Apple AirTag

TEST: Ikke bra nok!

Endelig er Apple AirTag her, men vi er langt fra imponerte.

BATTERI: Slik bytter du batteri på Apple Airtag CR2032. Video: Martin K. Størbu. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Apples sporingsbrikke har frekventert ryktebørsen rimelig ofte det seneste året, og vi var vel neppe alene om å tro at den ville bli introdusert sammen med iPhone 12 i fjor høst.

Slik gikk det altså ikke, men nå er Apple AirTag omsider her.

Langt fra først

Sporingsbrikker er på ingen måte noe nytt. Jeg hadde blant annet en Nokia Treasure Tag som ble lansert i 2014, og produsenten Tile er fort blitt den ledende på markedet med flere generasjoner med sporingsbrikker av ulik form og fasong.

Faktisk kom også Samsung Apple i forkjøpet da de tidligere i år lanserte Galaxy SmartTag sammen med Galaxy S21-serien.

Med så sterke konkurrenter på markedet var det interessant å se om Apples inntog førte med seg det lille ekstra ...

Apple AirTag har et stilrent uttrykk. Brikka er vanntett, og du kan skifte batteri selv. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Apple AirTag har et stilrent uttrykk. Brikka er vanntett, og du kan skifte batteri selv. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Apple AirTag

Det lyser Apple over den nye sporingsbrikka med det vi vil påstå er form over funksjonalitet. AirTag har en blank forside i metall med en tydelig Apple-logo og lekker bakside i hvit plast.

Faktisk syns vi den ser bedre ut en både Tiles brikker og Samsung SmartTag, men en sporingsbrikke handler om mer enn design.

En ting vi liker godt med AirTag, er at den har utskiftbart batteri. Og ja, du kan bytte det selv.

AirTag bruker et vanlig CR2032-batteri, som er av den typen som ofte omtales som knappecellebatteri, og som du får kjøpt i dagligvarebutikker og elektrokjeder, for å nevne noen.

For å bytte batteri, holder du tomlene på hver sin side av Apple-logoen og støtter med et par fingre på baksiden. Deretter vrir du tomlene mot klokka for å åpne lokket, og du trenger ikke å bruke mye kraft. Hvordan det skjer i praksis, ser du i videoen på toppen.

TEST: Ikke bra nok!

Enkelt oppsett, men vi savner litt funksjonalitet

Oppsettet av AirTag er like enkelt. Napp ut batteritappen for å aktivere batteriet og ha brikka i nærheten av iPhonen din for å koble dem sammen. AirTag er for øvrig ikke kompatibel med Android-telefoner.

Deretter kan du navngi brikka di, for eksempel håndveske, sykkel, nøkler, ryggsekk eller velge et eget navn, og så er den koblet til Apple ID-en din og du kan spore tingene dine i Hvor er?-appen.

Hvor er?-appen samler nå alt av sporing av Apple-dingser og venner du deler posisjonen din med og vice versa. AirTag har en egen fane under objekter der du kan se et oversiktskart over de sist kjente posisjonene til enhetene dine.

En ting vi savner her er muligheten til å se posisjonshistorikk, altså hvor brikka har forflyttet seg den seneste tida. Det er mulig hos konkurrenten Tile, dog krever det abonnement, men enn så lenge er dette fraværende for AirTag.

Foruten å se siste kjente posisjon, kan du også trykke for å finne AirTagen dersom den er innenfor (den begrensende) rekkevidde(n) til iOS-enheten din, eller spille av en lyd for å lokalisere den.

La oss det med en gang: volumet er lavt. Altfor lavt. En uoffisiell måling på rundt en meters avstand med en desibel-app på iPhone, gav følgende resultat:

  • AirTag: 65 desibel
  • Tile: 75 desibel

En forskjell på 10 høres kanskje ikke så mye ut, men når det gjelder desibel, er det faktisk snakk om en betydelig forskjell, siden skalaen er logaritmisk.

Tile er for så vidt også mer konsekvent med høye lyder, mens AirTag kun har noen få, korte topper med høye toner.

Det blir mye sammenlikning med Tile her, noe som er naturlig siden de er markedsleder, men enda en ting jeg savner fra Tile-verden er muligheten til å velge mellom ulike toner. Per nå har AirTag kun én.

Dog er dette noe Apple fort kan ordne, siden AirTag kjører egen fastvare og kan oppdateres med nye programvarefunksjoner.

AirTag fungerer kun i Apples økosystem. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
AirTag fungerer kun i Apples økosystem. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Der AirTag derimot briljerer, er sporing når brikka er innenfor rekkevidde. Takket være UWB-teknologien (ultra-wideband), som også finnes i iPhone, Samsungs toppmodeller og en rekke andre produkter, kan man spore den eksakte posisjonen til en enhet.

På den måten kan du se på iPhonen rimelig nøyaktig hvor langt du er unna AirTagen og en pil vil vise deg retningen. Det funker faktisk helt glimrende, men rekkevidden er ikke like god som Bluetooth.

Verdens største hittegodskontor?

Har du mistet en AirTag og ikke finner den igjen i Hvor er?-appen, kan du aktivere mistet-modus, og det er dette som er, eller skal være, gulroten med å velge AirTag fremfor en av konkurrentene.

I mistet-modus kan andre iOS-enheter automatisk finne AirTagen din og rapportere posisjonen tilbake. Du kan også legge til et telefonnummer og melding som finneren ser på sin iPhone, slik at personen kan kontakte deg.

Det er godt over én milliard iOS-enheter på markedet, noe som overgår Tile, som omtaler seg som verdens største hittegodssenter på grunn av tilsvarende funksjonalitet. Men nå kan Apple overta den tittelen, selv om ikke samtlige iPhoner i omløp støtter AirTag.

For AirTag-brukeres del øker det uansett sjansen for at iOS-samfunnet kan hjelpe å finne igjen bortkomne ting.

I praksis

Hva brukes AirTag til? Min første tanke er å ha en på nøkkelknippet eller kanskje i lommeboka, men her støter vi på et par problemer.

I motsetning til alternativene, har ikke AirTag et hull slik at den kan tres på en nøkkelring. Nei, en nøkkelringholder selges separat, og Apples originale nøkkelring i lær koster 399 kroner, som er mer enn selve AirTag som koster 329 kroner. Du kan imidlertid få en fra Belkin til 139 kroner. En firepakning med AirTag koster for øvrig 1099 kroner.

Apple selger også annet tilbehør som en hempe i lær til 439 kroner og en annen i polyuretan til 329 kroner.

I min lommebok er AirTag for tykk til å passe, så dette bruksområdet utgår.

UWB-teknologien gjør det enkelt å finne nøyaktig plassering til AirTag ... så lenge du befinner deg innenfor den begrensede rekkevidden. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
UWB-teknologien gjør det enkelt å finne nøyaktig plassering til AirTag ... så lenge du befinner deg innenfor den begrensede rekkevidden. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Første generasjon AirTag fremstår som et en-størrelse-passer-alle-produkt, så du får ikke kjøpt ulike typer til sitt bruk. Tile selger for eksempel Sticker, med solid teip slik at du kan feste det på ting du ønsker å spore, eller Tile Slim, som er på størrelse med et bankkort og passer perfekt i lommeboka.

Det er kanskje ikke noe å forvente av første generasjon fra Apple, men et hull eller en hank til en nøkkelring er vel å forvente?

Meningene rundt dette er litt forskjellig. Et engasjert familiemedlem mener at han vil ha en AirTag for å kaste brikka i sekken og spore den, mens kollega Pål Joakim mener at et ringhull bør være selvskrevent på et slikt produkt.

Etter flere år med bruk av sporingsbrikker har jeg i hovedsak hatt nytte av to ting: finne nøkkelknippet på vei ut av døra eller det samme med lommeboka.

Det kan for så vidt være fristende å feste en AirTag til katta eller hunden, men sporinga er såpass begrenset og oppdateres spesielt raskt, så da bør du heller gå for en dedikert sporer med innebygget SIM-kort.

Konklusjon

Det er vanskelig å anbefale første generasjon av Apple AirTag. Årsaken er at det rett og slett er for mange begrensninger kuttet til rekkevidde og funksjonalitet.

Slike sporingsbrikker er perfekt til nøkler, men du må kjøpe tilbehør eller borre litt, for å kunne feste AirTag til nøklene dine, og da blir det fort dyrt.

Rekkevidden er også begrenset, og det hjelper ikke at volumet er særdeles lavt.

På den positive siden er AirTag kanskje den stiligste sporingsbrikka på markedet, og vi liker at den er vanntett samtidig som den har utskiftbart batteri.

Gulroten er kanskje den solide UWB-sporinga, når du er innenfor rekkevidde av AirTag, og den milliarden pluss med Apple-dingser som kan bidra til å finne de bortkomne tingene dine.

Testresultat

Apple AirTag

– UWB-sporing fungerer godt
– Enkel å sette opp og konfigurere
– Vanntett
– Stilren design
– Utskiftbart batteri
– Et stort nettverk med enheter som potensielt øker sjansen for å finne igjen en bortkommen ting

– Krever tilbehør for fullt utbytte
– Begrenset rekkevidde
– Lav alarmlyd
– Fungerer ikke med Android

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer