Ti nybegynnertips til Android

Nettopp fått ny telefon? Her er ti ting som er kjekt å vite.

MYE NYTT? Her er en god håndfull tips til deg som er ny på Android. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
MYE NYTT? Her er en god håndfull tips til deg som er ny på Android. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du nettopp gått til anskaffelse av din første Android-telefon eller fått en i gave, er det antakeligvis mye som er nytt; enten du kommer fra en annen type smarttelefon eller ikke har hatt smarttelefon før nå.

I denne artikkelen har vi derfor samlet ti tips myntet på den som er ganske blank.

TEMA: Android

#1: Forskjellig på forskjellige telefoner

I motsetning til iPhone og Windows Phone-telefoner, vil det variere noe hvordan programvaren på telefonen din fremstår.

Flere versjoner
For det første finnes Android i flere versjoner, og det er opp til produsenten (og dels operatøren) å oppdatere telefonen din til nyere Android-versjoner. Selv om du har fått en splitter ny telefon, er det slett ikke sikkert du har den siste versjonen av Android (Lollipop) nå, men er det en av toppmodellene det er snakk om, kan du være rimelig sikker på at du får en oppdatering i løpet av de neste månedene.

Har du fått en litt rimeligere modell (eller en eldre modell) er det ikke sikkert den blir oppgradert til siste versjon – det er som nevnt opp til produsenten. Det bør nevnes at det selve Android-versjonen har blitt mindre viktig med årene, siden flesteparten av Googles tjenester uansett oppdateres uavhengig av Android-versjon.

Produsentenes tilpasninger
Som om ikke det er nok, har de ulike produsentene også gjort sine egne tilpasninger av telefonen. Blant annet kan det være at de har valgt å endre litt på utformingen av telefoninnstillingene, byttet ut ikoner, lagt på egne snarveier og lignende. Dessuten har de gjerne litt ulikt tastsaur, SMS-appen kan være litt annerledes og den slags.

Derfor vil ikke alle skjermbildene i denne saken nødvendigvis samsvare med hvordan det ser ut på din telefon – under ser du for eksempel hvordan menyen for innstillinger ser ut på en Samsung- og Huawei-telefon:

FORSKJELLIG: Produsenter av Android-telefoner endrer ofte på hvordan ting ser ut, selv om du stort sett finner de samme menyvalgene på alle telefoner.
FORSKJELLIG: Produsenter av Android-telefoner endrer ofte på hvordan ting ser ut, selv om du stort sett finner de samme menyvalgene på alle telefoner. Vis mer


#2: Google-konto

GOOGLE: Android-operativsystemet er laget av Google, som også har mange egne apper som kan brukes.
GOOGLE: Android-operativsystemet er laget av Google, som også har mange egne apper som kan brukes. Vis mer


Selv om det er mulig å bruke en Android-telefon uten å ha en konto hos Google, er det sterkt anbefalt å ha en. Det gjør blant annet at du kan laste ned apper (programmer og spill) fra Googles app-butikk, som heter Google Play. Du får Googles gratis eposttjeneste, Gmail, muligheten for å ta automatiske sikkerhetskopier av bildene du tar via Google+-appen og mulighet for å spore telefonen om du ikke finner den, for å nevne noe.

Dessuten kan du lagre telefonkontakter på Google-kontoen din, slik at du fortsatt har dem om du mister telefonen og må kjøpe en ny.

De aller fleste telefoner veileder deg igjennom dette første gang du starter den. Har du en Google-konto fra før, logger du på med brukernavn og passord, eller så oppretter du en ny Google-konto. Velg et brukernavn og passord du husker og merk at du da også får e-postadresse lik brukernavn@gmail.com.

Enkelte telefoner har ikke dette som en del av det første oppsettet, men da finner du en mappe med Google-apper der du bare kan starte en av dem for å sette opp Google-kontoen, som Play Butikk, Gmail eller Google kart.

Litt mer anvansert: Sikre Google-kontoen ekstra med tofaktorautentisering

#3: Hjemskjerm og app-skuff

Er du vant med iPhone fra før, er du også vant med at alle appene dine ligger spredt på flere sider på hjemskjermen. På Android er tankegangen litt annerledes – akkurat som på Windows har du et «skrivebord» (som kalles hjemskjerm) med snarveier til enkelte apper, mens alle appene befinner seg bak en app-skuffen, tilsvarende startmenyen på Windows-maskiner.

HJEMSKJERM OG APP-SKUFF: Hjemskjermen til venstre har snarveier til apper. Alle appene får du opp ved å trykke på appskuff-ikonet (merket).
HJEMSKJERM OG APP-SKUFF: Hjemskjermen til venstre har snarveier til apper. Alle appene får du opp ved å trykke på appskuff-ikonet (merket). Vis mer


App-skuff
For å se alle appene som er installert på telefonen, er du nødt til å trykke på app-skuff-ikonet. Som regel er det illustrert med en matrise med små firkanter. Vil du ha en snarvei til en app på hjem-skjermen, holder du fingeren nede på app-ikonet og drar det deretter til ønsket plass på hjemskjermen.

IKONER OG MODULER: I tillegg til app-ikoner, kan du også ha moduler (widgets) på hjemskjermen; her omrisset i oransje.
IKONER OG MODULER: I tillegg til app-ikoner, kan du også ha moduler (widgets) på hjemskjermen; her omrisset i oransje. Vis mer


Moduler («widgets»)
I tillegg til ikoner kan du også ha såkalte «widgets» (moduler) på hjemskjermen. Dette er i praksis små programmer som kjøres direkte på hjemskjermen og kan for eksempel inkludere værmeldingen for de neste dagene, de siste epostene du har mottatt, kalenderavtaler, styring av musikkavspillingen og så videre. Mange apper man laster ned fra app-butikken har også tilhørende widgets som blir tilgjengelige når du har installert appen.

For å plassere en widget på hjemskjermen, kan du holde fingeren nede på en ledig plass. Dersom ikke det fungerer på din telefon, kan du enten prøve å gjøre en klypebevegelse på hjemskjermen eller gå inn i app-skuffen og trykke på «moduler».

Bakgrunnsbilde
Det er også fullt mulig å bytte til et annet bakgrunnsbilde enn det produsenten har satt som standard. Du finner det under innstillinger, skjerm, bakgrunnsbilde. Tilsvarende finner du ringetonen under innstillinger, lyd, ringetone. Den norske appen Zedge er fin om du vil hente ned nye bakgrunnsbilder og ringetoner.

Slette
Vil du fjerne noe fra hjemskjermen kan du holde fingeren nede på ikonet eller widgeten og dra til søppelbøtte-ikonet. Merk at du da ikke sletter appen fra telefonen; bare snarveien. Vil du slette appene helt, kan du på de fleste telefoner gjøre det fra app-skuff-menyen eller ved å gå via innstillinger, programmer.

#4: Få plass til mer med et minnekort

SMÅ: Micro SD-kortene, som kan brukes for å utvide lagringsplassen på telefonen, er ikke større enn en fingernegl.
SMÅ: Micro SD-kortene, som kan brukes for å utvide lagringsplassen på telefonen, er ikke større enn en fingernegl. Vis mer


Når du laster ned apper, tar bilder, filmer og den slags, lagres innholdet på telefonens internminne, og etter hvert kan det bli fullt. Da er det kjekt å vite at de fleste Android-telefoner har støtte for minnekort, som gjør at du kan utvide lagringsplassen. Disse minnekortene er i såkalt micro SD-format og finnes i ulike størrelser og priser, men prisene er uansett ikke avksrekkende.

Sjekk hvor stort minnekort du kan ha
Før du eventuelt bestiller, bør du dobbeltsjekke hvor stor minnekortkapasitet telefonen din støtter, siden det er noen forskjeller her. Et kort med 64GB kapasitet koster for eksempel rundt 300 kroner i følge Prisjakt.no. Det er en billig måte å oppgradere lagringsplassen på. En annen kjekk fordel er selvsagt at du kan ta ut minnekortet neste gang du får ny telefon og putte det inn i den nye, så har du fortsatt bilder og annet du har lagret på minnekortet.

Ekstratips:
Om du setter i et minnekort, blir du spurt neste gang du starter kameraappen om du vil lagre bildene der eller på internminnet. Hvis ikke du blir spurt, finner du sannsynligvis valget i kameraappens innstillinger. På mange telefoner er det også mulig å flytte apper til minnekortet.

#5: Tilbake, hjem og programbytte

Standard på alle Android-telefoner er at du har tre knapper som alltid kan brukes for å navigere. På noen telefoner er disse plassert langs en stripe på bunnen av skjermen, mens andre har dem plassert på utsiden av skjermen, og da er gjerne hjem-knappen en fysisk knapp.

NAVIGASJON: Disse tre knappene finner du på alle telefoner, enten på eller utenfor skjermen.
NAVIGASJON: Disse tre knappene finner du på alle telefoner, enten på eller utenfor skjermen. Vis mer


Hjem-knappen er alltid i midten og er den knappen som tar deg tilbake til hjemskjermen, uansett hva du holder på med på telefonen. På de fleste telefoner finner du også snarveier ved å holde den inne eller trykke på den to ganger, der telefonen for eksempel starter et Google-søk eller stemmestyring av telefonen.

Tilbake-knappen tar deg tilbake det forrige skjermbildet og fungerer i alle apper, der du for eksempel hopper tilbake et steg i menyen eller tilbake til forrige app om det siste trykket gjorde at du byttet app.

Programbytteknappen kan du trykke på for å se alle appene som kjører i bakgrunnen, slik at du lett kan bytte over til en annen av dem ved å trykke på dem. Herfra kan du også lukke åpne apper (kjekt hvis de har hengt seg opp) ved å sveipe dem ut av skjermbildet. Enkelte telefoner (blant annet Sony) har småapper her som kan «flyte» over resten av skjermbildet; for eksempel en kalkulator eller en liten notatblokk.

PS! Dersom du har en telefon der disse knappene er plassert på skjermen, kan det hende de forsvinner, for eksempel når du ser på bilder/video eller spiller spill. Da får du dem tilbake igjen ved å sveipe ned fra toppen av skjermen.

#6: Varslingsmenyen

Apropos sveipe ned fra toppen av skjermen – gjør du dette, trekker du ned en rullegardinmeny der du finner varsler fra appene dine. Dette kan for eksempel være anrop du har gått glipp av, Facebook-meldinger eller andre beskjeder.

VARSLER: Trekker du ned fra toppen av skjermen, får du varslingsmenyen med beskjeder fra apper du har installert.
VARSLER: Trekker du ned fra toppen av skjermen, får du varslingsmenyen med beskjeder fra apper du har installert. Vis mer


Trykker du på ett av disse varselene, hopper du direkte inn i appen som har sendt varselet. Du kan også fjerne det ved å sveipe det til siden eller se mer informasjon (gjelder nyere Android-versjoner) ved å sveipe det ned med to fingre. Det finnes også en knapp som fjerner alle varslene på én gang.

Mange produsenter har også lagt på snarveier i denne menyen, slik at du raskt kan slå av og på trådløst nettverk, Bluetooth, GPS og lignende, eller justere lysstyrken på skjermen.

Ekstratips:
Er det noen apper som sender i overkant mye varsler? Da kan du stoppe dem ved å gå inn i innstillinger, programmer, trykke på den aktuelle appen og fjerne krysset for «vis varsler».

#7: Sikre telefonen

Det er bedre å være føre var og sikre telefonen din med en gang, slik at uvedkommende ikke får tilgang til innholdet på den om du skulle være så uheldig å få den frastjålet eller glemme den igjen.

LÅST: Med mønsterlås går det raskt å låse opp telefonen når du vet koden.
LÅST: Med mønsterlås går det raskt å låse opp telefonen når du vet koden. Vis mer


Kodelås:
Via innstillinger-menyen (egen app, eller så finner du på de fleste telefoner på varslingsmenyen), bla ned til sikkerhet og deretter til kodelås. Det er flere måter å låse telefonen på, enten du vil bruke PIN-kode, mønster, passord, ansiktsgjenkjenning eller fingeravtrykk (gjelder enkelte telefoner). Velg en av dem og følg instruksjonene for hvordan du låser telefonen.

Sporing:
Last ned appen Android Enhetsbehandling fra Google Play-butikken (se neste punkt om å laste ned apper). Start den og følg instruksjonene, der du tillater at den får administratorrettigheter på telefonen din.

Mister du telefonen din, kan du nå spore den fra en PC eller fra en annen telefon og se hvor den er på et kart, låse den eller få den til å ringe (kjekt når du ikke husker hvor du har lagt den).

Les mer om Androids sporingsfunksjon

AUTOMATISK SIKKERHETSKOPI: Via Google+-appen kan telefonen ta automatiske sikkerhetskopier av bildene du har tatt.
AUTOMATISK SIKKERHETSKOPI: Via Google+-appen kan telefonen ta automatiske sikkerhetskopier av bildene du har tatt. Vis mer


Automatisk sikkerhetskopi av bilder:
Google+-appen har du høyst sannsynlig fått installert på forhånd – ellers finner du den i Google Play-butikken. Når du starter denne blir du spurt om du vil sikkerhetskopiere bilder automatisk, noe vi anbefaler deg å takke ja til.

Via innstillingene i nevnte app kan du bestemme om du vil sikkerhetskopiere alle bilder du tar i full størrelse (altså der kamerabildene dine automatisk lastes opp til Google slik at du har en sikkerhetskopi i nettskyen), eller om du vil laste dem opp i redusert størrelse. Velger du sistnevnte får du ubegrenset med lagringsplass hos Google, mens bilder i full størrelse bruker av lagringsplassen du har tilgjengelig hos Google. De gir deg 15GB lagringsplass uten at du trenger å betale, og trenger du mer, får du for eksempel 100GB lagringsplass for cirka 14 kroner i måneden.

Merk at du også kan velge om du bare vil at telefonen skal laste opp kopier av bildene når den er koblet til et trådløst nettverk, noe du sannsynligvis vil, siden du da ikke bruker datatrafikk på telefonabonnementet ditt.

#8: Last ned apper

ET HAV AV APPER: Via Play Butikk kan du velge og vrake i spill og apper.
ET HAV AV APPER: Via Play Butikk kan du velge og vrake i spill og apper. Vis mer


Telefonen kommer med en liten håndfull apper, for eksempel Google sine, ringe-, kontakt- og SMS-apper, kalkulator, alarm, kalender og den slags. Mer moro blir det imidlertid om du laster ned spill og apper, og det gjør du via app-butikken som heter Play Butikk, der du også kan leie film og kjøpe bøker.

Mange apper er gratis, men noen koster penger, og for å kjøpe dem blir du bedt om å legge inn kredittkortdetaljene dine. Det finnes også muligheter for å fylle på kontoen med gavekort, men de har nettopp kommet til Norge og er noe vi foreløpig kun har sett på Rema.

Vi har skrevet om en drøss med apper opp igjennom årene, og vi har også laget noen samlinger; for eksempel 18 anbefalte Android-apper eller ti smarte Android-apper.

En morsom ting med Android er også at «alt» kan byttes ut. Er du ikke så fornøyd med tastaturet, kan du bytte det ut med for eksempel Swiftkey eller Fleksy. Du kan også bytte ut SMS-app (se fem fine SMS-apper for Android) og til og med appen du bruker når du ringer kan byttes ut.

Ja, faktisk kan du bytte ut hele hjem-skjermen med en annen når du begynner å bli litt varm i trøya.

Ekstratips:
Du trenger ikke å bruke telefonen din for å laste ned apper til den. Ved å logge på med din Google-bruker på play.google.com i en nettleser kan du utforske app-butikken fra PC-en, og når du finner en app, kan du trykke «installér» og så lastes appen ned til telefonen din automatisk.

#9: Kontakter

En ting som kan være en utfordring når du har fått ny telefon er å få over kontaktene dine fra den gamle telefonen. Her vil selvsagt fremgangsmåten være noe ulik basert på hvilken telefon du hadde tidligere, men det lureste du gjør er å lagre kontakter på Google-kontoen din og ikke direkte på telefonen (du blir spurt når du oppretter kontakter). Da vil de være på plass neste gang du bytter telefon og selvsagt også være tilgjengelig om du er så uheldig å miste telefonen din.

IMPORTÉR GAMLE KONTAKTER: Dette gjør du lettest via Gmail på en PC.
IMPORTÉR GAMLE KONTAKTER: Dette gjør du lettest via Gmail på en PC. Vis mer


Hadde du iPhone tidligere, finner du oppskriften i denne artikkelen. Hadde du en annen telefon, kan det være at det fulgte med programvare som lar deg koble telefonen til PC-en og eksportere kontaktene i såkalt vCard-format, hvorpå du kan importere dem til Google-kontoen din. Det gjør du lettest ved å logge på Gmail i en PC-nettleser, trykke på Gmail øverst til venstre og velge kontakter. Deretter trykker du på more-knappen og velger import.

Alternativt kan du bruke dette skjermbildet til å legge til kontakter fra den gamle telefonen din ved å taste dem inn manuelt. Det går sikkert litt fortere enn å gjøre det på mobiltelefonen.

Ekstratips:
Det finnes Android-apper som automatisk viser deg hvem som ringer selv om du ikke har lagret telefonnummeret som en kontakt fra før. Da blir du også spurt etter at samtalen er ferdig om du vil lagre vedkommende som en kontakt, og da slipper du å taste inn navn og nummer.

Vi anbefaler 180.no hvis du stort sett blir oppringt av norske numre (gratis), eller Truecaller hvis du også blir oppringt fra utlandet fra tid til annen.

#10: Datatrafikk

De fleste telefonabonnementer nå til dags inkluderer fri bruk av tale og SMS, men med en begrenset porsjon datatrafikk. Med datatrafikk menes det du laster ned og opp når du bruker telefonen uten å være koblet til et trådløst nettverk; for eksempel når du surfer på nettet, sjekker epost, ser på YouTube-filmer, spiller Spotify-musikk og lignende.

LES OGSÅ: Hva får jeg for en gigabyte?

Aktivér/deaktivér:
Vil du ha full kontroll kan du slå av og på mobildata, men merk at om du slår av mobildata og ikke er koblet på et trådløst nettverk, så vil du heller ikke motta Facebook-meldinger, epost og den slags (men du kan fortsatt ringe/sende SMS).

Du kan aktivere og deaktivere mobildata via innstillinger, mer og mobile nettverk. Merk at det er to kryss – ett for data og ett for roaming. Roaming betyr at du bruker datatrafikk når du er i nett som ikke tilhører operatøren din og er typisk noe du trenger å aktivere om du vil bruke datatrafikk når du er på ferie i utlandet. Enkelte norske operatører leier også nett fra Telenor/Netcom, så det kan være at dette krysset må være huket av også i Norge om du skal bruke mobildata innenlands.

PS! Mobildata må være aktivert for å kunne motta MMS.

SJEKK: Din egen databruk.  Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
SJEKK: Din egen databruk. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


Se forbruk
Via innstillinger-menyen finner du også et menyvalg som heter databruk der du kan se hvor mye datatrafikk du har brukt i løpet av en selvdefinert periode. Her kan du også angi om du vil bli varslet når du nærmer deg den måndelige grensen din, i tillegg til at du kan se hvilke apper som har brukt mest data slik at du kan gjøre nødvendige tiltak deretter.

LES OGSÅ: Slik reduserer du databruken på mobilen

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer