TEST: Mobiler i kulda

Hvor lang tid tar det før toppmodellene ikke orker mer av Kong Vinter? Vi har testet!

Fem toppmodeller er klare til årets tøffeste test - i minus 12 grader! Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
Fem toppmodeller er klare til årets tøffeste test - i minus 12 grader! Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Her er dagens minst spekulative påstand: Kulde gjør at batterier tømmes raskere.

Dette vet for eksempel alle som kjører elbil, samt alle som har fotografert i Arktis. Men hvor lenge holder batteriet på mobiltelefoner når temperaturen kryper til godt under ti minusgrader? Vi får stadig høre at mange smartmobiler konker ut etter få minutter i skibakken, men hvordan er ståa for de nye toppmodellene? Dette ønsket vi å finne ut av.

Før vi går videre må vi understreke følgende: Det er ingen av mobilprodusentene som anbefaler deg å bruke disse mobilene i sprengkulda, og det er ikke sikkert at garantien vil dekke skader som forårsakes av slik bruk. Men det stoppet naturligvis ikke oss fra å teste.

Top of the pops

Vi bestemte oss for å sette fem høyaktuelle toppmodeller på ordentlig kuldeprøve: Samsung Galaxy S6 Edge+, Apple iPhone 6s Plus, Microsoft Lumia 950 XL, LG G4 og Sony Xperia Z5 Premium.

Disse modellene har alle skjermer på godt over 5 tommer, og er regnet som store smartmobiler, med god batterikapasitet.

Les også: Denne mobilen er en ordentlig hardhaus

Fem toppmodeller er klare til årets tøffeste test - i minus 12 grader! Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
Fem toppmodeller er klare til årets tøffeste test - i minus 12 grader! Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer


Slik testet vi

Etter noen korte rådsmøter om dette nybrottsarbeidet i Dinsides teknologiredaksjon, bestemte vi oss for følgende taktikk for at sammenligningen skulle bli så riktig som mulig:

  • Alle mobilene skulle fullades, lysstyrken på skjermen settes til så nært likt nivå som mulig.
  • Samtlige skulle ha dinside.no åpen i nettleseren, før vi skulle sette mobilene i flymodus for å unngå nedlastinger og annen aktivitet i bakgrunnen.
  • Automatisk tastelås med tilhørende slukking av skjerm, skulle deaktiveres, før alle mobilene skulle legges på en avis ute i snøen.

Les også: Denne mobilen lover 10-15 dagers batteritid

Sveipe-vakt

Vi oppdaget fort at verken Microsoft eller Sony lot seg konfigurere til å aldri slukke skjermen. Xperia har makstid på 20 minutter, Lumia kun fem. Vi lot imidlertid ikke en slik liten bagatell stoppe prosjektet vårt, selv om det betød at vi var nødt til å sveipe over Lumia-skjermen hvert fjerde minutt.

For ut fra det vi har hørt, ville det helt sikkert ikke gå mange minuttene før mobilene la inn årene uansett.

Les også: Flere ferske mobilsaker på Dinside.no

Prosjekt Mobilfrys

Klokka 10:55 den 21. januar 2016 var både vi og klimaet klare for å starte testen. Mobilene ble dandert side om side på en Dagbladet-avis og lagt i snøen på takterrassen på Aller Media-bygget på Økern i Oslo.

Temperaturen på starttidspunktet var -12 grader, noe som normalt er uholdbare forhold for typiske teknologijournalister. Vi fulgte derfor prosessen trygt fra innsiden av bygget.

Testpanelet fant det best å holde seg på innsiden av bygget. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
Testpanelet fant det best å holde seg på innsiden av bygget. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer


Delprosjekt Sveip

Etter fire minutter var vi ute i snøen for første gang for å sveipe over skjermene. Ti sekunder senere bar det inn igjen med frosne teknologifingre. Og så ut igjen, og inn igjen, og slik fortsatte det. Alle mobilene så ut til å ta de vanskelige arbeidsforholdene med fatning, og så ut til å håndtere kulda langt bedre enn vi hadde forventet.

Og sånn gikk no timan. Etter halvannen time begynte testpanelet å bli sultne, men mobilene så ikke ut til å ha tenkt på å gi tapt for Kong Vinter på lenge ennå. Da klokka viste 13 så vi oss nødt for å hyre inn en sveipe-vikar mens vi tok en velfortjent lunsj.

To og en halv time uti testperioden var vi tilbake på vakt. Da viste batteriindikatorene følgende:

Microsoft: 90 prosent
Sony: 86 prosent
iPhone: 84 prosent
Samsung: 84 prosent
LG: 80 prosent

Vi måtte nesten gni oss litt i øynene, for dette hadde vi overhodet ikke forventet.

Endring i taktikken

For å ha et håp om å klare å komme i land med testen i løpet av arbeidsdagen, bestemte vi oss for å endre litt på taktikken. Vi startet derfor kamera-appen på alle fem mobilene. Temperaturen hadde steget til -7 på dette tidspunktet.

Etter nok en halv time så vi oss nødt til å endre taktikk igjen. Det viste seg nemlig at to av mobilene fant det for godt å avslutte kamera-appen etter få minutter med inaktivitet. Det ble med andre ord litt for stort sveipebehov for å omgå problemet. Kl 1355 var vi derfor klare med den tredje taktikken: Vi satte i gang videoopptak med frontkameraet. For ordens skyld: Alle filmet i 1080P-oppløsning.

Kolleger, som tidligere bare hadde hastet forbi oss, begynte nå å stoppe opp for å få en forklaring på hva vi holdt på med. Alle var like forbauset som oss over hvor seiglivet disse toppmodellene viste seg å være.

Enkelte falt til og med for besserwisser-fristelsen, og foreslo at vi neste gang kunne vurdere kjøre testen i en fryseboks, noe vi med en høflig mine noterte oss bak øret.

Falsk alarm

Klokka 14:45 får vi den første gode nyheten (i hvert fall for oss) siden oppstarten for nesten fire timer siden: En av mobilene rapporterte om lavt batterinivå! Den slitne deltakeren viste seg å være iPhone. Vi klikket bort meldingen, og fortsatte filmingen.

iPhone rapporterte her om 10% gjenværende batteri, men holdt det gående leeenge etterpå. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
iPhone rapporterte her om 10% gjenværende batteri, men holdt det gående leeenge etterpå. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer


SÅ sliten kunne iPhone umulig være, for den filmet fortsatt klokka 15:24, da mobil nummer to klagde over VELDIG lavt batterinivå: LG G4. Ingen av de andre så ut til å tenke på å ta kvelden ennå.

I vest forberedte derimot dagen seg på solnedgang, mens testpanelet forberedte seg på å jobbe overtid.

Mobiler i solnedgang. Vakkert! Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
Mobiler i solnedgang. Vakkert! Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer


Første mobil sier takk for seg

Klokka 15:40, fire timer og 45 minutter etter at vi startet testen, orket ikke LG G4 mer, og ble første mobil som kastet inn håndkleet. Det var riktig nok 5% batteri igjen, men det var for lite for å kjøre kamera-appen. Forhåpentligvis ville det vært tilstrekkelig til å sende en melding til nødsentralen om man hadde gått seg vill i fjellheimen. På dette tidspunktet var temperaturen nede i -9 grader.

One down, four to go.
One down, four to go. Vis mer


Klokka 16:00 var det tomt for lagringsplass på Sony Z5, så vi måtte slette det godt over to timer lange intetsigende opptaket og starte på nytt. Da fikk vi samtidig en indikasjon på batterinivået: 31 prosent, stod det.

Andre mobil sier takk for nå

Klokka 16:40 fikk omsider Apple iPhone S6 Plus nok, og sa takk for seg, etter fem timer og femti minutter i kulda. Det var blitt mørkt, og gradestokken hadde krøpet ned til -10 grader.

Tilbake lå tre seiglivede representanter som bare fortsatte å filme - helt uanfektet. En fra Samsung. En fra Sony. En fra Microsoft. De har filmet i snart tre timer nå.

Disse tre mobilene viste seg å være ekstremt seiglivet i kulda. Sony Xperia Z5 Premium, Samsung Galaxy S6 Edge+ og Microsoft Lumia 950 XL. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
Disse tre mobilene viste seg å være ekstremt seiglivet i kulda. Sony Xperia Z5 Premium, Samsung Galaxy S6 Edge+ og Microsoft Lumia 950 XL. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer


Tredje mobil sier au revoir

Klokka 1655 var det natta for Samsung, og vi bestemte oss for at nok var nok. De to gjenlevende mobilene har på dette tidspunktet vært aktive i over seks timer, halvparten av tiden har de filmet.

Mørket har falt på, og til slutt var det kun Sony og Microsoft som holdt stand. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
Mørket har falt på, og til slutt var det kun Sony og Microsoft som holdt stand. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer


Vi sjekket batteriindikatorene. Kl 17 viste de følgende:

Microsoft: 18 prosent
Sony: 6 prosent

Konklusjon

Noen ganger blir resultatet av en test noe helt annet enn vi hadde sett for oss på forhånd. Dette var en av de gangene. Vi kan trygt bekrefte at alle de fem testmobilene våre holdt ut mye lenger i kulda enn vi hadde forventet.

Vi kan derfor konkludere med at kulde spiller langt mindre rolle for batteritiden på disse toppmodellene enn hva man kanskje skulle tro. Vi er faktisk ikke sikre på om vi ville fått veldig mye bedre resultater ved å benytte dem under langt mer behagelig forhold.

En vinner må uansett kåres, og det blir Microsoft Lumia 950 XL, som etter 6 timer og 10 minutter i det meget kjølige element, fortsatt indikerer 18 prosent gjenstående batterikapasitet. Vi bøyer oss i hatten!

Microsoft Lumia 950 XL klarte seg ypperlig i temperaturer ned mot -12 grader Celsius, og får vårt stempel "Best i kulda" Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
Microsoft Lumia 950 XL klarte seg ypperlig i temperaturer ned mot -12 grader Celsius, og får vårt stempel "Best i kulda" Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer


Lenker til de ordinære testene våre av mobilene: Samsung Galaxy S6 Edge+, Apple iPhone 6s Plus, Microsoft Lumia 950 XL, LG G4 og Sony Xperia Z5 Premium.

Les også: Dinsides mobiltester

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer