Sennheiser CX True Wireless

TEST: Når ikke helt opp

Strålende lyd i Sennheiser nye propper, men de skuffer på to områder.

CX TRUE WIRELESS: Sennheiser-logoen er som regel et tegn på at det er snakk om kvalitet. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
CX TRUE WIRELESS: Sennheiser-logoen er som regel et tegn på at det er snakk om kvalitet. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sennheiser er en god og gammel traver i markedet for lydprodukter, og har imponert oss mang en gang med sine lanseringer.

I fjor gav vi gode skussmål til Sennheiser Momentum True Wireless 2 takket være strålende lyd, god batteritid og enkel betjening på proppene. Disse proppene er også blant de dyrere på markedet, og Sennheiser har sluppet en serie som er noe mer prisgunstig uten at de viktigste egenskapene blir mye dårligere.

Navnet på disse er CX 400BT True Wireless, som i år har fått oppfølgeren CX True Wireless.

Svært like

Forskjellen mellom årets modell og CX 400BT er kanskje av det mindre slaget. Design og ladeetui er mer eller mindre identisk, mens ladetid er bedre på nykommeren, som også har Bluetooth 5.2 mot 5.1 på CX 400BT.

For øvrig støtter begge både AptX og AAC for lydoverføring med høyere bitrate, og forsinkelsen er lav når vi ser på film og spiller.

Dog er det kun CX True Wireless som er IPX4-sertifiserte.

Ellers er de altså svært like. Det gjelder også pris: begge får du til under 1500 kroner på Prisjakt.

CX True Wireless har passiv støydemping i stedet for aktiv. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
CX True Wireless har passiv støydemping i stedet for aktiv. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Har du allerede CX 400BT er det med andre ord ikke noe poeng å oppgradere, men nye brukere kan muligens la seg friste av det Sennheiser har å tilby.

Sammenlikner du dem med True Wireless 2, Sennheisers flaggskip, blir ting litt annerledes. True Wireless 2 har for eksempel bedre og mer eksklusiv byggekvalitet og støtte for aktiv støydemping, men prisen er også deretter.

CX True Wireless

Sennheiser CX True Wireless er helsvarte med en diskré Sennheiser-logo på vær propp. De stikker litt mer ut av ørene enn for eksempel Jabra Active 75t, men samtidig mindre enn store propper som Sony WF-1000XM4 og Beoplay E8 Sport.

Designmessig gjør CX True Wireless ingenting for å skille seg ut og har kanskje det mest ordinære utformingen på markedet. Kall deg gjerne kjedelig, men ikke alle propper trenger å ha et ekstravagant uttrykk.

Ladeetuiet kan også minne litt om Jabras, men er både høyere og bredere, uten at det føles fort stort til å ha i jakkelomma. I sekken opptar det uansett ikke nevneverdig med plass.

Batteritiden er for øvrig solid med 9 timer avspilling + 18 timer ekstra fra ladetuiet.

Ytterst på hver propp sitter det en berøringsflate for å styre proppene uten å ta frem telefonen, og det fungerer også med hansker på.

Når du hører på musikk, kan du for eksempel berøre én gang på høyre for å sette lyden på pause, eller to ganger på den venstre for å velge forrige spor.

Du kan også trykke og holde venstre/høyre for å senke eller øke volumet, som senkes/økes i små intervaller som bekreftes med et kort pip.

Dette er for øvrig et felt Sennheiser leverer godt på, for det er enkelt å styre det meste av musikken og motta/avvise anrop uten å ta frem telefonen. Noe vi liker godt!

God passform ...

En ting vi savner fra dyrere Sennheiser Momentum True Wireless 2, er aktiv støydemping, mens ingen av dem har multipoint Bluetooth, som gjør at du kan være tilkoblet to enheter samtidig.

Sistnevnte kan være et lite irritasjonsmoment når du veksler mellom enheter. Et eksempel kan være at du kobler dem til mobilen for å høre på musikk eller radio på vei til jobb, men ønsker å koble dem til PC-en for Teams-møter og deretter Spotify-strømming.

Løsningen er å åpne Sennheiser-appen og bytte enhet der, eller, som vi har gjort, deaktivert Bluetooth på enhet vi bytter fra og koblet til manuelt på den andre enheten.

PS. Du kan dog bruke hver propp alene, om du ønsker det.

CX True Wireless har altså heller ikke aktiv støydemping som aktivt demper støyen fra omgivelsene rundt deg. I stedet har den, som alle andre ørepropper, passiv støydemping, altså der gummiproppene blokkerer lyden ute.

Nytten av dette avhenger av hvor godt og tett proppene sitter i ørene dine. For vår del er passformen god, men vår erfaring er at passiv støydemping sjelden er like god som aktivt. Det gjelder også for CX True Wireless.

Et rødt lys på ladeetuiet indikerer at det straks er på tide med lading. Foto: Martin Kynningsrud Størbu

Et rødt lys på ladeetuiet indikerer at det straks er på tide med lading. Foto: Martin Kynningsrud Størbu


Vis mer

Når det gjelder passformen generelt, har vi erfart at det er vanskelig å si noe spesifikt. For min del sitter proppene godt, den minste størrelsen, men det er ikke sikkert de sitter like godt i andres ører. Heldigvis er Sennheisers rimelig standard slik at du trolig kan bytte til dine favorittpropper om du går for CX True Wireless.

Samtidig har proppene støtte for omgivelseslyd, «transparent hearing», som forsterker lyden fra det som skjer rundt deg – en funksjon vi bare får mer og mer nytte av, og det er kjekt å se at også rimeligere ørepropper har det.

Skuffende samtalekvalitet

Foruten mangel på aktiv støydemping og multipoint Bluetooth, er nok samtalekvaliteten et aber med CX True Wireless. Du hører ofte et «hva?» eller «kan du gjenta det?» i motsatt ende av en telefonsamtale, og det selv under gode forhold innendørs og utendørs uten særlig mye vind.

Mulig dette kan endres gjennom en programvareoppdatering, men per dags dato er samtalekvaliteten under det nivået vi forventer.

Lydkvaliteten er derimot på et helt annet nivå, og det er sjelden at Sennheiser ikke leverer her. Bernhofts nye album «Dancing on My Knees», preget av pop, soul og R&B, har fått gjennomgå de seneste ukene og CX True Wireless får virkelig frem det detaljrike lydbildet til den norske artisten.

Proppene er kanskje mer basstunge enn vi tidligere har sett fra Sennheiser og har gjort seg godt til løpeturer der vi ofte foretrekker mye bass og tempo.

Ellers finner du en equalizer i Sennheiser-appen som lar deg stille tre av båndene, men også en mer visuell løsning der du kan dra en ring i et koordinatsystem for å tilpasse lydbildet. Faktisk har vi ikke sett noen grunn til å mikse og trikse med dette, siden lyden rett ut av esken er velbalansert og god.

Konklusjon

Sennheiser CX True Wireless beviser at du ikke trenger å betale over 2000 kroner for godlyd på trådløse ørepropper. Lydbildet, batteritiden og at du kan styre det meste direkte på proppene, er nok det vi liker best med øreproppene.

IPX4-sertifisering er også en kjærkommen nyhet, slik at du kan bruke de i regnet eller trene med dem uten å være rett for at de skal ta skade av regnet eller svette.

Samtidig savner vi aktiv støydemping, som flere andre modeller i denne prisklassen har, mens det er et lite irritasjonsmoment at de kun kan være tilkoblet én enhet om gangen.

Samtalekvaliteten er akkurat nå proppenes største svakhet, men forhåpentligvis er det noe Sennheiser kan finjustere gjennom en oppdatering.

Se gode alternativer under boksen

Testresultat

Sennheiser CX True Wireless

– Veldig god lyd
– Solid batteritid
– Det meste kan styres rett på proppene
– IPX4-sertifisering
– Både høyre og venstre propp kan brukes alene
– Lydinnslipp
– Equalizer i appen

– Støtter kun én tilkoblet enhet om gangen
– Ikke aktiv støydemping
– Medioker samtalekvalitet

Alternativer

Som vi sikkert har nevnt en del ganger nå, er det utallige ørepropper å velge mellom, og mange av disse er ordentlig gode. Under trekker vi frem tre solide alternativer til Sennheiser CX True Wireless.

Jabra Elite Active 75t

Jabras toppmodell fra 2020 er kanskje referansepunktet i markedet. Jabra Elite Active 75t er i hvert fall en av Dinside-redaksjonens absolutte favoritter.

De kan skilte med svært god lydkvalitet og batteritid, de er vanntette og har attpåtil fått støtte for aktiv støydemping gjennom en fastvareoppdatering.

Samsung Galaxy Buds 2

«Meget gode!», slo vår anmelder fast etter å ha testet Samsung Galaxy Buds 2.

De byr på en fin totalpakke med god lyd, kompakt etui, ålreit batteritid og godt med funksjoner. Proppene gjør også lite ut av seg i øret og lar seg godt tilpasse med flere par gummitupper med i esken.

OnePlus Buds Pro

Kanskje årets overraskelse.

Det første paret med ørepropper fra OnePlus overbeviste oss ikke, men selskapet slår kraftig tilbake med OnePlus Buds Pro, som kanskje er årets beste i sin prisklasse.

I motsetning til Sennheiser CX True Wireless, har det blant annet aktiv støydemping.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer