (til høyre) som et motetilbehør, men den skiller seg ikke enormt fra  det populære Charge HR-aktivitetsarmbåndet, i hvert fall ikke den svarte utgaven. Jo da, skjermen er større, men ... Foto: KIRSTI ØSTVANG
ER DET SÅ STOR FORSKJELL DA?: Fitbit selger inn nykommeren Alta (til høyre) som et motetilbehør, men den skiller seg ikke enormt fra det populære Charge HR-aktivitetsarmbåndet, i hvert fall ikke den svarte utgaven. Jo da, skjermen er større, men ... Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tidligere i år lanserte Fitbit et nytt aktivitetsarmbånd myntet spesielt på «motebevisste» (les: damer) som går under navnet Alta.

Om det har rukket å bli altaværingenes nye favoritt-aktivitetsarmbånd, aner vi ikke, men det har ikke blitt vårt. Etter å ha latt oss begeistre over flere Fitbit-produkter de siste årene, som Charge og Charge HR, er vi litt skuffet denne gangen.

Ikke så traust lenger?

Vi har alltid vurdert Fitbits aktivitetsarmbånd til å være blant de aller beste, men har syntes at designen har vært i kjedeligste laget.

Den kritikken skal Fitbit ha tatt til seg, uten at vi synes de kommer med revolusjonerende endringer. Joda, det er pent nok, og spesielt produktbildene ser flotte ut, men den svarte utgaven vi fikk inn til test synes vi fortsatt ser litt traust ut.

Du har imidlertid andre farger å velge mellom, og du kan også bytte ut reimene om du ønsker det.

Designen til Alta skiller seg fra foregående Fitbit-aktivitetsarmbånd. Den er rundere i kantene og har en større skjerm. Det kan minne litt om en av våre andre favoritter, Polar A360, eller et aktivitetsarmbånd fra Jawbone.

TO DELER: Alta består av to deler, selve aktivitetsmåleren med skjerm og avtagbare armbånd, som kommer i en rekke forskjellige farger i både plast, lær og metall. Foto: KIRSTI ØSTVANG
TO DELER: Alta består av to deler, selve aktivitetsmåleren med skjerm og avtagbare armbånd, som kommer i en rekke forskjellige farger i både plast, lær og metall. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer


Mindre praktisk design

MÅ TRYKKES HARDT PÅ PLASS: Når du først har klart å feste armbåndet rundt håndleddet, sitter det godt fast. Du får kanskje litt vondt i fingrene etterpå. Foto: KIRSTI ØSTVANG
MÅ TRYKKES HARDT PÅ PLASS: Når du først har klart å feste armbåndet rundt håndleddet, sitter det godt fast. Du får kanskje litt vondt i fingrene etterpå. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer


Nå er det en gang sånn at utseendet ikke betyr alt. I jakten på en bedre design kan det virke som om Fitbit har glemt brukervennligheten.

For det første er armbåndet vanskelig å feste på armen. Mulig fordi hullene er for trange for festeanordningen, antagelig fordi det skal sitte godt nok på, men det er ikke bare-bare å trykke på plass.

Nå skal man ikke ta den så mye av og på, så det gjør vel ikke noe, tenker du kanskje nå?

Den er såkalt «splash proof», så den tåler tilsynelatende regn og svette. Den er imidlertid ikke ordentlig vanntett, derfor fraråder Fitbit å dusje og bade med den, leser vi på deres eget supportforum.

Dermed blir det i hvert fall til at man tar den av og på én gang om dagen, om ikke mer.

LES OGSÅ: Breeze gjør mobilen til skritteller

Vanskelig å bruke skjermen

For det andre er ikke skjermen berøringsfølsom slik vi etter hvert har blitt vant til på lignende dingser.

AVLANG SKJERM: Du kan velge om helsedataene skal vises frem vertikalt eller horisontalt, men varslene vises kun horisontalt.  Foto: KIRSTI ØSTVANG
AVLANG SKJERM: Du kan velge om helsedataene skal vises frem vertikalt eller horisontalt, men varslene vises kun horisontalt. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer


Fitbit omtaler skjermen som en såkalt «tap display», hvilket betyr at man skal tappe fingeren på skjermen for å få den til å lyse opp og vise/bytte mellom informasjon som klokkeslett, antall skritt, forbrente kalorier og så videre.

Det i seg selv er ikke nødvendigvis negativt, men du må tappe ganske hardt for at skjermen skal reagere. Men ikke bestandig, og det er forvirrende. Og ikke minst lite brukervennlig.

På Charge-modellene er det en knapp på siden man trykker på for å bla seg gjennom statistikken. Kanskje litt gammeldags, men det fungerer i det minste.

Løfter du håndleddet, skal skjermen også tennes, men dette skjer heller ikke alltid - og siden armbåndet også kan gi oss ulike varsler, blir det fort frustrerende. Hva var det som vibrerte?

At skjermen er på høykant gjør også at vi må vri på hodet for å kunne lese de nevnte varslene, som kun vises frem horisontalt. Da er det bedre med en mer kvadratisk skjerm som på Fitbit Surge.

For å ikke glemme: Ute i sollys er det nesten umulig å se hva som står på skjermen.

Hvor er pulsmåleren?

Til slutt, og kanskje det mest skuffende, er at Fitbit Alta mangler funksjonene vi liker så godt på Charge HR, som pulsmåler og telling av antall trapper vi har gått i løpet av en dag.

DETTE ER EN LADER: Du klipser den fast på undersiden av aktivitetsmåleren for å lade batteriet. Foto: KIRSTI ØSTVANG
DETTE ER EN LADER: Du klipser den fast på undersiden av aktivitetsmåleren for å lade batteriet. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer


Det er funksjoner vi har blitt avhengige av, og når Alta i tillegg koster et par hundrelapper mer, føler vi oss rett og slett litt snytt. Selv om man er «motebevisst», vil man fortsatt registrere så mye man kan av helsedata.

Irriterende nok har Fitbit laget ENDA en spesiell ladeløsning til Fitbit Alta, slik at de nå har en egen for så godt som hvert eneste aktivitetsarmbånd de har i sortimentet. Det finnes sikkert gode grunner for det, men spesielt forbrukervennlig er det ikke.

Og med en spesiell ladekabel er det ikke bare å ta en tur i nærmeste elektronikkbutikk for å kjøpe ny.

Sier fra når du har sittet stille for lenge

Én ny funksjon vi setter pris på er de nye bevegelsespåminnelsene, som gjør akkurat det navnet lover, minner deg på å bevege deg. Har du Apple Watch, er du sikkert kjent med dette.

SLUTT PÅ STILLESITTING: Nå vil Fitbit også oppfordre deg til å røre litt mer på deg i løpet av dagen. Nyttig for oss litt late! Foto: KIRSTI ØSTVANG
SLUTT PÅ STILLESITTING: Nå vil Fitbit også oppfordre deg til å røre litt mer på deg i løpet av dagen. Nyttig for oss litt late! Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer


Dersom du har sittet stille 50 minutter i løpet av en time, vil du få et varsel med beskjed om å røre på deg, eller ta 250 skritt. Kjekt for oss som sitter mye på jobb. Du kan velge hvilket tidsrom i løpet av dagen det skal gjelde for, mellom 5 og 14 timer.

Super app

De andre funksjonene, som skrittelling og søvnregistrering virker også å fungere som de skal, selv om vi fremdeles synes Fitbit er blant de mer optimistiske skrittellerne.

Fitbit-appen er enkel og oversiktlig, og det er morsomt å fordype seg i helsedataene du registrerer. Det finnes også automatisk registrering av treningsøkter, og den kan gjenkjenne ulike aktiviteter (som løping sykling, aerobic og så videre), for så å lagre dem i treningsloggen din.

Den vibrerende vekkingen er veldig kjekk å ha, selv om vi bruker unødvendig mye tid på skru den av, siden skjermen man må tappe på ikke alltid reagerer.

Armbåndet registrerer søvn automatisk, noe som egentlig er kjekt å slippe å måtte aktivere selv, men den slår dessverre også inn når du sitter helt stille i sofaen med Netflix-maraton

Søvndataene kunne generelt vært mer detaljerte. Med Jawbone kan vi for eksempel se hvor mye REM-søvn man har hatt i løpet av en natt. Vi skulle fortsatt også ønske vi kunne få tips tips til hvordan vi kan både sove lengre med bedre kvalitet - slik du også gjør med Jawbone.

Nylig fikk appen riktignok et oppdatert søvnverktøy, som lar deg sette opp en såkalt "sleep schedule", hvor du setter opp hvor mange timer du ønsker å sove per natt.

Da vil du få forslag til når vibrasjonsalarmen bør settes opp slik at du oppnår ønsket resultat, og du vil også få påminnelser om når du bør legge deg - selv om det er altfor lett å ikke adlyde denne.

Den sosiale funksjonen i Fitbit-appen er nesten verdt å bli Fitbit-bruker i seg selv, med muligheten til å se hvor mye dine venner beveger på seg samt starte ulike utfordringer mot dem, som for eksempel å gå flest mulig skritt i løpet av helga.

Konklusjon

Fitbit Alta er ikke et direkte dårlig aktivitetsarmbånd, og vi foretrekker den lett over alternativer som Sony SmartBand 2 eller Jawbone UP3, fordi den i motsetning til de to sistnevnte har skjerm.

Vi føler likevel at produsenten har ofret for mye funksjonalitet og ikke minst brukervennlig til fordel for en penere design, som ikke nødvendigvis er noe bedre.

Vi fortsetter heller å bruke Charge HR med sin litt kjedeligere design, og ville anbefalt andre om å gjøre det samme - eller så er Polar A360 også et godt valg.

Vi kommer snart tilbake med en test av Fitbit Blaze, en ny treningsklokke med fargeskjerm. Følg med!

LES OGSÅ:
5 smarte ting et aktivitetsarmbånd kan gjøre
Apple Watch - ti måneder senere
- Smarttelefoner liker bra som aktivitetsarmbånd

Testresultat

Fitbit Alta

Stiligste treningsarmbåndet fra Fitbit til nå, brukervennlig app

Tungvint å styre skjermen, vanskelig å lese varsler på høykant, upraktisk design, egen ladeløsning, mangler pulsmåling og trapperegistrering


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer