TEST: Apple Watch Series 6 og SE

Trenger du den dyreste?

Apple har lansert en billigere utgave av smartklokka, men hva skiller den fra toppmodellen? Vi har testet begge.

APPLE WATCH: Både Apple Watch Series 6 og Apple Watch SE har blitt lansert i høst, men hvilken er best? Se dommen vår i videoen. Video: Kirsti Østvang. Reporter/klipp: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne høsten har Apple lansert to nye smartklokker: Apple Watch Series 6 og Apple Watch SE.

Apple Watch Series 6 byr på et knippe forbedringer sammenlignet med fjorårets Series 5-modell. Den har blant annet en ny sensor som kan måle oksygennivået i blodet og en raskere prosessor.

Apple Watch SE er en helt ny modell i selskapets smartklokke-serie. Den byr på mange av de samme funksjonene som Series 6 til en lavere pris.

Mens Watch SE koster fra 3290 kroner, starter Series 6 på 4690 kroner.

Hvor mye bedre er Series 6 sammenlignet med forgjengeren? Og hva går du egentlig glipp av om du sparer pengene på å velge den billigere modellen?

Samme design, men ikke skjerm

Ved første øyekast ser de to nye Apple-smartklokkene like ut. I grunn ser vi ikke forskjell på dem og Series 5 heller. De har nøyaktig samme utforming og kommer i samme størrelser på 40 og 44 mm. Heldigvis, for da passer fremdeles gamle klokkeremmer.

SAMME DESIGN: Det er så godt som umulig å se forskjell på Apple Watch Series 5 (til venstre), Series 6 (i midten) og SE (til høyre). Fargen kan dog avsløre dem. Foto: Kirsti Østvang
SAMME DESIGN: Det er så godt som umulig å se forskjell på Apple Watch Series 5 (til venstre), Series 6 (i midten) og SE (til høyre). Fargen kan dog avsløre dem. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

De to modellene kommer riktignok i litt ulike farger og finish. Series 6 finnes i en splitter ny rød eller blå aluminum i tillegg til sølv, stellargrå og gull, som er felles for begge. 6-eren fås dessuten i varianter i rustfritt stål og titan. Les mer om forskjellen i materialene i denne artikkelen hos iMore.

De har i praksis også samme skjerm. Flotte å se på, høyoppløste og fargesterke, med lysstyrke på opptil 1000 nits.

Den dyrere Series 6-modellen har dog en skjerm som er såkalt «alltid på». Det vil si at når du ikke bruker klokka, vil du fortsatt se hva som står på skjermen - altså en slags hvilemodus.

På Apple Watch SE blir skjermen svart og du må løfte håndleddet for eksempelvis å se hva klokka er eller hvordan du ligger an under en løpetur.

BEDRE UTENDØRS: Skjermen til Series 6 er 2,5x mer lyssterk enn Series 5 når den er i hvilemodus, og vi synes den er merkbart bedre. Foto: Kirsti Østvang
BEDRE UTENDØRS: Skjermen til Series 6 er 2,5x mer lyssterk enn Series 5 når den er i hvilemodus, og vi synes den er merkbart bedre. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Ytelse og batteritid

Apple Watch SE kommer med brikkesettet S5, som vi finner i fjorårets Series 5-modell. Series 6 har på sin side en splitter ny S6-brikke, som skal være opptil 20 prosent raskere enn S5-brikken.

Vi kan ikke si vi merker spesielt stor forskjell mellom dem hva gjelder ytelse i det daglige. Skrolling og navigering i menyer og apper går som smurt på alle modellene.

Når det gjelder batteritid, oppgir Apple 18 timer på både Series 6 og SE, hvilket er det samme som på tidligere modeller. Det tilsvarer cirka en dags bruk.

Dette er kanskje det største minuset, særlig med tanke på at det finnes konkurrenter som holder lengre; Fitbit Versa 2 i et par-tre dager, mens sist vi testet en Huawei-klokke holdt den i 10-11 dager. Det skal dog sies at det ikke blir helt sammenlignbart, for Fitbit har en enklere og mindre strømkrevende skjerm, mens Huawei har langt mindre avansert programvare.

UTEN STRØMADAPTER: Apple har sluttet å levere strømadaptere med i esken på årets Apple Watch. Nå får du kun den trådløse ladekabelen. Foto: Kirsti Østvang
UTEN STRØMADAPTER: Apple har sluttet å levere strømadaptere med i esken på årets Apple Watch. Nå får du kun den trådløse ladekabelen. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

For mange vil likevel det å lade hver dag være en «turnoff». Har du brukt Apple Watch lenge, er du kanskje vant med det. I tillegg vil batteritiden variere med tanke på hvordan du bruker den. Jo flere avanserte funksjoner du bruker, jo kortere holder den. Undertegnede skulle hjelpe svogeren med å gjennomføre maraton forrige helg, og da døde klokka etter drøye to timer løping (da var både GPS og 4G i bruk).

Series 6 har imidlertid en fordel ved at den kan lade 20 prosent raskere enn Series 5. Du kan få den til 80 prosent på en time og 100 prosent på 1,5 time. Det kommer spesielt godt med nå som Apple endelig har lansert søvnsporing i watchOS 7.

Det har gjort at vi har fått oss et nytt lademønster ved at vi lader før leggetid i stedet for når vi sover. Klokka er heldigvis smart nok til å varsle oss om hvor mye strøm batteriet trenger for å holde natta gjennom.

Nytt familieoppsett

I watchOS 7 har Apple også introdusert en kjekk ny funksjon kalt Familieoppsett, som lar foreldre sette opp smartklokker for sine barn (eller et eldre familiemedlem) som ikke har egne iPhone-er.

Med familieoppsett er det mulig å styre hvem barna kan tekste eller ringe, skru på stedsvarsler, ikke forstyrr-modus når de er på skolen og så videre. Når det gjelder aktivitetssporing, vil ikke barnet få se antall forbrente kalorier, men kun antall aktive minutter. Med en egen Apple Cash Family-funksjon vil det være mulig å overføre penger som barna kan bruke med Apple Pay.

Kan mye det samme

Apple Watch Series 6 og SE deler mange av de samme egenskapene når det kommer til helse og trening. De kan begge brukes til å registrere din daglige aktivitet og treningsøkter.

Begge byr dessuten på:

  • Andregenerasjons optisk hjertemåler med varslinger ved lav og høy puls samt varsling ved ujevn hjerterytme
  • Fallregistrering (skru på denne, den reddet undertegnedes far!)
  • Nødsanrop (SOS)
  • Støyvarsling (desibelmåler)
  • Kompass
  • Nytt! Høydemåler som alltid er på
  • Vannbestandig til 50 meter, så du kan svømme med dem

Nytt i både Series 6 og SE sammenlignet med fjorårets modell er at begge kommer med en høydemåler som alltid er på. Apple Watch har hatt høydemåler siden Series 3, men den har bare vært tilgjengelig under trening. Nå kan du følge med på høydenivået ditt i sanntid rett fra urskiven din.

SJEKK HØYDENIVÅET: Årets Apple Watch-modeller kan vise høydenivået ditt i sanntid. Foto: Kirsti Østvang
SJEKK HØYDENIVÅET: Årets Apple Watch-modeller kan vise høydenivået ditt i sanntid. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Bare Series 6 kan dette

Så over til de mest vesentlige forskjellene. Apple Watch SE mangler to viktige helsefunksjoner i forhold til Series 6. Den dyrere modellen er alene om å ha den innebygde EKG-måleren introdusert med Series 4 som kan brukes til å sjekke om du har hjerteproblemer.

Den store, unike nyheten i Series 6 er dessuten en helt ny sensor for å måle oksygennivået i blodet. Dette er en funksjon som har vært tilgjengelig på Fitbit-produkter en stund samt smartklokker fra både Samsung og Huawei.

BARE I SERIES 6: Den nye sensoren sender ut grønne, røde og infrarøde lys mot huden din og måler mengden lys som reflekteres tilbake fra blodet. Foto: Apple
BARE I SERIES 6: Den nye sensoren sender ut grønne, røde og infrarøde lys mot huden din og måler mengden lys som reflekteres tilbake fra blodet. Foto: Apple Vis mer

Oksygenmetningen, eller SpO2, representerer prosentandelen av oksygen som fraktes av de røde blodcellene fra lungene til resten av kroppen, og den indikerer hvor godt oksygenopptak kroppen har.

Vanligvis måler man dette gjennom fingeren, men i dette tilfellet skjer det gjennom håndleddet, noe som går for å være en mindre nøyaktig måte å måle på, ifølge The Verge.

Du kan måle oksygenmetningen med en ny app, men Apple vil også gjøre bakgrunnsmålinger ved inaktivitet, inkludert søvn. Den manuelle målingen tar 15 sekunder og innebærer at du må sitte med armen helt i ro.

NORMALE VERDIER: Vi fikk et helt normalt resultat da vi målte oksygennivået i blodet vårt. Foto: Kirsti Østvang
NORMALE VERDIER: Vi fikk et helt normalt resultat da vi målte oksygennivået i blodet vårt. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Alt over 95% anses for å være normalt, mens et lavere nivå kan være tegn på mulig sykdom. Det vil imidlertid ikke komme frem om du får et slikt resultat. Apple understreker at målingen ikke er ment for medisinsk bruk og at den er «kun laget for generelle trenings- og velværeformål».

Selskapet har dog gått sammen med forskere for å se om dataene kan brukes for å håndtere astma og avsløre helsetilstander som hjertesvikt eller luftveislidelser som influensa og Covid-19, noe som likevel gir en viss innsikt i hva de ønsker å bruke det til.

Series 6 er også Apples førstes smartklokke som er utstyrt med den såkalte ultrabredbåndsbrikken U1, som kan brukes til de kommende AirTags-sporingsbrikkene eller til å låse opp bilen med Apples kommende bilnøkkelfunksjonalitet, forklarer det danske teknologimagasinet Input.

I watchOS 7 får Apple Watch en funksjon som skal hjelpe deg å vaske hendene lenge nok. Slik fungerer det! Foto/redigering: Kirsti Østvang Vis mer

Konklusjon

Apple Watch Series 6 er den desidert beste smartklokka fra Apple til nå, selv om den ikke byr på de store forandringene. Skjermen er litt bedre, ladingen går litt kjappere og den nye sensoren for å måle oksygennivået i blodet blir spennende å følge videre. I tillegg har den et uforløst potensial i U1-brikken. Om du trenger å oppgradere fra femmeren? Neppe.

Apple fortsetter likevel å ha den beste smartklokka på markedet, mener vi, med superenkelt oppsett og et bredt utvalg apper. Den har blitt en topp treningskamerat med det meste du trenger av sensorer, alt fra pulsmåler og innebygd GPS til høydemåler som alltid er på og både EKG- og SpO2-måler. Innebygd søvnsporing er også fint å endelig ha på plass.

Batteritiden fortsetter å være det store ankepunktet. Med bedre batteritid er dette en klar sekser, og når vi er oppe i versjon seks av klokka, burde Apple ha kommet lengre.

Android-brukere kan fremdeles bare glemme å bruke den. Apple-brukere får dog alle fordeler som å kunne bruke den til å låse opp Mac-en, styre Apple TV, spore opp iPhonen sin og mye mer.

Det skal nevnes at konkurrentene blir stadig bedre. Samsung lanserte nylig Galaxy Watch 3, som har mange av de samme funksjonene som Apples klokke, inkludert både EKG- og Spo2-måling. Fitbits kommende Sense-klokke, med nye stressmålings-funksjoner, seiler også opp som et svært interessant alternativ for dem som er opptatt av å overvåke helsa.

NYE URSKIVER: I watchOS 7 introduserer Apple flere nye urskiver, deriblant en kunsterisk og en Memoji-urskive. Foto: Kirsti Østvang
NYE URSKIVER: I watchOS 7 introduserer Apple flere nye urskiver, deriblant en kunsterisk og en Memoji-urskive. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Hvilken skal du velge?

Når det gjelder spørsmålet om man bør velge Series 6 eller om det holder med den billigere SE-modellen, kommer det an på.

Series 6 gir det deg mest og best funksjonalitet, og er også mest fremtidsrettet om det er viktig for deg. Hvis du tenker at du kan ha nytte av EKG-måling eller SpO2-sensor, er det denne du skal gå for. Vi setter kanskje mest pris på skjermen som alltid er på, spesielt til trening.

Apple Watch SE har på sin side funksjonalitet som vil holde for de aller fleste. Velger du denne, sparer du penger du kan bruke på andre ting, for eksempel nye armbånd, som Apple selvfølgelig har en haug med nye varianter av.

Hvor mye du må ut med, kommer an på hvilken modell du velger.

Apple Watch SE koster 3290 kroner for 40mm med GPS, 3790 kroner for GPS + Cellular. Så må du legge på 300 kroner per modell for 44mm-utgaven.

Apple Watch Series 6 koster 4690 kroner for 40mm i aluminium med GPS, 5890 kroner for GPS + Cellular. Her er det også 300 kroner ekstra for tilsvarende modeller i 44mm-størrelse. Vil du ha rustfritt stål, koster det fra 7990 kroner for den billigste, mens titan starter på 8990 kroner.


Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer