Treningsapper får stryk i personvern-test

Endomondo, Runkeeper, Strava, Lifesum og MyFitnessPal lekker brukerdata.

VET MYE OM DEG: Treningsapper som Runkeeper vet mye om din aktivitet. Kanskje i meste laget, skal vi tro Forbrukerrådet. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
VET MYE OM DEG: Treningsapper som Runkeeper vet mye om din aktivitet. Kanskje i meste laget, skal vi tro Forbrukerrådet. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Bruker du apper som Runkeeper og Endomondo når du skal ut og løpe? Eller Lifesum og MyFitnessPal for å telle kalorier?

Da bør du være klar over at dataene disse appene lagrer, ikke er så private som du kanskje tror.

Forbrukerrådet har tatt en nærmere kikk på hvordan et utvalg populære helse- og treningssapper håndterer personvernet, og ble langt i fra imponert.

- Selskapenes vilkår og praksis bryter grunnleggende forbruker- og personvern, konkluderer fagdirektør for digitale tjenester i Forbrukerrådet, Finn Myrstad.

LES OGSÅ: Surfe privat på mobilen - ikke så privat som du tror

Kun én får godkjent

HAR STUDERT APPENE: Fagdirektør i Forbrukerrådet, Finn Myrstad, synes det er for vanskelig for folk å vite hva som står i vilkårene til appene vi bruker. Derfor har de sjekka dem for oss. Foto: FORBRUKERRÅDET
HAR STUDERT APPENE: Fagdirektør i Forbrukerrådet, Finn Myrstad, synes det er for vanskelig for folk å vite hva som står i vilkårene til appene vi bruker. Derfor har de sjekka dem for oss. Foto: FORBRUKERRÅDET Vis mer


Forbrukerrådet har sett nærmere på treningsappene Endomondo, Runkeeper, Strava samt kaloritellerne Lifesum og MyFitnessPal, som ligger høyt på applistene her til lands.

Dette er apper som kan få full oversikt over din helse både hva gjelder daglig aktivitet og kosthold. Hvor mye du trener, hvor mye og hva du spiser og så videre.

- Det vi har gjort er å analysere brukervilkårene til en rekke apper. Det er som regel lange vilkår som forbrukerne synes er umulige å lese. Det vet selskapene, og de putter veldig mye inn der som ikke er så bra, forteller Finn Myrstad til Dinside.

RESULTATET AV UNDERSØKELSEN: Kun én av appene, nemlig Strava, får godkjent, mens resten får stryk. Aller verst er MyFitnessPal. Foto: FORBRUKERRÅDET
RESULTATET AV UNDERSØKELSEN: Kun én av appene, nemlig Strava, får godkjent, mens resten får stryk. Aller verst er MyFitnessPal. Foto: FORBRUKERRÅDET Vis mer

De har også fått gjennomført tekniske tester ved hjelp av SINTEF. Forbrukerrådets undersøkelse avslører at appene blant annet:

 • Deler brukerdata med tredjeparter.
 • Lagrer brukerdata etter at en konto er avsluttet.
 • Sporer brukerne selv når appene ikke er i bruk.

LES OGSÅ: Du skal bli din nye fastlege

Sensitive helsedata

SPORER I BAKGRUNNEN: Runkeeper har en funksjon som gjør at den kan spore gåturer helt automagisk. Foto: KIRSTI ØSTVANG
SPORER I BAKGRUNNEN: Runkeeper har en funksjon som gjør at den kan spore gåturer helt automagisk. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer


- Grunnen til at vi ser på disse appene er at de lagrer potensielt mye sensitiv informasjon som kan si mye om din helsetilstand. Dersom ikke dataene sikres på en god måte, er vi redd for at de kan brukes mot deg i fremtida, forklarer Finn Myrstad.

- I verste fall kan det bety at du får en dårligere helseforsikring fordi disse selskapene har informasjon om deg som tilsier at du har dårlig helse, sier han.

Myrstad forteller om et svensk forsikringsselskap som for to uker siden gikk ut med et tilbud om rabatt til kunder som gikk mer enn 7.500 skritt om dagen.

- For de som holder seg i form, kan det være attraktivt. Dette er kanskje ikke den gruppen som har mest behov for helseforsikring, sier Finn Myrstad.

Det blir dessuten stilt spørsmål ved nøyaktigheten på dataene som lagres av ikke bare helserelaterte apper, men også smartklokker og aktivitetsarmbånd. Undersøkelser har vist at man ikke alltid kan stole på tallene disse oppgir.

LES OGSÅ: Hvilket er mest pålitelig? Mobilen eller treningsarmbåndet?

Brukervilkår på 25.000 ord

Bruker du treningsapper?

(Avsluttet)
Ja(48%) 436
Nei(32%) 288
Ikke egentlig, men har noen installert(20%) 179
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Kaloritelleren MyFitnessPal kommer som nevnt aller dårligst ut i undersøkelsen.

- MyFitnessPal har brukervilkår på totalt sett 25.000 ord, noe som er lengre enn en gjennomsnittlig masteroppgave. Det er helt sykt. Ingen kommer til å lese gjennom en sånn på mobilen før de skal på trening, sier en oppgitt Finn Myrstad.

Som om ikke det var nok, forbeholder MyFitnessPal seg retten til å benytte seg av brukernavn og profilbilder til hva de vil, for alltid.

Store selskaper står bak

Spør du dem som lager appene hvorfor de fungerer som de gjør, ville de kanskje sagt det var for å gi deg en best mulig brukeropplevelse. Det kan også være sant.

- Det som er veldig viktig å vite er imidlertid at for eksempel MyFitnessPal og Endomondo er eid av et stort amerikansk sportsutstyrsfirma. Slik apper blir en måte for et sånt selskap å samle inn ekstremt detaljerte brukerdata om meg og deg, slik at de kan selge oss nye produkter. Dette er stor industri, forklarer Myrstad.

Kan du beskytte deg?

 • Skal du laste ned en av de overnevnte appene, eller lignende apper, oppfordrer Myrstad at du ser nøye se over hvilke tilganger du gir appen når du installerer og åpner den for første gang.
 • - Det kan også være lurt å skru av lokasjonsdata (GPS) når du ikke bruker det. Da er det mindre sjanse for at appene får sensitiv informasjon om hvor du bor, jobber og hvilke hobbyer du har, for å så dele det med tredjeparter, sier Myrstad.
 • Slutter du å bruke en app eller tjeneste, er det også viktig at du avslutter kontoen din, ikke bare sletter appen, slik at du er sikker på at dataene ikke kan brukes mot deg ved en senere anledning.

 • De tekniske testene i undersøkelsen avslørte at brukerdata fra appene spres til et utall av tredjepartsaktører, mest sannsynlig i reklameøyemed.

  RunKeeper ble nylig kjøpt opp av Asics, mens selskaper som Adidas og Nike også har egne treningsapper.

  - Hva disse selskapene er om fem år, vet vi ikke. Kanskje kommer de til å selge helseforsikringer i fremtida. Derfor prøver vi å være litt føre var, sier Myrstad.

  LES OGSÅ: Hjelp, jeg har gitt Facebook alle kontaktene mine!

  Sporer hele tida

  I Forbrukerrådets undersøkelse kom det også frem at Runkeeper, Endomondo og MyFitnessPal sporer brukerne selv når appene ikke er i bruk. Det stiller Forbrukerrådet seg undrende til.

  - Å spore brukere døgnet rundt kan kun rettferdiggjøres hvis dette er sentralt for at appen skal fungere, og at dataene kun benyttes til dette, sier Finn Myrstad.

  Runkeeper har en funksjon kalt «pocket track», som automatisk sporer og lagrer alle gåturer som er 15 minutter eller lengre, slik at du slipper å åpne appen og starte en gåtur hver bidige gang du beveger deg utendørs.

  MyFitnessPal kan spore skrittene dine, og ber forsåvidt om tillatelse til det første gang du åpner appen.

  SI JA ELLER NEI: Appene må spesifikt be om tillatelse til å kunne spore bevegelsene dine, mener Forbrukerrådet - slik MyFitnessPal gjør her. Foto: KIRSTI ØSTVANG
  SI JA ELLER NEI: Appene må spesifikt be om tillatelse til å kunne spore bevegelsene dine, mener Forbrukerrådet - slik MyFitnessPal gjør her. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer


  - Appene må imidlertid bli tydeligere på at de tar i bruk slike funksjoner, slik at brukerne er fullstendig klare over det. Det er også viktig at brukerne enkelt kan skru de av, sier Finn Myrstad.

  LES OGSÅ: Runkeeper lanserer egen skritteller-app

  Vil legge press på bransjen

  Forbrukerrådet vil ikke oppfordre folk til å slutte å bruke helse- og treningsapper, i hvert fall ikke ennå.

  - Vi håper at den negative oppmerksomheten kan få de som lager appene til å skjerpe seg, og vi kommer til å legge press på aktører både i Norge, EU og USA, sier Myrstad.

  - Vi er også opptatt av at dersom aktørene endrer vilkårene sine, så må brukerne bli varslet om endringer i god nok tid i forveien. I dag har mange allerede forbeholdt seg retten til å endre vilkårene sine når som helst uten å varsle deg. Det godtar vi ikke, sier han.

  Interessant nok meldte både Endomondo og MyFitnessPal mandag kveld at de kom til å endre vilkårene sine, avslører fagdirektøren.

  - Vi holder på å gjennomgå de nå, så vi vil ikke konkludere helt ennå, men det ser faktisk bedre ut enn før, forteller han.

  Dette sier MyFitnessPal

  Rebecca Silliman, som representerer Under Armour, selskapet som eier både MyFitnessPal og Endomondo, skriver følgende i en kommentar til Dinside:

  - Vi respekterer personvernet til våre brukere. Vi er i dialog med det norske Forbrukerrådet, og gjennomgår nå rapporten, skriver Rebecca Silliman i en epost.

  Videre forteller hun at Under Armour er på trappene med forbedrede brukervilkår og globale personvernregler, som er i ferd med å rulles ut for brukere av både MyFitnessPal og Endomondo.

  - Basert på våre samtaler til nå, forventer vi at det norske Forbrukerrådet vil finne endringene tilfredsstillende og oppdatere rapporten sin deretter, skriver Silliman.

  Dinside har også bedt Runkeeper om en kommentar, men har foreløpig ikke fått svar.

  I forrige uke fikk flere norske apper, som VG, Vipps, Norlis e-bokleser, Wordfeud, Finn.no, Yr og Gule sider, også refs av Forbrukerrådet, skriver Dagbladet.no.

  LES OGSÅ: Kjøpte minnepinne på Elkjøp, fikk bilder av andres nakne barn

  LES OGSÅ: Her er de beste løpeappene

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer