Trikset som skal gjøre iPhone kjappere

Er din iPhone treg som sirup, skal det visstnok hjelpe å tømme arbeidsminnet - men har det faktisk noe for seg?

TØMME ARBEIDSMINNET: Noen har funnet ut hvordan man kan tømme arbeidsminnet på iPhone uten å starte telefonen på nytt. Det skal visstnok gjøre telefonen kjappere. Foto: KIRSTI ØSTVANG
TØMME ARBEIDSMINNET: Noen har funnet ut hvordan man kan tømme arbeidsminnet på iPhone uten å starte telefonen på nytt. Det skal visstnok gjøre telefonen kjappere. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sist oppdatert 15. august 2016

«Dette trikset vil få din iPhone til å gå ti ganger raskere!»

«Enkelt triks vil få iPhonen din til å kjøre raskere umiddelbart!»

«Det tar bare ti sekunder å gjøre din iPhone raskere!»

I vinter dukket overskriftene om hvordan det å tømme arbeidsminnet på en treg iPhone for å få den til å gå kjappere. Men stemmer dette?

LES OGSÅ: Apple får tyn for batterideksel til iPhone

«RAM-trikset»

Trikset stammer fra en IT-fyr på Twitter kalt Marc Forrest, som i november la ut følgende melding:


Den siste uka har det blitt plukket opp av en rekke forskjellige publikasjoner, både norske og utenlandske.

LES OGSÅ: Slik skrur du av irriterende iPhone-varsler

Tømme arbeidsminnet

Slik gjør du det

 • Lås opp enheten slik at du kommer til hjemskjermen.
 • Hold nede strømknappen til du får opp «skyv for å slå av»-bryteren.
 • Slipp strømknappen.
 • Trykk og hold nede hjemknappen i fem sekunder, slik at du sendes tilbake til hjemskjermen igjen.
 • Nå skal arbeidsminnet ditt være tømt.
 • Last ned en app som iRefresh Pro for å sjekke minnebruken på telefonen din.
 • Etter hvert som du bruker flere forskjellige apper på din iPhone, vil arbeidsminnet, også kjent som RAM, fylles opp med data.

  Når arbeidsminnet er fullt, kan det være at telefonen begynner å bruke lagringsminnet i stedet. Det kan føre til at ting går tregere eller ikke funker helt som det skal, for eksempel at apper krasjer, at nettsider i Safari ikke vil lastes inn ordentlig og så videre.

  Trikset ovenfor gjør altså at man tømmer dette arbeidsminnet, noe som i teorien vil forbedre ytelsen på enheten du utfører det på.

  Det er egentlig det samme som skjer når du starter en iPhone på nytt, men med den nye metoden sparer du de sekundene det tar.

  LES OGSÅ: Virker ikke hjemknappen? Ikke noe problem!

  Jo da, det funker

  Marc Forrest hevder det hjelper å tømme arbeidsminnet, og alt fra Gizmodo til Time Magazine og Elle Decor bekrefter påstanden.

  Da vi prøvde, kunne vi også se at det hjalp. Påstanden om at telefonen blir ti ganger raskere, virker imidlertid å være tatt ut av løse luften. Det var snakk om minimale forskjeller, og det virket også å være litt tilfeldig hva som gikk raskere.

  Du kan se vårt uhøytydelige eksperiment i videoen nedenfor:

  Det skal visstnok hjelpe å tømme arbeidsminnet hvis iPhonen din er treg. Sjekk resultatene her: http://www.dinside.no/935548/triks

  Posted by DinSide.no on 15. desember 2015

  (Foto og redigering: Ole Petter Baugerød Stokke)

  Men er det lurt?

  iOS gjør i utgangspunktet en ganske god jobb med å håndtere arbeidsminnet, så det skal egentlig ikke være noe stort behov for å bruke dette trikset, i hvert fall i utstrakt grad.

  Støter du på plutselige problemer med en app eller den generelle ytelsen på enheten din, og du har prøvd alt annet, kan det imidlertid være til hjelp, kanskje særlig om du har en eldre iPhone, iPad eller iPod touch.

  FØR OG ETTER: Vi tok skjermdump av brukt arbeidsminne før og etter at vi tømte det, og her kunne vi tydelig se at minnebruken var lavere. Den opplevde forskjellen var imidlertid ikke så stor. Foto: KIRSTI ØSTVANG
  FØR OG ETTER: Vi tok skjermdump av brukt arbeidsminne før og etter at vi tømte det, og her kunne vi tydelig se at minnebruken var lavere. Den opplevde forskjellen var imidlertid ikke så stor. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer

  LES OGSÅ: Slik sparer du batteriet på iPhone og Android

  Å avslutte apper, hjelper det da?

  Å tvinge frem avslutning av apper via den såkalte multitaskingmenyen er et annet kjent triks for å få iPhone til å gå kjappere eller batteriet til å vare lenger. Det er det du gjør når du dobbelttrykker på hjemknappen og drar en app opp og ut av skjermen.

  GJØR DU DETTE? Pleier du å avslutte appene dine for å få opp ytelsen? Det er det visst ikke noe poeng i. Foto: KIRSTI ØSTVANG
  GJØR DU DETTE? Pleier du å avslutte appene dine for å få opp ytelsen? Det er det visst ikke noe poeng i. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer

  Mange tror at ved å lukke alle apper på denne måten, så vil de faktisk avsluttes helt og ytelsen bli bedre. Slik er det riktignok ikke, hevder Apple Insider.

  Selv om en app befinner seg i multitaskingmenyen, betyr det nemlig ikke at den kjører i bakgrunnen. Menyen er bare et sted hvor man kjapt kan bytte mellom nylig brukte apper. Det ser du også om du starter telefonen på nytt – de samme appene ligger fortsatt i multitaskingmenyen.

  Den eneste gangen du bør tvinge en app til å avslutte, er hvis den henger eller oppfører seg merkelig.

  iOS er laget slik at når en app gjør seg ferdig med en oppgave i bakgrunnen, så avsluttes den av seg selv.

  LES OGSÅ: Problemer etter oppdatering til iOS 9?

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer