Ti smarte Android-apper mange aldri har hørt om

Her er det nok noen som har gått under radaren hos de fleste.

FULL KONTROLL: Buzzkill er én av dagens omtalte apper, som gir deg ekstra god kontroll på varsler som tikker inn. Foto: Pål Joakim Pollen
FULL KONTROLL: Buzzkill er én av dagens omtalte apper, som gir deg ekstra god kontroll på varsler som tikker inn. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert

Både på iOS og Android finnes det en jungel av apper. Google Play butikk, som for de fleste Android-brukere er den foretrukne app-butikken, har rundt tre millioner apper å by på.

Det betyr på ingen måte at det er tre millioner kvalitetsapper, for her finner du alt mulig i svært varierende kvalitet. På Android finnes det dessuten flere app-butikker enn Google sin, som Huaweis AppGallery, APKPure eller F-droid.

Ja, du kan til og med laste ned apper fra hvor som helst på nettet om du så vil, noe du blant annet må gjøre med Norsk tippings app, siden gambling-apper ikke er tillatt i Play butikk.

Under finner du ti ikke alt for kjente godbiter vi har funnet den siste tiden, som kan være verdt en nedlasting:

Taptap

Både Android 11 og iOS 14 kommer med en ny funksjon denne høsten - muligheten for å prikke to ganger med fingeren på baksiden av telefonen for å ta skjermbilde, starte kameraet, starte en vilkårlig app eller lignende (du kan velge selv).

Ti smarte Android-apper mange aldri har hørt om

Men hvorfor vente? Appen Taptap gir deg muligheten allerede i dag. Når du har installert appen og gitt den tilgjengelighetstilgang, går du inn på gesture og velger telefonen som ligger nærmest i størrelse til din, typisk enten Pixel 4 eller Pixel 4 XL.

Så kan du velge hva som skal skje når du prikker to ganger på baksiden, for eksempel å kalle opp Google-assistenten, slå på lommelykta, ta et skjermbilde, dra ned varslingsfeltet eller starte en vilkårlig app. Den mer avanserte kan også bruke snarveien til å kjøre et Tasker-script. Man kan også angi scenarier der funksjonen ikke skal startes, for eksempel om en gitt app er åpen.

Taptap er foreløpig i alfaversjon og kan lastes ned direkte fra XDA Developers.

Wavelet

Denne appen lover å gi deg bedre lyd fra hodetelefonene dine. Svært få hodetelefoner gjengir hele frekvensspekteret «riktig», for eksempel der mange løfter bassen en smule for at de skal høres mer engasjerende ut.

Ti smarte Android-apper mange aldri har hørt om

Wavelet inneholder en database på godt over 2.000 hodetelefoner og ørepropper. Du kan søke etter din modell i appen, for deretter å påføre en ferdig definert equalizerinnstilling for akkurat din modell, som tuner dem etter den såkalte Harman-kurven slik at de låter mer «riktig». Dernest kan du slå den av og på mens du hører på musikk og se hva du foretrekker. Du står også fritt til å skru enda mer på equalizerinnstillingene om du ønsker.

Oppgraderer du gratisutgaven med en drøy femtilapp, kan du dra nytte av ekstra funksjoner som å simulere ekko (følelsen av at du sitter i et større rom), øke stereoeffekten, øke bassen eller senke maksvolumet - sistnevnte altså slik at ikke avstanden mellom de laveste partiene i en sang og de høyeste blir like stor.

Wavelet (Google Play, gratis - premium-funksjoner koster ekstra)

Pushbullet

Med Pushbullet installert på telefonen og PC-en (enten som en nettleserutvidelse eller eget program), kan du enkelt sende tekst, lenker, filer og den slags mellom enhetene dine.

Ti smarte Android-apper mange aldri har hørt om

Det kjekkeste i våre øyne er imidlertid at varsler på telefonen spretter opp som varsler på PC-en også, og der du for flere apper også kan svare på varselet direkte fra PC-en. Du får også full mulighet til å lese og sende SMS direkte fra PC-en, der innboksen er den samme som den du har på telefonen.

Pushbullet (Play butikk, gratis – med enkelte premium-funksjoner som koster ekstra)

Super status bar

Dette er en app som tar over statuslinja på telefonen, altså den helt øverste linja som typisk viser batteriprosent, klokke, hvorvidt du er koblet til Wi-Fi og den slags.

Ti smarte Android-apper mange aldri har hørt om

Her får du svært gode muligheter til å tilpasse innholdet og bytte ikonstil om du vil, eller skjule elementer du ikke har bruk for. Du kan også lage snarveier på denne linja - som standard kan du regulere lysstyrken på skjermen ved å dra fingeren frem og tilbake, men du kan også justere medievolum og den slags på samme måte. Og lage egne snarveier, enten du prikker én eller to ganger på statuslinja, holder fingeren inne eller sveiper mot høyre eller venstre.

Og for deg som savnet ticker-visningen av varsler fra Androids spedere dager (der du slipper en stor boks som spretter opp på toppen skjermen, men bare ser teksten innholdet i statusfeltet), er det også mulig med Super status bar.

Super status bar (Play butikk, gratis - enkelte funksjoner krever oppgradering til premium)

Popup widget 3

Denne høsten får iOS for første gang det Android-brukere har hatt siden begynnelsen - widgets, eller moduler, direkte på hjemskjermen. På Android er dette i praksis små apper som alltid ligger kjørende, og som for eksempel kan by på visning av de neste kalenderavtalene, værmelding, nye e-poster, kommende bussavganger, notater, styring av mediespiller, volumbrytere og lignende.

Ulempen ved å ha for mange av dem, er selvsagt at de tar opp mye plass på hjemskjermen, og at du kan merke at strømforbruket blir høyere. I tillegg kan mange widgets gjøre at hjemskjermen blir litt mer tungrådd enn når det bare er app-ikoner der.

Med Popup widget 3 kan du lage snarveier til widgets. Dermed slipper du å bruke masse plass på å se de neste bussavgangene fra jobb – du trykker på et ikon, og så spretter widgeten opp på skjermen uten at du må åpne appen og finne frem til informasjonen du er på jakt etter.

Og et skikkelig pro-tip: Om du bruker Nova Launcher, kan du holde fingeren inne på et ikon og trykke redigér-knappen, for så å definere en sveip-opp-handling, altså en snarvei som sparkes i gang om du sveiper opp på et ikon på hjemskjermen. Og den kan peke til widgeten via Popup widget 3. Nå kan jeg for eksempel styre musikken kjapt i Spotify ved å sveipe opp på ikonet:

Smart, eller hva?

Popup widget 3 (Play butikk, 11 kroner)

Notification Notes

Mange bruker en huskelisteapp for å notere noe de må huske senere, men så kommer utfordingen: husker du å sjekke huskelisteappen?

Vi regner med at de fleste er innom varslingsfeltet i ny og ne, så der er et fint sted å notere gjøremål som må huskes, og det er nettopp det du kan gjøre med Notification Notes. Appen tar også vare på ting du har skrevet før, slik at "Gå med søpla" bare er en skyvebryter unna når du kommer på at det er søppeltømming i morgen.

Notification Notes (Play butikk, gratis)

MacroDroid

Automatisering kan være kjekt på telefonen, for eksempel der den automatisk slår av ringetonen i det du kommer på kontoret eller starter Spotify når du kobler til hodetelefonene. Her finnes det etter hvert en haug av apper, der Tasker kanskje er den mest avanserte av dem, med desto høy brukerterskel.

Ti smarte Android-apper mange aldri har hørt om

Enklere i bruk er MacroDroid. Konseptet er altså at du først velger en trigger, det som setter i gang makroen, og så en action - hva som skal skje. I tillegg kan du definere unntak, for eksempel at en bestemt app kjører eller at klokka har passert elleve på kvelden.

Under «templates»-menyen finner du en rekke brukerlagde makroer som du kan kopiere og bruke selv. Her er noen eksempler:

- Ta et bilde med frontkameraet dersom PIN-koden blir tastet inn feil
- Slå på høyttaler dersom du tar telefonen vekk fra øret under samtale - og av igjen når du legger den mot kinnet
- Slå på lommelykta hvis du rister telefonen og lyset rundt deg er mindre enn 50 lux
- Ring med lyd dersom du mottar en SMS som inneholder et bestemt ord (kjekt når du ikke finner telefonen og andre er hjemme)
- Trykk automatisk på "hopp over annonsen" på YouTube-videoer etter fem sekunder
- Hvis du får SMS fra et ukjent nummer som innholder 4-10 siffer, kopier disse sifrene automatisk (typisk til verifisering av telefonnummer når du tar i bruk en app)

MacroDroid (Play butikk, gratis)

Buzzkill

Buzzkill gir deg større kontroll på innkommende varsler. For eksempel kan du enkelt definere et eget vibreringsmønster på Messenger-meldinger fra kona og sørge for at det gjentar seg hvert 5. minutt til du har åpnet varselet, eller sørge for at det blir stille med varsler i ti minutter når en i kompisgjengen har sendt en snap i kompisgruppa, så slipper du at det durer i ett sett der du sitter og spiser kveldsmat med ungene.

Ti smarte Android-apper mange aldri har hørt om

Du kan også filtrere bort varsler som matcher kriterier du setter, og appen lagrer automatisk alle varsler du mottar slik at du kan gå tilbake og se på varsler du har mottatt i tilfelle du fikk sveipet dem vekk med et uhell.

Buzzkill (Play butikk, 30 kroner)

Typesave

Denne appen logger alt du skriver på telefonen, slik at du senere kan gå tilbake og hente det frem igjen, med mulighet for å søke.

Ti smarte Android-apper mange aldri har hørt om

Kan brått være veldig kjekt om du har mistet en lang tekst du fylte ut i et skjema på nett eller den slags. Appen har også en egen seksjon for ting du har kopiert til utklippstavlen. Du kan dessuten velge hvilke apper den ikke skal logge noe fra. Ifølge skaperen lagres alt kun lokalt på telefonen, og appen bruker ikke nettet i det hele tatt.

Typesave er fortsatt under utvikling, men er tilgjengelig via «tidlig tilgang» i Play butikk.

Typesave (Play butikk, gratis)

Chwazi

Dele opp i lag eller avgjøre hvem som skal spandere neste runde? Det kan du gjøre enkelt med Chwazi. Alle legger en finger på skjermen, og etter et par sekunder lyser det opp rundt en eller flere av fingrene, avhengig av hva slags trekning du har valgt å gå for. Mye kulere enn å bruke random.org, for eksempel.

Ti smarte Android-apper mange aldri har hørt om
Ti smarte Android-apper mange aldri har hørt om

Maks 32 fingre kan puttes på, men det kan være at telefonen eller nettbrettet du bruker er begrenset til mindre enn det.

Chwazi finger chooser (Play butikk, gratis)

Bonus: DrunkMode

Er du blant dem som har en lei tendens til å ta kontakt med ekskjæresten i det promillen passerer 0,8? I så fall kan denne appen være smart. Her kan du legge inn folk du bør unngå når du ikke er edru, og så vil telefonen automatisk trykke på back-knappen så fort du prøver å åpne SMS-tråden, Instagram-profilen, Messenger-tråden, Snapchat-samtalen og den slags.

Ti smarte Android-apper mange aldri har hørt om

Du angir selv når forbudet skal opphøre (for eksempel klokka 08 neste dag), og det er også mulig å blokkere apper i sin helhet. Vi har ikke testet akkurat denne selv, men etter hva vi har lest skal den fungere som beskrevet.

DrunkMode (Play butikk, gratis)

Har du installert noen godbiter du tror ikke alle har hørt om? Vi hører gjerne fra deg i kommentarfeltet under.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer