Samsung Galaxy S21 Plus

TEST: Godt levert, Samsung!

Årets Galaxy-flaggskip er noe av det råeste du får kjøpt i år.

SAMSUNG GALAXY S21+: 3 000 kroner rimeligere enn Ultra-utgaven. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
SAMSUNG GALAXY S21+: 3 000 kroner rimeligere enn Ultra-utgaven. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I år som i fjor står det tre nye modeller på menyen i Samsungs flaggskipserie i Galaxy S-serien. Galaxy S20 som en spennende innstegsmodell – som du ikke skal se bort ifra får en Fan Edition-utgave i løpet av året – S21+ og en S21 Ultra som imponerte oss stort.

Nå har testturen kommet til Galaxy S21+, som vi bare kan slå fast er en helt fabelaktig mobiltelefon.

Mens S21 Ultra koster 14 990 kroner, starter S21+ på rundt 11 500 kroner. For litt mindre penger får du litt mindre skjerm, ikke støtte for S Pen, litt mindre batterikapasitet, mindre lagringsplass, mindre arbeidsminne og én færre kamerasensor.

For 11 500 kroner får du ei heller med ladekloss eller ørepropper, ettersom Samsung har kastet seg på trenden Apple starte i fjor ved lanseringen av iPhone 12.

Lekkerbisken

Felles for S21-trioen er den nye designretningen Samsung har tatt ved at kameramodulen går i ett med to sider av chassiset, i stedet for å stikke ut som en egen enhet på baksiden.

Det ser absolutt lekkert ut, i hvert fall sett med våre øyne, og spesielt den lilla modellen med en ytterramme og kameramodul i gull, er høyt der opp blant de flotteste mobilene på markedet. Dette er en mobil vi ikke vil gjemme ved å bruke et deksel.

Selve baksiden er i glass, slik som S21 Ultra, som er forsterket med Gorilla Glass Victus, samme som skjermen. Vår erfaring etter et utilsiktet fall ned på flisgulvet, som den kom ut fra uten en skramme, er at glasset er ganske så standhaftig. Men det er best å unngå slike hendelser.

Skjermen er også helt ripefri etter en ukes tid inn og ut av lommer, noe vi ikke kan si om iPhone 12 Pro hvis skjerm ble ganske så ripete kun etter et par dager.

FLAT SKJERM: Vi får ikke påpekt det nok. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
FLAT SKJERM: Vi får ikke påpekt det nok. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Glasset har ellers en litt ru overflate som gjør at mobilen ikke er så glatt å holde i, noe vi ofte opplever på telefoner med et chassis i glass.

Noe vi også liker godt med årets S21+, er at skjermen ikke er kurvet, men faktisk helt flat. Mang en gang har jeg irritert meg over Samsungs kurvede skjermer som har en tendens til å registrere innsiden av hånden når du holder den i én hånd, som berøring. Et problem man heldigvis slipper på flate skjermer.

Helt rå skjerm

Og apropos skjermen. Den er på 6,7 tommer og dekker snaut 90 prosent av fremsiden, så her er det snakk om en relativt slank ramme. Som seg hør og bør på en flaggskipmobil anno 2021, er skjermens oppfriskingsfrekvens på 120 Hz, noe som gjør navigering glattere, men ulempen er at det trekker mer strøm.

Her kan du riktignok justere frekvensen ned til 60 Hz, hvis du foretrekker det.

Oppløsningen er for øvrig på 2400 x 1080 piksler og AMOLED-panelet har støtte for HDR10+ for bedre kontrast, men selve gulroten er den høye lysstyrken. 1300 nits er det få som kan matche (S21 Ultra har 1500), og gjør skjermen godt lesbar i sterkt sollys.

GALAXY S21+: Samsungs nyeste har en enestående skjerm med skyhøy lysstyrke. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
GALAXY S21+: Samsungs nyeste har en enestående skjerm med skyhøy lysstyrke. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Samsung-skjermen har også det selskapet kaller «eye comfort shield», som reduserer det blå lyset fra telefonskjermen på kveldstid. Som kjent hemmer blått lys kroppens produksjon av søvnhormonet melatonin, så her vil skjermen gradvis oppleves mer rød/gul utover kvelden, men ikke like åpenbart som på tilsvarende «night shift»-funksjon på iPhone, synes vi.

Solid batteritid

Når det gjelder batteritid, er vår erfaring den at du fint kan kjøre på med full pupp på oppløsning og oppfriskingsfrekvens på skjermen. Batteriet er på 4800 mAh, som er rundt det vi anser som standarden på dyrere Android-mobiler, og er mer enn nok til å ta deg gjennom en hel dag. Med forbehold om veldig heftig bruk, selvsagt.

I løpet av testperioden har batteriprosenten ligget på rundt 30–40 prosent klokka 21 om kvelden med rundt 3–4 timer skjermbruk, som absolutt er akseptabelt.

Jekker du ned fra 120 til 60 Hz, kan du sikkert få noen ekstra prosent.

Alt du får med er telefonen, en USB-C til USB-C-kabel og den lille nåla til å stikke ut SIM-kortskuffen med. Det gjør også at esken er langt mer kompakt enn tidligere.

Som vi skrev i S21 Ultra-testen: Argumentet for å droppe laderen er for å spare miljøet, både med tanke på å produsere dem og at eskene tar mindre plass under transport. Det er selvsagt en fin tanke det, men det er heller ikke til å stikke under stol at dette er penger spart for produsenten. Selvsagt finnes det ganske mange mobilladere i de tusen hjem, men de færreste av dem har USB-C-utgang, som gjør at mange ikke vil ha særlig nytte av kabelen som følger med, men man kan selvsagt bruke både lader og kabel man har liggende fra før.

S21+ gikk i flisene, men kom fra det uten en skramme. Tommel opp. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
S21+ gikk i flisene, men kom fra det uten en skramme. Tommel opp. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Endelig på par

Samsung fortsetter tradisjonen med å slippe to utgaver av sine toppmodeller. Én i USA med Snapdragon-brikke og én internasjonal versjon med selskapets egen Exynos-brikke.

Det skyldes, etter det vi vet, at kostnaden ved å bruke egne brikker i USA vil være høyere, fordi man da må betale lisens til Qualcomm på grunn av selskapets patenter på amerikansk jord.

De seneste årene har det vist seg at Snapdragon-varianten har vært hakket kraftigere og mer strømgjerrig enn Exynos-brikke, men i år ser det som at de to er mer jevnbyrdige.

Exynos 2100 er navnet på brikka som sitter i den norske modellen, mens den amerikanske drives av Qualcomms kraftige Snapdragon 888, og resultater fra internasjonale tester viser at det er få forskjeller mellom dem.

I testen av S21 Ultra gikk vi gjennom ytelsestallene sammenliknet med iPhone 12 Pro. Kort oppsummert var iPhone raskere over hele linja, men i daglig bruk vil du neppe merke noen forskjell - kanskje mer i favør S21+, egentlig.

Det skyldes blant annet 120 Hz-skjermen som sørger for et mykt bilde som 60 Hz-panelet til iPhone 12 Pro ikke kan matche. Kjapp veksling mellom apper, og lite venting uansett hva vi gjør på telefonen, gjør at S21+ leverer en skikkelig god brukeropplevelse, som også skyldes Samsung OneUI-skall.

Som før liker vi godt Samsungs OneUI-grensesnitt, som foruten å se ganske rent og pent ut også er laget med énhåndsbetjening som en av prioritetene. Mye av innholdet er flyttet (eller kan flyttes) til nederste halvdel av skjermen, slik at du slipper å strekke tommelen så mye. Også varslingsfeltet kan dras ned fra hjemskjermen uten å trekke ned helt fra toppen.

Leverer på kamera

Over til det folk kanskje synes er mest spennende og viktigst når de skal ha en ny mobiltelefon. Nemlig kameraet.

S21+ har totalt fire kamerasensorer, hvorav tre sitter i modulen på baksiden og én på fremsiden.

Mens S21 Ultra kan bilder med en oppløsning på opp til 108 megapiksler, er 64 megapiksler maksimalt for S21+. Noe som for så vidt er helt greit – 64 Mp på så små sensorer er jo mer enn nok.

Zoom har vært blant fokuspunktene til Samsung de siste Galaxy S-generasjonene, og mens du får 10x optisk zoom i S21 Ultra, er det maks 3x på S21+, og det er heller ikke snakk om 3x optisk zoom - teleobjektivet har bare så vidt litt lengre brennvidde enn hovedobjektivet, men langt høyere oppløsning slik at du får en 3x hybridzoom.

Sistnevnte har også digital zoom på 10, 20 og 30x, men resultatet blir aldri bra nok til å henge det på veggen. Dog fungerer det godt som kikkert.

Skal du ta bilder med 20 eller 30x zoom, bør du uansett sette S21+ på stativ for å stabilisere det litt mer.

GALAXY S21: Fra venstre: 1x zoom, 3x zoom og 30x zoom. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
GALAXY S21: Fra venstre: 1x zoom, 3x zoom og 30x zoom. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Kameraoppsettet er som følger:

Bak:

  • Ultravidvinkel (13 mm): 12 Mp, f/2,2, 1/2,55", 1,4µm, Super Steady Video
  • Vidvinkel (26 mm): 12 Mp, f/1,8, 1/1,76", 1,8µm, OIS
  • Tele (29 mm): 64 MP, f/2,0. 1/1,72", 0,8µm, OIS

Foran:

  • Frontkamera (26 mm): 40 Mp, f/2,2, 1/2,8", 0,7µm

Gresk ordbok

(~ x mm): Hvilken 35mm-brennvidde objektivet tilsvarer. Lavere tall betyr bredere bildeutsnitt.

Mp: Megapiksler, altså millioner bildepunkter

f/x: Blenderåpningen, lavere tall (under brøkstreken) betyr større blenderåpning og derfor at mer lys slipper inn. Jo større blenderåpningen er, desto mindre skarpt blir bildet i dybden (utenfor fokuspunktet)

1/x": Størrelsen på bildebrikken. Lavere tall (under brøkstreken) betyr større bildebrikke, som i utgangspunktet gir bedre bilder med mindre støy

x µm: Pikselbredden (mikrometer = 1/1000 mm). En funksjon av antall piksler / brikkestørrelse. Høyere tall betyr «større piksler», som tradisjonelt gir bedre bilder med mindre støy.

Selve kamerakvaliteten har vi for det meste bare lovord å melde med god eksponering i de fleste tilfeller og naturlige farger. Legg spesielt merke til sola i motlysbildet i karusellen under, men også lyskasterne i kveldsbildet lenger ned.

En ting som går igjen på S21+, er at det ofte blir litt gult i kveld- og nattbildene. Dette blir mer tydelig når du sammenliknet for eksempel med iPhone 12 Pro, som gir mer naturtro farger i disse eksemplene. Samtidig som lyskasterne faktisk er litt mer utbrent i bildet tatt med iPhonen.

I begge eksemplene er nattmodus aktivert. Det gjøres automatisk, men du kan også sette på nattmodus manuelt, hvis du ønsker det.

Den nye «regissørens visning»-modusen («Director's view» klinger litt bedre, gjør det ikke?) lar deg filme med både front- og bakkamera samtidig, og med levende miniatyrbilder fra hvert kamera kan du hoppe kjapt mellom dem. Dette minner oss for øvrig om kamerafunksjonene «bothie», som Nokia forsøkte å introdusere uten mye hell. Med «bothie» tok mobilen bilde med front- og hovedkameraet samtidig og delte bildet opp deretter.

Telefonene har støtte for 8K-videoopptak, som altså gir en oppløsning på rundt drøye 33 megapiksler. Derfra kan du fint sakse ut enkeltbilder med høy oppløsning, samt ta vare på litt av klippet foran og bak á la Apples Live Photo-funksjon, og kan nå vises i for eksempel OneDrive.

Konklusjon

Som Galaxy S21 Ultra, er det mye å like ved S21+, og det er faktisk ikke mye vi misliker med Samsungs nye toppmodeller.

Galaxy S21+ er en mobil vi varmt kan anbefale.
Galaxy S21+ er en mobil vi varmt kan anbefale. Vis mer

For å ta det positive først: designen og byggekvaliteten er helt utsøkt, kameraet er helt der oppe sammen med de beste og den skjermen er det få andre som kan matche – og en ekstra bonus på S21+ er at den er flat. Det hjelper nok litt at det er Samsung selv som er produsent av panelene.

Legg også til suveren batteritid, rask fingersensor i skjermen og en god brukeropplevelse. Samsung har virkelig truffet blink med OneUI, etter at TouchWiz heldigvis ble skrotet.

Det negative, som det ikke er så mye av, går inn på mye av det samme som S21 Ultra. Lader følger ikke med i esken og mobilen har ikke støtte for minnekort

Men alt i alt, en helt enestående mobiltelefon.

Testresultat

Samsung Galaxy S21 Plus

– Svært god skjerm med høy lysstyrke og 120 Hz bildefrekvens
– Solid byggekvalitet
– God batteritid
– IP68-sertifisering og sterkt glass
– Kjapp fingersensor

– Ikke støtte for minnekort
– Ingen lader i esken

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer