Tips og advarsler om Internett-chat

Takket være Internett-chat kan du "prate" med folk verden rundt i sanntid. I løpet av noen få kveldstimer kan du ha "snakket" med folk på alle kontinenter, eller med en hyggelig "nabo" et par dalfører bortenfor deg her i Norge. Men før du setter i gang med praten, bør du ta med deg et par råd og advarsler på veien.

Folk er ikke nødvendigvis den de utgir seg for i chat-rom!
Folk er ikke nødvendigvis den de utgir seg for i chat-rom! Vis mer
Publisert

Chat er "samtaler" som foregår i sanntid mellom to eller flere personer via Internett. Du kan bruke enten 2916">web-basert chat eller protokollbasert chat, slik som 2917">Internet Relay Chat (IRC).

Enkelte ting kan sies generelt om web-basert chat og IRC: Når du deltar i en samtale, skriver du korte meldinger, kommentarer eller spørsmål og sender disse til en sentral server. Derfra går alle meldinger ut på skjermen i den rekkefølgen de blir mottatt, og alle som deltar i samtalen ser hva du har skrevet.

Det utvikler seg samtaler mellom deltakerne, og spørsmål, kommentarer og svar sendes ut direkte til de andre i chat-rommet. Hvis du vil, kan du også sende "private" meldinger til en og en deltaker.

Bruk hodet

Før du begynner å "prate" i vei, må du registrere deg hos serveren du skal benytte. Omfanget av registreringen varierer, men én grunnregel gjelder over alt: Tenk gjennom hva slags informasjon du legger inn i disse registrene, for mange kan få tilgang til for eksempel din epost-adresse.

Når du bruker Web-baserte chat-tjenester, kan det være en god idé å opprette en egen adresse til bruk ved eventuell videre kommunikasjon med folk du treffer i chat-rom. Dette kan for eksempel gjøres gjennom et av de mange gratis epost-tilbudene på Internett. Hotmail og Yahoo! Mail er to av de mange selskapene som tilbyr gratis epost.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer