Tredjepartstastaturer på iPhone og iPad

Vi viser deg hvordan du installerer, og hvilke alternativer du har å velge mellom.

SKRIV RASKERE: Med et tredjepartstastatur som SwiftKey vil du kunne bli en mer effektiv taster på din iPhone eller IPad. Foto: KIRSTI ØSTVANG
SKRIV RASKERE: Med et tredjepartstastatur som SwiftKey vil du kunne bli en mer effektiv taster på din iPhone eller IPad. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Blant de mest interessante nyhetene i iOS 8 er støtte for tredjepartstastaturer.

Det innebærer at du kan bytte ut Apples innebygde tastatur med et annet, slik at du får andre, og kanskje bedre, skrivefunksjoner og -muligheter på din iPhone eller iPad.

I denne artikkelen skal vi gjennomgå hvordan du installerer et tredjepartstastatur og hvilke alternativer du har å velge mellom.

Les også: Dette er nytt i iOS 8

Slik installerer du

Tredjepartstastaturer må lastes ned fra App Store som en hvilken som helst app. Når du har lastet det ned, må du aktivere det i innstillingene på iOS-enhetene din.

LEGG TIL TASTATUR:  Fra denne menyen kan du legge til og fjerne tredjepartstastaturer. Foto: KIRSTI ØSTVANG
LEGG TIL TASTATUR: Fra denne menyen kan du legge til og fjerne tredjepartstastaturer. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer


Gå til Innstillinger -> Generelt -> Tastatur, så Tastaturer -> Legg til nytt tastatur. Øverst vil du få opp en liste med tilgjengelige tredjepartstastaturer du har å velge mellom. Trykk på det du ønsker å installere, og vips, er det nå lagt til.

Hva er "full tilgang"?

Når du har installert et nytt tastatur, kan det hende du må gå på innstillingene og huke av for «Gi full tilgang» for at det skal fungere ordentlig.

Hvis du aktiverer det, får du opp en advarsel om at du gir utviklerne tilgang til å samle inn brukerdata, altså det du skriver, inkludert sensitiv informasjon som kredittkortnummer eller gateadresse.

Det høres skummelt ut, men noen tastaturer krever denne tilgangen for å tilby deg diverse ekstrafunksjoner, som ordforslag. Seriøse utviklere, som SwiftKey og Fleksy, bedyrer at det er sikkert.

Det er uansett greit å være oppmerksom på, særlig hvis du laster ned et tastatur fra en ukjent aktør.

BYTT TASTATUR: For å svitsje mellom det innebygde tastaturet og et tredjepartstastatur, trykker du på globus-ikonet nede til høyre for mellomrom-tasten. Foto: KIRSTI ØSTVANG
BYTT TASTATUR: For å svitsje mellom det innebygde tastaturet og et tredjepartstastatur, trykker du på globus-ikonet nede til høyre for mellomrom-tasten. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer


Begrenset norskstøtte

For å ta et tredjepartstastatur i bruk, må du trykke på globus-ikonet. Har du flere tastaturer installert, kan det hende du må bla deg gjennom noen først.

Allerede nå finnes det en haug med tredjepartstastaturer på App Store. Under har samlet sammen noen av våre favoritter.

Verdt å merke seg før du kjøper/laster ned et tastatur, er at de færreste kommer norsk språkpakke ennå. Det betyr at du ikke får Æ, Ø og Å, som på det innebygde tastaturet.

Det er selvfølgelig en ganske stor ulempe, men det finnes omveier, og flere utviklere har også lovet at det kommer snart.

SwiftKey

Vårt favoritttastatur på Android, som nå har funnet veien til iOS. Med dette kan du enkelt sveipe fingeren over tastene, i stedet for å tappe og trykke på dem. Mange mener dette er en mer effektiv måte å skrive på, fordi man ikke trenger å løfte fingrene.

SWIFTKEY: Lar deg endre utseende på tastaturet. Du har to temaer å velge mellom, et mørkt (som her) og et lyst.  Foto: KIRSTI ØSTVANG
SWIFTKEY: Lar deg endre utseende på tastaturet. Du har to temaer å velge mellom, et mørkt (som her) og et lyst. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer


SwiftKey kan også lære seg dine skrivevaner, og foreslår ordene du har tenkt til å skrive, slik at du slipper å skrive dem ut selv. Det er dessuten kjent for sin gode autokorrektur-funksjon.

SwiftKey har ikke fått på plass norsk språkoppsett på iOS ennå, men det finnes i Android-utgaven, så om du har brukt det, og synkroniserer via nettskyen, vil du kunne skrive med norske tegn likevel, ifølge Teknisk Ukeblad.

Ved å trykke på enten a eller o, kan du finne å og ø, men æ glimrer med sitt fravær. Ikke optimalt, men så lenge du ikke trenger å skrive med sistnevnte, kan du få det til å fungere.

Last ned:
SwiftKey (gratis)

Les også: Nå har SwiftKey blitt gratis

Swype

SWYPE: Når du bruker sveipemetoden for å skrive, vil du se en oransj strek som følger fingerbevegelsen din. Foto: KIRSTI ØSTVANG
SWYPE: Når du bruker sveipemetoden for å skrive, vil du se en oransj strek som følger fingerbevegelsen din. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer


Som SwiftKey, kan du med Swype sveipe på tastaturet i stedet for å trykke. (Faktisk var det i sin tid det første tastaturet som kom med denne funksjonaliteten.)

Swype kan også lære seg hvordan du skriver og komme med forslag.

Hvilken av de to er best, er i grunn smak og behag.

Swype på iOS kommer riktignok med en personlig ordbokfunksjon, hvor du kan legge til ord som du ofte bruker. Men offisiell norskstøtte mangler også her.

Last ned:
Swype (7 kroner)

Fleksy

Dette er tastaturet for deg som har dårlig tid. Utviklerne fronter selv dette som «det raskeste tastaturet i verden». Appens styrke skal være en svært presis autokorrigering så effektiv at du skal kunne skrive uten å måtte se på skjermen.

I Android-utgaven kan du faktisk skjule hele tastaturet.

FLEKSY: Du ser såvidt forslagene Fleksy kommer med over den øverste tasteraden. Foto: KIRSTI ØSTVANG
FLEKSY: Du ser såvidt forslagene Fleksy kommer med over den øverste tasteraden. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer


I tillegg finnes en rekke kjekke sveipebevegelser mens du skriver.

Du kan sveipe opp og ned for å bla mellom de ulike autokorrekturforslagene, sveipe til høyre for neste ord eller til venstre for å pusse ut, i tillegg til et par andre triks. De lærer du via en interaktiv opplæringsbit og sitter nok bedre i fingrene etter litt bruk.

Fleksy har verken predikeringsfunksjon eller sveipeskriving, men det har støtte for norsk, og du laster ned språkpakken via appens egne innstillinger.

Last ned:
Fleksy (7 kroner)

Les også: Fleksy - endelig på norsk

Minuum

MINUUM: Her snakker vi lite tastatur. Men det skal være smart nok til å gjette hva du skriver selv om du skulle bomme litt på tastene. Foto: KIRSTI ØSTVANG
MINUUM: Her snakker vi lite tastatur. Men det skal være smart nok til å gjette hva du skriver selv om du skulle bomme litt på tastene. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer


Ser ikke ut som noe annet tastatur du har prøvd før. Det er justerbart, og kan krympes til å ta opp så lite plass på skjermen som mulig.

Når du begynner å skrive, kommer tastaturet med forslag til ord, og prøver å rette opp underveis.

Minuums tilnærming er ganske annerledes enn tradisjonelle tastaturer, så læringskurven vil være bratt for de aller fleste. Og enn så lenge støtter heller ikke dette norsk.

Last ned:
Minuum (14 kroner)

Les også: Minuum - det lille tastaturet

PopKey

Dette er ikke lansert ennå, men vi gleder oss veldig til det kommer, riktignok av veldig tøysete årsaker. PopKey er for deg som elsker å kommunisere med GIF-animasjoner - og hvem gjør vel ikke det?

Tastaturet kommer med et stort bibliotek GIF-er til alle mulige situasjoner, og det finnes egne seksjoner ulike type reaksjoner som «LOL», «clapping«, «facepalm», og så videre.

Du kan få varsel om når PopKey slippes på App Store ved å melde din interesse på utviklerens nettside.

Liker du noen andre tredjepartstastaturer enn dem vi har listet opp her? Fortell oss gjerne hvilke(t) i kommentarfeltet under!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer