Har du brukt Facebook-appen i det siste, har du sannsynligvis sett meldingen om appen Moments. For Facebook vil veldig gjerne at du skal laste ned også denne appen, i tillegg til selve Facebook-appen og Messenger, som de påtvang folk nylig.
Moments er en app for å dele bilder med Facebook-vennene dine. Og for å gjøre det, vil Moments vite hvordan alle vennene dine ser ut.

Synes du dette høres litt skummelt eller styrete ut, finnes det sånn cirka tusen andre måter å få til akkurat det samme.
Ber deg identifisere venner
Sånn her fungerer Moments:
- Du laster ned Moments-appen, og gir Moments lov til å laste opp alle bildene du har på telefonen til Facebooks servere for analyse.
- Du må fortelle Moments hvilke fjes du har tatt bilde av som tilhører hvilke Facebook-venner. En potensielt lang prosess om du har mange bilder.
- Du vil nå få gruppert bildene dine etter blant annet folk, steder og hendelser.
- Du kan så dele bildene. For eksempel kan appen se at du tok ti bilder av fem folk på en bestemt dato, og ved et enkelt sveip kan du dele bildene med dem. Så må også de laste ned Moments for å motta dem.
Sammenliknet med andre tjenester, som Google Foto, synes vi appen er noe forvirrende og ikke spesielt intuitiv. Og risikoen for å sende bilder du egentlig ikke ville sende er overhengende.
Lovlig ved å la deg gjøre jobben
Dinside omtalte Moments allerede i fjor sommer. Den var da ikke tilgjengelig i Europa, og for gode grunner: Facebook hadde ikke fått godkjent appen for det europeiske markedet på grunn av bekymringer for personvernet.

BBC melder at Facebook har fjernet funksjonalitet for å få den ut her i gården, også. Egentlig skal appen selv forstå hvem du har tatt bilder av, ved å matche fjesene på telefonen din med fjesene på Facebook.
I den utgaven av Moments nordmenn kan laste ned, må du som nevnt selv identifisere fjesene. Og på den måten skal europeiske myndigheter være fornøyde.
Finnes mange alternativer
Facebook har i alle år fått personvernkjeft. Og det er noe litt uggent ved å gå gjennom oppsettet av Moments og fortelle Facebook hvem alle vennene dine er, og ikke minst: Hvem barn er, også.
Facebook insisterer overfor BBC at det kun er analysen som blir gjort på Facebooks servere, og at de ikke lagrer noe. Men liker du det ikke, finnes det selvfølgelig mange alternativer.
Har du iPhone har du også iClouds bildedeling. Har du Dropbox fungerer det fortsatt utmerket. For ikke å snakke om Google Foto. Og ikke minst: Facebook-appene du har fra før.

Slik samler du bildene fra ferieturen
Flere som tar bilder? Del dem med hverandre i det samme albumet.
Del bilder med Messenger
Selv deler vi ofte bilder i Facebooks Messenger-app. Du faller neppe av stolen av å høre dette, men det er et par ting kanskje ikke alle vet:
- Du kan velge en hel haug bilder på én gang. Trykk på bilde-ikonet i samtalen, så på rutenettet nederst til venstre, velg bildene du vil sende og trykk på «Send».
- Dette fungerer utmerket i gruppesamtaler også, om du vil dele bildene med flere.
- Du kan se alle bildene som er delt i en samtale ved å trykke på navnet øverst og sveipe ned til «Delte bilder».
- Vil du lagre disse bildene på telefonen din, er det bare å åpne ett av dem og trykke på pilen nederst til venstre.
I tillegg kan du ha «vanlige» Facebook-album som du bare lar noen se. Og begge disse metodene lar deg se bildene også utenfor mobilappen din. Men er dette, eller tjenester som Google Foto som også analyserer ansikter, noe bedre rent personvernmessig enn Moments? Nei, trolig ikke. Men du slipper i alle fall enda en app å forholde deg til.