TEST: Libratone Zipp og Zipp Mini

Utmerkede parkhøyttalere til late sommerdager.

PRAKTISK MED TRÅDLØST: Skal du nyte en dag ute i sommervarmen, er er sett trådløse høyttalere et must. Libratone Zipp og Zipp Mini er blant de penere alternativene du får tak i. Foto: KIRSTI ØSTVANG
PRAKTISK MED TRÅDLØST: Skal du nyte en dag ute i sommervarmen, er er sett trådløse høyttalere et must. Libratone Zipp og Zipp Mini er blant de penere alternativene du får tak i. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Med dagens mobiler og strømmetjenester er musikksamlingen aldri mer enn noen tastetrykk unna.

Når man skal spille av musikken, opplever man i større grad enn før frustrasjonen ved å måtte høre favorittlåtene gjennom spinkle mobilhøyttalere. Dette har skapt et helt nytt marked for bærbare høyttalerløsninger.

I fjor i høst slapp danske Libratone en ny versjon av sin trådløse Zipp-høyttaler. Samtidig lanserte de en mindre variant av denne, Zipp Mini.

LES OGSÅ: Hvilken musikktjeneste blir billigst for familien?

Helt trådløse

HENDIG: Med denne hanken bakpå kan du bære med deg høyttalerne. Vi liker! Foto: KIRSTI ØSTVANG
HENDIG: Med denne hanken bakpå kan du bære med deg høyttalerne. Vi liker! Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer


Libratone Zipp og Zipp Mini er trådløse både hva gjelder musikkavspilling og strøm. Begge støtter avspilling av musikk via AirPlay, Bluetooth og DLNA. De er dessuten oppladbare, og holder i mellom 8-10 timer, lover produsenten selv.

Det gjør også at du kan plassere de nøyaktig hvor du vil, og de kommer begge med en hank slik at de er enkle å bære med seg i parken og på stranda, eller til og med henge opp om du har mulighet til det.

Du kan også koble til usb-kabel for musikkavspilling; og da vil høyttaleren også lade mobilen din i samme slengen. Kjekt!

I dansk tradisjon har Libratone stor fokus på design, og selv om selskapet har erstattet ulltrekket i den forrige Zipp-høyttaleren med trekk i såkalt syntetisk mesh-materiale, er det ingenting å si på designen.

Det er lekkert; definitivt noe de fleste ikke har noe mot å ha stående på stua eller kjøkkenet.

UTSKIFTBARE TREKK: Synes du det er litt kjedelig med grått, kan du enkelt ta av trekket og bytte det ut med et mer fargerikt alternativ. Du kan til og med strikke et selv om du klarer det. Foto: KIRSTI ØSTVANG
UTSKIFTBARE TREKK: Synes du det er litt kjedelig med grått, kan du enkelt ta av trekket og bytte det ut med et mer fargerikt alternativ. Du kan til og med strikke et selv om du klarer det. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer


Enkelt å komme i gang

Zipp-høyttalerne er like brukervennlige som Libratones produkter alltid har vært. Det innebærer blant annet et veldig enkelt oppsett.

BERØRINGSFØLSOM: Knappen på toppen er berøringsfølsom, så du kan enten tappe eller dra fingeren rundt for å styre musikk, skru på favoritt-radiokanalen din eller koble til og fra multiromsoppsettet ditt. Foto: KIRSTI ØSTVANG
BERØRINGSFØLSOM: Knappen på toppen er berøringsfølsom, så du kan enten tappe eller dra fingeren rundt for å styre musikk, skru på favoritt-radiokanalen din eller koble til og fra multiromsoppsettet ditt. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer


Det er i grunn bare å skru på høyttaleren, åpne Libratone-appen og trykke på et plusstegn for å legge til ny høyttaler. Når appen finner en høyttaler i nærheten, vil den koble seg opp mot det samme trådløse nettet telefonen din er på. Vi var oppe å stå på under et minutt.

Musikkavspilling kan gjøres på flere måter, avhengig av hva slags enhet eller musikktjeneste du benytter deg av.

Har du iPhone, kan du koble til over AirPlay. Bruker du Spotify, kan du bruke Spotify Connect. Har du Android, kan du koble til med Bluetooth. Det er dessuten DLNA-støtte for Android- og Windows-brukere.

I starten hadde vi litt problemer med at forbindelsen mellom mobil og høyttaler falt ut. Om det skyldes forstyrrelser hjemme eller et problem med programvaren, vet vi ikke - men vi opplever det i hvert fall ikke lenger.

En ting vi liker ekstra godt er at du kan sette opp fem internett-radiostasjoner på høyttaleren, som du kan høre på bare ved å trykke på hjerte-knappen på toppen (eller fra appen selvsagt). Kjekt de gangene du ikke orker å dra frem mobilen.

LES OGSÅ: Spotify med egen DJ-funksjon

Nå også multirom

TILPASS OPPSETTET: Fra appen kan du blant annet sette opp høyttalerne for en ordentlig stereo-opplevelse. Foto: KIRSTI ØSTVANG
TILPASS OPPSETTET: Fra appen kan du blant annet sette opp høyttalerne for en ordentlig stereo-opplevelse. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer


De nye høyttalerne kan dessuten kobles sammen med en helt ny multiromsfunksjon kalt SoundSpaces.

Når noen hører multiromsløsning, tenker de kanskje at det er kun noe de mest teknisk oppegående av oss driver med. Ikke noe for en gammel mor å styre med. Libratones tilnærming er imidlertid noe av det mer lettvinne vi har vært borti.

Har du to eller flere av de nye Libratone Zipp-høyttalerne, sammekobler du dem først med mobilen, så drar og slipper du høyttalerne oppå hverandre i Libratone-appen for å koble de sammen til én avspillingsenhet. Enklere får det nesten ikke blitt.

Vil du koble en høyttaler fra, er det bare å slette den fra en liste eller trykke på en knapp øverst på høyttaleren.

Alle multiromsløsninger burde vært så enkle å bruke som dette.

LES OGSÅ: Kjøpeguide - dette må du tenke på for du kjøper multiromsanlegg

Lyden, da?

Til å være trådløse høyttalere synes vi lyden er god på både Zipp og Zipp Mini. Ikke overraskende låter sistnevnte litt flatere enn den store utgaven, som det rett og slett er mer trøkk i.

GLIDELÅS: Du skifter trekk på høyttaleren ved å dra opp glidelåsen nederst. Ekstra trekk koster cirka 300 kroner. Foto: KIRSTI ØSTVANG
GLIDELÅS: Du skifter trekk på høyttaleren ved å dra opp glidelåsen nederst. Ekstra trekk koster cirka 300 kroner. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer


Høyttalerne sprer lyden 360 grader rundt, og du kan også velge hva slags rom-innstilling de skal spille på, for eksempel gulv, hylle, bord eller utendørs, slik at du får optimal lydgjengivelse.

Du kan skru opp volumet ganske høyt; høyere enn det iPhone-en vår tillater. På det aller høyeste begynner den imidlertid å slite. Fra 70 prosent av maks volum begynte lydbildet å endres til det verre, men da er det fortsatt høyt nok til festen, dog kanskje ikke dansegulvet (hvis det ikke er kjøkkendisco, da).

Er du på jakt etter noe som først og fremst skal være en stasjonær multiromsløsning i hjemmet, vil du nok få bedre lyd med for eksempel produkter fra Sonos, men de kan du til gjengjeld ikke bære med deg rundt like lett.

Siden dette dreier seg om trådløst tilkobling, opplever vi litt forsinkelse når vi skal starte og stoppe musikk eller justere volum, men ikke noe som er plagsomt.

MUSIKK OVERALT: Du trenger kanskje ikke multirom i parken, men hjemme kan det være kjekt med flere høyttalere rundt omkring som spiller den samme musikken.  Foto: KIRSTI ØSTVANG
MUSIKK OVERALT: Du trenger kanskje ikke multirom i parken, men hjemme kan det være kjekt med flere høyttalere rundt omkring som spiller den samme musikken. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer


Konklusjon

Libratone er et merke som er lett å like. Pene høyttalere med relativt god lyd - som skapt for parken, stua og kjøkkenfesten, men kanskje ikke dansegulvet - og høy brukervennlighet. Batteritiden er omtrent som lovet, cirka 10 timer, litt avhengig av avspillingsmetode og volum.

Om Libratone Zipp og Zipp Mini forsvarer sin prislapp på henholdsvis 2.999 og 2.399 kroner, er vi noe usikre på. Det er mer enn hva folk flest trolig gidder å betale for trådløse høyttalere til mobilen (du finner de neppe ved kassa i butikken, for å si det sånn). Prisen er dog ikke hinsides sammenlignet med de mest aktuelle konkurrentene.

De er hakket dyrere enn Logitech UE Boom (cirka 2.000 kroner på Prisjakt), og på nivå med BeoPlay A1 (cirka 2.500).

For lyden skyld ville vi lagt 600 kroner ekstra på bordet for den største utgaven, Zipp - i hvert fall om vi bare skulle hatt én av dem.

LES OGSÅ:
BeoPlay A1 - trådløs høyttaler som holder det gående i et døgn
Bose SoundLink Mini II - trådløs Bluetooth-høyttaler med overraskende bra lyd
Logitech UE Roll - vanntett Bluetooth-høyttaler som kan festes både her og der

Testresultat

Libratone Zipp

Stilig design, lett å frakte med seg rundt, enkelt oppsett med brukervennlig app, god lyd med litt mer trøkk enn lillebror Zipp Mini

Kunne godt vært vanntett, noe høy pris


Testresultat

Libratone Zipp Mini

Stilig design, lett å frakte med seg rundt, enkelt oppsett med brukervennlig app, god lyd

En anelse flatere i lyden enn storebror Zipp, kunne godt ha vært vanntett, noe høy pris


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer