iOS 11-hemmelighetene

Ti skjulte iPhone-funksjoner

Trodde du at du kjente til alle tingene du kunne gjøre med mobilen din? Da bør du ta en titt på denne listen.

SKJERMOPPTAK: Legg denne knappen til i Kontrollsenteret, så kan du for eksempel lage instruksjonsvideoer av ting du foretar deg på skjermen. Foto: Bjørn Eirik Loftås
SKJERMOPPTAK: Legg denne knappen til i Kontrollsenteret, så kan du for eksempel lage instruksjonsvideoer av ting du foretar deg på skjermen. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Apples iOS 11 har allerede blitt oppdatert tre ganger i skrivende stund, og nå er det ikke lenger mange grunnene til å ikke oppgradere - for de fleste av oss.

Vi har allerede fortalt deg om mange av de store nyhetene, men det finnes også noen fiffige andre nyheter som kanskje ikke har fått like stor oppmerksomhet.

Her har vi samlet ti av dem:

#1: Smart Invertering

SMARTERE: Smart invertering ødelegger ikke bilder og videoer. Foto: BJørn Eirik Loftås
SMARTERE: Smart invertering ødelegger ikke bilder og videoer. Foto: BJørn Eirik Loftås Vis mer

Lei av lyse iPhone-bakgrunner? Da bør du titte nærmere på det nye valget Smart invertering, som snur om på fargene på skjermen. Joda, du kunne invertere fargene før også, men da ble også innhold som bilder, videoer og apper også invertert - noe som ikke så helt bra ut. Smart invertering hopper glatt over de tingene som ikke skal inverteres og voila - endelig en skikkelig Dark Mode på iPhone.

Aktiveres ved å trykke Innstillinger > Generelt > Tilgjengelighet > Skjermtilpassing > Inverter farger.

#2: Ta opp det som skjer på skjermen

Ti skjulte iPhone-funksjoner

Kjempenyttig nyhet som gjør det enkelt å lage opptak av ting du gjør på mobilen. I stedet for å reise til tante Ulrikke for å sette opp eposten hennes, kan du sende henne et videoopptak som viser hvordan hun gjør det.

Først må du legge til Skjermopptak som et valg på Kontrollsenteret (valgene som kommer opp når du sveiper opp fra bunnen av skjermen). Det gjør du via Innstillinger > Kontrollsenter > Tilpass kontroller. Trykk på + ved siden av Skjermopptak. Nå blir knappen tilgjengelig i Kontrollsenter.

Trykk på den, vent 3 sekunder og så starter opptaket. Trykk på knappen en gang til når du er ferdig. Videoopptaket lagres deretter i Bilder-appen.

#3: Velg bilde- og videoformat

Ti skjulte iPhone-funksjoner

Nytt i iOS 11 er at videoopptak gjøres i formatet HEVC, mens bilder tas i HEIF-format. Disse formatene sørger for at opptakene stjeler mindre av lagringsplassen, men det er færre dingser, apper og programmer som klarer å lese dem. Heldigvis kan du velge JPEG og H.264-formatene, som støttes av nær sagt alt som finnes av aktuelt utstyr.

Dette gjør du ved å trykke Innstillinger > Kamera >Formater.

#4: Innebygd QR-kodeleser

Ti skjulte iPhone-funksjoner

Tidligere måtte du laste ned en egen app for å skanne QR-koder. Det var før. Fra og med iOS 11 har iPhones egen kameraapp innebygd QR-kodeleser.

Start kameraappen og pek mot en QR-kode. Lesingen skjer automatisk, og du får spørsmål om du vil la koden utføre handlingen den er satt til å gjøre.

#5: Retromodus

RETRO: Tilbake til sort/hvitt-æraen med noen få tastetrykk. Foto: Bjørn Eirik Loftås
RETRO: Tilbake til sort/hvitt-æraen med noen få tastetrykk. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Nettsiden MakeUseOf.com lanserte dette som et tips for deg som bruker for mye tid på mobilen. Hvorfor ikke gjøre opplevelsen litt mer grå og kjedelig?

På iPhone kan du enkelt skru av fargene og sitte igjen med en mobil med sort/hvitt-skjerm. Om det får deg til å bruke mobilen mindre, skal være usagt - men en fiffig løsning er det uansett - og den skal også være mulig å aktivere på eldre utgaver av iOS.

Aktiveres ved å trykke Innstillinger > Generelt > Tilgjengelighet > Skjermtilpassing > Fargefiltre > Gråtoner.

#6: Håndskrevne eposter

Ti skjulte iPhone-funksjoner

I iOS 10 kunne du legge inn håndskrevne notater i Meldinger, nå kan du gjøre det i Mail også. Trykk og hold på skjermen til du får opp en popup-boks, skroll mot høyre til du får opp valget Sett inn tegning. Deretter bruker du fingertuppen til å skrive det du vil. Trykk Ferdig og Sett inn tegning:

#7: Smart sletting av apper

Ti skjulte iPhone-funksjoner

Lei av å gå tom for lagringsplass på iPhonen din? I iOS 11 har du fått en ny lagringsinnstilling som ganske enkelt sletter apper du sjelden eller aldri bruker. Samtidig tar funksjonen vare på dokumentene og dataene som er knyttet til appen, i tilfelle du vil reinstallere dem senere.

Du finner innstillingen her: Innstillinger > Generelt > iPhone-lagring

#8: Definere nødanrop

Ti skjulte iPhone-funksjoner

Visste du at du kan ringe en nødkontakt automatisk ved å trykke vekkeknappen fem ganger, eller holde inne vekkeknappen og volum ned-knappen samtidig?

Aktiveres ved å trykke Innstillinger > Nødanrop (SOS). Nødkontakter registreres i Helse-appen.

#9: Ikke forstyrr sjåføren

Ti skjulte iPhone-funksjoner

Redd for å bli distrahert av pling og plong fra mobilen når du kjører bil? iPhone kan automatisk finne ut om du kjører ved å tolke lokasjonsdata og ved å bruke det innebygde akselerometeret, og dempe alle varsler så lenge du er i bevegelse.

Kobler du mobilen til bilstereoen via Bluetooth, kan funksjonen nå aktiveres automatisk. Da vil innkomne samtaler naturligvis slippe gjennom.

Aktiveres ved å trykke Innstillinger > Ikke forstyrr > Aktiver under seksjonen Ikke forstyrr sjåføren.

#10: Gjør slutt på endeløse meldingsvarsler

Ti skjulte iPhone-funksjoner

Er du lei av av eks-en din sender deg meldinger i ett sett, med tilhørende meldingsvarsler på hjemskjermen og pling pling pling? Nå kan du endelig skjule varsler i en og en samtale. Bare sveip den aktuelle samtalen mot venstre, og trykk Skjul varsler

Få også med deg denne:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer