Bruk stor telefon med én hånd

Triksene som gjør det lettere å bruke telefonen med én hånd

Det kan være vanskelig å nå helt opp til motsatt hjørne på skjermen.

FOR STOR? Har du problemer med å rekke over skjermen med én tommel, finnes det en rekke smarte triks. Foto: Pål Joakim Pollen
FOR STOR? Har du problemer med å rekke over skjermen med én tommel, finnes det en rekke smarte triks. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert

Tiden er for lengst passert der det var om å gjøre å ha så liten telefon som mulig. Nå er det ikke uvanlig at skjermstørrelsene på toppmodellene ligger på rundt seks tommer, eller da rundt 15 centimeter over diagonalen.

Det kan definitivt være fordelaktig når man vil se på bilder, video eller annet innhold, men i daglig bruk kan det gi en utfordring når du kun har én hånd disponibel.

Kanskje ekstra på de nyeste toppmodellene, som gjerne har et høyere og slankere skjermformat enn tidligere modeller.

Har du en telefon som egentlig er litt for stor for én hånd? Her er triksene du bør kunne:

iPhone – rask tilgang

Denne funksjonen heter «Reachability» på engelsk og lar deg flytte skjermbildet en halv lengde nedover. Dermed når du enkelt det som befinner seg øverst på skjermen, siden det da blir å finne midt på.

HALVE BILDET: Apples «rask tilgang»-funksjon lar deg flytte skjermbildet halvveis ned på skjermen. På iPhone X sveiper du ned helt i bunnen av skjermen. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen
HALVE BILDET: Apples «rask tilgang»-funksjon lar deg flytte skjermbildet halvveis ned på skjermen. På iPhone X sveiper du ned helt i bunnen av skjermen. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen Vis mer

Om du har en iPhone med hjem-knapp (iPhone 6 eller nyere, men ikke iPhone SE), kan du trykke to ganger lett på knappen (bare berøre) for å få skjermbildet til å hoppe en halv lengde ned. På iPhone X er du nødt til å sveipe nedover helt nederst på skjermen.

Dette fordrer at du har aktivert rask tilgang – det gjør du via innstillinger, generelt, tilgjengelighet, rask tilgang.

Samsung – énhåndsmodus

Samsung har en tilsvarende funksjon på mange av sine telefoner, som du først må aktivere under innstillinger, avanserte innstillinger, enhåndsmodus.

MINDRE BILDE: Samsung-telefoner har en funksjon som forminsker hele bildet, slik at du enkelt når over hele skjermbildet med tommelen. Foto: Pål Joakim Pollen
MINDRE BILDE: Samsung-telefoner har en funksjon som forminsker hele bildet, slik at du enkelt når over hele skjermbildet med tommelen. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Her kan du velge hvorvidt du vil aktivere funksjonen ved å trekke fingeren diagonalt opp fra hjørnet, eller trykke tre ganger på hjemknappen.

Når du gjør det, forminskes hele skjermbildet. Du kan velge hvilken side det skal være på ved å trykke på pila ved siden av, og trykke utenfor skjermbildet for å gå tilbake til full størrelse. Funksjonen er tilgjengelig på en rekke modeller.

Huawei – enhåndsbruk

Også mange Huawei-telefoner kan forminske skjermbildet. Funksjonen aktiveres via innstillinger, smart assistanse, enhåndsbruk.

Om du har en telefon med navigasjonsknappene nederst på skjermen, kan du sveipe disse til siden for å forminske bildet. Har du en hjemknapp foran (og dermed ikke navigasjonsknapper på skjermen), drar du fingeren opp fra hjørnet av skjermen.

… og Huawei-telefoner likeså. Foto: Pål Joakim Pollen
… og Huawei-telefoner likeså. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

For øvrige Android-telefoner – gjør gjerne et søk i innstillingsmenyen etter «enhånd» eller liknende for å se om din produsent har lagt inn samme type funksjon.

Om du ikke mangler en slik funksjon, finnes appen One-Handed Mode fra XDA Developers, men for å få det til å fungere er brukerterskelen noe høy, der du må koble telefonen til en datamaskin, laste ned et utviklerverktøy og kjøre et par kommandoer (alt er forklart i brukerveiledningen i appen).

Flytt tastaturet til siden

Når du skal skrive bare med tommelen, kan det være vanskelig å nå helt bort til de ytterste tastene på tastaturet. Da kan det være kjekt å flytte på det, slik at alle knappene kommer litt nærmere – riktignok på bekostning av at de også blir litt mindre.

Både på iOS og Android finnes det en rekke tastaturer å velge blant, og mange av de populære har støtte for å flytte tastaturet til én av sidene.

FLYTT TIL SIDEN: Apples iOS-tastatur kan flyttes til siden ved å holde fingeren inne på globusen og velge side som angitt over. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen
FLYTT TIL SIDEN: Apples iOS-tastatur kan flyttes til siden ved å holde fingeren inne på globusen og velge side som angitt over. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen Vis mer

På Apples standardtastatur for iOS kan du holde fingeren inne på globusknappen og deretter velge å flytte tastaturet til én av sidene som vist på bildet over.

På Samsung-tastaturet finner du samme mulighet ved å holde fingeren inne på knappen til venstre for mellomromsknappen og velge ikonet som ser ut som et tastatur:

HER: Holder du fingeren nede på kommaknappen på Samsung-tastaturet og velger ikonet som angitt over, krympes tastaturet og flyttes til en av sidene. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen
HER: Holder du fingeren nede på kommaknappen på Samsung-tastaturet og velger ikonet som angitt over, krympes tastaturet og flyttes til en av sidene. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen Vis mer

Likeledes finner du tilsvarende funksjoner på andre tastaturer. På Swiftkey kan du flytte tastaturet fra layout-menyen, mens du på Googles tastatur, Gboard, holder tannhjul-knappen inne og velger «Énhåndsmodus».

Snarvei til varslinger

En ting som alltid er langt unna tommelen, er varslene – som hentes fram ved å trekke fingeren ned fra toppen av skjermbildet.

På iPhone kan du lage deg en snarvei via den innebygde AssitiveTouch-funksjonen. Den aktiverer du via innstillinger, generelt, tilgjengelighet, AssistiveTouch, og vises da i form av et sirkulært ikon som «flyter» oppå resten av innholdet til enhver tid.

Med Apples AssistiveTouch-funksjon får du en knapp som flyter oppå resten av skjermbildet, og som kan vise varsler og andre ting uten at du trenger å strekke fingeren. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen
Med Apples AssistiveTouch-funksjon får du en knapp som flyter oppå resten av skjermbildet, og som kan vise varsler og andre ting uten at du trenger å strekke fingeren. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen Vis mer

Når du trykker på ikonet, vises som standard en meny, der blant annet varslinger er ett av valgene. I samme innstillingsmeny kan du definere hva som skal skje om du trykker to ganger, lenge eller hardt på dette ikonet; for eksempel slik at et langt trykk automatisk trekker ned varslene og et hardt trykk tar skjermbilde.

Ikonet kan for øvrig flyttes rundt på skjermen, og i menyen kan du velge hvor gjennomsiktig det skal være.

Samsung-telefoner har tilsvarende funksjon under innstillinger, tilgjengelighet, smidighet og samhandling, assistentmeny, der du også får opp et ikon som kan trykkes på og blant annet hente fram varslingsmenyen. Om Android-telefonen din mangler en slik funksjon, finnes det en drøss av apper som gjør akkurat det samme som Apples variant – bare søk på assistive touch i Play butikk.

Mange Huawei-telefoner har dette som snarvei på fingeravtrykksleseren, der du bare kan dra fingeren ned på den for å vise varslingene. Denne funksjonaliteten kan du også få på andre fingeravtrykkslesere ved å bruke en app som Fingerprint Quick Action (Play butikk, gratis).

TREKK NED: Noen telefoner, blant annet fra Huawei, lar deg sveipe nedover på fingeravtrykksleseren på baksiden for å vise varslene på telefonen. Her på Honor 7 fra 2015. Foto: Pål Joakim Pollen
TREKK NED: Noen telefoner, blant annet fra Huawei, lar deg sveipe nedover på fingeravtrykksleseren på baksiden for å vise varslene på telefonen. Her på Honor 7 fra 2015. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Ta bilder med volumknappen

Det kan være vanskelig å holde telefonen stødig når du skal ta bilder med én hånd – her er et velkjent triks å bruke volumknappen som utløserknapp, noe som fungerer på de aller fleste telefoner, enten du bruker front- eller bakkameraet.

På telefoner med fingeravtrykksleseren på baksiden, kan du ofte trykke på den for å ta bilde også, eller på pulsmålerfeltet på en rekke Samsung-toppmodeller. Det kan ofte gi et enda litt mer stødig bilde enn når du bruker volumknappen og er spesielt egnet til selfie-bilder.

Legg ofte brukte apper på nederste halvdel

Et tips til, som kanskje er innlysende for mange, er å legge snarveier til apper du bruker ofte i området der de er mest tilgjengelige, for eksempel fra hjørnet nederst til venstre om du som regel bruker venstre hånd når du betjener telefonen med én hånd.

Kanskje er det bedre å lage mapper med ikoner i dette området, som du på de fleste telefoner gjør ved å dra ett ikon oppå et annet. Det betyr at du ofte må bruke et ekstra trykk for å komme dit du vil, men det er allikevel mer overkommelig enn å strekke fingeren til den øverste raden med ikoner.

FRA HJØRNET: Android-appen Omni Swipe lar deg legge inn egne snarveier som er tilgjengelig fra ett av de nederste hjørnene. Foto: Holaverse Group
FRA HJØRNET: Android-appen Omni Swipe lar deg legge inn egne snarveier som er tilgjengelig fra ett av de nederste hjørnene. Foto: Holaverse Group Vis mer

På Android finnes det en rekke smarte løsninger i så måte – som OmniSwipe, som gir deg favorittene i en egen viftemeny fra hjørnet av telefonen. Ellers er det enkelte hjemskjerm-apper (launchere) som gir det mulighet til å bruke snarveier – på en av de mest populære, Nova Launcher (Play butikk, gratis), kan du for eksempel gjøre det slik at du trekker ned varslingsfeltet bare ved å trekke ned hvor som helst på hjemskjermen (krever Prime-utgaven til.

Putt adressefeltet i bunnen (Android)

Til slutt et tips til deg med Android-telefon – nå har du fått mulighet til å flytte adressefeltet til bunnen av skjermen, en funksjon vi likte veldig godt med Windows Phone:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer