Ti tips for lavere mobilregning i utlandet

Nødt til å ha med passet ditt i sommer? Her er grepene som lar deg slippe en ubehagelig regning i etterkant.

KAN BLI DYRT: Tar du med deg mobiltelefoen på ferie, kan det fort bli en dyr affære om du ikke tar noen forholdsregler. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
KAN BLI DYRT: Tar du med deg mobiltelefoen på ferie, kan det fort bli en dyr affære om du ikke tar noen forholdsregler. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Historiene er mange om nordmenn som har vært på ferie i utlandet og endt opp med en solid telefonregning i etterkant. Visste du for eksempel at å se en YouTube-film på danskebåten fort kan koste deg en tusenlapp eller to?

Det skyldes at mobiltrafikken går via satelitt når du er ombord på en båt, og ikke via landlinjene til en vanlig teleoperatør. Med enkelte norske abonnementer betaler du 120 kroner for én megabyte ombord på ferger.

Også på land kan det være dyrt om du bruker telefonen som om du var hjemme. Her får du noen tips til hvordan du kan sørge for at overraskelsen ikke blir alt for stor når neste telefonregning kommer:

1. Slå av dataroaming

Dette blir ofte den største posten på regningen til de som brenner seg på utenlandstur. Ved å slå av dataroaming vil ikke telefonen utveksle data med mobilnettet når du er i utlandet.

Slik slår du av dataroaming

For å slå av dataroaming på iPhone, åpner du innstillinger-appen, velger mobilnett og slår av bryteren på dataroaming.

På Android finner du innstillingen ved å åpne innstillinger, og deretter mer, mobile nettverk og fjerner krysset på dataroaming. Enkelte modeller har også en snarvei til denne innstillingen i varselfeltet som trekkes ned fra toppen av skjermen.

Windows Phone-brukere: innstillinger, mobilnettverk, alternativer for dataroaming og ikke bruk roaming.


Du er fortsatt tilgjengelig om noen ringer eller sender SMS, men får da ikke varsling om nye Facebook-meldinger, at noen har likt bildet ditt på Instagram, ny epost, nye snapchat-bilder eller lignende. Vær også oppmerksom på at du heller ikke vil kunne hente ned bilder i en MMS-melding dersom du ikke har tilgang til det mobile datanettet.

2. Slå av synkronisering/push

Du bør også slå av synkronisering og push-varsler slik at ikke telefonen henter ned alt av epost og lignende dersom du aktiverer dataroaming igjen. På iPhone gjøres dette via innstillinger, generelt og bakgrunnsoppdatering. På Android-telefoner har de fleste produsenter plassert funksjonen for å deaktivere bakgrunnsdata under menyvalget for strømsparing i innstillinger-appen, eller direkte på varselmenyen.

3. Sjekk SMS-en du får

Husk også at du som regel mottar en SMS fra operatøren din når du ankommer utlandet, som forteller om hvor mye det koster å ringe, sende SMS/MMS og bruke datatrafikk. I europeiske land er prisene stort sett ikke så avskrekkende, men skal du til et annet kontinent er det verdt å være ekstra oppmerksom på hvor mye det koster å ha kontakt med de hjemme.

Vær også klar over at det er gratis å motta SMS, mens det koster penger både for å ringe og motta samtaler. Den som sitter hjemme betaler imidlertid ikke noe mer for å ringe deg enn om du var i Norge

4. Bruk WiFi

Er du koblet på et trådløst nett kan du sjekke epost, Facebook, se Netflix eller hva det måtte være uten at det havner på telefonregningen. Prøv derfor å begrense nettaktiviteten til de timene du er på hotellrommet (gitt at hotellet har WiFi), eller på kaféer/restauranter med WiFi.

Jada, WiFi er viktig på hotellet, men dette er viktigere

5. Video er verstingen

Noen ganger klarer man ikke å dy seg. Å skumme igjennom Facebook-strømmen eller dagens nettaviser trenger ikke å koste allverden, men pass på nettsteder med video – unngå YouTube, Netflix og den slags når du ikke er koblet på et trådløst nett.

PS! I de siste utgavene av Facebook-appen begynner video nå å spille automatisk når du ser dem dukke opp i strømmen. Dette kan du slå av på telefonen ved å gå til applikasjonsinnstillinger og automatisk avspilling av video, der du enten kan slå det av eller velge kun WiFi.

Les også: Slik slår du av automatisk video på Facebook

6. Bruk kun WiFi på automatisk bildeopplasting

Om du bruker en nettlagringstjeneste (f.eks. Dropbox, Google+ eller OneDrive) som støtter automatisk opplasting av bilder fra telefonen – sørg for at du i programoppsettet har gjort det slik at dette kun skjer når telefonen er koblet til et trådløst nett.

I Opera Max-appen kan du se hvor mye hver app har brukt av datatrafikk og hvor mye du har spart.
I Opera Max-appen kan du se hvor mye hver app har brukt av datatrafikk og hvor mye du har spart. Vis mer


7. Komprimér datatrafikken

Du kan også spare inn på megabytene ved å komprimere datatrafikken du bruker. Dette kan være særlig besparende når du surfer på nettsider. Opera tilbyr dette i sin Opera Mini-nettleser (funksjonen kalles «Opera Turbo»), og har du en Android-telefon kan appen Opera Max sørge for å komprimere datatrafikk ikke bare i nettleseren, men også i mange andre apper. Løsningen fungerer ved at nettsidene du spør etter først sendes til Operas servere og komprimeres før de sendes videre til deg.

Til iPhone finnes Onavo Extend, som fungerer på samme måte som Opera Max.

8. Ring via WiFi

Har du en tendens til å skravle mye på telefonen også når du er på ferie, kan du begrense disse kostnadene ved å ringe via internett når du er tilkoblet et trådløst nettverk, for eksempel via appen Viber. Mottakeren må også ha appen installert, men så lenge begge partner er koblet på et trådløst nett, er samtalen helt gratis.

Les mer: Slik ringer du gratis med mobiltelefonen

9. Forhåndslast kartet

Mange liker å bruke kartet når de skal navigere seg rundt i en ny by. Her finnes det flere apper som lar deg laste ned kartet på forhånd, men de er ofte ganske dyre. I sin nylige oppdatering har også Google Maps fått langt bedre støtte for å laste ned kartet slik at du slipper å bruke datatrafikk i utlandet.

Les mer her: Google Maps med bedre offlinestøtte

Bruker du en strømmetjeneste som Spotify, Wimp eller lignende har mange av dem også støtte for å lagre musikken på telefonen slik at du slipper å strømme den fra nettet.

10. Få kontroll med surfepakker

Flere operatører tilbyr såkalte «surfepakker» når du er på ferie i utlandet. Eksempelvis tilbyr både Telenor og Netcom datapakker med en makspris per døgn, der hastigheten blir redusert når du har brukt opp kvoten som hører til (du kan evt bestille en til, men har da ganske god kontroll på dataforbruket).

Har du flere tips hører vi gjerne fra deg i kommentarfeltet under.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer