TEST: OnePlus Buds

TEST: Mye billigere enn AirPods

OnePlus har entret markedet for trådløse ørepropper. Vi har testet Buds, som byr på overraskende god lyd.

ONEPLUS BUDS: Batteritiden og lyden er styrkene til proppene. Mikrofonene stiller dessverre ikke i samme kategori. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
ONEPLUS BUDS: Batteritiden og lyden er styrkene til proppene. Mikrofonene stiller dessverre ikke i samme kategori. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
Publisert

Sony har det, Samsung har, Apple har, Microsoft har, Google har, Huawei har, og nå har jammen meg også OnePlus også egne, trådløse ørepropper.

OnePlus Buds er navnet på de nye proppene som lanseres samtidig som OnePlus Nord og som er i samme designkategori som Apple AirPods og Huawei Freebuds.

Prisen på Buds er 999 kroner – rundt 500 kroner lavere enn AirPods.

Vi snakker selvsagt om de harde plastproppene, én størrelse passer alle, med pinner som gir dem et «elektrisk tannbørstehode»-uttrykk. Det er i pinnene at mikrofoner, antenner og batteri sitter, og en av fordelene med denne utformingen skal være at mikrofonen ligger nærmere munnen for bedre samtalelyd, men her treffer ikke OnePlus helt blink. Mer om det siden.

Enkel paring ... med OnePlus

Som AirPods er spesiallaget for Apples enheter, er Buds tilpasset OnePlus-telefonene, som blant annet innebærer rask og sømløs paring. Når du åpner lokket, spretter det opp et varsel om paring på OnePlus-mobilen og ett trykk så de koblet sammen. Mer sømløst kan det nesten ikke bli.

Dette gjelder kun OnePlus’ mobiler, og skal du bruke Buds med Android-enheter, iOS-dingser og Windows-maskiner, kobler du til ved å sette proppene i paringsmodus ved å trykke og holde på knappen på ladeetuiet og søke etter nytt Bluetooth-tilbehør på den andre enheten.

Av det vi kan se, støtter Buds ikke Swift Par, altså rask paring i Windows 10, slik som for eksempel Galaxy Buds Plus og Beoplay E8 Sport gjør, men derimot er støtte for Fast Pair i Android på plass.

Når det gjelder app, finnes det ikke en egen for OnePlus Buds. Innstillinger og liknende er bakt inn i Bluetooth-menyen på OnePlus-telefonene. Det her du oppdaterer proppene og setter opp betjening, som for så vidt er svært begrenset:

UTEN APP: OnePlus Buds har ikke en dedikert app, men alternativer finner du under Bluetooth- og lydinnstillingene på OnePlus-mobiler.
UTEN APP: OnePlus Buds har ikke en dedikert app, men alternativer finner du under Bluetooth- og lydinnstillingene på OnePlus-mobiler. Vis mer

Dobbeltklikk på enten venstre eller høyre ørepropp for å: spille av/pause, aktivere taleassistent og velge forrige eller neste spor. Du kan også dobbelttrykke for å svare/avvise en samtale, eller trykke og holde inne for å avslutte.

Proppene har dermed ikke støtte for ett eller tre klikk, eller å klikke og holde inne for å øke/senke volum.

Ellers er proppene utstyrt med sensorer som registrerer om du tar de ut av ørene og pauser musikken automatisk, for å starte den igjen når du plugger dem i. Du kan også bruke kun én propp om gangen hvis du ønsker det.

Betjening på proppene. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Betjening på proppene. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
Proppene har sensorer som registrerer om du tar dem ut av ørene. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Proppene har sensorer som registrerer om du tar dem ut av ørene. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

God godlyd

At proppene ikke har en egen app, gjør det også litt knotete å finne ut hvordan du kan justere lydbildet. For rett ut av esken kan lyden oppleves litt flat.

Lydtilpasningene ligger ikke sammen med de andre alternativene under Bluetooth, i stedet finner du dem under Dolby Atmos som befinner seg i Lyder& vibrering – nei, det er ikke skrivefeil, det er slik det står – i innstillingene.

Her kan du velge stilpreferanse og aktivere lydforbedring for øretelefoner, og vi syns at preferanse «varm» og lydforbedring «på» gjorde lyden et par hakk bedre.

Lydmessig står ikke OnePlus tilbake på noe som helst måte sammenliknet med AirPods, et produkt det er naturlig å sammenlikne med. Buds leverer et rikt lydbilde, prisen tatt i betraktning, og overraskende god fylde og bass. Og det på tross av det åpne designet som gjør at mye omgivelseslyd slipper inn.

Et annet punkt Buds leverer på, er batteritid. Rundt 7 timer per lading og totalt 30 timer inkludert strøm fra ladeetuiet, som faktisk er veldig bra.

Ikke helt ulike Apple Airpods. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Ikke helt ulike Apple Airpods. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Komfortable, men de sitter jo ikke fast

Har du prøvd Apple AirPods? Da vet du i så fall om OnePlus Buds er noe for ørene dine, eller ikke. Utformingen på proppene er identiske, så liker du AirPods, vil du også trives med Buds i ørene dine. I hvert fall hva komfort gjelder.

For min del deler jeg samme oppfatning som kollega Pål Joakim da han testet de første AirPodsene i 2017: proppene sitter rett og slett ikke godt nok, spesielt i det høyre øret, og jeg må stadig justere på dem for å få dem til å sitte.

Fordelen med denne utformingen er dog at for dem hvis ører er en perfekt match, sitter de som støpt og uten at de gnager slik som silikonpropper kan gjøre.

ONEPLUS BUDS: Du har ikke mange tilpasningsmuligheter med denne utformingen. Foto: Bjørn Eirik Loftås
ONEPLUS BUDS: Du har ikke mange tilpasningsmuligheter med denne utformingen. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Men det i hvert fall jeg ser på som et ankepunkt, er den åpne løsningen som slipper inn vel mye lyd. Ja, du får mer av inntrykkene rundt deg, men er det litt støy fra trafikk, t-bane og så videre, må du skru opp volumet relativt høyt for å høre det som spilles av. Og som alle vet, er ikke høyt volum akkurat som balsam for ørene.

LADER: Ja, her er det USB-C. Buds-ladeetuiet støtter ikke trådløs lading. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
LADER: Ja, her er det USB-C. Buds-ladeetuiet støtter ikke trådløs lading. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Delt opplevelse

Noe av det beste med AirPods er hvor gode mikrofonene faktisk er – akkurat her er det få som er på høyde med Apple – og proppene drar fordel av det spesielle designet som gjør at mikrofonene sitter nærmere munnen.

Dessverre er ikke Buds på samme nivå, og det på tross av at OnePlus skryter av tre mikrofoner på hver propp som skal redusere støy fra omgivelsene.

Akkurat på dette punktet har vi en noe delt opplevelse med Buds. De første dagene i testperioden var vi skuffet over mikrofonkvaliteten Fra min høyst kritiske samboer var dommen to tomler ned, og selv innendørs i stille omgivelser var tilbakemeldingen at det var vanskelig å høre hva jeg sa.

Men de etterfølgende dagene ble det etter en programvareoppdatering. Den nyeste versjonen slutter på .308.

Mikrofonene er fortsatt ikke perfekte, men en god del bedre og klaginga og alle «kan du gjenta det du sa?» har uteblitt.

OnePlus Buds fungerer best med OnePlus’ telefoner. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
OnePlus Buds fungerer best med OnePlus’ telefoner. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Noe sier meg at OnePlus’ algoritmer som skal fjerne mye av støyen, ikke er helt finjustert.

Konklusjon

For å få best nytte av Buds, er du nødt til å ha en OnePlus-telefon, men de fungerer selvsagt også med andre Bluetooth-enheter.

Batteritiden er faktisk blant den beste vi har vært borte i, og lydmessig har vi ingenting å utsette på OnePlus Buds – de spiller så bra vi forventer av et par åpne, trådløse ørepropper til rundt tusenlappen, og vel så det.

Mikrofonene derimot er et ikke like positivt kapittel, og oppleves enn så lenge ikke på det nivået vi mener det bør være.

Dessuten savner vi en dedikert app til Budsene. For per dags dato må du ha en OnePlus-mobil for å oppdatere proppene, som vi føler er en stor svakhet.

Liker du utformingen, er Apple AirPods et soleklart alternativ, selv om prisen er noe høyere. Vi kan også anbefale Jabra 75t, som er Dinside-redaksjonens favoritter så langt, Sony WF-1000XM3 med støydemping og god komfort, og Trust Duet XP som er i samme priskategori som OnePlus Buds.

OnePlus’ entré i markedet for trådløse ørepropper, er egentlig så som så og på ingen måte godt nok i et marked som begynner å få mange sterke spillere.


Testresultat

OnePlus Buds

Hyggelig pris
Skikkelig god batteritid og rask lading
Overraskende god lyd
Enkel paring med OnePlus-mobiler

Ikke mer enn OK mikrofoner
Begrensede betjeningsmuligheter
Enkelte funksjoner, som oppdatering, er kun mulig med OnePlus-mobil
Ingen tilpasningsmuligheter på passform

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer