Slik bruker du iPhone X

Triksene du bør kunne på Apples iPhone uten hjemknapp

Hjemknapp er ut, på iPhone X er det sveiping som gjelder.

SVEIPORAMA: Den mest merkbare forskjellen mellom iPhone X og tidligere iPhone-modeller er at hjemknappen er borte på førstnevnte. Det åpner for en helt ny måte å bruke telefonen på. Foto: Kirsti Østvang
SVEIPORAMA: Den mest merkbare forskjellen mellom iPhone X og tidligere iPhone-modeller er at hjemknappen er borte på førstnevnte. Det åpner for en helt ny måte å bruke telefonen på. Foto: Kirsti Østvang Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

iPhone X er Apples første mobil uten hjemknapp.

Og uten den såkalte «Touch ID»-knappen i bunnen, må du lære deg noen nye triks om skaffer deg telefonen. Det meste av navigeringen gjøres nå med sveipebevegelser.

Selv om det kan være uvant i starten, er vår erfaring at det går relativt kjapt å komme seg inn i det. Og det blir plutselig uvant å bruke en iPhone eller iPad med fysisk hjemknapp.

I tillegg til at iPhone X brukes på en ny måte, kommer Apples flaggskip også med noen særegne funksjoner.

Vi har samlet sammen tips og triks til hvordan du får mest ut av iPhone X.

Gå til hjemskjermen

Noe av det første mange lurer på med iPhone X er hvordan man kommer til hjemskjermen når det ikke er noen hjemknapp. Det er imidlertid veldig enkelt.

Hjemknappen på iPhone X er erstattet med en liten stripe nederst på skjermen. På engelsk kalles den for «home indicator». Den er synlig i innstillinger og apper, og indikerer at du kan gå tilbake til hjemskjermen.

Men hvordan? Bare sveip en finger opp fra bunnen av skjermen.

Merk at enkelte apper kun kjører i landskapsmodus. Da får du denne funksjonen på langsiden av skjermen, og må da sveipe opp herfra i stedet.

SVEIP OPP: Dra fingeren opp fra bunnen av skjermen for å gå fra en app og tilbake til hjemskjermen. Foto: Kirsti Østvang
SVEIP OPP: Dra fingeren opp fra bunnen av skjermen for å gå fra en app og tilbake til hjemskjermen. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Gå til appveksleren

Det er også en rekke andre ting du kan gjøre fra bunnen av skjermen, for eksempel åpne appveksleren, om du vil bla mellom de åpne appene dine.

På iPhone med hjemknapp kommer du til appveksleren ved å dobbelttrykke på hjemknappen.

På iPhone X må du sveipe opp fra bunnen av skjermen mens du holder fingeren inne et øyeblikk – i løpet av kort tid skal appveksleren dukke opp.

Noen synes dette kan gå litt tregt, så en annen metode skal være å starte med fingeren nederst i venstre hjørne, og så sveipe skrått opp mot høyre litt over «dock»-linjen.

Lukk åpne apper

I appveksleren kan du også lukke (altså avslutte) åpne apper, men du gjør det ikke på samme måte som før, altså ved å bare sveipe de opp og ut av skjermen.

I stedet må du trykke og holde på en av appene til du ser at det dukker opp et lite rødt avslutt-ikon øverst til venstre. Så er det bare å ta tak i en app og dra den opp og ut av skjermen.

Du kan riktignok trykke på det røde ikonet også.

TRYKK OG LUKK: Før du kan sveipe en app ut av skjermen for å lukke den, må du trykke på en app til det røde avslutt-ikonet dukker opp. Foto: Kirsti Østvang
TRYKK OG LUKK: Før du kan sveipe en app ut av skjermen for å lukke den, må du trykke på en app til det røde avslutt-ikonet dukker opp. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Bytte mellom apper

Du bruker også hjem-indikatoren for å bytte mellom apper uten å gå via appveksleren.

Vil du raskt gå til sist brukte app, bare sveip fingeren mot høyre langs bunnen av skjermen.

Så kan du sveipe til venstre for å gå tilbake til den forrige igjen.

Vil du gå enda lenger bakover i app-historikken, er det bare å fortsette å sveipe mot høyre i en jevn bevegelse.

Husk at apper som kjører i landskapsmodus har hjem-indikatoren på langsiden av skjermen, så det kan hende du er nødt til å bytte kant for å sveipe fram og tilbake mellom appene.

Trykk ferdig når du har slettet apper

Skal du slette apper eller omorganisere hjemskjermen, trykker du og holder inne en app til alle ikonene på hjemskjermen begynner å riste.

På iPhone med hjemknapp var det bare å trykke på hjemknappen for å gå ut av redigeringsmodus.

På iPhone X trykker du i stedet på Ferdig-knappen øverst til høyre på skjermen. Du kan riktignok også bare gjøre et kjapt sveip fra bunnen av skjermen som om du skulle gått tilbake til hjemskjermen.

FERDIG Å REDIGERE: Når du har slettet og flytta rundt på de appene du vil, trykk på knappen Ferdig øverst til høyre på hjemskjermen. Foto: Kirsti Østvang
FERDIG Å REDIGERE: Når du har slettet og flytta rundt på de appene du vil, trykk på knappen Ferdig øverst til høyre på hjemskjermen. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Åpne kontrollsenteret

Siden det ikke lenger er plass til like mye informasjon i statuslinja øverst på skjermen, er du nødt til å åpne kontrollsenteret for å se detaljer som blant annet batteriprosent om hvorvidt Bluetooth er på.

På tidligere iPhone-modeller henta man opp kontrollsenteret ved å dra fingeren opp fra skjermen.

På iPhone X må du imidlertid trekke ned fingeren ned fra øverste høyre hjørne.

Da vil du få opp kontrollsenteret som vanlig, med alle de kjente funksjonene som lysstyrke, volum og lommelykt i tillegg til en utvidet visning av statuslinja, MED batteriprosent.

Varslingsskjermen

Varslingssenteret, altså stedet hvor du ser alle innkommende varsler på telefonen, henter du nå opp ved å trekke fingeren ned fra øverste venstre hjørne.

På øvrige iPhone-modeller kan du trekke ned fra hvor som helst i toppen.

Apple har for øvrig omdøpt «Notification Center» til «Cover Sheet» i iOS 11, men på norsk er det bare oversatt til «låst skjerm», i og med at det er det samme du får opp på skjermen når telefonen er låst.

Flytt toppen av skjermen ned

Da Apple økte skjermstørrelsen på telefonene sine med iPhone 6 (og samtidig lanserte en stor modell, iPhone 6 Plus), introduserte de en funksjon kalt «Rask tilgang», som gjorde det mulig å flytte øvre halvdel av skjermbildet til nedre halvdel, slik at ikoner og annet ble lettere innenfor rekkevidde.

Denne aktiverte man ved å dobbelt-berøre (ikke trykke) på hjemknappen.

På iPhone X er den såkalte enhåndsmodusen deaktivert som standard, men det er fortsatt mulig å bruke den, selv om den ikke er like lett å hente opp som før.

Først gå til Innstillinger > Tilgjengelighet, og skru på Rask tilgang.

For å bruke enhåndsmodus, legg fingeren ikke noe særlig høyere enn hjemskjerm-indikatoren og sveip ned.

Virtuell hjemknapp

Hvis du av en eller annen grunn har behov for en hjemknapp, er det mulig ha en virtuell hjemknapp ved hjelp av såkalt AssistiveTouch-funksjonalitet.

  • Gå til Innstillinger > Generelt > Tilgjengelighet > AssistiveTouch.
  • Skru funksjonen på, og velg deretter Tilpass øverste menynivå.
  • Som standard er den satt til seks ikoner, men du trenger bare ett, så trykk på minustegnet til det gjenstår bare det.
  • Trykk deretter på det gjenværende ikonet, og velg Hjem.

Så kan du dra den virtuelle hjemknappen nederst i bunnen av skjermen – eller et annet sted om du heller ønsker det.

Bruke Siri

Siden iPhone X ikke har hjemknapp, har Apple laget en ny måte å aktivere Siri på.

I stedet for å trykke og holde hjemknappen inne, må du trykke og holde inne sideknappen (altså knappen på høyre side av telefonen).

Ta et skjermbilde

Å ta et skjermbilde gjøres også på en annen måte.

I stedet for å trykke på sideknappen og hjemknappen, må du trykke og holde inne sideknappen og volum opp-knappen.

Tvangsomtart

Et klassisk råd når iPhone ikke fungerer som den skal, er å gjøre en såkalt «hard reset», altså å tvinge telefonen til omstart.

For å gjøre det på iPhone X, trykk raskt på volum opp-knappen, og trykk deretter raskt på volum ned-knappen. Trykk til slutt på sideknappen og hold den inne til Apple-logoen dukker opp. Det kan ta 10–15 sekunder.

Deretter starter den på nytt, forhåpentligvis frisk som en fisk.

Slå av telefonen

Å slå av iPhone X er også litt annerledes enn på andre iPhone-er.

Trykk og hold inne sideknappen og én av volumknappene til «Skyv for å slå av»-bryteren dukker opp på skjermen. Deretter er det, vel, bare å gjøre nettopp det – skyv bryteren for å slå telefonen av.

Lås opp telefonen med ansiktet

Uten hjemknapp kan ikke iPhone X lenger låses opp med fingeravtrykket. I stedet bruker du ansiktet, med såkalt «FaceID».

iPhone X kommer med et nytt frontkamerasystem kalt «TrueDepth», som består av to kameraer, hvorav det ene er infrarødt, samt en rekke sensorer, som er laget for å kunne gjenkjenne ansiktet ditt.

Du setter opp såkalt FaceID når ved oppsettet av iPhone X, men du kan også gjøre det på et seinere tidspunkt, via Innstillinger > Face ID og kode.

Den vanlige metoden å bruke FaceID på er ved å løfte opp telefonen, vente til ansiktet er verifisert og deretter sveipe opp for å gå til hjemskjermen.

Det finnes imidlertid en raskere måte å gjøre det på, ved at du ser på iPhone X og sveiper opp samtidig, uten at du venter på opplåsningssymbolet. Så straks ansiktet ditt er verifisert, vil du sendes rett inn i hjemskjermen.

Ta en portrett-selfie

En annen fordel med det nye frontkameraet er bedre selfier. Siden det har to kameraer, er det nemlig mulig å bruke portrettmodus på selvportretter, slik at bakgrunnen blir uskarp.

Bare åpne kamera-appen, sveip fra Bilde til Portrett, og velg frontkameraet.

USKARP BAKGRUNN: På iPhone X kan du ta selfie i portrettmodus, noe som vil gi en mer uskarp bakgrunn, i tillegg til at du også får mulighet til å justere lyssettingen. Skjermbilde: Kirsti Østvang
USKARP BAKGRUNN: På iPhone X kan du ta selfie i portrettmodus, noe som vil gi en mer uskarp bakgrunn, i tillegg til at du også får mulighet til å justere lyssettingen. Skjermbilde: Kirsti Østvang Vis mer

Lag en Animoji

Tro det eller ei, men en av de store nyhetene på iPhone X er muligheten til å lage en animert emoji, en såkalt «Animoji».

Ved hjelp av frontkameraet på telefonen kan du altså lage animert figur av deg selv. Du kan gjøre opptak av animojien på opptil ti sekunder, med lyd, og så sende de til kjente og kjære.

SNAKKENDE BAJS: Ja da, animoji fungerer med bajs-emojien. Skjermbilde: Kirsti Østvang
SNAKKENDE BAJS: Ja da, animoji fungerer med bajs-emojien. Skjermbilde: Kirsti Østvang Vis mer

For å lage en animoji, må du gjøre følgende:

  • Åpne Meldinger-appen, og åpne en meldingstråd med en du vil sende animojien til
  • Trykk på app-knappen til venstre for tekstfeltet
  • Deretter trykk på animoji-knappen (med ape-ikonet)
  • På venstre side kan du velge hva slags type animoji du vil spille inn
  • Når du har valgt karakter, trykk på opptaksknappen for å begynne å ta opp. Du har som nevnt maks ti sekunder.
  • Når du er ferdig og klar for å sende, trykk på den blå oppover-pila​

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer