17 kjekke Android-triks

Triksene som gjør deg til en mer effektiv Android-bruker

Kunne du dem alle?

BLI EFFEKTIV: I denne artikkelen har vi samlet en rekke kjekke tips til deg med Android-telefon. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
BLI EFFEKTIV: I denne artikkelen har vi samlet en rekke kjekke tips til deg med Android-telefon. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Dagens mobiltelefoner er langt mer avanserte enn det de var for noen år siden. Ja, egentlig går de fleste av oss nå med en liten datamaskin i lomma.

Det betyr også at telefonene er lastet til randen med funksjonalitet, og muligens er det mye du ennå ikke har utforsket. Derfor har vi i denne artikkelen samlet en god porsjon kjekke tips til deg med Android-telefon.

Avhengig av hvilken versjon av Android telefonen din kjører, er det ikke sikkert alle triksene fungerer, men det finner du fort ut av. Vi har etter beste evne prøvd å anslå hvilken versjon av Android du er nødt til å ha på hvert triks dersom det er en funksjon som har kommet i nyere tid. Hvilken versjon du har, kan du finne ut ved å gå til innstillinger, om telefonen-menyen.

Merk også at plasseringen av menyvalg og den slags kan variere noe mellom de ulike produsentene. Et godt tips der er å bruke søkefunksjonen i innstillingsmenyen.

Varslingsfeltet

Varslingsfeltet er det du får frem når du trekker fingeren ned fra toppen av skjermen. Da får du en liste over uleste varsler fra appene du har installert, og på toppen finner du gjerne snarveier til å slå av og på WiFi, Bluetooth og den slags.

Triks #1: Trekk ned med to fingre
Android 4.4+

Hvis du trekker ned varslingsfeltet og deretter trekker ned én gang til, utvider du det øverste feltet slik at du får se flere hurtiginnstillinger på skjermen; for eksempel for å slå av og på flymodus, starte lommelykta og mer til.

Triksene som gjør deg til en mer effektiv Android-bruker

Alternativt kan du trekke ned varslingsfeltet med to fingre med en gang og utvide hurtiginnstillingene direkte. På enkelte telefoner kan det også være slik at tilsvarende skjer dersom du trekker ned fingeren på høyre side av skjermen, mens venstre side gir deg den vanlige varslingsmenyen.

Triks #2: Hold fingeren nede på en hurtiginnstilling

Hurtiginnstillingene opptrer i utgangspunktet som av og på-brytere til ulike funksjoner. For eksempel slår du av og på WiFi ved å trykke på WiFi-ikonet flere ganger.

Men ikke alle vet at du også kan holde fingeren inne på ett av disse ikonene for å hoppe rett inn til den respektive innstillingen på telefonen.

Holder du fingeren inne på Bluetooth-knappen, kommer du for eksempel direkte inn til Bluetooth-menyen, slik at du kan pare telefonen med en ny enhet.

Triks #3: Hold fingeren nede på et varsel
Android 4.1+

Har du en app som til stadighet plager deg med varsler, er det lett å slå dem av eller begrense dem direkte fra varslingsmenyen.

Triksene som gjør deg til en mer effektiv Android-bruker

Hold fingeren nede på et varsel for å få opp flere valg. Avhengig av Android-versjon vil det være litt ulikt hva som dukker opp, men du får i hvert fall muligheten til å slå av varsler fra den aktuelle appen og mer til.

Vårt skjermbilde er fra Android 7, og her kan du også trykke på «flere innstillinger» for å tilpasse ytterligere. Blant annet kan vi slå av lyd og vibrering, velge om de skal vises på låst skjerm og den slags.

Triks #4: Skjul varselinnhold på låst skjerm
Android 5.0+

Når du mottar en SMS, Facebook-melding eller hva det måtte være, vises varselet på låseskjermen; gjerne med de første ordene fra meldingen synlig.

SKJUL INNHOLDET: Dersom du synes det er en uting at alle kan se de første ordene av en melding som tikker inn, kan du velge å skjule sensitivt innhold i varslene. Skjermdump: Pål Joakim Pollen
SKJUL INNHOLDET: Dersom du synes det er en uting at alle kan se de første ordene av en melding som tikker inn, kan du velge å skjule sensitivt innhold i varslene. Skjermdump: Pål Joakim Pollen Vis mer

En gang i blant kan det være pinlig dersom telefonen ligger på bordet til alles beskuelse, og derfor vil du kanskje ha lyst til å skjule selve innholdet i varselet slik at kun app-navnet vises på låseskjermen (eller ikke i det hele tatt).

Har du en telefon av nyere dato, ble du sannsynligvis spurt om hva du ville se på låseskjermen da du satt opp et låsemønster første gang, men det kan også endres i etterkant.

På dette punktet varierer det noe hvor produsentene har lagt valget. På Samsung-telefoner finner vi det for eksempel under låseskjerm og sikkerhet, varsler, mens det på rene Android-telefoner ligger under varsler og deretter et trykk på tannhjulet.

Kamera

Hva gjelder kameraet på Android-telefoner er kameraappen en app som kan startes selv om telefonen ikke er låst opp. Det gjør at du kjapt kan være på pletten om det oppstår en situasjon du må ta bilde av raskt.

De fleste telefoner har en snarvei til kameraet på låseskjermen enten i form av et ikon nederst i hjørnet som du kan dra mot midten, eller bare ved å sveipe låseskjermen til siden.

Triks #5: Hurtigstart kameraet med fysisk knapp

Noen telefoner, blant annet fra Sony, har en dedikert kameraknapp som kan holdes litt nede for å starte kameraet; også fra låst skjerm.

Men de aller fleste telefoner lar deg også starte kameraet kjapt ved å trykke to ganger raskt på strømknappen, eller på volum ned-knappen. Prøv begge, og dersom ingen av dem fungerer, er du sannsynligvis nødt til å aktivere det via kameraappens innstillinger.

Noen lar deg til og med bruke denne snarveien til å starte kameraet og deretter ta et bilde umiddebart, og enkelte telefoner har i tillegg andre vrier, som at du kan trekke to fingre ned på en slukket skjerm, flikke to ganger på håndleddet og den slags.

De fleste Android-telefoner lar deg starte kameraet direkte fra låst skjerm ved å trykke to ganger enten på strøm- eller volum ned-knappen. Foto: Pål Joakim Pollen
De fleste Android-telefoner lar deg starte kameraet direkte fra låst skjerm ved å trykke to ganger enten på strøm- eller volum ned-knappen. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Triks #6: Bruk volumknappen som utløser

De fleste trykker på utløserknappen på skjermen for å ta bilde, men du kan også bruke volumknappen. Det gjør blant annet at du kan holde telefonen tett inntil kroppen for å være mer stødig, siden du ikke trenger tilgang til skjermen.

Mange kameraapper lar deg velge hva volumknappene brukes til i kameraappen – for eksempel til digital zoom om du heller foretrekker det.

Triks #7: Knapp på ørepropper fungerer også

Har du koblet et par ørepropper til telefonen med fjernkontroll på ledningen, kan også disse knappene brukes for å ta bilde.

Om du har ørepropper med fjernkontroll, kan denne knappen også brukes som kamerautløser. Foto: Pål Joakim Pollen
Om du har ørepropper med fjernkontroll, kan denne knappen også brukes som kamerautløser. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Det kan være praktisk dersom du har satt telefonen stødig for å ta et bilde med lang lukkertid, slik at du slipper å dytte på telefonen i det lukkeren åpnes.

Har du et Bluetooth-hodesett koblet til, fungerer stort sett knappene på samme måte der.

Triks #8: Sikkerhetskopi av bildene
De aller fleste Android-telefoner kommer med Google Foto forhåndsinstallert, som eventuelt kan installeres ved å følge lenka du nettopp passerte.

Bruker du denne appen, vil Google ta en sikkerhetskopi av alle bildene du tar med telefonen, og bildene lastes opp hver gang du er koblet til et trådløst nettverk. Du trenger ikke å betale noe om du klarer deg med 16Mp oppløsning på bildene og full HD-oppløsning på videoer.

Da blir det litt mindre krise om telefonen din skulle bli borte, siden bildene ligger trygt i nettskyen hos Google.

Du finner dem ved å logge inn på photos.google.com, eller ved å åpne Google Foto på en ny telefon der du er logget på med samme Google-konto.

Dessuten kan du enkelt slette bildene lagret på telefonen som allerede er sikkerhetskopiert, for å frigjøre plass.

Sikkerhet

For det første: Om du ikke har på noe form for skjermlås, er det noe vi sterkt anbefaler.

Hvis du blir frastjålet telefonen, kan det være kjedelig at uvedkommende har full tilgang til alt privat innhold, så stikk innom innstillinger og sikkerhet og legg inn en lås om du har en telefon som hvem som helst kan låse opp ved å sveipe over låseskjermen.

Triks #9: Smart Lock hopper over låsen når du er i trygge omgivelser
Android 5.0+

Har du droppet skjermlås fordi du synes det er tungvint, kan det være kjekt å vite om Androids «smart lock»-funksjon.

Med Smart Lock kan du velge at telefonen skal være ulåst når du er hjemme, i bilen eller på hytta, for eksempel. Sjermdump: Pål Joakim Pollen
Med Smart Lock kan du velge at telefonen skal være ulåst når du er hjemme, i bilen eller på hytta, for eksempel. Sjermdump: Pål Joakim Pollen Vis mer

Den gjør nemlig at du slipper å låse opp telefonen når du er i trygge omgivelser; for eksempel når du er koblet til det trådløse nettverket hjemme, koblet til Bluetooth i bilen eller befinner deg innenfor en hundremetersradius fra hytta.

Kjekk er også muligheten for kroppsregistrering, der du låser opp telefonen én gang, og så forblir den ulåst så lenge du har den på deg og ikke legger den fra deg.

Smart lock-valget finner du under innstillinger, sikkerhet.

Triks #10: Lås telefonen til én app
Android 5.0+

Om det hender seg at du låner bort telefonen din og ikke vil gi vedkommende fri tilgang til alt du har der, kan du bruke Androids «screen pinning»-funksjon for å begrense bruken til én app.

Det kan for eksempel være smart om du har fest og spiller musikken fra mobiltelefonen eller nettbrettet, slik at alle kan velge musikk uten at det er noen fare for at folk leser SMS-ene dine.

Om du har aktivert énappsmodus, kan du låse telefonen til kun én app ved å trykke på tegnestiften på bildet der du kan bytte mellom åpne apper. Skjermdump: Pål Joakim Pollen
Om du har aktivert énappsmodus, kan du låse telefonen til kun én app ved å trykke på tegnestiften på bildet der du kan bytte mellom åpne apper. Skjermdump: Pål Joakim Pollen Vis mer

Alt du trenger å gjøre er å aktivere Én-appsmodus under innstillinger, sikkerhet. Når det er gjort, åpner du appen du vil låse telefonen til, trykker på programbytteknappen og på tegnestift-ikonet nederst til høyre. Da får man ikke byttet app, trykket deg til hjemskjermen eller trukket ned varslingsfeltet.

For å hoppe ut igjen, holder man tilbake-knappen inne, og da må telefonen låses opp igjen.

Skjerm og tekststørrelse

For min del er jeg så heldig å ha et godt syn, så det første jeg gjør hver gang jeg tester en ny telefon er å justere ned tekststørrelsen, slik at jeg får plass til så mye som mulig i skjermbildet.

Men det finnes også de som gjerne skulle hatt ting litt større.

Triks #11: Regulér skriftstørrelsen

Via innstillinger, skjerm, skriftstørrelse kan du selv velge hvor stor skrift du vil ha, enten du foretrekker den stor eller liten. Dette valget vil da gjelde i alle apper.

På nyere Android-versjoner finner du også et valg som heter bildestørrelse rett under, der du kan tilpasse størrelser på ikoner og den slags.

Triks #12: Forstørrelsesbevegelser

Dersom du en gang i blant har problemer med å lese tekst på skjermen, kan du aktivere forstørrelsesbevegelser, under innstillinger, tilgjengelighet.

Med denne funksjonen aktivert, kan du prikke tre ganger på skjermen for å forstørre bildet, hvorpå du kan bruke klypebevegelser for å zoome ut og inn og flytte fingeren på skjermen for å flytte «forstørrelsesglasset». Tre nye prikk går ut av funksjonen.

BEHOV FOR Å FORSTØRRE? Tre trykk på skjermen zoomer inn bildet, også dersom appen ikke støtter innzooming i utgangspunktet. Funksjonen må først aktiveres. Foto: Pål Joakim Pollen
BEHOV FOR Å FORSTØRRE? Tre trykk på skjermen zoomer inn bildet, også dersom appen ikke støtter innzooming i utgangspunktet. Funksjonen må først aktiveres. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Alternativt kan du holde fingeren nede på det tredje prikket og deretter bevege den på skjermen, for så å slippe for å gå tilbake til normalen.

PS! Dersom du har utfordringer med tanke på syn, hørsel eller motorikk, finner du en rekke funksjoner under innstillinger, tilgjengelighet.

Data- og batteribruk

Det er spesielt to ting vi ikke har ubegrensede mengder av på telefonen, og det er batteri og mobildata.

Her kan det være kjekt å vite at du kan sjekke forbruket og gjøre tilpasninger deretter.

Triks #13: Følg med på datatrafikken

Enten du har en kvote på 1, 3 eller 10 gigabyte i måneden, er det greit å kunne ha oversikt over hvor mye mobildata du har brukt.

Denne oversikten finner du under innstillinger, databruk, eller ved å holde fingeren inne på mobildata-hurtiginnstillingen som du lærte lenger opp.

FØLG MED: Under databruk kan du se detaljert informasjon om hvor mye data du har brukt denne måneden og hvilke apper som har brukt mobildata. Foto: Pål Joakim Pollen
FØLG MED: Under databruk kan du se detaljert informasjon om hvor mye data du har brukt denne måneden og hvilke apper som har brukt mobildata. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Fra denne menyen kan du angi hvilken dato i måneden faktureringsdatoen er, slik at bruken nullstilles på riktig dag. I menyen finner du også hvilke apper som har brukt hvor mye mobildata.

En kjekk funksjon er å angi hvor mye mobildata du har i abonnementet og sette på varsling for eksempel når du har brukt 80 prosent av det, så kan du være litt mer forsiktig resten av måneden for ikke å gå over.

På nyere Android-versjoner kan du dessuten aktivere datasparing, som gjør at du kan forhindre enkelte apper i å bruke mobildata når de kjører i bakgrunnen. Det gjøres fra den samme menyen.

WIDGET: Hvis du vil følge ekstra godt med på datatrafikken, finnes det mange widgets i Play butikk som kan legges på hjemskjermen. Her har vi brukt 1,5 GB mobildata siden måneden startet, og 5,3 GB over WiFi. Foto: Pål Joakim Pollen
WIDGET: Hvis du vil følge ekstra godt med på datatrafikken, finnes det mange widgets i Play butikk som kan legges på hjemskjermen. Her har vi brukt 1,5 GB mobildata siden måneden startet, og 5,3 GB over WiFi. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Synes du det blir tungvint å gå inn i menyene for å sjekke, finnes det en haug av widgets som du kan plassere på hjemskjermen, og som da gir deg denne informasjonen direkte på hjemskjermen. Data counter widget er ett eksempel.

Triks #14: Hva bruker strøm?

Synes du telefonen din har begynt å tømmes raskere for strøm enn vanlig, kan det skyldes at en app har slått seg vrang.

Via batterimenyen kan du se hvilke apper, funksjoner og tjenester som har brukt mest strøm siden sist telefonen var fulladet. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen
Via batterimenyen kan du se hvilke apper, funksjoner og tjenester som har brukt mest strøm siden sist telefonen var fulladet. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen Vis mer

Du kan finne ut hvilke apper som har brukt mest strøm siden forrige fullading ved å åpne batterimenyen under innstillinger.

Her kan du se en graf over strømforbruket og en sortert liste på hva som har brukt mest strøm.

Finner du en app her hvis forbruk ikke står i stil med bruken, bør du vurdere å fjerne den fra telefonen. For hvert element i listen kan du trykke deg inn for å se detaljer om strømforbruket.

Nye Nougat-funksjoner

Har du nettopp kjøpt ny telefon med den siste Android-versjonen, versjon 7.0 Nougat, innabords (eller fått oppgradering), finnes det noen nye funksjoner her.

Triks #15: Bytt kjapt mellom apper
Android 7.0+

For å hoppe direkte til den forrige appen du hadde åpen, kan du trykke to ganger raskt på programbytteknappen. To ganger til gjør at du hopper tilbake til appen du hadde åpen i utgangspunktet.

Triks #16: Del skjermen i to
Android 7.0+

Triksene som gjør deg til en mer effektiv Android-bruker

Har du en app åpen, kan du flytte den til halve skjermbildet ved å holde inne programbytteknappen, eller trykke på knappen og så på delt skjerm-ikonet.

På den andre halvdelen av skjermen kan du så velge en annen app, slik at du kan kjøre dem side om side. Midtlinja kan reguleres for å tilpasse hver apps andel av skjermen.

Triks #17: Langt trykk på ikoner gir ekstra valg
Android 7.1+

Et langt trykk på et app-ikon kan gi deg flere valg enn bare å starte appen som vanlig. Foto: Pål Joakim Pollen
Et langt trykk på et app-ikon kan gi deg flere valg enn bare å starte appen som vanlig. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Nytt i versjon 7.1 av Android, er muligheten til å holde fingeren inne på app-ikoner for å hente frem ekstra valg som lar deg hoppe direkte til enkelte funksjoner i appen. Som skrive en ny e-post, starte GPS-navigering til arbeidsplassen eller lignende.

Og – tar du tak i disse snarveiene, kan du dra dem ut på hjemskjermen slik at de kan trykkes på direkte neste gang.

Har du noen gode tips vi ikke dekket i artikkelen? Hør gjerne fra deg i kommentarfeltet under.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer