Yale Linus

TEST: Ny smartlås – nesten innertier

Det meste er bra med Yales nye smartlås, men det er et par ting du bør være obs på før du kjøper.

YALE LINUS: Dørlåsgiganten Yale introduserer en smartlås som fungerer på den eksisterende låsen din. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
YALE LINUS: Dørlåsgiganten Yale introduserer en smartlås som fungerer på den eksisterende låsen din. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Smarthus har vært noe av det mest interessante på teknologifronten de senere årene, og stadig flere gjør boligene sine smarte og delvis automatiserte for å gjøre hverdagen litt enklere.

Det første steget inn i den smarte verden, er å gå til innkjøp av smarte lyspærer som kan styres på telefonen og automatiseres slik at de skrur seg og på gitte tidspunkter. Smarte kontakter er også noe av det første smarthusferskinger kjøper.

Dette er to type produktgrupper som ikke krever store inngrep i boligen, ettersom man bare kobler til en stikkontakt og skifter ut lyspærer.

Et neste steg på veien kan være å gjøre ytterdøra smart, noe som krever en del mer arbeid og som også koster litt mer.

Yale Linus

Du har for eksempel Yale Doorman, trolig Norges mest populære smartlås, som krever at du bytter ut både dørhåndtak og låssylinder, men det finnes også enklere løsninger som gjør den nåværende dørlåsen din smart.

Danalock er nok den mest kjente her. Dette er en smart dørlås der du bytter ut vrimekanismen på dørlåsen din, og deretter kan Danalock låse opp døra di automatisk eller du kan gjøre det via mobilen.

Nå har Danalock fått en konkurrent i Yale, som lansere dørlåsen Yale Linus – et litt enklere alternativ til Yale Doorman, som for øvrig også kommer i ny utgave. Linus fås i både svart og sølvgrå, der vi har testa sistnevnte.

Yale Linus er en slik lås som du installerer på innsiden av ytterdøra di og erstatter den eksisterende, «dumme» låsvrideren. Den har en egen låsvrider som du kan bruke for å låse (opp) døra manuelt fra innsiden.

Selve enheten består også av en motor, som vrir dørvrideren eller nøkkelen rundt – avhengig hva slags lås du har.

Installasjon og oppsett

I esken medfølger alt du trenger for å installere Yale Linus, som sylinderskrurer og -forlenger og en dørsensor for å detektere om døra er åpen eller igjen.

Selve oppsettet gjøres via Yales access-app med grundige forklaringer underveis. Før du eventuelt kjøper Yale Linus, bør du dog undersøke om døra di er kompatibel.

Yale Linus er en stor enhet og vi fant raskt ut at den krasjer i dørkarmen hvis den plasseres vertikalt, som tiltenkt. Derfor testa vi heller dørlåsen i uteboden, for å skåne selve døra til leiligheten. Vi har uansett testa den som det var selve inngangsdøra.

Samtidig valgte vi å installere den horisontalt – utstyr medfølger – slik at minst mulig av Yale Linus’ flate treffer karmen. Den har laget et merke i karmen underveis i testperioden.

Døra og karmen var ny i 2020. Nå ser karmen slik ut. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Døra og karmen var ny i 2020. Nå ser karmen slik ut. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

En annen ting du bør være obs på, er om dørvrideren eller nøkkelen på innsiden er for stor. Den må være mellom to og seks millimeter – nøkkelen kan heller ikke være så lang.

Døra vi har testa Yale Linus på, er av den typen som har nøkkel også på innsiden, og selve håndtaket på nøkkelen er langt større enn seks millimeter, så nøkkelen er for lang.

Heldigvis er nøkkelen i plast, slik at vi kunne kutte og file den ned til korrekt lengde og tykkelse – vi har heldigvis ekstranøkler slik at det ikke var veldig krise å ofre én for denne testen. Etter litt om og men, fikk vi den til å passe.

Vi måtte kutte og file nøkkelen for at den skulle passe. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Vi måtte kutte og file nøkkelen for at den skulle passe. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
Vi plasserte låsen horisontalt for at den ikke skulle lage stort merke i dørkarmen. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Vi plasserte låsen horisontalt for at den ikke skulle lage stort merke i dørkarmen. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Dør- og låskompatibilitet er to ting du altså bør være obs på før du eventuelt kjøper Yale Linus.

I vårt tilfelle måtte vi fjerne selve sylinderringen og én sylinderforlenger fra den nåværende låsen under installasjonen, men dette avhenger av hva slags lås du har.

Nøkkelen eller låsvrideren, alt etter hva slags oppsett du har, skal få plass i den øverste delen. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Nøkkelen eller låsvrideren, alt etter hva slags oppsett du har, skal få plass i den øverste delen. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Når låsen er på plass, er det bare å stramme til sylinderskruene og aktivere Yale Linus’ batterier for å legge den til i appen, som er gjort på 1, 2, 3.

Hva batterilevetid gjelder, avhenger dette naturligvis av bruk, som hvor lett det er å låsen låses opp – jo mer kraft låsen må bruke, desto mer strøm forbrukes – og hvor ofte man låser opp og igjen. På sine nettsider estimerer Yale Linus fra seks til ni måneder med gjennomsnittlig bruk.

I esken medfølger Yale Connect Wi-Fi Bridge som gjør det mulig å koble til låsen via WiFi. Uten den går koblingen over Bluetooth.

Batterier medfølger. Ifølge Yale er batterilevetiden mellom seks og ni måneder, avhengig av bruk. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Batterier medfølger. Ifølge Yale er batterilevetiden mellom seks og ni måneder, avhengig av bruk. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Automatisk opplåsing.

I appen kan du trykke for å låse (opp) døra, gi tilgang til andre, se låsehistorikk og kanskje mest interessant, aktivere automatisk opplåsning slik at døra låses opp når du er i nærheten.

Yale Linus har to modier: hjemmemodus og bortemodus, og Yale access bruker en kombinasjon av Bluetooth og WiFi for å bestemme posisjonen din.

Du setter opp din boligs posisjon via appen, men her støtte vi på et merkelig problem. Kartet er helt blankt, så det er vanskelig å si om du har valgt korrekt posisjon. Vi ga den noen sekunder før vi bekreftet, men da viste det seg at posisjonen var helt feil og døra låste seg opp mens vi befant oss i sentrum – tre kilometer unna.

Når kartet er slik, er det vanskelig å si om man har valgt riktig plassering for boligen sin. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Når kartet er slik, er det vanskelig å si om man har valgt riktig plassering for boligen sin. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

En senere justering ble det mye bedre og nå låser boddøra seg opp når vi i umiddelbar nærhet.

Yale Linus har også automatisk låsing av døra, som for eksempel kan være ett eller fem minutter, og fungerer helt som tiltenkt.

Yale Linus er mildt sagt stor. Her ved siden av en iPhone 12 Pro, slik at du enklere får et bilde av Linus’ størrelse. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Yale Linus er mildt sagt stor. Her ved siden av en iPhone 12 Pro, slik at du enklere får et bilde av Linus’ størrelse. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Nyttig tilbehør

I testpakka sendte Yale også med et numerisk tastatur som du kan koble sammen med Yale Linus. Yale smarttastatur koster rundt tusenlappen hvis du kjøper det separat, og er inkludert i pakka Yale Linus Family til snaut 4000 kroner.

Dette kjekke med smarttastaturet er at du kan gi pakkebud tilgang slik at vedkommende kan sette fra seg pakka trygt innendørs når du er hjemme, eller du kan for eksempel gi naboen tilgang mens du er på (Norges) ferie.

Når du har satt opp Yale smarttastatur og koblet det til Yale Linus, kan du styre innstillingene via Gjesteliste-fanen i Yale access-appen.

Med Yales smarttastatur kan du taste en kode for å løse opp døra. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Med Yales smarttastatur kan du taste en kode for å løse opp døra. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Her kan du blant annet gi personer midlertidig tilgang, eller gjentakende slik at gitte personer, for eksempel en vaskehjelp, har tilgang på spesifikke dager og tidspunkt, og sende koden til dem på SMS.

For å åpne døra med Yale smarttastatur, taster du inn koden og trykke på Yale-logoen for å bekrefte. Når du skal låse døra, trenger du bare å trykke på logoen. Lukk igjen døra, trykk på logoen og så er døra låst.

Like raskt går det ikke med opplåsing. Fra du trykker og bekrefter koden, tar det kanskje tre, fire-fem sekunder før døra er oppløst, og da tenker man titt og ofte at dette hadde gått fortere med nøkkel … dersom man har den fremme.

Hjemskjermen i Yale-appen forteller deg om døra er lukket og om den er låst eller ei. Du kan trykke på sirkelen for å låse opp/igjen.
Hjemskjermen i Yale-appen forteller deg om døra er lukket og om den er låst eller ei. Du kan trykke på sirkelen for å låse opp/igjen. Vis mer

Smarte integrasjoner

Foruten å bruke Yale access-appen, har Yale Linus også støtte for Apple HomeKit, IFTTT, Amazon Alexa og Google Assistant. Med HomeKit og IFTTT kan du blant annet kjøre et oppsett der husalarmen deaktiveres automatisk når Yale Linus låses opp, men det avhenger dog av hva slags alarm du har.

Du kan også sette det opp slik at lysene skrus på når du låses opp døra, for å evne et par eksempler.

I skrivende stund er verken Samsung SmartThings eller Athom Homey støttet.

Konklusjon

Etter mye suksess med Yale Doorman, introduseres Yale Linus som et alternativ til dem som ikke ønsker å skifte ut hele dørlåsen og håndtakene, men i stedet gjøre det eksisterende utstyret smart.

Totalt sett er resultatet godt og fungerer nesten så sømløst som vi forventet. Én ting vi savner er dog en dedikert låseknapp. Her er løsningen å låse via appen eller bruke automatisk lås-funksjonen. Kjøper du Yale smarttastatur, har den låseknapp.

Dog har vi to punkter som er greit å være klar over for deg som er interessert i Yale Linus. Det første er at den er stor – faktisk så stor at den risikerer å krasje med dørkarmen til enkelte dører. Undertegnedes dør er relativ ny – fra 2020 – og her liten plass til Linus. Men kanskje du er mer heldig.

Undersøk også kompatibilitet med nøkkel/låsvrider. Har du en som er for stor eller som ikke er støttet, må du nok kjøpe ny låssylinder.

Foruten disse tingene har vi stort sett hatt en god opplevelse med Yale Linus, som vi mener et godt produkt for dem som ønsker en nøkkelløs hverdag uten at man behøver å skifte ut eksisterende utstyr.

Testresultat

Yale Linus

– Gjennomført oppsettprosess med grundige forklaringer
– Automatisk opplåsing og låsing av dør
– Nøkkelfri inngang til boligen
– Støtter blant annet Apple HomeKit
– Yale smarttastatur er et nyttig tilbehør

– Rimelig stor, og vil dermed ikke passe alle ytterdører
– Støtter ikke alle låser/låsvridere ut av esken
– Litt app-problemer, som lokasjonsoppsett

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer