Beoplay Portal

TEST: Helt supre, men svært dyre

Koster like mye som Xbox Series X. Er de verdt prisen?

BEOPLAY PORTAL: Det ser kanskje ikke slik ut, men disse dette er faktisk spillhodetelefoner fra Bang og Olufsen.Foto: Martin Kynningsrud Størbu

BEOPLAY PORTAL: Det ser kanskje ikke slik ut, men disse dette er faktisk spillhodetelefoner fra Bang og Olufsen.

Foto: Martin Kynningsrud Størbu

Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

TV-spilling, eller gaming som nordmenn har begynt å kalle det, er ikke noe man ofte befinner med det danske premium HiFi-merket Bang & Olufsen.

I fjor annonserte selskapet et litt overraskende samarbeid med Microsoft om å produsere lydprodukter i high-end-segmentet for Xbox.

Det første produktet som kommer ut av dette partnerskapet, er hodetelefonene BeoPlay Portal.

Designet for Xbox

Foruten at BeoPlay Portal har et «Designet for Xbox»-stempel på esken, er det ingenting som tilsier at dette er et spillhodesett.

Spillhodesett er kjent for sine litt utagerende design med farger og lys, mens Portal ser ut som et par helt vanlige, premium hodetelefoner fra Bang & Olufsen.

Vår testmodell kommer i en mørk gråfarge med sølvgrå detaljer på klokkene. Øreputene er i skinn og er svært behagelige mot ørene, mens hodeputa er i stoff og leverer et like godt komfortnivå.

Beoplay Portal er kompatibel med både Xbox One og Xbox Series X|S. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Beoplay Portal er kompatibel med både Xbox One og Xbox Series X|S. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

En ting du vil legge merke til, er at selv om dette er et spillhodesett, har ikke BeoPlay Portal en bommikrofon. I stedet har dansken gått for en virtuell bommikrofon som sitter i øreklokka, slik som på tradisjonelle hodetelefoner.

Av knapper har Portal to: en for strøm og Bluetooth og den andre for å pare hodesettet med Xbox.

I tillegg har den berøringsfølsomme flater på hver øreklokke, mens volum og støydempingsnivå justeres ved å sveipe opp og ned på noen flater som sitter rett ovenfor henholdsvis strøm- og pareknappen.

Jeg merket meg at det å treffe strømknappen med Portal på hodet, krevde litt tilvenning, for de første gangene traff jeg i stedet volumflaten med tommelen, noe som økte volumet i stedet for å slå av hodesettet. Men øvelse gjør mester og så videre ...

Enkelt oppsett

Bluetooth-paring med PC, nettbrett og mobil går som en lek, og Bang & Olufsen har en dedikert app til mobil som jeg anbefaler at du laster ned.

I den kan du styre volum, velge lyttemodi, justere nivået med støydemping, aktivere automatisk stand by ved at hodetelefonene slår seg av etter 15 minutter hvis de ikke registrerer noe aktivitet og oppdatere fastvaren.

Når Portal er tilkoblet en Xbox-konsoll, kan du også justere balansen mellom lyden fra spill og chat.

Slik ser Bang & Olfusen-appen ut i henholdsvis Bluetooth- og Xbox-modus.
Slik ser Bang & Olfusen-appen ut i henholdsvis Bluetooth- og Xbox-modus. Vis mer

En ting å merke seg er at du ikke kan være tilkoblet via Bluetooth og Xbox samtidig, så du kan ikke besvare et anrop på telefonen med hodetelefonene når du spiller.

I Bluetooth-modus holder batteriet i drøyt 20 timer, mens koblet til Xbox er batteritida på rundt 12 timer.

Dolby Atmos virtuell surround

Prisen på BeoPlay Portal er 5399 kroner, og er dermed det dyreste spillhodesettet vi har testet. De koster faktisk fem ganger mer enn Xbox Wireless Headset som vi testet tidligere i år.

I prisen, som altså nesten tilsvarer en Xbox Series X, får du solid byggekvalitet, enestående lyd og også en Dolby Atmos for Headphones-lisens, som vanligvis koster 189 kroner i Microsoft Store.

BEOPLAY PORTAL: Det første spillhodesettet til Bang & Olufsen er konsolleksklusivt til Xbox. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
BEOPLAY PORTAL: Det første spillhodesettet til Bang & Olufsen er konsolleksklusivt til Xbox. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Å aktivere denne lisensen var ikke helt rett fram. Det står i Bang & Olufsen-appen at man først må laste ned Dolby Access-appen i Microsoft Store, deretter koble BeoPlay Portal til PC-en for så å registrere dem for å låse opp Dolby-lisensen.

Måten å gjøre det på er å koble til med den medfølgende USB C-kabelen, ikke minijack (kabel medfølger) eller Bluetooth som vi først forsøkte.

Deretter kan du nyte virtuell surroundlyd på både PC og Xbox (trådløst) – bare sørg for å laste ned Dolby Access-appen og aktiver Dolby Atmos for Headphones under Xboxens innstillinger.

Du kan lese mer om Dolby Atmos på PC/Xbox i lenken under.

Lyd og mikrofon

Som vi er blitt vant til med Bang og Olufsen, leverer BeoPlay Portal balansert og god lyd med et fyldig lydbilde enten du hører på musikk eller ser film.

Rett ut av esken er lyden velbalansert og levende uten noe behov for ekstra justering av lydbildet, men det er fullt mulig å tilpasse lyden hvis du ønsker det.

I appen ligger det fem forhåndsdefinerte lydmodier – optimal, commute, podkast, movie og gaming – der de fire sistnevnte kan tilpasses ved å flytte en markør mellom lys, avslappet, energisk og varm.

Mikrofonene sitter på øreklokkene. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Mikrofonene sitter på øreklokkene. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Til spilling leverer også BeoPlay Portal så det holder med godt med fylde og detaljer i lydbildet, men det hadde ikke gjort noe med enda mer bass. Vi anbefaler å aktivere Dolby Atmos for Headphones for godsaker som virtuell surround, som faktisk fungerer overraskende bra og du kan høre i hvilken retning skudd og skritt kommer fra.

Når Portal er koblet til Xbox, kan du velge mellom lydmodier som FPS og RPG, men også justere lydbildet ytterligere med en tradisjonell equalizer der du tilpasser hertznivåene.

Hva mikrofon gjelder har vi litt blandede erfaringer. Personen i andre enden av samtalen spurte om jeg satt inne på et rom fordi det var så stille rundt meg, men egentlig befant jeg meg langs den godt trafikkerte Økernveien utenfor Aller-huset på Hasle.

Dette tyder på at mikrofonene klarer å luke bort mye støy, men totalinntrykket av hvordan den fanger opp stemmen er litt blandet.

I tester oppleves stemmen litt langt borte, som ofte er et resultat av at mikrofonen sitter på øreklokka i stedet for en bom nærmere munnen, selv om lyden totalt sett er god nok. Dog kunne den vært enda bedre.

SOLIDE: Beoplay Portal er helt supre, men vi er ikke helt komfortable med prisen. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
SOLIDE: Beoplay Portal er helt supre, men vi er ikke helt komfortable med prisen. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Støydemping

Selv om coronasituasjonen begrenser reiser og den slags, har vi brukt BeoPlay Portal på en rekke tog- og T-bane-turer for å teste hvordan den aktive støydempingen fungerer.

Da først aktiv støydemping kom hadde man to valg: enten ha det påslått eller avslått. I seinere tid har flere produsenter gjort det mulig å justere nivået med støydemping, men også hvor mye lyd som slippes inn når støydemping er aktivert.

Omgivelseslyd kan for eksempel være kjekt når du sitter på toget og ønsker å få med deg varsler over høyttaleranlegget, eller ønsker å være litt ekstra oppmerksom når du går rundt i byens gater.

Begge funksjonene fungerer svært godt med BeoPlay Portal, som luker ut det meste av støy fra tog- og T-bane, i tillegg til at den hjelper deg å høre omgivelsene samtidig som du lytter til musikk.

Konklusjon

BeoPlay Portal er blant de beste spillhodesettene vi har testet, men også det desidert dyreste.

De to Xbox-hodesettene vi har mest erfaring med, er Xbox Wireless Headset til 1000 kroner og Astro A50 Gen 3 som kostet 3300 kroner i 2016. Portal til 5399 kroner er bedre enn Xbox Wireless Headset på alt foruten batteritid, mens Astro A50 slår Portal på mikrofonkvalitet og komfort.

Portal er ikke bare et spillhodesett – det kan også brukes med PC og mobil slik at man har et par til alt. Da er det samtidig litt synd at det ikke kan være tilkoblet Bluetooth og Xbox samtidig, slik som Xbox Wireless Headset.

Beoplays første «designet for Xbox»-produkt leverer så det holder på komfort, lyd, støydemping og byggekvalitet, men det største ankepunktet er naturligvis prisen.

5399 kroner er mye penger for et par hodetelefoner og vi føler ikke at BeoPlay Portal leverer helt det prisen tilsier, som gjør at vi ender på terningkast 4

Testresultat

Beoplay Portal

– Komfort fra øverste hylle
– Et godt, balansert og levende lydbilde
– Dolby Atmos
– God mikrofon
– Solid byggekvalitet
– God batteritid
– Aktiv støydemping som fungerer godt

– Prisen
– Kun til Xbox
– Ikke støtte for tokanals Bluetooth- og Xbox-tilkobling
– Etui medfølger ikke

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer