Tidobbel datahastighet på mobiltelefonen

Datahastigheten på mobilnettverkene har til nå bare vært maksimalt 9600 bps. Men nå begynner den nye standarden GPRS å få fotfeste, og den gir opp til 100 Kbit/sekund overføringshastighet. Sannsynligvis kan du ta del i revolusjonen allerede til neste år.

Tidobbel datahastighet på mobiltelefonen
Publisert

Det danske teleselskpet Sonofon og finske Nokia, offentliggjorde for noen dager siden en samarbeidsavtale som innebærer at danskene skal få surfe med 100 kbit/sek. via mobilen allerede til neste år. Standarden som skal gjøre dette mulig er GPRS (General Packet Radio Service), og arbeidet med å oppgradere nettet starter allerede til høsten. Danske forbrukere vil få tilbudet i andre halvdel av år 2000.

Men de norske aktørene i mobilmarkedet har på ingen måte tenkt å bli hengende etter, og Per Bjørkum i Netcom opplyser til DinSide at det er overveiende sannsynlig at denne standarden også kommer til Norge til neste år, selv om det ikke er fattet et konkret vedtak om dette enda. Men Bjørkum påpeker at dette er en standard som er så allment akseptert at Netcom med stor sannsynlighet går inn for dette.

Det springende punktet er som vanlig økonomien, og innføringen av GPRS innebærer at samtlige antenner må oppgraderes. Dette vil koste mange titalls millioner kroner.

Den mobile fremtiden

Bærbarbrukere på farten vil selvsagt allerede nå ønske den nye standarden velkommen, men den åpner også for helt nye bruksområder.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.