Samsung lanserer S21, S21+ og S21 Ultra

Tre nye toppmodeller

Samsung slår på stortromma med tre nye telefoner, nye Buds Pro og egen sporingsbrikke.

TREKLØVER: Her er årets nye toppmodeller fra Samsung. Fra høyre: S21, S21+ og S21 Ultra. Foto: Samsung
TREKLØVER: Her er årets nye toppmodeller fra Samsung. Fra høyre: S21, S21+ og S21 Ultra. Foto: Samsung Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Aldri har Samsung vært så tidlig ute med nye S-modeller, for nå har selskapet nettopp trukket sløret av de nye S21-toppmodellene – en måned tidligere enn da de lanserte S20-modellene i fjor.

I tråd med fjorårets lansering er det snakk om tre nye toppmodeller: S21, S21+ og S21 Ultra. De har alle fått et nytt (og i våre øyne svært lekkert) design, der kameramodulen som stikker ut strekker seg til kantene på baksiden, som sammen med den matte overflaten tilgjengelig i flere farger gjør at disse skiller seg ut fra mengden, spør du oss.

Kanskje særlig årets farge, «Phantom Violet», som er tilgjengelig på S21 og S21+. Toppmodellen, Ultra, kommer bare i sort og sølv om du kjøper den i butikken, men flere farger er tilgjengelig om man bestiller direkte fra Samsung.

(Avsnittet over er korrigert etter publisering med informasjon om flere tilgjengelige farger direkte fra Samsung.)

Her er det tilgjengelige fargeutvalget på årets S21-modeller, i hvert fall i butikk. Foto: Samsung
Her er det tilgjengelige fargeutvalget på årets S21-modeller, i hvert fall i butikk. Foto: Samsung Vis mer

Svært lyssterke

Alle tre modeller har for øvrig Amoled-skjermer med 120 Hz skjermoppdatering, og de er av «Dynamic»-typen som på Note 20 Ultra, altså der bildefrekvensen kan justeres i tråd med hva som foregår på skjermen.

Denne gangen kan man også bruke 120 Hz i full oppløsning.

Dette er S21+. Skjermen ser ikke ut til å krumme like mye over kanten som på tidligere modeller. Foto: Samsung
Dette er S21+. Skjermen ser ikke ut til å krumme like mye over kanten som på tidligere modeller. Foto: Samsung Vis mer

Skjermstørrelsene er henholdsvis 6,2, 6,7 og 6,8 tommer, og lysstyrken går helt opp til 1500 nits, som er svært høyt.

Som før befinner fingeravtrykksleseren seg bak skjermglasset, og denne gangen har Samsung gjort den 70 prosent større enn tidligere. Samtlige telefoner har den ultrasoniske varianten Samsung også har brukt på tidligere modeller. De er også vanntette med IP68-sertifisering.

Kameraforbedringer

Samsung virker å ha vektlagt videoopptak i utviklingen av S21-modellene, med flere nyheter - blant annet kan du se forhåndsvisningsvinduer fra hvert kamera mens du filmer og bytte direkte mellom dem, og det er også mulig å filme både med front- og bakkameraet samtidig, for eksempel dersom du ønsker å ha med din egen reaksjon på det du ser.

Tre nye toppmodeller

Telefonene har støtte for 8K-videoopptak, som altså gir en oppløsning på rundt drøye 33 megapiksler. Derfra kan du fint sakse ut enkeltbilder med høy oppløsning, samt ta vare på litt av klippet foran og bak a la Apples Live Photo-funksjon.

Samsung skal også ha forbedret den kunstige intelligensen knyttet til portrettbilder med uskarp bakgrunn, også med støtte for virtuell belysning.

10x optisk

Toppmodellen, S21 Ultra, har nå totalt fire kameraer, i tillegg til en laserbasert autofokusmodul.

3X+10X: S21 Ultra har fire kameraer på baksiden, der to av dem er tele-kameraer, med henholdsvis 3x og 10x optisk zoom. Foto: Samsung
3X+10X: S21 Ultra har fire kameraer på baksiden, der to av dem er tele-kameraer, med henholdsvis 3x og 10x optisk zoom. Foto: Samsung Vis mer

Ved siden av ultravidvinkel (12Mp, f/2,2) og den vanlige vidvinkelen (108Mp, f/1,8), får du nå to tele-objektiver: ett med 3x optisk zoom (10Mp, f/2,4) og ett med 10x optisk zoom (10Mp, f/4,9). Et oppsett ganske likt det du finner på Huawei P40 Pro+, med andre ord - en telefon som ikke selges i Norge.

Med unntak av ultravidvinkelen har de tre andre objektivene optisk bildestabilisering. Samtlige kan filme med 4K-oppløsning og 60 bilder per sekund.

Som på S20 Ultra kan du zoome inntil 100x med hybrid/digital zooming, men med mulighet for 10x optisk tipper vi at dette vil se bedre ut på S21 enn det gjorde sist.

S21 og S21+ har et oppsett med ultravidvinkel, vidvinkel og tele, tilsynelatende likt som i fjor, med oppløsninger på 64 (tele), 12 og 12 megapiksler.

Støtter S Pen

Ultra-modellen har også nok en ting som kan friste, og det er støtte for Samsungs S Pen, som tradisjonelt har fulgt med Note-modellene, og som altså lar deg tegne og skrive på skjermen.

Bare Ultra-modellen støtter S Pen, som har tradisjon for å følge med Note-telefonene. De kan ikke stikkes inn i selve telefonen når de ikke er i bruk, men egne deksler lar deg ta godt vare på den. Foto: Samsung
Bare Ultra-modellen støtter S Pen, som har tradisjon for å følge med Note-telefonene. De kan ikke stikkes inn i selve telefonen når de ikke er i bruk, men egne deksler lar deg ta godt vare på den. Foto: Samsung Vis mer

Denne må eventuelt kjøpes separat, og det finnes ikke noe hulrom i selve telefonen å putte den i når den ikke er i bruk, men Samsung lager S Pen-kompatible deksler som gir deg plass til pennen.

5nm produksjonsteknikk

Som forventet av en toppmodell i 2021 er prosessoren i S21-telefonene basert på 5 nm produksjonsteknikk.

Som før vil vi nok se Samsungs egenutviklede Exynos 2100-brikke her i Europa, mens de amerikanske modellene får Snapdragon 888-prosessor fra Qualcomm.

De siste par årene har det vært en ulempe her til lands, og kanskje særlig i fjor var Samsung-prosessoren svakere, særlig på batteritiden, men tidlige tester viser at de to er ganske jevngode denne gangen, og at Samsungs variant faktisk byr på enda litt bedre ytelse når flere kjerner er i sving.

S21-telefonene blir for øvrig de første mobiltelefonene som støtter den nye WiFi 6E-standarden, og de har selvfølgelig alle støtte for 5G.

Batterikapasitetene er henholdsvis 4 000 mAh, 4 800 mAh og 5 000 mAh fra minst til størst. Men som spådd på forhånd: det følger ikke med lader i esken.

S21 kommer i butikk 29. januar. Her er prisene:

S21 (8 GB/128 GB): 9 790,-
S21 (8 GB/256 GB): 10 490,-

S21+ (8 GB/128 GB): 11 990,-
S21+ (8 GB/256 GB): 12 790,-

S21 Ultra (12 GB/128 GB): 14 490,-
S21 Ultra (12 GB/256 GB): 14 990,-
S21 Ultra (16 GB/512 GB): 16 490,-

For dem som forhåndsbestiller telefonen fra Samsung (åpner i dag), får man med Buds Pro og én Smart Tag om man går for Ultra-modellen og Buds Live og én Smart Tag for de to andre.

Buds Pro og Smart Tag, sier du? Følg med videre:

Galaxy Buds Pro

Etter Galaxy Buds, Buds+ og Buds Live er Samsung klare med det fjerde paret med helt trådløse ørepropper.

Buds Pro byr på aktiv støydemping, handsfree med vindbeskyttelse og 18 timers batteritid. Foto: Samsung
Buds Pro byr på aktiv støydemping, handsfree med vindbeskyttelse og 18 timers batteritid. Foto: Samsung Vis mer

Denne gangen er det snakk om et par som både kan by på aktiv støydemping og gjennomslipp av lyden utenfra (såkalt ambient sound), der Samsung hevder at Buds Pro blokkerer opptil 99 prosent av bakgrunnsstøyen.

Lyden leveres av et 11 mm basselement og et 6,5 mm mellomtone/diskant-element. Ifølge Samsung skal de også være meget gode på handsfree, der tre mikrofoner på hver ørepropp sørger for å filtrere bakgrunnsstøyen fra den som snakker. Buds Pro har også teknologi for å redusere uønsket lyd forårsaket av vind.

I likhet med Sony WH-1000XM4 kan Samsungs ørepropper automatisk bytte mellom støyreduksjon og lydinnslipp basert på om du er i en samtale, der musikken dempes og lyden utenfra slippes igjennom dersom du snakker med noen.

Buds Pro er IPX7-sertifiserte og bør derfor tåle det meste av utfordringer med tanke på det våte element. Batteritiden er oppgitt til 18 timer totalt, inkludert lading i etuiet. Fem minutter der, gir deg for øvrig én time med musikk.

Buds Pro får en veiledende pris på 2490 kroner.

Galaxy Smart Tag

Samsung benyttet også anledningen til å lansere en ny sporingsbrikke, som altså konkurrerer med Tile og lignende løsninger. Den kan festes på vesker, nøkkelknippet eller andre ting du gjerne vil ha litt ekstra oversikt over, og så kan du spore hvor brikka befinner seg fra telefonen.

Brikka har også en knapp du kan trykke på for å få telefonen din til å ringe, men om du vil kan du egentlig få den til å gjøre hva som helst. Via Samsungs SmartThings-plattform kan du eventuelt sette opp hva denne knappen skal gjøre hjemme, enten det er å slå på lys eller hva det måtte være, der du også har mulighet til å endre funksjonalitet basert på tid og sted.

Prisen på Smart Tag blir 350 kroner for én, 600 kroner for to og 1.000 kroner for fire.

Dinside kommer selvsagt tilbake med tester av produktene så fort vi får kloa i dem.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer