Sony WF-1000XM4

TEST: Setter standarden

Sonys toppmodell er fabelaktige, men sjekk én ting før du kjøper.

SONY WF-1000XM4: Navnet skjemmer ingen, heter det, men Sonys ørepropper og hodetelefoner fortjener bedre navn. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
SONY WF-1000XM4: Navnet skjemmer ingen, heter det, men Sonys ørepropper og hodetelefoner fortjener bedre navn. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sammen med Bose har Sony i mange år vært fremtredende på markedet for støydempede hodetelefoner og propper, men har de senere årene fått skikkelig konkurranse fra Apple, Jabra og Samsung, for å nevne noen.

Spesielt fornøyde har vi vært med Sonys hodetelefoner, men også øreproppene har fått gode skussmål i Dinside. Blant annet fjorårets WF-1000XM3 som fikk anbefaltstempel og terningkast 5 høsten 2019.

WH eller WF?

En ting vi påpekte i testen av XM3 er at når det gjelder Sonys modellnavn, er du nødt til å holde tunga rett i munnen når det gjelder Sonys modellnavn. WH-1000XM4 brukes om hodetelefonene, mens WF-1000XM4 er de trådløse proppene.

Så kan en jo lure på hvordan det et selskap som har den solide merkevaren PlayStation, klarer å rote så fælt med navn på andre produktgrupper.

Det er i hvert fall WF-1000XM4 som gjelder i denne testen. Prislappen er 2790 kroner.

Solid batteritid

XM4 leveres med et lite og nett etui der øreproppene oppbevares og lades når de ikke er i bruk. Med støydemping aktivert, får du rundt 8 timer ut av proppene – det er best i klassen, og hverken AirPods Pro eller Galaxy Buds Pro kan hevde seg.

Uten støydemping kan du lytte til musikk, podkast eller hva det måtte være i 12 timer, mens du fra esken får ytterligere to ladinger før det er tomt. Dermed kan proppene brukes i 24–36 timer, avhengig av støydempingmodus, mellom hver lading av etuiet.

Det er veldig solide tall.

Vår erfaring stemmer også godt med Sonys offisielle tall, men det avhenger veldig av bruk. Uansett kan du forvente rundt 20–30 timer totalt mellom hver gang du må lade etuiet.

En ting Sony har fått plass som ikke XM3 hadde, var mer presis batterinivå for ladeetuiet, som nå vises i appen.

1000XM4: De er faktisk ti prosent mindre enn forgjengeren, men vi syns de fortsatt er store. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
1000XM4: De er faktisk ti prosent mindre enn forgjengeren, men vi syns de fortsatt er store. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Utfordrende passform

Det største problemet vi har med Sonys XM4 er faktisk passform. I esken medfølger det tre par skumtupper, men kun to av seks propper sitter godt i ørene til Dinsides to testere når vi utfører passformtesten i Sony-appen.

Den minste størrelsen sitter godt i det venstre øret til undertegnede, men ingen av de andre proppene har noen god passform i det høyre. For kollega Pål Joakims del passer bare den ene fra det største paret. Vi mistenker at det er et eller annet med Sonys propper som gjør de litt annerledes enn propper fra for eksempel Jabra eller Apple, som sitter som støpt.

Vi har utfordringer med å få WF-1000XM4 til å sitte godt i ørene. Øremodellen vår var langt fra fornøyd med komforten. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Vi har utfordringer med å få WF-1000XM4 til å sitte godt i ørene. Øremodellen vår var langt fra fornøyd med komforten. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Uansett, vi fikk den høyre proppen til å sitte godt ved å bruke en gummipropp fra et annet par. For heldigvis er festet av «standard» størrelse, slik at du kan skifte mellom propper fra andre modeller med tilsvarende utforming.

En annen utfordring med Sonys propper: størrelsen. De er betraktelig større enn propper fra nevnte Apple og Jabra, men også Samsung og OnePlus, og hvis de ikke sitter godt nok i øret, blir de litt hengende ut og ned, slik at man ofte føler at de vil falle ut.

Det selv om de er ti prosent mindre enn forgjengerne.

PS. Slanking i størrelse til tross, Sony WF-1000XM4 er faktisk IPX4-sertifiserte, så de tåler absolutt litt øresvette.

De låter så godt

Men tross utfordringene med passform, må vi si at Sony WF-1000XM4 spiller godt. Faktisk veldig godt, med et fyldig og detaljert lydbilde.

De er nok litt basstunge ut av esken, men det gjør dem ekstra godt til hip hop eller treningsmusikk der de kommer til sin rett i CrossFit Music-spilleista på Spotify. For dem som liker den slags treningsmusikk.

Syns du det er for mye bass, kan du finjustere lydbildet i Headphones-appen til Sony, og virkelig få frem vokalene i Kate Bushs Top of the City, som jeg kom over i vokal-lista til britiske What Hi-Fi.

Her er 1000XM4 solide

To andre punkter Sony XM4 skårer høyt på, er støydemping – som jeg innbiller meg er klassens beste – og mikrofonene, som fanger opp stemmen godt, selv i vindutsatte områder.

Vi har ikke fått reist med stort annet enn buss, tog og t-bane, samt at proppene har fått kjørt seg på hjemmekontor med graving på andre siden av gaten, men XM4 luker ut det meste av støy fra kollektivtransporten, bråket fra gravemaskiner og støymaskiner som motorsykler.

En ting WF-1000XM4 ikke klarer å luke ut helt, som heller ingen andre propper klarer, er stemmer. Så du vil fortsatt høre folk som tror at togvognen eller bussen er deres personlige telefonkiosk.

Likeledes er omgivelseslyd helt topp og slipper inn godt med lyd, slik at du for eksempel som fotgjenger kan vandre i bymiljøer og lytte til favorittpodkasten din samtidig som du får med deg hva som foregår rundt deg.

Omgivelseslyd er faktisk en egenskap vi syns bare blir viktigere og viktigere, fordi den fungerer litt annerledes enn «støydemping av». Omgivelseslyd bruker nemlig mikrofonene for å forsterke lyden fra det som skjer rundt deg, der de beste proppene gjør at lyden utenfra oppleves som om du ikke har dem på.

1000XM4 skåret godt på lydbilde, støydemping og batteritid. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
1000XM4 skåret godt på lydbilde, støydemping og batteritid. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Innholdsrik app

Sonys Headphones-app er en av de mest omfattende vi har testet, og i tillegg til en god equalizer, har den en rekke andre tilpasningsmuligheter.

Blant annet en test på hvor godt proppene sitter i øret. Kollega Pål Joakim fikk aldri godkjent, mens jeg etter å ha byttet begge tuppene fra et annet par, fikk godkjent passform. Og det selv om jeg syntes venstre satt godt nok.

Sony WF-1000XM4 har også støtte for 360-graders lyd, som krever en kompatibel strømmetjeneste som Tidal, og her kan du analysere ørene dine for best mulig oppsett. I testen peker du mobilen mot hvert øre slik at den kan analysere passform, en løsning vi ikke syns var helt optimalt og det krevde litt tid å komme gjennom.

Ellers er det i appen du setter opp hva som skjer når du berører på proppene. For eksempel bytte mellom sanger, akseptere anrop og veksle mellom lydmodus (støydemping på/av og omgivelseslyd), og også styre volumet. Det liker vi.

WF-1000XM4 har også et par fiffige funksjoner som «Adaptive Sound Control», som automatisk skifter mellom nevnte lydmodi avhengig av om du sitter, går, løper eller sitter i bil/tog/-t-bane og liknende.

Du kan selv sette opp hvilken modus som skal være aktiv basert på faktorene over, men ofte syns vi at den ikke helt klarer å gjenkjenne om vi sitter eller går, noe som fører til at den veksler oftere enn den bør.

Men du kan også sette opp automatisk bytte basert på posisjon, noe som fungerer mye bedre.

Sony imponerer oss stadig med sine lydprodukter, både hodetelefoner og ørepropper. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Sony imponerer oss stadig med sine lydprodukter, både hodetelefoner og ørepropper. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Konklusjon

Etter en blandet teststart, som skyldes propper hvis passform var hverken for min kollega Pål Joakim eller mine ører, økte opplevelsen et par hakk etter å ha «tyvlånt» et par propper fra en annen modell.

Og det er viktig at Sonys propper sitter godt, for da får du fullt utbytte av det deilige lydbildet og den solide støydempingen, som kanskje er klasseledende. Sørg derfor for å kjøre passform-testen i appen så du er sikker på at de presterer på sitt beste.

På plussiden kan vi også trekke frem en omfattende app, skikkelig god batteritid og IPX4-sertifisering, som gjør Sony 1000XM4 til et solid kjøp.

Vær dog obs på passformen kan være litt vrien, men du kan fint bruke andre gummipropper, og at prisen er et stykke over konkurrentene.

Nederst i saken har vi trukket frem det vi mener er fire solide alternativer.

Oppdatert: Vi skrev først at det ikke er mulig å styre volumet direkte på proppene. Det stemmer ikke.

Testresultat

Sony WF-1000XM4

– Suveren lyd
– Veldig god støydemping
– Solid app proppet med funksjonalitet
– God batteritid
– Trådløs lading
– IPX4-sertifiserte

– Høy pris
– Størrelsen kan være en utfordring

Alternativer

Som vi sikkert har nevnt en del ganger nå, er det utallige ørepropper å velge mellom, og mange av disse er ordentlig gode. Under trekker vi frem noen solide alternativer til Sony WF-1000XM4.

Jabra Elite Active 75t

Jabras toppmodell fra 2020 er kanskje referansepunktet i markedet. Jabra Elite Active 75t er i hvert fall en av Dinside-redaksjonens absolutte favoritter.

De kan skilte med svært god lydkvalitet og batteritid, de er vanntette og har attpåtil fått støtte for aktiv støydemping gjennom en fastvareoppdatering.

Prisen er også under halvparten av Sony WF-1000XM4.

Apple AirPods Pro

En annen modell vi vil trekke frem, er AirPods Pro som også er blant de beste øreproppene vi har testet. God komfort, lydkvalitet, batteritid og støyreduksjon er noen av stikkordene her.

De fungerer kanskje best med iPhone og Apple-dingser, men det er ingenting i veien for å bruke dem med Android eller Windows.

Samsung Galaxy Buds Pro

Det tredje alternativet er Samsungs solide Galaxy Buds Pro: en av årets favoritter. Kul design – spesielt de lilla – god batteritid og støydemping og en rekke nyttige funksjoner gjør Galaxy Buds Pro til et par solide ørepropper.

De er også IPX7-sertifisere, slik at du trygt kan ta de med på en svett løpetur.

Sennheiser Momentum True Wireless 2 er det siste paret vi vil trekke frem. De skårer høyt på særdeles god lydkvalitet og batteritid, og i motsetning til flere andre modeller, kan du faktisk justere lyden rett på proppene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer