Test av Suunto 9 Baro

Treningsklokken for dem som ønsker alt

Men har du smale håndledd, er ikke dette klokken for deg.

SUUNTO 9 Baro: Finske Suunto står bak denne giganten. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
SUUNTO 9 Baro: Finske Suunto står bak denne giganten. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
Publisert

I den tredje delen av vår samletest på avanserte multisportklokker, ser vi på finske Suunto 9 Baro. Tidligere har vi testet Amazfit Stratos og Polar Vantage V.

Suunto har to modeller i 9-serien, og hovedsforskjellen mellom dem er at 9 Baro har barometer og GPS for måling av høydemeter. Den som heter bare «9» har ikke baromenter og benytter derned GPS til dette.

Alt er stort med Suunto 9 Baro. Har du en smalt håndledd, vil du trolig omtale sportsklokken som «diger», noe vi ikke er uenige i. I tillegg har den en stor skjerm, store knapper og et stort batteri som bare varer og varer.

Selv med kontinuerlig pulsmåling kan du regne med at det går minst fem dager mellom hver gang klokken må lades.

For undertegnede er den i det største laget, som gjorde at jeg aldri fikk den til å sitte spesielt godt på håndleddet. Personer med litt tykkere håndledd, vil neppe plages av størrelsen til 9 Baro.

TO VERSJONER: Suunto 9 finnes i to utgaver – den merket «Baro» har også innebygd barometer. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
TO VERSJONER: Suunto 9 finnes i to utgaver – den merket «Baro» har også innebygd barometer. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Vår modell helsvart med en firedelt ramme i sølv rundt skjermen, men den kommer også i andre farger. Ønsker du å gjøre den helt personlig, kan du tilpasse fargen på alt fra kassen og knappene til spennen på reimen og ladekabelen på Suuntos nettsider.

Svart er uansett en flott og nøytral farge som passer til det meste.

Reimen er for øvrig enkel å bytte, og her benytter Suunto samme prinsipp som Fitbit Versa som vi tidligere har testet. På undersiden av reimen sitter det en liten tapp som du drar tilbake for å løsne reimen fra klokken. Dette er ikke vår foretrukne løsning, men Suunto gjør dette i hvert fall mange ganger bedre enn Fitbit, og det går som regel greit.

Den reimen som følger med i esken, er for øvrig en ordentlig støvsamler.

Suunto 9 Baro-reimen. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Suunto 9 Baro-reimen. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

I bruk

Samletestens største klokke er også den som føles mest solid. Suunto 9 Baro består av glassfiberforsterket polyamidplast i kassen, en ramme av rustfritt stål og safirglass over skjermen, og er en klokke som er laget for å tåle en trøkk.

Klokken har tre fysiske knapper som sitter på høyre side, og den har også berøringsskjerm som gjør jobben hvis du foretrekker det. For det meste kan du bruke knappene, men i enkelte tilfeller må du sveipe på skjermen for å gå tilbake.

Noe vi har lagt merke til etter å ha testet fire sportsklokker, er at alle har gått for relativt forskjellige menyoppsett på klokkene. Suunto og Garmin har den likheten at du navigerer vertikalt i stedet for horisontalt på Amazfit Stratos og Polar Vantage V.

På Suunto 9 Baro blar du nedover for å se informasjon om høydemeter, puls, antall skritt, søvn og treningstimer i løpet av en uke, mens du finner trening, loggbok for trening, navigasjon og innstillinger ved å bla oppover. Selve urviseren står i sentrum og du kan tilpasse klokken med flere ulike digitale urskiver og farger – alt etter hva du foretrekker.

Treningsklokken for dem som ønsker alt

For å starte en økt går du til trening og velger mellom det havet som er av integrerte sportsprofiler, her har Suunto gjort en solid jobb. Her finner du alt fra løping og sykling til heiagjengtrening og trugegåing. Er det noe du ikke finner, kan du velge «ikke navngitt idrett», velge om det er en utendørs- innendørsaktivitet og så starte treningen.

Suunto fortjener også skryt for å støtte en mengde med tredjepartsapper, for det er jo ikke slik at alle bare bruker Strava. 9 Baro kan du synkronisere med følgende tjenester:

  • Endomondo
  • Biwel
  • Relive
  • Runalyze
  • SportTracks
  • Strava
  • TrainingPeaks
  • Xhale

Før hver økt kan du sette treningsmål, hvilke sensorer som skal være aktive, automatiske runder, intervaller, navigasjon og så videre.

Under selve økten ser du all nødvendig statistikk som puls, hastighet, distanse, stigning, men også et oversiktskart som viser sporingen, slik at du alltid vet hvor du befinner deg. Ganske kjekt hvis du tar en løperunde et sted du aldri har vært før og ikke ønsker å ta med mobiltelefonen på turen.

Laderen har kraftige magneter og sitter godt festet til klokken. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Laderen har kraftige magneter og sitter godt festet til klokken. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Det som irriterer oss litt med selve treningen, er at start og stopp ikke er på samme knapp. Du starter økten ved å trykke på den midtre knappen (eller å trykke på skjermen), men du avslutter den ved å trykke på den øverste. Mens du trener brukes den midtre knappen for å bytte visning på skjermen. Den nederste er for øvrig for å registrere runder manuelt, mens berøringsskjermen er deaktivert under øktene, noe vi liker godt da den uansett er vanskelig å bruke med svette fingre.

Og apropos våte fingre, kan du fint svømme med 9 Baro. Suunto opplyser at sportsklokken er vannbestandig ned til 100 meter i henhold til ISO 6425, som betyr at du kan dykke med klokken. Klokken registrerer distanse både i basseng og utpå vannet. Å svømme i sjøen har vi dessverre ikke fått prøvd, temperaturen har satt en effektiv stopper for det, men vi kan melde om at den treffer blink på antall meter i bassenget som målte 26 gode grader.

GPS

Suunto 9 Baro er en av de mest presise treningsklokkene vi har testet, og vi opplevde ikke de samme «oppstartsproblemene» som med Amazfit Stratos og Polar Vantage V på GPS-fronten.

Dog blir det som regel noen avvik når det er mange raske svinger, og vi ser at klokken bommer litt når vi løper samme strekning i løpet av samme økt, men det meste av tiden er 9 Baro nøyaktig og viser riktig distanse og løypestrek på kartet.

Suunto 9 Baro (til venstre) gjør det sånn midt på treet i «GPS-svingen».
Suunto 9 Baro (til venstre) gjør det sånn midt på treet i «GPS-svingen». Vis mer

Puls

I esken medfølger det et pulsbelte – dette er for øvrig ikke utgaven som kan brukes i vann og som kan måle puls mens du svømmer – og er det foretrukne valget for mest nøyaktig pulsmåling, men vi er nok mange som foretrekker pulsmåling på håndleddet selv om det ikke er helt presist.

Suuntos pulsmåler er en av de mer presise vi har testet. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Suuntos pulsmåler er en av de mer presise vi har testet. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Våre tester viser at Suunto 9 Baro ikke gjør seg bort i løpeøkter der vi også målte med et pulsbelte på en annen klokke. Som bildet under viser, er det ikke alltid 9 Baro følger referanseklokken øverst, som er en Vantage V med pulsbelte. Det er flere tilfeller der den også har noen plutselige pigger som ikke de to andre klokkene har, men totalt sett syns vi den treffer litt bedre enn Garmin Fenix 5S Plus, som er duellanten i denne grafen.

Gjennomsnittspulsen lå også på den samme som Vantage V: 169 pulsslag per minutt. Fenix 5S Plus lå litt under på 166 slag. Begge bommet derimot på maksimalpuls. Her viste referanseklokken 191 pulsslag i minuttet, 9 Baro 185 slag og Fenix 5S Plus 187 i maksimalpuls.

Fra toppen: Polar Vantage V med pulsbelte (referanse), Suunto 9 Baro og Garmin Fenix 5S Plus (nederst).
Fra toppen: Polar Vantage V med pulsbelte (referanse), Suunto 9 Baro og Garmin Fenix 5S Plus (nederst). Vis mer

App

Det finske selskapet er i en overgang med å flytte brukerne fra den gamle Movescount-appen til en ny Suunto-app. Hovedskjermen i appen gir deg rask oversikt over ukens treningsstatus og tall for dagen, som antall skritt og søvn.

Du kan også sveipe til venstre for å se informasjon om soloppgang og -nedgang, samt treningsgjennomsnitt den siste uken.

Under her følger en strøm over de siste aktivitetene dine, slik at du raskt kan sjekke ut dine seneste økter. I tillegg har appen en «Dagbok»-fane som er delt inn i trening, skritt, kalorier og søvn. Det her du går for å få dypere oversikt over tallene dine.

Trykker du inn på en aktivitet, la oss ta løping som eksempel, ser du først kartet som viser hvor du har løpt. Lenger ned på siden vises en oversikt over løpet med info som varighet, avstand, gjennomsnittstempo og -puls, kalorier, anbefalt restitusjonstid, toppfart, høydeforskjell, temperatur og så videre.

Under der igjen vises detaljert informasjon over pulssoner og hastighet, samt informasjon om tidligere resultater hvis du har løpt den runden tidligere.

Appen har ytterligere tre faner: Personer, for å se hva andre Suunto-brukere gjør. Utforsk, for å lage egne og se andres ruter. Det er også mulig å importere GPX-spor. Den siste fanen inneholder innstillinger.

Suunto kan, som Polar, skilte med et omfattende bibliotek med treningsøkter du kan bruke. Totalt er det 80 av dem, og inneholder kuriositeter som rulleskøyteløp, heiagjengtrening, trugegåing og bowling. Her skal det godt gjøres å ikke finne en treningsform.

Vi syns at Suunto har laget en god og oversiktlig app med rask tilgang til tingene vi bryr oss mest om: de siste aktivitetene våre, men også hvordan vi ligger an i dag. Et ekstra pluss for at det er mulig å lage egne og importere GPS-spor direkte i appen, men personer-delen bruker vi ikke mye. «Alle» bruker uansett Strava, så vi holder oss oppdatert der.

Dog savner vi litt mer dyptgående statistikk som blant annet Polar leverer. For eksempel estimater for treningsbelastning, form og liknende.

Er det noe vi irriterer oss over på programvarefronten, er at det kun er mulig å oppdatere fastvaren til klokken ved å koble den til en PC. Oppdatering av fastvaren er ikke noe som gjøres ofte, men vi syns det er kjekkere å gjøre det med mobilen, som vi uansett har for hånden, når det skal gjøres.

Treningsklokken for dem som ønsker alt

Konklusjon

Suunto 9 Baro har imponert oss på flere områder, spesielt byggekvaliteten, GPS-sporingen, pulsmålingen på håndleddet og alle sportsprofilene som ligger tilgjengelig og er klare til å utforskes.

Det er mye som taler til fordel for denne treningsklokken, men den er ikke helt uten sine irritasjonsmomenter. Menyene er for eksempel litt trege, og samtidig savner vi en litt mer omfattende app som blant annet Polar kan skilte med. Her savner vi informasjon om treningsbelastning, men vi liker hvor oversiktlig appen er og at det er lett å laste opp og lagre egne GPX-spor.

Størrelsen er kanskje det største ankepunktet. Har du litt smale håndledd, vil du trolig ikke trives med Suunto 9 Baro, fordi du må stramme den godt til for at den skal sitte godt nok. Vi anbefaler at du tar en tur i butikken og tester klokken på håndleddet før du bestemmer deg, for det hjelper ikke om klokken er aldri så god hvis den ikke er komfortabel i bruk.

Testresultat

Suunto 9 Baro

Solid, presis svømming, stor skjerm, forholdsvis nøyaktig GPS og pulsmåling, mange sportsprofiler, god batteritid, solid lader.

Kan være litt stor for enkelte, trege menyer, silikonreimen er en støvsamler, programvareoppdatering kun via PC

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer