Test: ZTE Blade II

Forgjengeren solgte i bøtter og spann. Kan oppfølgeren klare det samme?

HELT GREIT: ZTE Blade II vekker først og fremst oppmerksomhet på ett område: prisen. Den er det absolutt ingenting å si på. Foto: Øivind Idsø
HELT GREIT: ZTE Blade II vekker først og fremst oppmerksomhet på ett område: prisen. Den er det absolutt ingenting å si på. Foto: Øivind Idsø Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

At vilt fremmede mobilmerker gjør det bra på et utrolige vanskelig mobilmarked er like hyggelig som at det er uhyggelig når vilt fremmede mennesker ringer på døra di en søndag formiddag. Sånn har verden blitt.

Da vi testet ZTE Blade for cirka et år siden hadde vi ikke hørt om merket, og lite visste vi at lanseringen skulle bli begynnelsen på en meget pen periode for den svært rimelige, Android-baserte mobilen. I løpet av dette året har den blant annet vært å finne på Netcoms topp 10-liste for mobilsalg fram til ganske nylig, kanskje ikke så rart når vi ser at den har bikket undet 900 kroner hos enkelte forhandlere.

Noen forbedringer

Blade II koster ørlite mer enn Blade gjorde da den først ble introdusert - rundt 1.400 kroner - og forskjellene mellom de to er heller ikke dramatiske, i det minste ikke på papiret.

ZTE Blade II

 • Android 2.3 operativsystem
 • 115.1 x 57.9 x 10.9 mm
 • 117 gram
 • 3.5 tommers skjerm
 • 480 x 800 piksler
 • micro-SD-minnekort
 • 200MB intern lagring
 • 512MB RAM
 • 1GHz Qualcomm MSM7227A Snapdragon prosessor
 • 1200 mAh batteri
 • 5 megapiksel hovedkamera
 • Tar opp video i VGA-kvalitet (640 x 480 piksler)
 • 0.3 megapiksler frontkamera
 • De to modellene har for eksempel samme skjermstørrelse og oppløsning (480x800 piksler), samme pikseltetthet, autofokus, FM-radio, omtrent lik batterikapasitet, nesten samme vekt, og altså en imponerende lav pris ved lansering.

  Oppfølgeren har fått raskere prosessor (1GHz enkjerneprosessor mot 600MHz-prosessoren som står i Blade), kamera også i front, flere megapiksler i hovedkameraet (fem mot tre i Blade), og versjon 2.3 av Android-operativsystemet (Blade kom med versjon 2.1).

  Dette høres kanskje ikke så vesentlig ut, men i sum er dette egenskaper som bidrar til å løfte Blade II noen hakk opp fra nivået til forgjengeren. La oss likevel begynne på begynnelsen.

  En slags gjennomsnittsmobil

  Som med Blade, er Blade II en mobil som er mer eller mindre definisjonen på en gjennomsnittsmobil. Det finnes ingenting med utseendet som vekker oppsikt, og spesifikasjonene, som vi allerede har sett, ligger så solid plantet i helt greit-sjiktet at vi nesten snakker om en mobiltelefoniens pizza Grandiosa.

  Og det mener vi ikke egentlig som en innvending.

  (Artikkelen fortsetter under bildespesialen!)


  Android 2.3 er riktignok ikke lenger siste versjon av Googles mobile operativsystem (versjon 4.0 er allerede på vei til flere nyere mobiltelefoner), men det er helt greit. Kjøper du mobiltelefon til 1.500 kroner tilhører du sannsynligvis den delen av befolkningen som ikke behøver ty til angstdempende legemidler hver gang det kommer en OS-oppdatering du ikke får lastet ned , og da vil 2.3 gjøre jobben for de fleste. Selv om Android 2.3 befinner seg et stykke fra versjon 4.0, og der blant annet endel grafiske elementer og widgets-løsningen allerede framstår som noe gammeldagse, er det et solid stykke smartmobil.

  Blade II støtter forøvrig nå Adobe sin Flash-teknologi (som sannsynligvis vil forsvinne fra mobilmarkedet på sikt), noe forgjengeren rett og slett ikke taklet på grunn av den beskjedne prosessoren. Flash er derimot ikke forhåndsinstallert, så dette må du selv laste ned fra Google Play (tidligere Android Market).

  Taster og trange tastatur

  Nederst på mobilen finner vi alle de karakteristiske Android-knappene, med unntak av søkeknappen, og de er heldigvis ikke trykkfølsomme, men faktiske, fysiske knapper. Trykkfølsomme knapper har en lei tendens til å bli aktivert ved den minste berøring, det er aldri noe problem på Blade II.

  Foto: Øivind Idsø
  Foto: Øivind Idsø Vis mer


  Ut av eska kan en velge mellom to ulike skjermtastatur (du kan selvfølgelig laste ned andre tastatur fra Google Play), inkludert fabelaktige Swype, der en skriver ved å dra fingeren mellom tastene uten å løfte den fra skjermen. Umiddelbart ser de virtuelle tastene og avstanden mellom dem ut til å være altfor liten, og det bekreftes forsåvidt under bruk. Det er trangt, og selv om Swype på mange måter kan være mer tilgivende enn andre tastatur, kjennes det hele tiden ut som om en står i et trangt rom hvor en kommer borti veggene hver gang en snur seg.

  Vi har lastet ned tredjeparts-tastatur fra det som en gang het Android Market, men vi synes fortsatt det blir akkurat litt for trangt til at fingrene flyter friksjonsfritt mellom tastene.

  Irritasjonsmomenter

  HOPPER OG DANSER LITT: Det er ikke alltid like elegant når Android-nettleseren tegner opp en nettside. Foto: Øivind Idsø
  HOPPER OG DANSER LITT: Det er ikke alltid like elegant når Android-nettleseren tegner opp en nettside. Foto: Øivind Idsø Vis mer

  Byggekvaliteten framstår som solid, og det er ingenting som virker billig, pris til tross. Skjermen på 3.5 tommer er det forsåvidt ikke så mye å si på, den er skarp, ganske lyssterk og praktisk på grunn av størrelsen. Det som derimot ikke fungerer er den automatiske lyssensoren,
  som åpenbart ikke er finjustert. Når sensoren er aktiv veksler lysstyrken mellom lysere og mørkere kontinuerlig, og nesten uansett hvilke omgivelser du befinner deg i, så den har vi rett og slett skrudd av.

  Det samme gjelder gyroskopet og den automatiske skjermjusteringen, som heller ikke er skrudd til skikkelig. Det slår inn altfor raskt, så hvis du ikke har låst skjermjusteringen vil du merke at skjermorienteringen vendes i tide og utide, selv ved ganske små horisontale bevegelser.

  Utvalget av apper som følger med er beskjedent, så ikke forvent noe mer enn det absolutt nødvendigste. Blade II kjører en "vaniljeversjon" av Android, med bare små justeringer av det som utgjør originale Android slik Google mente det. Du finner altså ikke noe skall med ekstrafunksjoner som ligger over operativsystemet, slik for eksempel større produsenter som HTC og Samsung gjerne benytter.

  (Artikkelen fortsetter under bildespesialen!)


  Standardnettleseren er, nær sagt som vanlig med Android 2.3, en kilde til irritasjon. Du må tukle litt med innstillingene før du får for eksempel standardzoomen til å sitte, slik at du ser hele nettsida ved første lasting, og ikke bare deler av den. I tillegg er ikke inn-zoomingen presis nok ved dobbelt-berøring av skjermen, og på toppen av det igjen sliter prosessoren med å holde tritt med en del tyngre nettsider, noe som fører til at sidene tegnes om etter at en for eksempel har zoomet inn - og kanskje deretter ut igjen.

  Benchmarks for ZTE Blade II

 • Quadrant Standard: 1220
 • Smartbench: 738
 • At Blade II tidvis sliter med å holde tritt merkes også i andre deler av operativsystemet, og det virker som 1GHz-prosessoren gir litt for lite kraft for de ivrigste brukerne. Det merkes forsåvidt også når vi tester mobilen ved hjelp av hastighetstester - Blade II ligger, naturlig nok, langt bak de beste og raskeste Android-mobilene.

  Bedre kamera

  Første Blade-mobilen ble trukket for et ganske middelmådig kamera, som blant annet minnet mer om et lottospill når det kom til å ta skarpe bilder. Av og til ble alt ute av fokus, andre ganger satt bildet som en dartpil i et lår på en pub. ZTE har ikke klart å fjerne dette irritasjonsmomentet helt, men de har gjort det litt enklere å ta skarpe bilder.

  Den trege lukkeren er likevel fortsatt her. Den er ikke like treg som på Blade, men Blade II skjemmes av at kameraet bruker for lang tid på å fange motivet. Det går gjerne et drøyt sekund fra du trykker ned utløseren til bildet tas, og det er nok til at mangt et motiv (kan du si "barn i bevegelse"?) unnslipper søkeren.

  Blade-oppfølgeren har på den annen side endelig fått kamera også i fronten, så hvis du driver med skyping eller annen videotelefonivirksomhet som krever at kameraet er rettet mot akkurat deg, er dette utvilsomt et lite framskritt.

  Videokvaliteten er også forbedret. Der Blade presterte å levere miserabel video i frimerkestørrelse (320x240 piksler), leverer Blade II akseptabel video i VGA-størrelse, som vil si 640x480 piksler. Det sier kanskje ikke mannen i gata så mye, men det er, forståelig nok, langt unna det toppmobilene i både Android-verden, iOS-verden og Windows Phone-verden presterer. Som et kompromiss i en budsjettmobil er det likevel greit, vi forventer fortsatt ikke mirakler når prisene presser seg ned mot tusenlappen.

  Du kan se bilder i full størrelse her: 1, 2, 3, 4, 5.
  Du kan laste ned video her: video.

  Ingen multimedia-kjempe

  En prosessor på 1GHz høres greit nok ut på papiret, og den duger mer enn godt nok til hverdagsoppgaver som e-postsjekking, twitring, Facebook, nettsurfing og lettere spilling. Tyngre oppgaver er derimot ikke fullt så enkle å håndtere, og noe av det mer utfordrende for en moderne smartmobil er videoavspilling.

  Vår test-suite består av både såkalte SD-filer og HD-filer, der førstnevnte er enklest å avspille (men har dårligst kvalitet), mens HD-filene er tyngst (og har best kvalitet). Den enkle konklusjonen etter å ha prøvd et tjuetalls filmsnutter er at Blade II må holde seg til de letteste videofilene. HD-snuttene er i praksis ubrukelige på ZTEs oppfølgermobil, så hvis du har planer om å se endel video på bussen, flyet eller toget, må du ta til takke med litt lavere kvalitet, eller konvertere videoene dine i forkant av overføring til mobilen.

  ALT KAN BYTTES: Her finnes ingenting som er pakket inn i en ugjennomtrengelig overflate. Batteri og minnekort er enkelt å bytte. Foto: Øivind Idsø
  ALT KAN BYTTES: Her finnes ingenting som er pakket inn i en ugjennomtrengelig overflate. Batteri og minnekort er enkelt å bytte. Foto: Øivind Idsø Vis mer


  Musikkspilleren tilhører Android 2.3-operativsystemet, og er en svært enkel, men likevel funksjonell app. Den gir muligheten for spillelister og stjernemerking av favorittmusikk, men utover tilfeldig avspilling er det ikke så mye annet du kan gjøre. Heldigvis finnes det en rekke musikkavspillere i Google Play-butikken.

  Batteritid og talekvalitet

  Det fine med relativt beskjedne (i størrelse) mobiltelefoner som ikke bruker ekstraordinær skjermteknologi er at batteriet unngår å bli utsatt for frontalangrep fra de kanskje største strømtyvene i mobilbransjen. Blade II holder godt på strømmen, og du klarer deg fint en dag uten å lade den - og vel så det. Skrur du av alle dataprosessene som til enhver tid arbeider under panseret på Android (og de kan det være mange av), inkludert automatisk henting av e-post, kan du kanskje klare deg enda litt lenger.

  Foto: Øivind Idsø
  Foto: Øivind Idsø Vis mer

  Samtalekvaliteten er det ikke noe å utsette på, heller ikke lydvolumet, som er mer enn høyt nok for de som trenger det.

  Konklusjon

  Nordmenn, og resten av verden for den saks skyld, elsker å gjøre et varp. Prisen på Blade II bikker i skrivende stund under 1.400 kroner (uten frakt), og det gjør dette til en av de rimeligste, nyere Android-mobilene som finnes. Det i seg selv vil være nok for mange.

  Når vi likevel ikke triller en femmer skyldes det at prisen - tross alt - ikke er alt.

  Hvis en skal tilføre ekstra prikker på terningen på grunn av at testproduktet er rimelig, behøver ikke produktet være plettfritt, men det må være så bra at daglig bruk ikke oppleves frustrerende. Slik er det ikke alltid med Blade II.

  Kameraet er fortsatt rustent (er det noe som kan irritere når du tar bilder er det forsinket utløser), nettleseren er for treg, skjermen er litt for smal til at tastaturet får nok plass for våre fingre (nei, vi har ikke bryterhender), autojusteringen av lysstyrken på skjermen er ikke nøyaktig i det hele tatt, og den automatiske skjermroteringen er for rask å reagere. Som med så mange andre Android-mobiler aner vi heller ikke om ZTEs budsjettmobil på sikt lar seg oppgradere til Ice Cream Sandwich, versjon 4.0 av Googles mobile operativsystem.

  Blade II er likevel ikke noen dårlig mobil, det er viktig å poengtere, og derfor skriver vi da også denne setningen med uthevet skrift. Du får mye for pengene, men den er akkurat litt for irriterende i bruk til at vi klarer å bli virkelig begeistret. Batteritid er derimot veldig god, samtalekvaliteten upåklagelig, og den har en hendig størrelse som gjør den nesten umerkelig i lomma.

  For mange kan det være nok.

  Testresultat

  ZTE Blade II

  Billig, grei skjerm, bedre kamera og videokvalitet enn hos forgjengeren, frontkamera, stort sett rask nok til vanlige, dagligdagse oppgaver, lett og nett, solid byggekvalitet

  Kameraet er fortsatt for tregt, video har bare VGA-oppløsning, nettleseren lugger for mye, tastatur blir for smalt, automatisk justering av lysstyrke for dårlig, automatisk justering av skjermorientering for sensitiv, uvisst om den kan oppgraderes til versjon 4.0 av Android


  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer