iPhone 6-brukere får problemer med skjermen:

«Touch disease» kan repareres gratis i Norge

iPhone-doktor mener sykdommen også rammer nordmenn. 

SER PROBLEMET: Eirik Kvisli, tidligere kjent som Dr. iPod og nå Dr. Phone, mener «touch disease» er reell. Men selv ser han problemet nesten utelukkende på iPhone-er som bærer preg av å være hardt brukt. (Foto: Per Ervland)
SER PROBLEMET: Eirik Kvisli, tidligere kjent som Dr. iPod og nå Dr. Phone, mener «touch disease» er reell. Men selv ser han problemet nesten utelukkende på iPhone-er som bærer preg av å være hardt brukt. (Foto: Per Ervland) Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det blir straks litt mer drama over det hele, når det er iPhone-er som rammes av tekniske problemer.

Da folk sleit med antenna på iPhone 4, fikk vi «antennagate». Så mente folk at iPhone 6 bøyde seg av seg selv, og vi fikk «bendgate».

Nå rapporteres det om skjermproblemer, og navnet har blitt «touch disease».

Spørsmålet mange stiller seg er hvorvidt denne «berøringssykdommen» er reell, og om nordmenn kan få den kurert gratis.

Hva er «touch disease»?

DOKUMENTERT: Ekspertene i iFixit mener de har god dokumentasjon på at iPhone kan få problemer med skjermen av seg selv. (Faksimile: ifixit.org)
DOKUMENTERT: Ekspertene i iFixit mener de har god dokumentasjon på at iPhone kan få problemer med skjermen av seg selv. (Faksimile: ifixit.org) Vis mer

- Dette et et problem som rammer endel med iPhone 6 Plus. Det kan også oppstå på iPhone 6, men svært sjelden, sier tidligere Dr. iPod, nå Dr. Phone, Eirik Kvisli til Dinside.

Kort fortalt skal iPhone-er med «touch disease» ikke reagere når det trykkes på skjermen, og det skal oppstå en grå, skurrete linje øverst på skjermen.

Anerkjente iFixit mener å ha dokumentert at det dreier seg om en brikke som løsner av seg selv i telefonen, tre amerikanere har gått til «massesøksmål» og problemet får massiv interesse i media.

Er «touch disease» reell?

- Jeg opplever det ganske ofte, forteller «telefondoktoren» Kvisli, som tror sykdommen er høyst reell.

Men han får ikke støtte av Eplehusets kommunikajonssjef Hallvard Opheim. Selv om Eplehuset naturlig nok også behandler telefoner som sliter med skjermen, mener Opheim at dette ikke nødvendigvis er noen «epidemi».

- Vi opplever ikke dette som noe omfattende problem sammenlignet med andre feil som dukker opp, sier Opheim til Dinside.

- Begrepet «touch disease» er nok et begrep som får problemet til å fremstå som mer omfattende enn det kanskje er. Skjermen er jo én av relativt få vesentlige funksjoner som kan feile på slike telefoner, så det er forsåvidt naturlig at det dukker opp.

Får man «touch disease» reparert gratis?

GRATIS: I Norge er det selger som må ordne opp innenfor reklamasjonsfristen. Eplehuset kan også hjelpe deg, selv om du ikke har handlet telefonen hos dem. (Foto: Eplehuset)
GRATIS: I Norge er det selger som må ordne opp innenfor reklamasjonsfristen. Eplehuset kan også hjelpe deg, selv om du ikke har handlet telefonen hos dem. (Foto: Eplehuset) Vis mer

Kvisli sier han oftest ser skjermproblemet på telefoner med fysiske skader. Samtidig er det netopp da man oppsøker aktører som Dr. Phone.

Amerikanske medier har rapportert at Apple uansett nekter å reparere iPhone-er med «touch disease» gratis utenfor den ett år lange garantiperioden. Heldigvis slipper vi å forholde oss til amerikanske regler i Norge.

- Er det ikke ytre skader på telefonen, kan man fikse det gratis som en reklamasjon, sier Kvisli.

Reklamasjonsfristen på mobiler i Norge er på fem år. Feiler produktet av seg selv innenfor denne perioden, skal butikken ordne opp – gratis. Og hva Apples garantivilkår sier, spiller ingen rolle.

Hva mener Apple om saken?

Dinside har praktisk talt aldri opplevd at Apple har svart på våre spørsmål. Heller ikke denne gangen.

Andre medier skal heller ikke ha fått noen svar, og Apple har ikke selv gått ut med noen informasjon til kundene.

Ifølge kildene til Apple Insider skal den såkalte «touch disease» nå stå for hver tiende reparasjonssak hos Apples egne butikker i USA. Har du selv opplevd problemet, hører vi gjerne om erfaringen din under artikkelen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer