Xiaomi Mi 9 lansert

Toppmodellen som koster halvparten av de andre

Og Xiaomi kan skilte med den raskeste trådløse ladingen.

RIMELIG TOPPMODELL: Der mange av konkurrentene koster 8-9.000 kroner, har Xiaomi tenkt til å ta 4600 kroner for sin nye toppmodell, Mi 9. Foto: Xiaomi
RIMELIG TOPPMODELL: Der mange av konkurrentene koster 8-9.000 kroner, har Xiaomi tenkt til å ta 4600 kroner for sin nye toppmodell, Mi 9. Foto: Xiaomi Vis mer
Publisert

Kinesiske Xiaomi begynte nylig sitt offisielle salg i Norge, og vi har allerede testet en av de rimeligste – Mi A2, som gikk seirende ut av en duell mot en tilsvarende priset telefon fra Huawei.

I forbindelse med årets mobilmesse i Barcelona har Xiaomi lansert en ny toppmodell – Mi 9. Spesielt interessant er prisen på denne telefonen, som selv med Qualcomms gjeveste Snapdragon-prosessor (855), lander på 4.600 kroner veiledende.

Det er brått rundt halvparten av mange av konkurrentene med tilsvarende maskinvare innabords.

48 megapiksler

På papiret har Xiaomi flere ting å bite seg merke i – blant annet er den en av svært få telefoner som bruker Sonys nye IMX586-bildebrikke (1/2") med 48 megapiksler oppløsning.

Selv om det er mulig å ta bilder med denne oppløsningen, er standardinnstillingen 12 Mp, som betyr at fire og fire piksler slås sammen til én, der pikselstørrelsen da blir tilsvarende 1,6 µm, som er et ganske godt tall.

På baksiden følger Xiaomi trenden med tre kameraer med ulike brennvidder. DxOMark har allerede testet kameraet og gitt det meget gode skussmål, blant annet med den hittil beste karakteren på video.

REGNBUE-EFFEKT: Mi 9 fås i tre farger (den midterste har sort bakside) og lyset reflekteres i et regnbuespekter på baksiden. Foto: Xiaomi
REGNBUE-EFFEKT: Mi 9 fås i tre farger (den midterste har sort bakside) og lyset reflekteres i et regnbuespekter på baksiden. Foto: Xiaomi Vis mer

Samsung-skjerm med dråpe

AMOLED-skjermen er det Samsung som leverer, og den måler 6,39 tommer fra hjørne til hjørne (19,5:9-format). Den skjuler en fingeravtrykksleser under glasset, på samme måte som i Samsungs S10-modeller.

Frontkameraet utgjør en aldri så liten dråpe på toppen av skjermen. Forsiden er dekket med Gorilla Glass 6, mens baksiden har Gorilla Glass 5. Førstnevnte skal tåle dobbelt så mange fall fra samme høyde før glasset sprekker.

På baksiden har Xiaomi brukt en fargeteknikk som skal gi et «holografisk regnbuespektrum» ifølge pressemeldingen. Den støtter også trådløs lading, med den høyeste ladeeffekten vi har sett til nå: 20 watt. Det betyr at du kan lade telefonen fra 0-100 prosent på 90 minutter uten kabel inn i telefonen.

Enda raskere går det med kabel – 27 watts effekt, eller da 0-70 prosent på 30 minutter, og fulladet på en time. Batteriet er for øvrig noe mindre enn mange av konkurrentene – 3.300 mAh.

Ellers fås telefonen i konfigurasjoner på 64 GB/6 GB eller 128 GB/8 GB, da henholdsvis lagringsplass og arbeidsminne. Oppgraderingen koster 50 euro ekstra, eller da rundt en femhundrelapp her til lands. Merk for øvrig at Mi 9 ikke støtter minnekort, og den er heller ikke vanntett.

Men 4600 kroner er definitivt et attraktivt prispunkt. Telefonen lanseres i Norge i mars.

5G-utgave av Mi Mix 3

Kineserne lanserte også en forbedret utgave av Mi Mix 3 – en mobiltelefon med svært mye skjerm, der frontkameraet er skjult bak en skyvemekanisme. Den ble for øvrig lansert så seint som oktober i fjor.

SKYVETELEFON: Mi Mix 3 5G har nesten ingen rammer rundt skjermen, men skal du ta selfies, må du skyve baksiden opp. Foto: Xiaomi
SKYVETELEFON: Mi Mix 3 5G har nesten ingen rammer rundt skjermen, men skal du ta selfies, må du skyve baksiden opp. Foto: Xiaomi Vis mer

Nytt denne gangen er støtte for 5G, en oppgradering av prosessoren (fra Snapdragon 845 til 855) og større batteri (3200 til 3800 mAh), som da også gjør den en millimeter tykkere.

Mi Mix 3 5G får en norsk pris på 6499 kroner og kommer på markedet i mai.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer