TIPS:

Triksene som skal gjøre deg mindre mobilavhengig

Først gjorde de oss avhengige, nå vil de hjelpe oss å kutte ned.

KJEKK FUNKSJON: Dette er en svært nyttig funksjon for å få mobilen din å plage deg - og andre - mindre. Foto: Kirsti Østvang
KJEKK FUNKSJON: Dette er en svært nyttig funksjon for å få mobilen din å plage deg - og andre - mindre. Foto: Kirsti Østvang Vis mer
Publisert

Vi bruker smartmobilene våre så mye at det går utover både helse og forhold. Det blå lyset fra mobilskjermen gjør at vi sover dårlig, det å stadig sjekke telefonen forstyrrer konsentrasjonsevnen vår, og vi har byttet ut den gode samtalen med chatting og Candy Crush-ing.

Det har blitt så ille at mobilprodusentene har laget funksjoner for å hjelpe deg å trappe ned bruken.

Så hva kan - og bør - du gjøre?

Tilpass varsler

Noe av det første du kan gjøre for å begrense mobilbruken er å tilpasse varslene. Det kan bli ganske mange av dem i løpet av en dag, og de kan forstyrre konsentrasjonen.

En god regel er naturligvis å ikke ha mer varsler enn du må. Det er kjedelig å bruke tid på å tilpasse innstillingene, men er virkelig verdt det!

iPhone: På Apples mobil kan du gå til Innstillinger > Varslinger for å tilpasse varsler for hver enkelt app. Mulighetene har etter hvert blitt ganske mange.

Du kan blant annet velge:

  • å skru dem av fullstendig
  • hvor de skal vises; på låst skjerm, varslingssenter eller som banner (altså i toppen av skjermen når du bruker mobilen).
  • hva slags bannerstil du eventuelt skal ha; om den skal være midlertidig eller vedvarende. Velger du sistnevnte, må du sveipe den bort manuelt.
  • om lyden skal være av eller på.
  • om det skal vises varselmerke på appikonet på hjemskjermen.

På iPhone kan du se varsler på låst skjerm og i varslingssenteret. Da iOS 12 ble lansert høsten 2018, var en av nyhetene muligheten til å gruppere varslinger til en app. Dette kan være lurt å gjøre på de appene hvor det ikke er så farlig å se hva varselet inneholder.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer