LG Tone Free FN7

TEST: Har én ting konkurrentene ikke har

LG utfordrer Apple, Jabra, Bose og Samsung i et hett marked.

LG TONE FREE FN7: Markedet med trådløse ørepropper begynner å bli massivt. LG gjør sitt for å skille seg ut. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
LG TONE FREE FN7: Markedet med trådløse ørepropper begynner å bli massivt. LG gjør sitt for å skille seg ut. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nå er det snart ikke et teknologiselskap som ikke produserer helt trådløse ørepropper. Nei, det har rett og slett tatt av de siste årene, og det ville blitt en rimelig lang liste hvis vi skulle ha ramset opp samtlige.

LG har kanskje gitt seg i mobilmarkedet, men det betyr ikke at de ikke vil produsere produkter som kan fungere i tospann med smarttelefoner og nettbrett, og selvsagt PC-er, som selskapet fortsatt satser på.

Navnet på LGs serie med ørepropper er LG Tone Free, som gjør umiddelbart at jeg på norsk tenker «tonedøv» – noe man ikke ønsker å assosiere med et lydprodukt. Heldigvis er LG Tone Free alt annet enn det.

LGs ladeetui er lite og nett og har en unik funksjon. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
LGs ladeetui er lite og nett og har en unik funksjon. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Lite og nett

LG Tone Free kommer med et sirkelformet ladeetui som er på størrelse med etuiet til Samsung Galaxy Buds Pro, som er blant de minste i klassen. Det tar dermed ikke store plassen i bukse-/jakkelomma eller sekken.

Fulladet gir det to ekstra runder med lading til proppene, som gir en total batteritid på rundt 15 timer. 5 timer på proppene og 10 timer i etuiet med aktiv støydemping aktivert. Batteritiden er noen timer bedre med støydemping av, men det er uansett noe under det som er normalen for tiden.

Hva gjør man for å skille seg ut i et marked som er fylt til randen med alternativer? LG har tenkt annerledes i hvert fall på ett område. LG Tone Free FN7 har noe så spennende som et bakteriedrepende UV-lys som skal rense proppene når de ligger til lading.

Ifølge LG skal UV-teknologien drepe 99,9 prosent av bakteriene på øreproppene.

Ikke nok med det, LG Tone Free FN7 er også utstyrt med ikke-giftige og allergivennlige gummitupper. Tre par medfølger i esken.

UV-LYS: Ladeetuiet til LG Tone Free FN7 kan drepe bakterier med UV-lys. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
UV-LYS: Ladeetuiet til LG Tone Free FN7 kan drepe bakterier med UV-lys. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Godlyd ... med ANC aktivert

LG og Hi-Fi-produsenten Meridian har tidligere inngått et samarbeid om fintuning av musikk i andre LG-produkter, og dette partnerskapet har også funnet veien til Tone Free-serien.

Hva Meridian faktisk har bidratt med på dette området vet vi ikke, men LG Tone Free FN7 låter i hvert fall rimelig godt. Ut av esken spiller de faktisk veldig godt, men du kan også finjustere lyden i appen til dine preferanser.

Undertegnede liker et naturlig og balansert lydprofil og har i hovedsak brukt Natural, som gir et godt og fyldig lydbilde med god vokal og greit med bass. Ønsker du mer bass, kan du aktivere Bass Boost som gir litt ekstra trykk i lyden, mens Treble Boost gir tydeligere diskant.

Her finner du også Immersive som er Meridian Spatial Audio, eller romlig lyd på norsk, som simulerer det å lytte til fysiske høyttalere, noe vi følte fungerte best med film og serie fremfor musikk og podkast.

Vi anbefaler for øvrig å skru på aktiv støydemping som gir litt ekstra fylde og karakter i lydbildet, noe som forsvinner litt når støydempinga er av eller omgivelseslyd er aktivert.

Totalt sett leverer LG Tone Free veldig god lyd, men noen vil nok savne den ekstra dybden man får fra for eksempel Samsung Galaxy Buds Pro eller Jabra Elite 75t, som er blant de bedre.

Aktiv støydemping på det jevne

Den aktive støydempinga (ANC) har to nivåer, høy og lav, der førstnevnte utvilsomt er å foretrekke. Dog må det sies at ANC-en ikke er blant de beste vi har prøvd. Apple AirPods Pro er et par hakk over, det samme med Galaxy Buds Pro, men også Jabra Elite 75t, som fikk aktiv støydemping gjennom en programvareoppdatering.

I LGs tilfelle føler vi at støydempinga best egner seg til å levere en fyldigere lydprofil fremfor å luke bort omgivelseslyd, selv om den demper det verste fra tog og t-bane.

Under innstillingene kan du også aktivere omgivelseslyd hvis du ønsker å få med ting som skjer rundt deg samtidig som du lytter til musikk eller podkast eller snakker i telefonen.

LG Tone Free sitter godt i ørene. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
LG Tone Free sitter godt i ørene. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Håpløs tæpping

Det største irritasjonsmomentet med LG Tone Free er berøringskontrollene som sitter på hver ørepropp i form av en liten utheving.

De er overraskende vanskelig å treffe og krever tidvis høy presisjon. Å øke/dempe volumet ved å trykke raskt to ganger på henholdsvis høyre og venstre propp, går kanskje én av fire ganger. De andre gangene treffer man ikke godt nok med tæpping slik at ingenting skjer eller musikken settes på pause, fordi det bare ble registrert ett trykk.

En annen ting jeg merker meg er at man ofte kommer nær tæppeområdet når man tar tak i proppen for å justere passformen i øret, og det er litt irriterende at musikken stanser hver gang man gjør dette.

Du kan for øvrig velge å deaktivere berøringskontrollene helt, hvis du foretrekker det, men litt av bekvemmeligheten med ørepropper er å besvare et anrop uten å ta frem telefonen.

Berøringskontrollen er den lille tappen du kan se på øreproppen. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Berøringskontrollen er den lille tappen du kan se på øreproppen. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Omfattende app

Som seg hør og bør for trådløse ørepropper, har også LGs en tilhørende app. Kobler du LG Tone Free til en Android-enhet får du spørsmål om du vil laste ned appen når du kobler opp proppene mot mobilen.

LGs Tone Free-app er blant de mer innholdsrike vi har vært borti og du kan justere berøringskontrollen, velge mellom fire forhåndsdefinerte lydmodier eller tilpasse egne takket være en god equalizer, aktivere støydemping og velge nivå, eller skru på omgivelseslyd og selvsagt oppdatere programvaren.

Konklusjon

LG møter sterk konkurranse fra Apple, Jabra, Samsung med flere og gjør sitt for å skille seg ut.

Bakteriedrepende UV-lys i ladeetuiet er det ikke ofte vi ser, men vi tror det kommer til å bli mer og mer av. Spesielt i disse pandemitider. Vi har riktignok ikke fått testet hvor effektivt UV-lyset er, men ifølge LG skal det drepe 99,99 prosent av alle bakterier som sitter på proppene.

Det vi liker best med LG Tone Free er lyden, komforten og at det både er vann- og svettebestanding slik at de tåler en treningsøkt i sommervarmen. Og ja, prisen som i skrivende stund er et par hakk under konkurrentene.

På minussiden finner vi de knotete berøringskontrollene, skuffende batteritid og at støydempinga ikke er mer enn på det jevne.

Prisen har falt fra 1990 til 990 kroner (tall fra Prisjakt) siden slutten av april, og til den prisen er LG Tone Free FN7 et knallgodt kjøp som står til en femmer på Dinsides terning. Dersom prisen stiger til normalpris igjen, finnes det dog bedre alternativer, synes vi.

Testresultat

LG Tone Free FN7

– God lyd
– Komfortable
– Lader raskt
– Gode mikrofoner
– Trådløs lading
– Vann- og svettebestandig
– Prisen

– Knotete kontroller
– Svak batteritid
– Støydemping på det jevne

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer