iPad mini 6. gen

TEST: Nesten uten konkurrenter

Nye iPad mini er kraftig forbedret.

IPAD MINI 2021: Apple har sannelig ikke spart på mye under utviklingen av sjette generasjon iPad mini. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
IPAD MINI 2021: Apple har sannelig ikke spart på mye under utviklingen av sjette generasjon iPad mini. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Apple har for lengst gjort nettbrettmarkedet til sitt og dominerer stort, med Android og Windows et stykke bak.

Det startet i 2010 med lanseringen av den første iPaden, og senere har Apple utvidet med flere formfaktorer og funksjoner som i mini- og Pro-seriene.

iPad mini har kanskje virket som «glemt» av Apple, men i forfjor fikk den en etterlengtet oppgradering. Blant annet med støtte for Apple Pencil, men årets iPad mini har kanskje fått den største oppgraderingen siden den første utgaven.

iPad mini 2021

Faktisk er det mange nyheter og forbedringer med sjette generasjon iPad mini. Først og fremst designen som er i samme stil som iPad Pro og iPhone 12- og iPhone 13-serien med rette kanter, og vi er neppe alene om å synes at årets iPad mini er den fineste til nå.

Den kommer i fire fargevalg: stellergrå, rosa, stjerneskinn, som ser litt gullaktig ut, og lilla, som vi har fått inn til test.

Skjermen er vokst til 8,3 tommer, uten at selve enheten har blitt noe større. Apple har barbert vekk noe av rammen rundt skjermen, noe de blant annet har fått til ved å flytte Touch ID til på-knappen øverst på enheten – noen centimeter unna volumtastene.

Det fungerer forresten overraskende godt, siden man som regel har hånda rett nedenfor der på-knappen sitter. Et lett trykk med pekefingeren, og så er iPaden låst opp.

Av gammel vane begynte vi først å sette opp Touch ID med tommelen, men fant raskt ut at det er alt annet enn en ergonomisk god løsning, så vi anbefaler pekefingeren.

Touch ID er flyttet opp. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Touch ID er flyttet opp. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Skjermen til iPad mini har det Apple omtaler som Liquid Retina-oppløsning, og den er skarp og fin med en oppløsning på 2266 x 1488 piksler, men bildefrekvensen er ikke like sprek som på iPhone 13 Pro og iPhone 13 Pro Max.

Som forrige utgave har den også Apples True Tone-teknologi som gjør at den tilpasser fargetemperaturen etter lysforholdene.

Lysstyrken er på 500 nits.

Av andre nyheter kan vi nevne:

  • Apples A15 Bionic-brikke
  • USB-C – iPhone neste?
  • Apple Pencil 2, som festes magnetisk og lades slik som på iPad Pro
  • WiFi 6 og 5G
  • Hovedkameraet kan filme i 4K

Kort oppsummert er det vanskelig å trekke frem én nyhet som den største, men vi heller litt mot større skjerm, selv om det ovennevnte er totalt sett er solide oppgraderinger.

Merk dog at Pencil 2 selges separat. Prisen hos Apple ligger på 1499 kroner.

Den er ikke lilla-lilla, men mer blåaktig. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Den er ikke lilla-lilla, men mer blåaktig. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Ekstremt raskt

Den største overraskelsen er kanskje at iPad mini er utstyrt med A15-brikka som også sitter i den nye iPhone 13-serien. Tidligere har vi sett at de rimeligere iPadene leveres med eldre brikkesett.

Slik er det altså ikke denne gang, og Apple hevder at den nye brikka har en 40 prosent kraftigere prosessor enn A12 Bionic i iPad mini 2019 og 80 prosent kraftigere grafikkprosessor.

Noe vi absolutt kan underskrive på at iPad mini 6. gen nytter godt av. Her går alt som varm kniv i smør, enten vi spiller, strømmer video, surfer eller redigerer rå-filer, som vi har importert til Photoshop/Lightroom ved å koble til en minnekortleser med USB-C-kontakt i iPaden.

Filer-appen blir vi fortsatt ikke helt klok på, men bildene kan enkelt eksporteres til Bilder-appen og deretter lastes opp i din foretrukne skytjeneste for enkel overføring til PC. For eksempel.

Det er veldig enkelt å overføre bilder til iPad mini og redigere dem i apper som Lightroom. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Det er veldig enkelt å overføre bilder til iPad mini og redigere dem i apper som Lightroom. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Men et av feltene iPad mini gjør seg best, er uansett ikke avhengig av rå kraft. iPaden er såpass liten og nett at den fungerer ypperlig som en digital notatblokk i hverdagen enten du bruker Notater, OneNote eller en annen app.

Det er fortsatt slik at glasskjerm ikke gir den beste skriveopplevelsen – her er norske Remarkable 2 et stykke foran – men iPad mini gjør jobben godt.

Et annen felt er som surfebrett på sofaen. Det er litt enklere og mer praktisk å dra frem iPad mini enn laptopen når man ligger og slapper av, og den store skjermen, sammenliknet med de fleste smarttelefoner, gjør surfeopplevelsen bedre.

Ellers er jo videostrømming svært populært blant iPad-eierne. På grunn av skjermformatet (iPad mini er 4:3 mens video ofte er 21:9 eller 16:9) kommer du ikke unna den svarte ramma rundt bildet, men jeg merker at det er noe man fort slutter å bry seg om.

Mye bedre kamera

Fotografering er kanskje ikke noe alle assosierer med nettbrett – det kan ofte se litt komisk ut når en løfter de store enhetene med tilhørende etui for å knipse bilde.

Nettbrettkamera kommer muligens mer til sin rett under videosamtaler, som for mange er blitt dagligdags etter 12. mars 2020.

iPad mini har et kraftig oppgradert kamera. Hovedkameraet består av en ny sensor på 12 megapiksler og en blender på f/1,8. Til sammenlikning var forgjengeren på 8 megapiksler og en mindre blender på f/2,4. Lavere tall = mer lyssterk sensor, som er godt å ha i mørke omgivelser.

Bakkameraet kan filme i 4K mens frontkameraet, som stort sett brukes til videosamtaler, filmer i 1080p, og har også støtte for Apples Center Stage-teknologi, som følger og holder deg sentrert i bildet under samtaler. Det er heldigvis ikke begrenset til FaceTime, men fungerer også i apper som Teams.

Videokvaliteten er faktisk helt glimrende, og det virker som Apple det seneste året har økt fokuset på kamerakvaliteten på også andre enheter enn iPhone. Vi så det også med iMac M1, hvis kamera er imponerende godt.

iPad mini er velbygd og solid. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
iPad mini er velbygd og solid. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

iPadOS 15

iPadens operativsystem, altså iPadOS, har undertegnede et noe ambivalent forhold til. Det er enkelt, proppet med funksjonalitet, det meste «bare fungerer» og er ypperlig til denne type enheter, men på en annen side er det fortsatt litt begrenset med hva man kan gjøre.

Enda bedre multitasking hadde vi gjerne tatt imot, og vi vet vet at det er flere som ønsker støtte for flere brukere.

Heldigvis har det blitt enklere å sidestille apper, selv om vi tror det kommer mer til sin rett i iPadene med større skjerm. Hvis du tæpper på de tre prikkene øverst på skjermen, kan du velge om du vil sidestille appen til venstre eller høyre og deretter kan du velge hvilken app du ønsker å ha ved siden av.

Endelig enklere å sidestille apper. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Endelig enklere å sidestille apper. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
Sidestilling av apper er kanskje mer aktuelt på større skjermer. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Sidestilling av apper er kanskje mer aktuelt på større skjermer. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Du kan også ha apper flytende på skjermen.

En kjekk nyhet i iPadOS 15, og som også kommer til macOS Monterey, er hurtignotater. Sveip diagonalt opp fra nederst i høyre hjørne og så får du opp hurtignotater. Du kan både bruke skjermtastaturet og Apple Pencil for å notere, og notatene blir lagret automatisk i Notater-appen.

Hurtignotater spretter opp og flyter over appene og hjemskjermen.
Hurtignotater spretter opp og flyter over appene og hjemskjermen. Vis mer

Fokus er en annen interessant nyhet i iPadOS 15, som kanskje krever litt å sette seg inn i, der du kan definere ulike typer fokus. For eksempel hvilke(n) person(er) og apper du ønsker varsler fra når du jobber, har egentid, som Apple kaller det, eller sover, for å nevne noen eksempler.

Under Fokus i innstillingene velger du hvilke personer/apper du ønsker varsler fra, men du også sette opp tidsplaner og automatiseringer. Dette gjør det kanskje mer komplekst, men for dem som liker detaljstyring og har mange like dager, er det sikkert moro å sette seg inn i for virkelig å dra nytte av Fokus-funksjonene.

FOKUS: Hvis du tar deg tid til å sette opp Apples nye Fokus, kan du virkelig dra nytte av hvor bra det fungerer.
FOKUS: Hvis du tar deg tid til å sette opp Apples nye Fokus, kan du virkelig dra nytte av hvor bra det fungerer. Vis mer

Konfigurasjoner

Som med andre iPader, kan du konfigurere iPad mini med farge, lagringsplass og WiFi+mobildata.

Den rimeligste iPad mini-modellen koster 5990 kroner. Det er med 64 GB lagring og kun WiFi.

Øker du til 256 GB, er prisen 7790 kroner.

7790 kroner er også prisen for WiFi+Cellular-utgaven med 64 GB, og du må ut med 9590 kroner for 256 GB og WiFi+Cellular.

Apple Pencil 2 koster som nevnt over 1499 kroner, mens Apple Smart Folio ligger på 649 kroner.

Av tilbehør finnes det selvsagt rimeligere alternativer.

Konklusjon

Den nye modellen er den desidert beste til nå, og har flust av nyttige nyheter i kraftigere brikkesett, bedre og større skjerm, enda bedre kamera, Pencil 2-støtte, WiFi 6 og 5G og solid batteritid.

iPadOS 15 bringer også med seg noen kjekke funksjoner, selv om vi savner nyheter som SharePlay og Universal Control ved lansering. I tillegg bærer iPadOS fremdeles å være litt begrenset.

iPad mini er det råeste nettbrettet i sin klasse, og her er det ingen som kan matche Apple hva byggekvalitet, ytelse, apputvalg og totalopplevelse gjelder.

Et alternativ vi kan trekke frem, er iPad mini fra 2019, som ikke har alt snadderet nye iPad mini har, men prisen er derimot hyggeligere.

Et annet er faktisk brettemobilen Samsung Galaxy Fold 3, som både er en mobil og et nettbrett som kan foldes ut til en skjerm på 7,8 tommer.

Jo da, prisen er langt høyere enn iPad mini, men med Galaxy Fold 3 trenger du kun én enhet, ikke komboen mobil+nettbrett.

Testresultat

iPad mini (2021)

– Lynrask!
– Flott skjerm
– iPad Pro-designen har vi venta på
– Veldig bra kamera til Teams/Slack/FaceTime
– Apple Pencil 2-støtte
– Fremtidsrettet med både WiFi 6 og 5G
– Endelig USB-C
– Flere smarte funksjoner med iPadOS 15

– iPadOS er stadig litt begrenset
– Flere iPadOS 15-funksjoner mangler ved lansering
– Mangler støtte for flere brukere

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer