Curve:

Tilbyr Apple Pay uten bankbytte

Curve kobler seg til et hvilket som helst bankkort.

Vi fikk prøve Apple Pay på iPhone og Apple Watch i Oslo! Se hvordan det fungerer til å betale i butikk, og hvordan du også kan handle på nett med Apple Pay. Med: Kirsti Østvang Video/redigering: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det føles herlig moderne å betale i butikken med mobiltelefonen eller smartklokka, snarere enn å fiske frem lommeboka og bankkortet.

Og fortsatt opplever jeg enkelte steder at de bak kassa nærmest måper i det jeg stryker mobiltelefonen mot bankterminalen for å betale, der de etterpå virkelig må dobbeltsjekke på sin skjerm om jeg faktisk har betalt.

Selv om mulighetene for å betale med mobiltelefonen, smartklokka eller treningsarmbåndet blir stadig flere, er det fortsatt ikke slik at alle banker støtter alle teknologier.

Eksempelvis får du ikke brukt Apple Pay om du er kunde hos DNB eller Sparebank1, og sistnevnte har heller ingen støtte for Google Pay. Og så er det andre banker igjen som ikke støtter for eksempel Fitbit Pay eller Garmin Pay.

Da Apple Pay ble lansert i Norge sommeren 2018 var Nordea en av få banker som var med fra start, og allerede etter noen dager kunne de melde om tusenvis av nye kunder, ifølge ITavisen. Det er med andre ord tydelig at slike ting er viktig for mange.

Alle bankkort i ett

Men om du skulle være kunde hos en bank som ikke støtter Apple Pay, finnes det en løsning:

Curve er bankkort som fungerer med Apple Pay. Og du kan koble til alle kort du måtte ha liggende i lommeboka, i hvert fall så lenge det dreier seg om Visa- eller Mastercard-kort.

Hånd i hånd med det fysiske kortet er Curve-appen, som er tilgjengelig både på iOS og Android. Det er denne du bruker for å legge til andre kort, og du er nødt til å legge til minst ett før de sender deg det fysiske kortet i posten.

For øvrig kan du velge mellom blått eller sort kort, der sistnevnte koster 10 euro (rundt 100 kroner) i måneden, mens det blå kortet er gratis. De største fordelene med det sorte kortet er at det inkluderer verdensomspennende reiseforsikring og «dingseforsikring», men siden de uansett ikke gjelder for nordmenn, er det heller lite som taler til fordel for å gå for noe annet enn det blå kortet, som altså er gratis (her kan du sammenligne de to kortene).

Velg kort når du betaler

Knytter du flere bank- og kredittkort til Curve-kontoen din, kan du bytte mellom dem i Curve-appen før du betaler, avhengig av hvilket kort du vil utføre betalingen med. Curve-kortet er altså ikke knyttet mot en egen konto, men «videresender» betalingen til kortet du har valgt.

Curve-appen lar deg legge til flere betalingskort og velge hvilket som egentlig brukes når du bruker Curve-kortet. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen
Curve-appen lar deg legge til flere betalingskort og velge hvilket som egentlig brukes når du bruker Curve-kortet. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen Vis mer

En unik funksjon er at du i løpet av 14 dager har mulighet til å angre en transaksjon dersom du glemte å bytte til riktig kort, slik at pengene refunderes på kortet du brukte og belastes det du egentlig mente å belaste. Dette gjelder beløp inntil 1000 britiske pund (~12000 kroner), og kan for eksempel være kjekt om du betalte privat når du egentlig skulle ha brukt jobb-kortet.

I appen skal du også få full oversikt over hva du bruker penger på og hvor du bruker dem, i tillegg til at du kan få varsler hver gang kortet belastes.

Mastercard-kort

Når du bruker det fysiske kortet, fungerer det som et Mastercard (debit)-kort, som både har magnetstripe, chip/pin og støtter kontaktløs betaling. PIN-koden kan du velge i appen.

I tillegg kan det altså brukes med Apple Pay. I Storbritannia, hvor selskapet bak Curve for øvrig er basert, fungerer det i tillegg med både Google Pay, Samsung Pay, Fitbit Pay og Garmin Pay, så det er nok ikke umulig at det også vil bli tilgjengelig her på berget etter hvert.

For å bruke kortet med Apple Pay, kan du altså legge det inn i Apples lommebok-app. Via Curve-appen velger du så hvilket av kortene dine du egentlig belaster.

Dette sier bankene

I en e-post til Dinside skriver DNB at de vurderer Apple Pay og andre former for mobilbetaling forløpende.

«Hva vi kommer med – og når vi kommer med det – avhenger av en rekke forhold som blant annet modenhet og etterspørsel i markedet samt tekniske og økonomiske forhold», skriver Marte Anundsen Vilming, kommunikasjonsrådgiver.

Hun forteller at de ser på tilbud som Curve som positive, så lenge brukernes sikkerhet ivaretas.

«Så lenge sikkerheten rundt kundenes penger og data ivaretas på en god måte, er dette positivt for konkurransen. Vi jobber hardt hver dag for å gjøre våre tjenester så gode at folk helst vil bruke dem», avslutter hun.

Sparebank 1 er også positive til at det lanseres nye betalingsmåter, som deres kunder og kunder av andre banker får benytte, men Apple Pay-støtten må kundene vente på.

Hovedårsaken er at Apple ikke tillater tredjeparter å benytte iPhone til kontaktløs betaling.

« Vi satser på mobilbetaling, men per nå tillater ikke Apple andre betalingsapper å bruke iPhone til kontaktløs betaling i butikk. Deriblant Vipps, som brukes av tre millioner nordmenn. Slik status er nå, ønsker vi å legge vår prioritering i en betalingsløsning som kan brukes av alle», skriver Tone Mesna, kommunikasjonssjef i Sparebank 1, i en e-post til Dinside.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer