Hvordan skjule bilder på iPhone

Tre trykk - borte!

Slik unngår du at folk snubler over bildene du ikke er så stolt av, men som du heller ikke vil slette.

OOPS: Kanskje er ikke alle bildene på telefonen din like egnet for fremvisning. Foto: Shutterstock / NTB
OOPS: Kanskje er ikke alle bildene på telefonen din like egnet for fremvisning. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sommerferien er i full gang, og mange kameraruller fylles opp av bilder både av det ene og det andre.

Og i en tid der de færreste av oss fremkaller dem på papir, er det mobilskjermen som har blitt det nye fotoalbumet, og som man også lar andre ta en titt på når man vil vise frem sommerens strabaser.

Men kanskje er det ikke alle bildene du har tatt som du vil at svigerfar skal se, enten det dreier seg om dokumentasjonen av bikiniskillet, den altfor fuktige fredagskvelden, skjermbildet av prøveresultatene fra Helsenorge eller hva det måtte være.

Men så vil du ikke slette dem heller.

Skjult album

Da kan det være greit å vite at iPhone har et innebygd skjult album, altså et sted der du kan putte bilder slik at de forsvinner fra kamerarullen, men uten å bli slettet.

I stedet blir bildene liggende i et eget «skjult»-album i bilder-appen. Ikke verdens beste gjemmested for dem som vet hvordan dette fungerer, selvsagt, men terskelen blir i hvert fall litt høyere for å snoke.

Dette er ingen ny funksjon, men den ble litt bedre i iOS 14, der det ble mulig å skjule det skjulte albumet fra album-oversikten.

I høstens iOS 16-oppdatering blir funksjonen enda bedre – da blir det skjulte albumet låst og krever opplåsning via FaceID/TouchID/kode for å få tilgang.

TRIKS: Visste du at du kan skjule bilder på iPhone? Slik gjør du det! Video: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer

Slik skjuler du bilder

Å skjule bilder er lett som en plett. Du kan velge flere i slengen ved å trykke på «marker» øverst i høyre hjørne først, eller bare åpne ett av dem, for deretter å trykke på delingsikonet. Fra delingsmenyen blar du deg ned til «skjul», for til slutt å bekrefte at du vil skjule bildene.

Markér eventuelt bilder, trykk på delingsknappen og velg skjul fra delingsmenyen. Skjermbilder: Pål Joakim Pollen
Markér eventuelt bilder, trykk på delingsknappen og velg skjul fra delingsmenyen. Skjermbilder: Pål Joakim Pollen Vis mer

Nå dukker de ikke opp i kamerarullen når du blar i bildene, men du kan fortsatt finne dem ved å trykke på album og bla deg ned til skjult nesten på bunnen.

Om du vil skjule selve skjult-albumet, må du flippe skjult album-bryteren du finner under innstillinger, bilder. Er denne bryteren slått av, vil du ikke finne skjult-albumet i albumvisningen. Da må du inn i samme meny og slå bryteren på om det skal dukke opp.

Skjulte bilder finner du under albumer => skjult. Du kan skjule selve skjult-albumet ved å skru av bryteren under innstillinger, bilder. Skjermbilder: Pål Joakim Pollen
Skjulte bilder finner du under albumer => skjult. Du kan skjule selve skjult-albumet ved å skru av bryteren under innstillinger, bilder. Skjermbilder: Pål Joakim Pollen Vis mer

Igjen, ingen vanntett forsikring for at ingen finner de skjulte bildene dine, men de færreste vil vel begynne å tukle i telefoninnstillingene når de skal få bla igjennom noen bilder.

Og funksjonen er altså straks moden for en oppdatering i iOS 16.

(Vil du hente dem ut av det skjulte albumet igjen, åpner du det, velger bilder, trykker på delingsknapp og velger ikke skjul.)

Hva med Android?

Avhengig av hvilken produsent som har laget telefonen din, kan fremgangsmåten variere, men om du bruker Google Foto er i hvert fall én mulighet å bruke arkivér-funksjonen der. Da tas bildene ut av den vanlige bildeoversikten, men er fortsatt tilgjengelig ved å gå til bibliotek, arkiv.

Ellers har blant annet Samsung-telefoner funksjonen «Sikker mappe», som lar deg skjule bilder og annet innhold. Den finner du under innstillinger, biometri og sikkerhet og sikker mappe. Denne kan du sette opp med biometri eller kode.

For å legge til bilder til den sikre mappen, trykker du på legg til filer, trykker på bilder for deretter å velge bildene du vil flytte. De blir da fjernet fra sin opprinnelige plassering om du velger flytt (og ikke kopier).

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer