Sonos Beam 2

TEST: Veldig mye lyd!

Men den største nyheten skuffer oss.

SONOS BEAM GEN 2: Den nye lydplanken til Sonos har støtte for Dolby Atmos, men vi er litt usikre på om du vil merke noe til det. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
SONOS BEAM GEN 2: Den nye lydplanken til Sonos har støtte for Dolby Atmos, men vi er litt usikre på om du vil merke noe til det. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sonos har for lengst blitt en favoritt for mange blant multiromssystemer, og har etter hvert også begynt å ta over stuene til folk med sine lydplanker som kan utvide Sonos’ egne høyttalere i et kringlydoppsett.

Først ut var Sonos Playbar, etterfulgt at den fiffige Playbase og deretter Beam, som var et mindre og mer lommevennlig alternativ til de første modellene.

Sonos Beam er blant de smalere lydplankene på markedet – rundt 60 centimeter bred – men kan likevel skilte med god filmlyd og god separasjon mellom venstre og høyre kanal, slik at man får en viss stereofølelse.

Nykommeren

Tre år senere er oppfølgeren her, Sonos Beam Gen 2, som på utsiden kan være vanskelig å skille fra den første modellen.

Dette er nytt:

  • støtte for Dolby Atmos
  • eARC
  • grillen er i polykarbonat, slik som Sonos Arc

Innmaten er kort oppsummert den samme, begge har fem høyttalerelementer, men Beam Gen 2 har en mye kraftigere prosessor og et bredt lydbilde som ifølge Sonos er nærmere et 5.0- enn et 3.0-oppsett, slik som Gen 1.

Vi skal ikke gå altfor dypt inn i hvordan Sonos’ multiromsystem fungerer med Beam 2, ettersom det ikke har skjedd noe nytt siden vi testa Sonos Arc i 2020. Du kan pare opp lydplanken med to like Sonos-høyttalere, inklusiv Symfonisk-produktene, som bakhøyttalere og du kan legge til en Sonos Sub hvis du ønsker mer fylde i lydbildet.

En ting som overrasker oss litt, er at Sonos fortsatt kun støtter 5.0 med Sonos Beam som de tre frontkanalene høyre, venstre og senter og for eksempel to One som bakhøyttalere. Hvorfor ikke åpne for at Beam kan være senterhøyttaler med to One som høyre og venstre kanal både foran og bak i et ordentlig 5.1-oppsett?

Det hadde vært interessant å få testa.

Sonos Beam Gen 2 er nesten identisk med forgjengeren, men den nye modellen har en grill i polykarbonat i stedet for stoff. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Sonos Beam Gen 2 er nesten identisk med forgjengeren, men den nye modellen har en grill i polykarbonat i stedet for stoff. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Veldig like

Selve design og utforming er svært likt forgjengeren, men observante personer vil kanskje legge merke til at Beam Gen 2 har en grill i plast, eller polykarbonat, mens den første utgaven hadde stofftrekk. Ulempen med stofftrekk er at det er en skikkelig støvsamler, som fører til at det fort ser litt skittent ut, et problem som langt fra er like stort som på en med plast i grill.

Samtidig syns vi den hvite plastgrillen gir Beam et finere utseende, selv om forskjellen ikke er enorm.

På baksiden finner du de samme portene som på Beam 1, HDMI, Ethernet og strøm, samt en pare-knapp.

Pare-knappen er ikke like nødvendig som tidligere. Dette fordi Beam Gen 2 har en NFC-brikke, som er plassert litt til venstre for berøringstastene, du tæpper mobilen din mot under oppsettet.

Det er fortsatt kun én HDMI-kontakt. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Det er fortsatt kun én HDMI-kontakt. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Enkelt oppsett

Selve oppsettet er fort unnagjort, og for vår del var Beam Gen 2 lagt til i Sonos-kontoen i løpet av noen minutter. Under oppsettet velger du hvilket rom høyttaleren skal tilhøre og du kan legge til både bakhøyttalere og Sonos’ basskasse om du har det tilgjengelig.

Har du en iPhone kan du også finjustere lydbildet med Sonos’ lydteknologi TruePlay, som tilpasser lyden basert på rommets akustikk. I denne prosessen går du rundt i rommet og veiver med mobilen i 30–60 sekunder mens lydplanken sender ut noen lydsignaler som iPhonens mikrofoner plukker opp og så justeres lyden deretter.

Produkter som Sonos Roam og Sonos Move har begge støtte for automatisk TruePlay, men det har altså ikke nykommeren Beam 2.

Vår oppfordring etter å ha testa en rekke Sonos-produkter med støtte for TruePlay, er å sette det opp med en gang. Forskjellen er faktisk overraskende stor.

Når det gjelder oppsett mot TV, går dette som regel også greit, men vi har opplevd at Beam ikke gjenkjenner TV-ens ARC-kontakt på første forsøk, men da går det som regel å trykke prøv igjen så løser det seg.

Har du en ARC- eller eARC-port på TV-en din (HDMI-kontakten er som regel merket) kobler du Beam rett i den under oppsettet. Det kan hende at du må aktivere ARC via TV-ens innstillinger.

Har TV-en din ikke ARC, kan du bruke den medfølgende adapteren for å koble Beam til TV-ens optiske lydutgang. På den måten kan du fortsatt bruke Beam som TV-høyttalere, men du kan ikke dra nytte av lydplankens Atmos-teknologi.

Du kan styre volum og spill av/pause samt stemmeassistent på høyttaleren. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Du kan styre volum og spill av/pause samt stemmeassistent på høyttaleren. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

I tillegg til at TV-en din må ha eARC, må kilden også støtte dette. Flere strømmetjenester, deriblant Netflix og Amazon Prime, gjør dette, samt Apple TV og Xbox Series S|X.

Per nå får du ikke Dolby Atmos i spill på PlayStation 5.

Det du har av TV-boks, Apple TV, spillkonsoller, Blu-ray-spillere og så videre kobler du dermed direkte til TV-en din.

Slik er lyden

Sonos er blitt synonymt med multiromshøyttalere og er kjent for sine solide løsninger som er svært enkle i bruk. Det er veldig enkelt å sette opp Beam og styre den enten via appen, TV-en eller tredjepartstjenester som Apple AirPlay 2 og Spotify Connect.

Men, når alt kommer til alt, er det nok lyden som er viktigst.

For å ta Dolby Atmos-delen først: virtuell Atmos er ikke i nærheten av løsninger med dedikerte høyttalere som skyter lyden opp i taket. Effekten er for det meste ikke til stede, men det er enkelte tilfeller du kan høre snev av helikoptre som «flyr over deg».

Uansett er det langt, langt unna å levere like omsluttende lyd som Sonos Arc. Sistnevnte er riktig nok 4500 kroner dyrere, men kan også levere skikkelig Atmos takket være høyttalere som peker oppover.

Ellers er Beam 2 en kraftig oppgradering av TV-lyden. Faktisk er det imponerende å høre hvor mye lyd Sonos klarer å presse ut av en av lydplanke av denne størrelsen.

Totalt sett opplever vi mer fylde og bredde i lydbildet til Gen 2, sammenliknet med første Beam, med forholdsvis god trøkk i bassen.

Bedre blir det etter at vi koblet til en Sonos Sub og lot den ta seg av fylden slik at Beam kunne fokusere på det andre. Dette er et oppsett vi varmt vil anbefale, selv om prisen på Sonos Sub koster nærmere to stykker av lydplanken.

Der Beam 2 ikke leverer like godt, er til musikk. Jo, den har blitt bedre sammenliknet med forgjengeren, men vi lar oss ikke helt fenge.

Konklusjon

Den minste lydplanken til Sonos er blitt bedre. Lyden er merkbart fyldigere og på plass er blant annet støtte for høyoppløst lyd, og multiromsløsningen og oppsettet fungerer like godt som alltid.

Fra TV-ens interne høyttalere til Sonos Beam Gen 2, er forskjellen betydelig, og oppgraderingen er kanskje verdt prisen i seg selv, men ikke forvent altoppslukende 3D-lyd.

Dolby Atmos er kanskje den mest flaggede nyheten fra Sonos’ side, men hadde ikke beskrivelsene inneholdt ordet Atmos, hadde du neppe tenkt over at lydplanken har støtte for det.

Testresultat

Sonos Beam Gen 2

– Overraskende god lyd i lite format
– God stereoseparasjon
– En betydelig oppgradering fra TV-høyttalerne
– Integreres i Sonos’ solide multirom

– Burde hatt dedikerte høyttalere for Dolby Atmos
– Fortsatt bedre til film enn musikk
– Kun én HDMI
– Kun iOS-støtte for TruePlay

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer